Skocz do zawartości

Shimmy - Trzepotanie Kierownicy - Pytania I Porady

Gość Rysiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

TEMAT POWSTAŁ Z POŁĄCZENIE PODOBNYCH WĄTKÓW O ZJAWISKU NASILAJĄCYCH SIĘ DRGAŃ - TRZEPOTANIE KIEROWNICĄ, CZYLI TZW. SHIMMY.

Posty w temacie ułożone są chronologicznie.

Moderator
Krzysztof.
------------------

Witam I proszę o pomoc. Jestem Szczęśliwym posiadaczem Bandyta GSF S 600 rok 2000. A mianowicie kiedy puszczam kierownice przy niewielkiej prędkości (przy dużej nie próbowałem) biggrin.gif zaczyna mi ją trzepać (rzucać).Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć . Kiedy ją trzymam nie czuć nic, normalne wibracje takie jak przy jezdzie. Koło wyważałem i oponki też nowe (Mettzeler Z1). Pozdrawiam (Zimo IDZ precz) tongue.gif

no to ja stawiam na źle wyważoną opone no chyba ze krzywa fela albo łożysko głowki ramy juz siedzi

Też tak myślałem że źle wyważone i że felga ale dwa razy sprawdzałem i wydaje sie wszystko proste. Spróbuje z tym łożyskiem. Dzięki WIELKIE :)

TO jedziemy kolejno-

-ustawienie koła tył

-za małe ciśnienie w kołach

-łożysko główki

-zawiesie przód do kontroli

-łożyska wahacza

-c****wa opona (zdarza się)

-koło przesunięte względem półek

-lagi za bardzo ściśnięte przy ośce (odkręcić "zabezpieczenia" i popracować przednim zawiesiem pare razy po czym zakręcić zabezpieczenie)

-lekko krzywa tarcza i nie odbijający zacisk

-koło ma bicie boczne

TO jedziemy kolejno-

-ustawienie koła tył

-za małe ciśnienie w kołach

-łożysko główki

-zawiesie przód do kontroli

-łożyska wahacza

-c****wa opona (zdarza się)

-koło przesunięte względem półek

-lagi za bardzo ściśnięte przy ośce (odkręcić "zabezpieczenia" i popracować przednim zawiesiem pare razy po czym zakręcić zabezpieczenie)

-lekko krzywa tarcza i nie odbijający zacisk

-koło ma bicie boczne

ufff chyba wszystko - ale jak nie zadziala to moze ciezarki na koncach kierownicy sa cos nie teges

Dzięki WIELKIE. Jednak jak ktos sie zna to aż miło. Powoli będe wykluczał co może wpływać na takie zachowanie.( odezwę się co to było)Pozdrowionka :lol:

Witam Czy juz zlokalizowałes problem pytam bo u mnie jest to samo i nie wiem co sie dzieje

nie do konca wiem jak było wczesniej moto niedawno kupiony ale teraz dopompowywałem powietrza do przedniego koła i podczas jazdy prubowałem puscic kiere a tu zdziwienie trzesie nią jak cholera

całek a sprawdzałeś to co jw. ? i nie podziałało ?

W Cb 500 miałem podobny problem wymieniłem wszystko co się dało - łozyska główki ramy , olej w lagach , nowa opona + wyważenia , nowa kierownica , nowe końcówki i nic mi to nie dało ... kumpel w ER5 miał to samo a znowu w gs 500 niczego takiego nie było ... dziwna sprawa ale jeździć można bez problemu ...

Witam dzisiaj po info od poprzedniego właściciela bandyty " Pozdrawiam Marka" nowe ifo i chyba trafione w dziesiątke

Po primo - mam zalożoną szybe turystyczna czyli inne zawirowania powietrza i wyrzsza jest od normalnej

Duo - podruzuje z kufrem co tez zmienia oplywowosc

A co do oponki to jest w świetnej kondycji metzelerek z1

Edytowane przez całek

Witam dzisiaj po info od poprzedniego właściciela bandyty " Pozdrawiam Marka" nowe ifo i chyba trafione w dziesiątke

Po primo - mam zalożoną szybe turystyczna czyli inne zawirowania powietrza i wyrzsza jest od normalnej

Duo - podruzuje z kufrem co tez zmienia oplywowosc

A co do oponki to jest w świetnej kondycji metzelerek z1

to my tu sie glowimy a ty sobie z kuferkiem pomykasz :)

Witam. Dziekuje bardzo za pomoc wszystkim :) teraz wiem co jest nie tak poprostu kuferek mi zakluca oplywowosc :angry: i przez to te wibrato na kierce

Mam nadzieje ze kolega tez rozwiazal swoj problem

Pozdrawiam Całek

Też tak myślałem że źle wyważone i że felga ale dwa razy sprawdzałem i wydaje sie wszystko proste.

Że niby tak na oko :s ? czy byłeś w warsztacie?

• 2 months later...

Witka

Mam pewien maly problemik ale jednak mam :rolleyes: Jezeli smigam Bandziorem do 100km/h to liga ale jak juz lece 140 lub 150 to pojawia sie drżenie kierownicy ze po paru minutach

az cierpną mi łapy.Nie wiem czy mam felge do wyważenia czy moze inny powód? ogolnie najbardziej drży z prawej strony na manetce gazu.

Moze macie jakies wskazówki dlamnie.

ja tam zacząlbym od wizyty u wulkanizatora - opona lub felga PRAWDOPODOBNIE :)

ale to już Ci sprawdzą na miejscu

pzdr

Mogłeś zgubić ciężarek na feldze.Mogłeś wpaść w dziurę i potrzeba wyważyć koło

Strzeliła opona na karkasie

Masz tak starego kapcia ze zachowuje się jak kartofel.

Nie masz ciężarków na kierownicy.

Wyluzowane ,wybite gumy mocujące silnik

Więcej pomysłów na wjazd mi nie przychodzi.

Masz tak starego kapcia ze zachowuje się jak kartofel.

ja mialem identyko i wlasnie przez kapcia- mimo ze miesa bylo duzo to dot z 00 roku mowil sam za siebie:D

Okiej czyli skocze na oponiarza.jezlei chodzi o opony to mam z rocznika 2008 Pirelli. Fakt faktem wpadlem pare razy w dziure we Wrocławiu bo tam nie sposob nie wpasc.

ja mialem identyko i wlasnie przez kapcia- mimo ze miesa bylo duzo to dot z 00 roku mowil sam za siebie:D

a ja sie pytam jak mozna w ogole myslec o lataniu na dziesiecioletnich gumach...

sonda w temacie: http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/2654-ile-lat-maja-twoje-kapcie/

Edytowane przez JackRM
sonda: