Skocz do zawartości

Shimmy - Trzepotanie Kierownicy - Pytania I Porady

Gość Rysiek
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wybijałem ją za pomocą szpilki z nakręconą nakrętką.

lozysko.th.jpg

Ja wybijałem ją za pomocą szpilki z nakręconą nakrętką.

lozysko.th.jpg

Wybaczcie że zadaję pytania odnośnie łożysk główki ramy w tym poście, ale kontynuując wątek - gniazda łożysk wybiłem, dziś składałem wszystko do kupy i zastanowiła mnie kwestia dokręcenia tej śruby, która trzyma półkę dolną.

W wątku o wymianie łożysk główki ramy THOMAS pisze że trzeba ją dokręcić tak, aby nie można było ruszyć kierownicą i popuścić o pół obrotu. U mnie co ciekawe skręciłem na maksa, tak że mi już klucz obmyka, a nadal mogę swobodnie kręcić nawet samą półką (kierownicy jeszcze nie założyłem). I tu moje pytanie, czy przerabialiście może taką sytuację? Jak tu mogę okreslić czy właściwie skręciłem łożyska?

Dziękuję za ewentualną pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

Ktoras z biezni lozysk ( tych wchodzacych w glowke ramy ) nie weszla do konca na swoje miejsce.

Edytowane przez Adam M

Ktoras z biezni lozysk ( tych wchodzacych w glowke ramy ) nie weszla do konca na swoje miejsce.

Dziękuję za poradę - W celu sprawdzenia wybiłem gniazda i ponownie je zamocowałem, jednak nic się nie zmieniło. Sprawdzałem suwmiarką i wygląda że gniazda są dobrze osadzone, a mimo to nie ma szans żebym tą śrubą zablokował ruch kierownicy. Narazie skręciłem wszystko tak jak jest, pozostaje sprawdzić w jeździe...

dociągniesz i łożyska same się schowają - musisz tylko dobrze dociągnąć, pozostaje jeszcze jedna opcja że gwint na sztycy masz zrąbany

dociągniesz i łożyska same się schowają - musisz tylko dobrze dociągnąć, pozostaje jeszcze jedna opcja że gwint na sztycy masz zrąbany

Gwint raczej jest w porządku, śrubę dokręcam i idzie coraz ciaśniej, także ta opcja raczej odpada. Też liczę że może po krótkiej jeździe łożyska się ułożą i wtedy sprawdzę ponownie.

to zawsze się układają - ja łożyska główki ramy wprasowuję, a i tak się układają po paru km :)

I nie ma szansy, że się źle ułożą ? Np na skos jakoś? No ale wtedy z motocyklem cuda by się pewnie działy

nie da to się założyć hełmu na lewą stronę, ale generalnie na logike rzecz biorąc to składając wszystko do kupy i skręcając nakrętkę powinno się wszystko wyprostować

• 2 weeks later...

Odgrzewam temat, bo mam podobny problem jak autor. Kiera wpada w drgania przy 60-80km/h a do tego wibruje.

Koło wyważone, opona sprawdzona, ciężarki są. Olej w zawieszeniu wymieniony. Nie do końca wiem co z łożyskiem główki ramy. Nie wyczuwam luzów ani żeby ciężko chodziło. Wydaje się być w porządku.

Qnerk pisał coś o łożyskach wahacza. Jak je sprawdzić ? Cały komplet mało nie kosztuje a do tego kupa roboty przy wymianie.

Przy załadowanym motocyklu z plecaczkiem chyba trochę mniej trzęsie.

• 3 months later...

Witam

Mam problem z drganiami kierownicy.

Przy prędkości 70-90 km/h trzęsie się kierownica, gdy ją puszczę lata na lewo i prawo...

Powyżej 120 km/h drgania przechodzą na przednią lampę i cała lampa lata..

Mój mechanik stwierdził że przednia felga jest krzywa o 2.3 mm

Czy to będzie wina tylko felgi?

Czy po zmianie felgi drgania ustaną?

Kupić używkę czy wyprostować?

Ceny używek są w granicach 400 zł (rocznik moto 2000) i ciężko dostać felgę do tego rocznika.

Proszę o podpowiedź.

Przecież się przywitał:PPrzywiatnie

Co znaczy, że jest krzywa? W którą stronę? Na boki czy zrobiło się z niej jajko?

Weź koło i jedź do zakładu prostującego felgi i ci powiedzą do czego się nadaje. Używkę możesz trafić taką samą albo gorszą, bo skąd felgi jak nie z powypadkowych.

Co do drgań to nie koniecznie musi być felga. Może opona, może nie wyważenie koła. Łożyska główki ramy zużyte, łożyska kół (tylnego też). Ogólnie bardzo dużo możliwości. Wpisz w wyszukiwarkę shimy to znajdzie kilka tematów o tym.

jab2 - widzialem juz :) wczesniej jak sprawdzalem Przywitania mi sie nie pojawialo (wiec wywalilem swojego poprzedniego posta :D).

Tutaj tez o drganiach, temat bardzo obszerny. Jak drgania nie ustana po wyprostowaniu felgi to lista rzeczy do sprawdzenia bedzie dluga takze oby sie polepszylo :)

Jutro jadę do zakładu gdzie prostują felgi, nie mam pojęcia gdzie jest krzywa.

Po prostu mechanik powiedział tylko że jest o 2,3 mm krzywa, a tył jest prosty.

Mam już nowe opony, wyprostuje felgę, założę nowe opony, wyważę i napiszę czy to coś pomogło.

przełożyłem całe koło z tarczami z bandita 99 rok

drgania ustały, dzwoniłem do warsztatu w Sokołowsku powiedzieli że na 1 września powinni dać radę wyprostować ;/ 1 września to mam praktycznie koniec sezonu...

rozglądam się za używką jakąś.. innego wyjścia nie ma..

• 1 month later...

Jak ja nie lubię gdy ktoś pisze rok 2001 , a potem w treści ogłoszenia, że produkcja 2000 ,tylko rejestracja 2001.

• 2 years later...

Witam, mam problem ze swoim moto. Mianowicie, przy prędkości mniej więcej 120km/h "trzęsie" mi kierownicą na boki, wrażenie jest jakby... koło miało mi zaraz odpaść. Nie wiem co to może być... Jechałam ostatnio z pasażerem i było ok. Wracając już sama, efekt był jw.

Ma ktoś może jakieś rady? uwagi? pomysły? Z góry dzięki...

Wyważyć Przednie Koło!

Opona padnięta >?

-Łożysko główki ramy  Obstawiam to ;)

podskocze to sprawdze :D

moze wystarczy cisnienie zmienic?

Edytowane przez Walle

Były podobne tematy...ale kobiete widzę pobłażliwie potraktowali :P

Zerknij na felgę czy nie masz śladów po kleju w miejscu gdzie powinień być odważnik

Zdejmij topcase. 

A moze asfalt krzywy? A tak poważnie ciśnienie w kołach lozysko główki ramy.