Skocz do zawartości

Buzer, Zbroja, Skorupa Na Lato - Jaka?

kraik
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę przeraża mnie latanie w pełnej skórze latem po mieście, ale nie chce rezygnować z bezpieczeństwa. Czy ktoś używał połączenia buzera ze zwykłą koszulką latem i jakie z tego wrażenia ?

Myślę że jeżeli miałbyś taki buzer http://moto.allegro.pl/item935100679_zbroja_alpinestars_bionic_2.html to byłbyś bezpieczny jak w kurtce (nie licząc problemu poobcierania się o asfalt :) ).

Ja osobiście wyposażyłem się w taki buzerek :D Na razie miałem go raz na sobie na krótkiej przejażdżce więc nie powiem za wiele a tym bardziej jak to będzie jeździć z nim latem.

Edytowane przez mikitBP

Ja osobiście wyposażyłem się w taki buzerek :D Na razie miałem go raz na sobie na krótkiej przejażdżce więc nie powiem za wiele a tym bardziej jak to będzie jeździć z nim latem.

To jak już go przetestujesz to dodaj opinie bo mam zamiar taki sobie kupić.

A ja jako że nie wiedziałem czy dobrze będę się w czymś takim czuł kupiłem jakąś tanią chińszczyznę, jeszcze nie miałem okazji w tym jeździć ale jak przymierzałem to całkiem wygodna jeno mam problem z założeniem koszulki na wierzch.

A co powiecie o tańszej wersji:

http://www.motoallegro.pl/item884094810_zbroja_buzer_utika_datex_adrenaline_certyfikat_ce.html

Też planuje taki zakup na ten sezon bo w kombi strasznie gorąco w cieplejsze dni a z ochrony nie chce rezygnować i teraz się zastanawiam czym poza producentem i jego marżą różni się kombi za 800 czy 500 a za 300 czy 200 zł.

Zwracam uwagę na zabezpieczenie obojczyków itp. Wszystko jest to samo trochę inna siatka (niby wytrzymalsza) a cena miedzy jedną a drugą różni sie o 300zł ;>

To jak już go przetestujesz to dodaj opinie bo mam zamiar taki sobie kupić.

Mam nadzieję że chodzi ci o testowanie w jeździe a nie w razie gleby :D Ogólnie nie jest to zła sprawa. Wyjąłem sobie piankowe ochraniacze z kurtki i narzucam ją na tą zbroję. Ten dolny pas z rzepą jak masz za dużego brzuszka może trochę uwierać ale to kwestia przywyknięcia do jego obecności. Żółwika da się odpiąć niestety jest zintegrowany z tym właśnie pasem i nie da się go włożyć oddzielnie np. do kieszeni na żółwika w kurtce. Całość świetnie przylega do ciała jako że siatka jest bardzo elastyczna, nie krępuje to jednak jakichkolwiek ruchów, jednak jak już pisałem o przyzwyczajaniu się tak i tutaj trzeba to zrobić z tą przywierającą do ciała siatką. Ogólnie jak ktoś chce to mogę zrobić fotki i wrzucić na forum tak by każdy mógł sobie to dokładnie obejrzeć jak nie ma możliwości oblookać w sklepie :D. Rozmawiałem z koleżanką [która niedługo też dołączy do grona motocyklistów] która jeździ na snowboardzie i powiedziała że taka zbroja tam też się przyda jako że podczas szaleństw na desce glebnięcie na plecy potrafi zaboleć, więc mamy dwa w jednym :D

Mój kumpel lata w lecie w koszulce i buzzerze i jakoś żyje. Ale wydaje mi się że troszkę może popizgać po stawach.

http://www.motoallegro.pl/item884094810_zbroja_buzer_utika_datex_adrenaline_certyfikat_ce.html

Też planuje taki zakup na ten sezon bo w kombi strasznie gorąco w cieplejsze dni a z ochrony nie chce rezygnować i teraz się zastanawiam czym poza producentem i jego marżą różni się kombi za 800 czy 500 a za 300 czy 200 zł.

Zwracam uwagę na zabezpieczenie obojczyków itp. Wszystko jest to samo trochę inna siatka (niby wytrzymalsza) a cena miedzy jedną a drugą różni sie o 300zł ;>

Ja kupiłem tą Utikę, wykonanie ładne, wygodny ale niestety jeszcze nie polatałem w nim bo się pieprzona zima nie chce skończyć.

Ja właśnie taki mam ale jeszcze w nim nie jeżdziłem.

• 4 months later...

A ja mam pytanko. Wiadomo - zbroja i ochraniacze na kolana są ogólnodostępnym towarem. Spotkał się ktoś może z ochraniaczami na biodra?

• 10 months later...

Tak jak w temacie, chciałem zapytać czy używacie jakichś zbroi albo żółwi jeżdząc tylko po mieście ? bo wiadomo ze w Lato upał niezły, a w krótkim rekawku nie bardzo. Jak tak to jakie?

był, a w zasadzie jest, podobny temat. Ja nabyłem niedawno zbroję z adrenaline, cena około 240zł, z odpinanym żółwiem (są też ze stałym zółwiem lecz odpinanymi barkami). Ten odpinany zółwik fajna sprawa, zakładam dodatkowo pod kurtkę sobie. W samej zbroi jeszcze nie jeździłem. Nie jest to majstersztyk w budowie, ale z wyglądu wydaje się być dość solidna (ale na siateczkę trzeba uważać jednak).

Jedno jest pewne, w takiej zbroi masz + 10 to "Pudzian_wanna_be".

wpisz "zbroja" w szukajke - wyskoczy conajmniej 15 tematow

Ja aktualnie jeżdzę po mieście w takiej zbroi Adrenaline. Koszt to jakies 150zł. Nie ufam temu czemuś do końca ale zakładam, że przy glebie dzięki temu obrażenia będą mniejsze. Jeżdżę ostrożniej bo w komplecie do tego idą zwykłe dżiny i trampki.

Ryzyko przetarcia zawsze istnieje.Siatka nie wytrzyma tyle co cordura na kurtce.Bierne bezpieczeństwo jednak jest ;)

Ja też jeżdżę w zwykłej zbroi Motonity, raczej tylko po mieście i bez szaleństw, w stroju czuje się bezpieczniej, niemniej jednak trzeba przyznać, że taka zbroja to mega komfort na upalne dni i warto w nią zainwestować.

Dokładnie,sam niedawno nabyłem zbroję Gamut.Rozmyślałem o Adrenaline ale po zobaczeniu jej w Intermotorsie zrezygnowałem ze względu na sweterek z dużymi dziurami które moim zdaniem łatwo rozerwać.Druga sprawa to napisy na ochraniaczach, które były starte już w opakowaniu i to mnie zraziło.Wracając do tematu na gorące dni,szczególnie w mieście to super sprawa i ja czuję się dość bezpiecznie.

Tak jak w temacie, chciałem zapytać czy używacie jakichś zbroi albo żółwi jeżdząc tylko po mieście ? bo wiadomo ze w Lato upał niezły, a w krótkim rekawku nie bardzo. Jak tak to jakie?

Hej. Po Twoim poście postanowiłem, że wydam te dwie paki i w końcu spróbuję jak to jest w tej zbroi. Zamówiłem dzisiaj na Alledrogo z "Motonity" za 240zł. Napiszę jakąś recenzję. Jak nie spasi to pogonię.

zbroja dobra sprawa, jak jest + 30 stopni to wrzucam zbroje na to koszulke i można ruszać w miasto :) miło przewiewnie no i bezpiecznie, dobra alternatywa dla skórzanej kurtki na gorące dni. :)

Polecam DATEX w Rzeszowie w Ring Road dla forumowiczów z miejscowego forum 180 zł.