Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi się wydawało że to będzie coś z zębatkami, zawsze lepiej kupić druga zebatkę niż łańcuch:)

moze jakaś wada fabryczna sie wkradła, jak jestes pewien że to wina zębatki to reklamacja jak najszybciej

na 100% pewien nie jestem ale na to wygląda że coś nie tak z tylną zębatką, dzwoniłem rano do gościa od którego brałem napęd i w pon ma dać mi odp co z tym fantem będą mieli zamiar zrobić

Czyli jednak miałem racje :P

To że nie osiągnął max prędkości to wina raczej napędu. 650 to nie 1200 żeby se poradzić ze zmianą przełożenia. Poza tym zamęczysz łańcuch więc kupuj dobre zębatki i ciesz się jazdą ;)

Są na tym świecie rzeczy co się fizjologom nie śniły ;) Pewnie wada fabryczna skoro wcześniej nie było. Albo mechanik coś źle poskładał z tym że nie za bardzo jest co źle poskładać.

A sprawdź jeszcze jak jest zębatka przykręcona, chociaż nie bardzo da się ją źle założyć. Ewentualnie zobacz jeszcze łożysko zabieraka w jakim jest stanie, jak ma duży luz to zabierak z zębatką nie będzie osiowo w stosunku do koła i mogą się dziać takie siupy...

no im już wiem wstawiłem 16/45....

• 3 months later...

Czy ktokolwiek może wypowiedzieć się na temat napędu jak niżej, ktoś używał ?: (ogłoszenie z Allegro)

Oferuję do sprzedaży zestaw napędowy do motocykla SUZUKI GSF 650 BANDIT (K5-K6) 05-06r. składający się z zębatki przedniej(35021) -15 zębów,tylnej(35031)-47 zębów,niemieckiej firmy ESJOT oraz łańcucha 530

SDZ GOLD (X-ring) czeskiej firmy CZ 112 ogn.w cenie 383 zł.

ja mam taki sam naped kupiony na targach w łodzi, jak narazie całkiem spoko, musialem tylko skrócić łancuch o pare ogniw bo mi za długi dobrali.

jezdze na nim normalnie, czasem spale gume czy podrzuce na koło i nie zauważyłem zeby sie jakos specjalnie rozciągał. Zobaczymy co bedzie po wiekszych przebiegach :P

@MATAR Nie lepiej dodać te parędziesiąt złotych więcej i kupić zestaw napędowy sprawdzonych producentów i mieć święty spokój ?

Ten Czeski łańcuch za nic do mnie nie przemawia pewno po 10kk wyciągnie się jak guma a takiego DiDa jak dbasz to i 35kk nawiniesz na nim spokojnie.

A wiesz, mam taką przekorną naturę, że innym mniej znanym producentom, też chce dać szansę :)

Edytowane przez MATAR

A wiesz, mam taką przekorną naturę, że innym mniej znanym producentom, też chce dać szansę :)

Bardzo słusznie. Kup, przetestuj i opisz na forum wtedy wszyscy będziemy mieli jasnośc sytuacji i opinie na temt tej firmy. Faktycznie jeśli chodzi o cenę to trochę taniej od innych.

Powiem wam ze jednak bandit dupy nie urywa swoja mocą, wiec nie widze sensu zastosowywania tu jakis super mega mocnych i drogich napedów. Niby sie mowi dolóż pare stówek, ale pare stówek tu i tam i sie niezła sumka robi.

No tak chyba zrobię, wiem że DID jest świetny, napęd na którym teraz jeżdżę to właśnie DID i JT, ma już 35K i nadal dało by się na nim pojeździć. Fakt że mocno katowany nie był. Naciągałem go może ze trzy razy w ciągu całego przebiegu, i jeszcze dużo zostało, tylko że Xringi się pokruszyły i ogniwa jakieś takie sztywne są :)

Z tym napędem, póki nie spróbujesz to się nie dowiesz, ja obecnie jadę na YBN 530 najtańszy kosztował coś 80 pln za 130 ogniw, mało kilometrów na razie zrobiłem więc nie chwale i nie neguję.

A co do DID'a to zanabyłem pojeździłem i naciągu jeszcze połowę a nie równo sie powyciągał, że się jechać nie da, szarpie jak cholera, poprzedni RK to samo nie wiem o co chodzi. a żeby było śmieszniej to zębatki w obu przypadkach miały zęby jeszcze "na kwadratowo" zakończone.

jak jeszcze Ci starcza napędu to go dobij, wymyj go nafta i nasmaruj, ogolnie to na nowym łańcuchu tez sztywno chodzą ogniwa, az sam bylem zdziwiony

• 6 months later...

Witam mam problem z moim bandziorem kupiłem go jesienią zeszłego roku, zauważyłem że łańcuch był nie równo zużyty obracając kołem raz był luźny raz bardziej napięty stan zębatek tragiczny. Postanowiłem więc że wymienię kompletny napęd, zakupiłem łańcuch DID oraz dwie zębatki JT dziś zamontowałem zestaw wszystko ok ale po jeździe próbnej kontroluje łańcuch i znowu podczas obrotu kołem w połowie długości łańcucha raz jest bardziej napięty w drugiej mniej mieliście może taki problem w swoich maszynkach czy to kwestia dotarcia się nowego łańcucha ? czy co?

A czy przypadkiem nie naciagnąłeś łańcucha za mocno? Tak to wygląda. Wtedy w trakcie pracy zawieszenia łańcuch miejscami mógł się przeciągnąć. Możesz tez mieć skrzywiony wałek zębatki zdawczej.

Pzdr

właśnie nie naciągałem zbyt mocno a co do wałka nie wiem nie wydaje się a różnica luzu to ok 1cm przy takiej różnicy myślę że krzywizna wałka musiała być znacząca. Jakie propozycje jeździć dalej czy wymieniać walek

Fajnie, że chcemy wszyscy pomóc, ale może niech się najpierw kolega przywita?

Ja tam na przywitalnie i koty z plackami mam wyknedlolone, więc jeśli tylko mogę, to pomagam.

ale ja profilaktycznie zamkne na razie temat