Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

wydaje mi sie ze na tych przełożeniach powinien byc odrobine szybszy, a nie wolniejszy, ale moze sie myle

Analogicznie do roweru powinien się wolniej rozpędzać ale być szybszy. Najlepiej zakładać tak jak fabryka przewiduje :usmiech:

nie no, mozna kombinowac sobie z zębatkami wg uznania, jak walniesz duza do tyłu to bedziesz miał wieksze ramie siły, co za tym idzie i moment siły, czyli np łatwiej ci na kolo wskoczy.

a dostrzegłeś jakis spadek mocy w moto czy tylko prędkość?

Jeśli z tyłu zwękrzysz ilość zębów to moto zwolni za to chętniej będzie szło "na koło"

i prędkości się zmieniają i spalanie także ;) im mniejsza z przodu a większa z tyłu moto będzie lepiej przyśpieszało, będzie wolniejsze i będzie więcej paliło ;) i na odwrót ;p

wg http://www.gearingcommander.com/ standardowe przełożenie w B6,5 to jest 15/48 zębów. Jeśli Ty założyłeś z tyłu mniejszą i z przodu większą powinien jechać szybciej aniżeli wolniej. Gdyby było na odwrót jechałbyś wolniej. Także policz sobie dokładnie ile masz tam tych zębów a potem wrzuć to na stronę powyżej.

I jak ktoś napisał wyżej, im szybciej jedziesz tym gorsze przyspieszenie i na odwrót. Im mniejszy V-max tym lepsze przyspieszenie.

to ile zębów większa zębatkę założyłeś ze tak ci spadł V-max

benywariat... z tą mocą to sam nie wiem ale pod górę to raczej musiałem redukować... no i to spalenie.... 140 km i mi się rezerwa włączyła..... tankowałem przed bydgoszczą na orlenie(od Żnina) dojazd do autostrady i dalej autostradą do Gdańska... czyli katowania nie było....

a moze masz z przodu mniejszą niż wczesniej?

i jeszcze jedno jechałem z 3 zapakowanymi kuframi K54 oraz 2x 40... nie wiem czy to miało wpływ ale na 6-tym biegu obroty dochodziły do 8500 i nic więcej....

właśnie z przodu nie pamiętam ile mi dali.... chłopaki, jutro zadzwonie do Krakowa do Larssona i zapytam.

dobrze przeczytałem? zrobiłes 140 km na pełnym zbiorniku?

140 km i włączył mi się kontrolka rezerwy... wcześniej tak szybko sie nie włączała...

Wydaje mi sie,ze jesli obroty dochodzily Tobie do 8500 to masz za duza zebatke z przodu lub faktycznie za mala z tylu i nie ma sily rozpedzic sie wiecej.Przy odwrotnej sytuacji mialbys mniejszy vmax ale obroty powinny isc prawie do odciecia.

taa debatujcie sobie dalej nad prędkością i przełożeniami.

Prędkość odczytana z licznika po zmianie przełożeń jest przekłamana, bo jest brana z zębatki zdawczej a nie z koła. Nie spadła prędkość max moto tylko spadła prędkość zębatki. A jak licznik przekłamuje prędkość to i ilość nakręconych km bo jest brana z tego samego czujnika. Jakbyś brał prędkość z nawi to by ci pokazała pewnie więcej niż te 210 :P

W zasadzie to przełożenie napędu nie ma w ogóle wpływu na wskazania prędkościomierza. Masz już nowszą wersję moto i nie wiem czy się nie zmieniły przełożenia skrzyni ale w starszych modelach jest taka zależność, że jak pomnoży się liczbę obrotów razy 0.2 to wychodzi prędkość na 6 biegu.

jab2 - cenna uwaga.... jesli masz racje.... to z 3 kuframi... tak zapierd... aż dziw że się nie urwały!!! dziś polecę na stradę i sprawdzę z navi...

Drodzy forumowicze czy spotkał się ktoś z was z takim przypadkiem że nowy zestaw napędowy po założeniu jest nierówno wyciągnięty? To wygląda gorzej niż mój stary napęd tzn w jednym miejscu napięty a za chwile luźny jak szmata. Mechanik który mi go wymieniał pierwszy raz w życiu spotkał się z takim przypadkiem (a już długo pracuje w tym fachu). Łańcuch DID530 VX + zębatki Sunstara,

Moze wałek na zdawczej masz krzywy, a to nie ciekawie wtedy :o:

no ale jeśli to byłaby wina wałka przy zębatce to stary łańcuch też powinien być tak nierówno wyciągnięty a taki nie jest i chyba na zębatce byłoby coś widać, troche sie podłamałem bo prawie 5stówek w błoto;/

to reklamacja zestawu :usmiech:

Zdejmij dekiel od strony zębatki i kręcąc kołem zobacz czy zębatka równo idzie zarówno z przodu jak i z tyłu, zobacz tez czy wałek nie ma luzów poprzecznych i obadaj same zębatki, może tylna jest jajowata. Jak sie okaże że wszystko jest ok to reklamuj łańcuch

no i...

pojechałem z navi... wskazanie licznika 170, wskazanie navi 180... no ale to 180 to był max...

przed zmianą napędu było odwrotnie... licznikowe 220 navi 210...

problem chyba znaleziony: coś jest nie tak z tylną zębatką, gdy łańcuch zachodzi na zębatke w miejscu w którym jest mały napis sunstar jest napięty a w każdej innej pozycji jest luźniejszy i ma praktycznie taki sam skok. Ciekawe co na to powiedzą Panowie z defendera