Skocz do zawartości

Kanapa Zamek Kaput - Jak Otworzyć?

Gość wielebny_a
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeszukałem forum i mam problem, jż na wstępie bo Banditem jeżdże cały tydzień. Chcę wyjąć aku do ładowania przekręcam kluczyk zgodnie ze wskazówkami zegara, odwrotnie, na wszystkie strony i poza tym, że pracuje haczyk do zapięcia kasku to kanapa ani drgnie... macie jakieś porady? czyżby urwana linka?

dłubie dłubie i nic. nawet stukam i pukam w kanapę. kluczyk pracuje luźno bez oporów, mam plan podważyć kanpę i złapać w kleszcze pancerz, wykręcić mocno i może to coś da...ehh taki ciepły dzień był i ani chwile nie pojeździłem... kara Boża albo nawet nagroda, bo może nie było mi pisane, albo bym się jeszcze wpakował gdzieś w euforii...gdzieś czytałem na forum z australii że można coś zdziałąc długim narzędziem nacisnąć na łapkę zamka pod zadupkiem.

pomocy!! dziekuję z góry dobrym ludziom.

Kanapa w Bandicie zatrzaskiwana jest tylko przy zamku. Jeżeli nie czujesz żadnego oporu przy przekręcaniu kluczyka to z pewnością, jak piszesz, sprawa cięgna.

W Bandicie kanapa mocowana jest w następujących punktach:

1. plastikowy wypust wchodzący pod blachę przy baku.
img0824pb.jpg

2. Dwa zatrzaski w zamku (1. generacja - na środku kanapy - w miejscu śmiesznego paska na kanapie):
img0823gv.jpg

3. Zamek kanapy wygląda tak:

425_1242810685.jpg

Twoim zadaniem jest dostać się do tego plastikowego oczka, naprzeciwko sprężyny, gdzie przychodzi linka, i za pomocą haczyka z wygiętego drutu pociągnąć oczko, by zwolnić zamek kanapy. Żeby nie było tak łatwo - przeszkadzają plastiki, które można zdjąć dopiero po otworzeniu kanapy. Mimo wszystko, między kanapą a boczkami jest pewien prześwit - w miejscu gdzie są haczyki na wieszanie kasków (Dotyczy Bandita 1. generacji - zamek jest na środku kanapy).

W Bandicie 2. generacji zamek jest przy końcu kanapy, plastiki prawdopodobnie można łatwiej zdjąć niż w Pra-Bandicie.
142_1237937816.jpg

Nie da się tego zrobić łatwo i prosto, bo inaczej kanapy by znikały z Banditów na każdym parkingu. Wskazówka - zrobić to od męskiej strony motocykla, czyli po stronie kierowcy :P

Jak dla mnie to jedyna znana mi mało inwazyjna metoda, zanim człowiek straci cierpliwość i rozpier... kanapę siekierą. Powodzenia.

PS: Dwa pierwsze zdjęcia są moją własnością, trzecie i czwarte jest ze starego forum na pun.pl - gdyby kto pytał o prawa autorskie.

serdecznie dziękuję za pomoc!!! niestety dopiero teraz dotarłem do komputera. mam inny sposób!!

niestety sam go musiałem wymyślić

A tak się starałem :P

Opisz swój krok po kroku - będziesz miał dobry uczynek dla innych :D

niech to będzie mój wkład początkowy:

sprawa wyglądała troszkę inaczej. próbowałem się dostać do zadupka i tam podziałać, ale nie było łatwo, bo ciemno już jest i z latarką w zębach wszystko jest trudniejsze,

Pomyślałem najpierw odkręcić zamek od ramy - jest mocowany na 2 gwiazdkowatych śmiesznych śrubach - spokojnie da się odkręcić małym płaskm śrubokrętem, z tyłu w zamku 2 małe śrubki krzyżakowate.

Konstrukcja zamka banalna -4 elementy, rozkładam i patrzę, w śrdoku linka wyczepiona z kołowrotka. No i eureka. znaczy że się wyczepiła przy zamku. Jak ją tylko pociągnąłem kanapa odskoczyła.

Gorzej było poprawnie poskładać zamek - zimno, ciemno, latarka w zębach, ale udało się i zamek działa. Wieć reasumując dla potomność - ABY UNIKNĄĆ TAKIEGO PROBLEMU NALEŻY MOTOCYKLEM REGULARNIE JEZDZIC ALBO GO PRZEPALAC, wtedy dostęp pod kanapę nie będzie potrzebny!!! :)

A jeżli już się nie chce otworzyć to mogło się cięgno/linka urwać ale nie tylko pod siedzeniem, ale nawet w zamku - patent suzuki umożliwia takie zdarzenie!!!

Pozdrawiam i dzięki za pomoc. MOtocykl zapalił, jest radość.

Na górze forum jest Mapka PBC - wpisz swoją lokalizację. Będziesz mógł odnaleźć innych Bandytów z okolicy i w razie potrzeby się z nimi skontaktować przez PW - może się przydać.

Na górze forum jest Mapka PBC - wpisz swoją lokalizację. Będziesz mógł odnaleźć innych Bandytów z okolicy i w razie potrzeby się z nimi skontaktować przez PW - może się przydać.

dodadny,zaznaczony.

dzieki i dorbanoc

• 2 years later...

Mam problem ze ściągnięciem kanapy. Doczytałem się, że do odblokowania zamka kanapy używa się tego samego zamka co do blokady kasku. Niestety w moim przypadku to nie działa. Jak można bezinwazyjnie zdjąć kanapę bez używania samego zamka?

powielony temat? jestem tu już chwilę a taki temat widze pierwszy raz :P

co się porobiło z zamkiem?

Proponuję znaleśc serwis co dorabiaja klucze ;) i zostaniesz obdarowany nowym kluczem który będzie pasował ;) @Kwinto59 może potwierdzić ;) kazdy klucz ma swoje normy ale to już  magia :)

Proponuję znaleśc serwis co dorabiaja klucze ;) i zostaniesz obdarowany nowym kluczem który będzie pasował ;) @Kwinto59 może potwierdzić ;) kazdy klucz ma swoje normy ale to już  magia :)

Jak na razie chcę ją otworzyć ;) Zobaczymy co dalej.

Zaopatrz sie w latarkę , kawałek drutu może być szprycha rowerowa i końcówkę wygnij w haczyk , następnie na tyle ile to możliwe podciągnij kanapę -miejsce pasażera do góry i zobaczysz w który miejscu kanapa jest trzymana przez zaczep od zamka.Najlepiej mieć kolegę z banditem i zobaczysz w które miejsce trzeba wsunąć drut i gdzie zaczepić aby ciągnąc do siebie zakładając że stoisz od strony zamka otworzyć zwolnić zaczep który trzyma kanapę.W razie problemu zrobię foty i wrzucę :usmiech:

Jak mi się dolny zamek zablokował, to go rozkręciłem na części pierwsze i pociągnąłem za linkę - kanapa otworzyła się bez problemu. Nie wiem jaki problem u kolegi Easy jest, bo niezbyt się wysilił z opisem więc nie wiem czy mój sposób będzie skuteczny.

Edytowane przez zoozka

Ba, mialem podobnie, tylko ze ja musial wyciagnac pekniety kluczyk z dolnego zamka. 2 srubki torx, 2 srubki krzyzak i po klopocie, zamek rozebrany i jaz zoozka pisze. Ba nie trzeba zamka roizbierac by pociagnac za linke, wystarczy zamek pociagnac z linka jesli mnie pamiec nie myli

Zależy chyba od modelu czyli która generacja , w moim zamek jest na wsuwkę więc pozostaje metoda któą opisałem.Jeżeli jest przykręcony i można go odkręcić to tak jak wyżej :usmiech:  napisał obi :zeby:

Jak mi się dolny zamek zablokował, to go rozkręciłem na części pierwsze i pociągnąłem za linkę - kanapa otworzyła się bez problemu. Nie wiem jaki problem u kolegi Easy jest, bo niezbyt się wysilił z opisem więc nie wiem czy mój sposób będzie skuteczny.

Tak też zrobiłem, jeszcze zanim napisałeś ... Okazuje się, że zamek jest uszkodzony. Bębenek nie porusza plastikowym ciągłem linki. Bieda. Chyba trzeba będzie wymienić stacyjkę i zamek aby był do kompletu. Jutro jeszcze spróbuję poratować ten zamek.

• 1 year later...

W Bandicie 650 IV generacji ( 2008r.) miałem podobny problem. Poradziłem sobie w następujący sposób: Trzeba odkręcić plastikowy zadupek i lekko podciągnąć go ku tyłowi motocykla. Odsłoni się nam wtedy mechanizm zamka i jesteśmy w stanie za pomocą śrubokręta popchnąć dźwigienkę zamka kanapy. Potem zostaje wszystko poskręcać do kupy. Z zadupkiem trzeba obchodzić się delikatnie aby nie urwać mocowań!