Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy z Linką

Gość Wrzos
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam ostatnio zauważyłem ze ciezko mi biegi schodzą w doł i ciagnie mi na jedynce jak mam 1 bieg wbity, zauwazyłem ze poprostu linka mi peka przy klamce . Dzis załozyłem nowa i mam problem wyregulowałem tak ze na luzie nie ciagnie itp jest ok ale jak wciskam 1 to odrazu bierze i reguluje przy klamce przy deklu ta srude do gury na du i nic prosze o rade:-)dodam ze przed wymiana nic mi sie sprzegło nie slizgało podacz jazdy tylko na biegu z wcisnietym sprzegłem brało lekko od popuszczajacej linki .

Sprzęgło reguluje się nie linką a wyprzęgnikiem.

Na kapie zębatki zdawczej masz taką czarną gumową uszczelkę/zaślepkę. Zdejmujesz to i tam masz śrubkę na śrubokręt z kontrą. Odkręcasz kontrę i wkręcasz śrubokrętem śrubkę aż poczujesz, że zaczynasz wyciskać sprzęgło, czyli do oporu ale nie na siłę. Potem cofasz tą śrubkę o 1/4 obrotu i zakładasz kontrę. Jak nadal będzie ciągnąć to troszeczkę można dokręcić (metoda prób i błędów).

Potem regulujesz linkę tak aby klamka miała odpowiedni luz.

dodam ze wyregulowałem tak ze na 1 mam na klamce lekki luz 2-3mm i jak wrzuce luz i uruchomie jest ok nie kreci sie koło wrzuce 1 i odrazu kreci sie czyli za blisko jest tarcza itp czy pod tym deklem plastikowym czarnym kołkiem jest jakas jeszcze regulacja? wydaje mi sie ze powino sie jeszcze odsunac sprzegło i dlatego ciagnie

jab2 dzieki a powiec tą gorną śrubę na pokrywie z kontra ile wykrecic? czy ma byc wkrecona na maxa? poprzednio mialem ja tak w połowie

Ale chodzi ci o linkę?

w zasadzie to nie ma znaczenia gdzie skasujesz luz linki czy na dole czy na klamce. Najlepiej po trochu tu i tu. Ile ma być wykręcona to nie można powiedzieć, bo to zależy tylko i wyłącznie od długości linki. Z czasem będzie trzeba dociągnąć.

aha dzieki ci sliczne jutro bede działał bo dzis juz niemam czasu :-) dziekuje za pomoc jutro napisze jak poszło:-) hehe to nie ta sama regulacja co w poprzednim moto bo tam nie bylo regulacji za zaslepka jak tu tylko w klamce i na deklu u gory:-)

i problem cały czas jest wyjołem tą czarną gumową zaślepke wykreciłem kontre wkreciłem do lekiego oporu srube poluzowałem o 1/4 kombinowałem cuda niewidy i nadal na luzie nie ciągnie wżuce 1 ciagnie i dość mocno . Dodam iz tam z tej regulacji gdzie sciaga sie gumowa zaślepka wypadły dwie kulki takie małe jak w piatach czy to moze wpływać na regulacje ze nie moge dokonac w zyciu tak ciezko nie regulowało mi sie sprzęgło co ciekawe przed padnieciem linki bylo wszystko ok jak bym nie wymieniał jej było by ok. Jeszcze jedno reguluje sruby na wrzuconym biegu 1 czyli dobrze? drugie czy ta srube pod guma wkręcić na maxa ile sie da? czy tylko do lekkiego oporu i poluzowac bo tylko tak prubowałem

mam rozumiec ze jak tą srube wkrecam to im mocniej tym sprzegło bedzie miej brało na danym biegu czyli nie bedzie mi ciagnac na biegu z wcisnietą klamką no jestem ciekaw jutro bo dzis juz niedam rady:-) jutro zdam relacje

To że Ci ciągnie lekko na biegu to normalne dopóki się moto nie rozgrzeje

to to wiem regulacje dokonuje jak sie rozgrzeje i na jalowym nie ciagnie ale wrzuce 1 i kuzwa ciagnie ciagnie eh jutro wkrece ta srube mocno ile sie da i poluzuje o 1/4 i zobaczym a powiedz wypadly z tego gniazda gdzie sie kreci ta sruba dwie kulki takie lozyskowe wplywa to na ta regulacje mysle ze nie ale moze to jakos wplywa jak nie uda mi sie wpelni wyregulowac to wyreguluje tak aby chodz bylo mozna jechac i pojade gdzies do servisu

Na regulację nie wpływa, ale według mnie musisz wyjąć cały wyprzęgnik i je wsadzić tam gdzie były. Przy okazji wyczyścić wszystko i nasmarować smarem do łożysk.

Jak się nie da wyregulować a sprzęgło się ślizga to może być już do wymiany.

no i tak zrobiłem wyjołem cały wysprzęglik paru kulek brakowało wiec dołożyłem 3 to sa łożyskowe w rowerowym do kupienia hehe smarem łożyskowym wszystko ładnie nasmarowałem razem z slimakiem i teraz tak w servisie mi powiedzieli ze trzeba ten slimak na zew troszke odkrecić aby odslunoł sprzegło zrobiłem tak ale znow pokrywy nie moge wtedy dokręcić ja .... nie wiem co teraz zrobie jak było czyli wkrece wajhe jak byla i jakos moze dojade do servisu chodz nie chcialem aby do tego doszło

tak prawdę mówiąc nic nie rozumiem z tego posta...

Używaj znaków interpunkcyjnych.

ok wiec wszystko zrobiłem regulacja na wysprzegliku nic nie dała musiałem go rozebrać wyczyścić kulki wymieniłem dodałem ubytki ich i tak lekko slimaka na zew wysunołem wtedy mocniej odpycha i jest ok . Teraz tak wrzucam 1 na sprzegłe kolo kreci chodz reką normalnie zatrzymuje je wiec ok. Teraz jedno wczesniej mi brało sprzegło na samym koncu klamki teraz bierze odrazu przy puszczaniu chciał bym aby dalej brało regulowac to znow tą sruba na wysprzegliku ?

Możesz spróbować linką. Wydaje mi się że za duży luz masz na lince.

juz zrobiłem to że zaszybko bierze:-) poluzowałem linke poprostu i jest ok teraz jest perfekta , wrzucam 1 i koło ani drgnie . Ale jak sciagałem pokrywe ta gdzie wysprzeglik to wajcha ta z kulka co ciagnie biegi przy stupce wyszła mi z tej kulki załozyłem tą kulke na bolec i drutem zwiazałem heh musze jakieś lepsze rozwiązanie zrobic;-)

Mam identyczny problem - przy wylaczonym silniku na 1 i sprzegle bardzo ciezko przepchac motór :( Caly mechanizm juz rozebralem i wyczyscilem i dalem nowy smar i nic nie pomoglo, regulowalem sruba na wysprzegliku i linka i tez nic

- brakuje 1 z 11 kuleczek lozyskowych na slimaku wysprzeglika - czy to moze byc tego wina ?

- wszystkich regulacji dokonywalem na zimnym silniku bo boje sie jezdzic z takim czyms, ze nawet na wcisnietym sprzegle moto ciagnie do przodu

Wrzos - opisz moze dokladniej co nalezy zrobic albo skad masz te kuleczki ? Na jakie rzeczy zwrocic uwage ?

PS Nie wiem czy nie brakuje mi jakiejs czesci - chodzi o to, ze moj ojciec twierdzi, ze pomiedzy tym metalowym "patyczkiem" wysprzeglika a mechanizmem ze slimakiem powinna byc jakas kuleczka jak w lozyskach - powinno tam rzeczywiscie cos byc ?

pozdrawiam

Kulki można wyjąć z jakiegoś starego łożyska. Jak brakuje kulki to raczej będzie tylko ciężko chodzić ale będzie.

Nie nie powinno być żadnej kulki pomiędzy.

Spróbuj mocniej wkręcić śrubę od regulacji sprzęgła i zobacz czy się zacznie ślizgać.

Sprawdź w jakim stanie jest linka sprzęgła. Może po prostu już się zużyła i działa jak guma w gaciach?

No linka jak linka :D a tak powaznie to jak ja sprawdzic ?

Jak wkrece ta srube od regulacji mocniej to zaczyna sie slizgac sprzeglo. Dzisiaj troche rozgrzeje go i zobacze czy cos sie zmieni.

hm kulki sa to 4mm bierzesz jedna i dizesz do rowerowego jedna sztuka 10groszy kupiłem ich 20 czyscisz slimaka smarujesz smarem do lożysk i wciskasz kulki wkładasz wysprzeglik itp wkrecasz srube do oporu potem regulujesz luz na lince . Na luzie nie ciagneło jak 1 wrzuciłem ciagneło ale normalnie dłonia zatrzymałem kwestia podregulowania:-) jest teraz ok