Skocz do zawartości

Naprawa/czyszczenie Kranika ?

Gość frirajd
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Może głupie pytanie, ale czy kranik w jakis sposób się czyści, jakieś sitko czy coś, bo na wężu nie mam żadnego filtra paliwa (rocznik bandziora 95). Druga sprawa to jeżdzę cały czas na kraniku w pozycji rezerwa, czy przez to mogą być mniejsze osiągi czy coś, bo tego jeszcze nie rozkminiłem .... ????

Raczej syf się tam nie zbierze, a co do rezerwy - to o syfy się nie martw

mo zna czyścić, regenerować, a kranik daj na ON jak bedzie mało paliwa to zacznie się krztusić i wtedy przełączasz na RES i szukasz stacji, pozycja RES nie ma wpływu na osiągi.

tak to wygląda:

eawo.jpg

tak, mozesz przeczyscic sitko ktore jest filtrem paliwa, napewno je znajdziesz jak zdemontujesz kranik. jazda na rezerwie nie jest najmadrzejsza bo zawsze moze ci sie paliwo skonczyc i nie wiesz kiedy nawet, osiagi te same. jezdzij na on-jak zamuli ci moto to znaczy ze nie masz benzyny i wtedy przerzucasz na rezerwe i jestes madrzejszy o informacje ze pasowaloby niebawem zatankowac maszyne..

zestaw naprawczy kranika w Larsoonie

ok 90 zyli,

gumki membrany sprezynki

:)

nie chce zakładać nowego tematu, ale potrzebuje pomocy w związku z kranikiem... Otóż po czyszczeniu gaźników, dziś przyszła kolej na synchro (takie pi razy drzwi, żeby nie chodził jak mutant, a profesjonalne synchro w przyszłości nieodległej). No i po kilku korektach, kiedy wydawałoby się że wszystko jest w porządku, wsiadam na motocykl i jazda próbka. Nie strzela, nie prycha, ciągnie przyzwoicie, nie zamula, nie ma dziury w obrotach, podciagałem go do 10-11k (oczywiście moto był rozgrzany) - no po prostu ideał.

Po około 2-3 kilometrach nagle czuje brak mocy od około 4-5k RPM i prychanie. No to postój i kranik w dół - pomyślałem pewnie kończy się bena. I tu pierwsze moje zaskoczenie, schylam się do kraniku a on już jest w pozycji RES. No to przestawiłem go na ON aby upewnić się, że to nie wina jakiegoś zapchania. Na ON objawy takie same. Po czym kolejny postój, włączenie RES - nadal to samo. Po przejechaniu tak kilku km problem nie mija.

Jednak zajeżdżając na posesje przyglądam się kranikowi i oto co widzę:

20120324151200.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie zaznaczyłem co prawda dokładnie miejsca w którym ta dziura jest, ale wydaje mi się, że nie będzie miał nikt problemu z zidentyfikowaniem jej... Nie dam sobie rękę uciąć, ale rękę kolegi jestem w stanie zaryzykować, że nie było tej dziury przed próbną przejażdżką.

Pierwsza hipoteza:

Najpierw było wszystko w porządku - czyli że nie jest to problem z regulacją gaźników (najwyraźniej), nagle brak mocy -> zauważenie dziury w kraniku. I przez tą dziure w kraniku, hmm nie wiem co? łapie lewe powietrze i tak zamula od 4-5k rpm w góre, oraz przy żwawym odkręceniu manetki? Jeśli założyć że to ta dziura jest przyczyna problemu -> kranik do wymiany? czy jakoś kleić go?

Druga hipoteza:

Zauważona dziura nie jest przyczyną problemu (to by było dziwne, bo jednak taka dziura w kraniku, przy podawaniu paliwa musi chyba mieć wpływ na prace silnika, ), ale zważywszy że na początku motocykl ciągnął bardzo dobrze, to można zalożyć, że został zassany jakiś syf z benzyny do gaźnika i dlatego zamula od 4-5k RPM w górę oraz przy żwawym odkręceniu manetki.

jest ktoś w stanie mi wyjaśnić moje wątpliwości?..

edit:/

Najprawdopodobniej znalazłem winowajce tejże dziury. pisze "najprawdopodobniej" bo sam jeszcze nie mogę uwierzyć, że to było przyczyną. Otóż ten kabel od sprzęgła, który leci tuż pod kranikiem, najprawdopodobniej przez tarcie i drgania w trakcie jazdy spowodował przetarcie kranika. W zasadzie srebrna "otoczka" dziury wskazywała by właśnie na to, że to w skutek przetarcia właśnie...

I jesli ktoś zgubił się w gąszczu moich pytań. to może ponowie to ostateczne i najważniejsze dla mnie...

Hipoteza 1 czy 2? Kranik mimo wszystko kleić czy niestety musi być nowy?

Edytowane przez dudi

• 3 years later...

Podpinam sie pod temat, czy kupię obydwa filtry kranika ?

Bo szukałem i nie mogę znaleźć a mam obydwa mocno uszkodzone

Masz jeden filtr ktory jest od strony zbiornika i szukaj uzywki, tyle na kraniku chyba ze masz jeszcze cos wsadzone miedzy kranikiem i gaznikami

a z zestawami też równie ja kupiłem pod model i nie pasował. Masz kolego jedne w baku filtr przedmuchaj dobrze i bedzie dalej śmigać.

Hmm to dziwne bo mam dwa takie jak w tym.

c5afa23317889dc0.jpg

Tylko ze ja mam taki problem ze mam uszkodzone obydwa, a w zestawach naprawczych ich nie ma

Zgram z tel. to wrzucę foto

czasem jest tak a czasem w jednej osłonce tez dwie rurki. Mniejsza jest jak masz rezerwe przełączone. przedmuchaj delikatnie i gitara.A jeździsz na rezerwie bo cos mi się wydaje, że do normalnej pozycji masz nadstawke i strasznie szybko kończy Ci się poziom , z którego może pociągnąć benzyne ;)

Ps 

jak będe w domu zobaczę bo mam 3 kraniki czy gdzieś nie mam tych filtrów? a co z nimi nie tak?

Edytowane przez Bodzio

• 1 year later...

odkopuję temat, bo nie znalezłem innego, który mógłby mi pomóc ;)

Otóż moim kraniku padło podciśnienie. Po odpięciu węża zasilającego gaźniki leje się z niego paliwo. Mam zestaw naprawczy, ale co w tym cholerstwie należy wymienić ?

Najwazniejsze to sprezyna i oring ale membrana tez do zmiany, jak zmienisz to zostaw na pare godzin zbiornik czy nie cieknie to fajwazniejsze.

Ja kupiłem zestaw naprawczy, ale po wymianie była kicha i tak... Okazało się, że sprężynka była za słaba i zrobiłem sobie na zamówienie specjalne trochę mocniejsza w firmie zajmującej się takimi rzeczami :)

Wymieniłem co trzeba i kranik działa :) Tzn nie leci z niego benzyna jak jest odłączony, miejmy nadzieję, że poleci jak będę chciał odpalić :zeby:

Ważne że nie leci :P  Jak nie będzie leciała doprowadź jeszcze jeden waż do  wlewu :P i bezie gitara ::P