Skocz do zawartości

Shimmy - Trzepotanie Kierownicy - Pytania I Porady

Gość Rysiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Bandzior świeży nie jest, jeżeli są to bardziej coś ala wibracje a nie wahlowanie kiery to obstawiałbym przenoszenie wibracji od silnika. Bandit generalnie zawsze trochę trzęsie :)

a ja sie pytam jak mozna w ogole myslec o lataniu na dziesiecioletnich gumach...

sonda w temacie: http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/2654-ile-lat-maja-twoje-kapcie/

takiego kupilem i nie mialem hajsu aby zmienic-po za tym tego dota wypatrzylismy dopiero na koniec zeszlego sezonu- w tym na poczatku zmienilem przodek od razu:D

Więc po reanimacji mojej Bonnie wybrałem się dziś na jazdę próbną, co mnie zdziwiło... powyżej 6k RPM puszczenie kierownicy skutkuje narastającym drżeniem kierownicy urastającym do rangi Szumiego, z zachowaniem toru jazdy.

W trakcie napraw lagi i felgi zdawały się być proste (metody chałupnicze). Natomiast po wykręceniu półki mocującej błotnik i wykręceniu osi lagi rozeszły się do zewnątrz, na tyle, że wkręcenie półki przed skręceniem osi było bez użycia siły niemożliwe.

Próba pt. dobicie amora do końca nie wykazała momentów w których maiłby się przycinać lub ciężko pracować, stąd mniemanie, że pracuje prawidłowo.

Jakieś pomysły? Nie ukrywam, że te najtańsze (w naprawie) byłyby najciekawsze, choć liczę się z wymianą lag.

Półki nie były jak dotąd rozkręcane, może fakt istotny, może nie...

hmm- miałem podobnie u siebie, ale na początek nazewnictwo. Lagi przechodzą przez górną i dolną półkę (to ta ze sztycą) i skręcone są blaszką o której wspominasz (rozpórka) Piszę o tym, gdyż na 90 % masz w****aną dolną półkę. Ja miałem identycznie- na oko było cool a po założeniu innej, wszystko wróciło do normy. Lagi powinny delikatnie przechodzić przez wszystkie półki i bezproblemowo powinny się skręcić.

Koszt używanej dolnej półki- ok 100zł- przy okazji wymień łożysko główki ramy.

Jeśli to nie pomoże- wtedy zabrałbym się za lagi.

Edytowane przez mercyful

przedmówca mnie wyprzedził ostatnio byłem u mechanika z moim i mówił żebym się cieszył bo półki są proste a mi się tylko przewrócił motor na bok tzn spadł z nóżki

powiedział ze to się bardzo szybko gnie jak dostanie w bok

w sumie strzał był na wprost, bo widząc co się dzieje chciałem ratować nie tyle życie, co rachunek za naprawy, więc próbując podbić moto (poderwać przód) wskoczyłem na krawężnik pod kątem zbliżonym do prostego. No, ale na walniętą półkę to bym nie wpadł...

no to jak trafiłeś prawie pod kątem prostym w krawężnik to masz 99 % skrzywioną półkę

Oddaj lagi do prostowania, zapłacisz nieduże pieniądze i będziesz miał pewność, tak jak napisał mercyful powinny lekko przechodzić całe przez półki.

Oponę po tym wymieniłeś? Dużo może być przyczyn, opona, ośka, lagi, połki, łożysko.

Także masz co sprawdzać.

Hej!

ja mam również problem z kieryką. Ostatnio zaliczyłęm szlifa i kiera się wygięła dość mocno do baku.... :( Koledzy na warsztacie mi ją wyprostowali, jednak jak wszystko złożyłem do kupy gdzieś przy stówce kiera bije jak głupia. Oponki mają dobre ciśnienie, bieżnik jest też ok jedynie jest mały ślad na oponie po tym jak tarła o asfalt.. Powiedzcie czy to wina kiery czy też opony? Na feldze nie widzę jakiś uszkodzeń a ciężarki raczej są na miejscu.....

Kierownica nie ma nic do drgań. Drgania przenoszą się najczęściej z krzywych felg, źle wyważonych kól, zniszczonych opon w skrajnych wypadkach (jak umnie :angry: ) poprzez klejoną oponkę jakąś pianką z której zrobił się płyn - pozostałość po poprzedniku :)

leż do wulkanizacji to Ci powiedzą

pozdro

Kierownica nie ma nic do drgań. Drgania przenoszą się najczęściej z krzywych felg, źle wyważonych kól, zniszczonych opon w skrajnych wypadkach (jak umnie :angry: ) poprzez klejoną oponkę jakąś pianką z której zrobił się płyn - pozostałość po poprzedniku :)

leż do wulkanizacji to Ci powiedzą

pozdro

Tak też myślałem :P Dzięki... Powiedz czy muszę jechać do byle jakiego gumiarza czy muszę poszukać takiego co robi motongi?

Tak też myślałem :P Dzięki... Powiedz czy muszę jechać do byle jakiego gumiarza czy muszę poszukać takiego co robi motongi?

zwykły nie ma sprzętu więc szkoda siana...

znam ich tylko z forum, osobiście nie, ale wg tego co wiem to jedyni którzy na tamtym terenie zrobią porządnie. Spróbowałbym wyważyć - może pomóc a jak nie to warto ściągnąć opone bo może masz niespodzianki jak kosmal

znam ich tylko z forum, osobiście nie, ale wg tego co wiem to jedyni którzy na tamtym terenie zrobią porządnie. Spróbowałbym wyważyć - może pomóc a jak nie to warto ściągnąć opone bo może masz niespodzianki jak kosmal

Dzięki qnerk :) a co mówisz o Rapidzie? Znasz kolesi? Wiem że robią yamahy i ktm-y, ale koło to jest koła więc....Pytam bo mieszkam obok...

Prawdę mówiąc w motorowni są zdziercy. Za pospawanie tłumika chcieli 80zl. A u tłumikowca zapłaciłem 30.

• 8 months later...

Szanowni forumowicze

Mam pytanie odnośnie objawów podczas jazdy moim banditem - otóż zdarza się przy prędkości około. 60 -80 km/h, że po puszczeniu kierownicy wpada ona w drgania, które ani nie maleją, ani nie narastają, jednak są mocno odczuwalne. Po chwyceniu kierownicy wszystko ustaje, poza tym objawem nic w jeździe się nie zmienia. Podejrzewam łożysko główki ramy, ale nie znam się w tym temacie, może ktoś miał taki przypadek. Będę wdzięczny za odzew i pomoc w temacie.

Jakie drgania?

1-wibracje końcówek

2-rzuca kiera na boki (ryba, shimmy)

3-bicie

Spróbuj zwiększyć napięcie sprężyny tylnego amortyzatora, powinno pomóc

Miałem dokładnie to samo po wymianie przedniej opony ustało. Jeśli Twoja opona jest zząbkowna to najprawdopodobniej z jej powodu.