Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

1. Krzywy wałek zdawczy, w co wątpie. Możesz dla pewności sprawdzić luz i czy nie ma bicia.

2. Za mocno naciągniety łańcuch? Jak ustawiałeś i ile cm luzu? Mógł się w pewnych odcinkach wyciągnąć na dziurach.

3. Problem z piastą, zabierakiem?

3. Ewentualnie felerna zębatka tylnia lub łańcuch.

Dodam, że też mam dość świerzy napęd DIDa + JT, ale takie coś mnie nie spotkało. Zacznij od czegoś, aby coś wyeliminować. Good luck.

Edytowane przez Moras

2,5-3 cm luzu też wątpię w wałek zdawczy no ale na starym napędzie było to samo na nowym dużo mniej ale jednak. Dziś odpaliłem moto na stopce centralnej i na wyższych biegach podczas odjęcia gazu coś zgrzytnie chrupnie czasem. Jeśli w pewnych odcinkach się wyciągnął tzn że nadaje się do wymiany

• 4 weeks later...

Trochę odświeżę temat. Jestem w trakcie wymiany napędu w swoim bandycie, i mam pewne pytanie, chodzi o dokręcenie nakrętki na przedniej zębatce, U mnie nakrętka była dokręcona tylko do końca wałka i zakontrowana śrubą na kluczyk 10. Zębatka miała luz osiowy, przesuwała się po wieloklinie. Podkładka dochodziła tylko do wieloklinu, nie znajdowała się na nim. Opinie na forach nie są jednoznaczne, jedni piszą na stałe, inni że ma być luz żeby nie zużywał się łańcuch, i tutaj moje pytanie, na sztywno czy zębatka ma pływać?

Już się poprawiłem i przywitałem. :) Jak tylko wrzucę nowe oponki i będę składać bandytę dam znać jak to wyszło u mnie. Zrobiłem rozpoznanie u kolegów w okolicy: u jednego na sztywno, u 2 zębatka pływa po wałku.

Uważaj przy dokręcaniu abyś wałka zdawczego nie ukręcił. U mnie przy odkręcaniu trzeba było bacznie słuchać czy się wałek nie ukręca. Więc watch out :)

Napęd wymieniony. Po oględzinach stwierdziłem, że innej opcji niż na sztywno nie ma. Nie bez powodu otwór w podkładce jest tak duży jak i w nakrętce od strony bloku jest wytoczenie na frez. Widać po prostu miałem odkręconą nakrętkę. Do tego jest napisane w manualu, że trzeba dokręcić siłą 115Nm. Nakrętkę główną jak i śrubę kontrującą dałem na klej przykręcone z odpowiednim momentem. Zębatka nie powinna mieć żadnego luz, i tak też u mnie jest.

podłączę się, jak sprawdzić naciąg łańcucha, jak to ocenić czy jest dobrze, jaki luz powinień być?

Sprawdzasz luz wyłącznie na bocznej. Możesz użyć jakieś suwmiarki lub miary. Luz powinien wynosić od 2-3cm i sprawdzasz go w miejscu gdzie łańcuch jest najmniej naprężony.

Luz mierzymy w środku odległości pomiędzy silnikiem, a tylnym kołem zębatym. Powinien zawierać się w granicach 25-35mm. Poniżej analogia pomiaru.

beztytuukhx.png

dzięki, muszę sprawdzić bo mi się wydaje, że za luźny, a mam nowy napęd

Tym bardziej. To normalne, że trzeba jeszcze go podciągnąć.

Panowie, u mnie napęd ma odpowiedni luz ... ale jak już przekręce tylne koło, to łańcuch trochę mi się usztywnia. Wyczyszściłem łańcuch, ale mam wrażenie, ze jest to tymczasowa reanimacja łańcucha. Dajcie znać: czy napęd jest już do wymiany?? Naciąg łańcucha jest na samym środku....

Panowie, u mnie napęd ma odpowiedni luz ... ale jak już przekręce tylne koło, to łańcuch trochę mi się usztywnia. Wyczyszściłem łańcuch, ale mam wrażenie, ze jest to tymczasowa reanimacja łańcucha. Dajcie znać: czy napęd jest już do wymiany?? Naciąg łańcucha jest na samym środku....

Mimo, że jeszcze zostało trochę naciągu to Twój łańcuch już długo nie pożyje. Będziesz miał problem z jego odpowiednim ustawieniem, gdyż jest nierówno wyciągnięty. W jednym miejscu będziesz miał 2-3 cm luzu, w innym 1, gdzie indziej nawet 5.. Z takiego właśnie powodu wymieniłem kompletny napęd u siebie.

• 2 weeks later...

Witam. Po zimowym zakupie moto i wyjeżdżeniu już kilkuset km wychodzą wady jakie nie były wyczuwalne/wykrywalne zimą m.in. zestaw napędowy. Przy zakupie wyglądał dobrze jednak teraz wyciągnął się w jajko :/ Tutaj moje pytanie - jaki wziąść na wymianę bo sporo ich jest. Wszyscy polecają DID ale widzę że też jest pare rodzai. Zastanawiam się nad tymL

http://allegro.pl/ze...3128572772.html

Co o nim myślicie? wystarczy do GSX'Fa 650?

Edytowane przez Krzysztof
Usunięcie tagów: Co ma oznaczać tag typu "Jaki?"

Zobacz ile u ciebie musi być ogniw

Ten zestaw jest do wersji Bez ABS wszystkie 600 i 650 K5 i K6 bez ABS

Wersja z ABS miała chyba 116 ogniw ale nie chce mi się szukać.Sprawdź w serwisówce albo po prostu policz u siebie.

Nieno, musi być koniecznie pod model, ale tu Tomku chodziło chyba o typ/model łańcucha. Ale ostrzeżeń nigdy za wiele.

Mój nie ma ABS więc by przypasował, ale jak Magpie dobrze zauważył chodziło mi o model/typ. Tak więc nie bede więcej szukać i wybierać jakiś super hiper mocnych łańcuchów tylko zamówię ten. (jak ktoś w innym temacie stwierdził - bandit mocą dupy nie urywa - przynajmniej ten mały ;P ) Dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez barteq89

Mnie niepokoi cena... Ja mam podobną prosto od dystrybutora, a sklep musi mieć przecież jakąś marżę... W larssonie podobny zestaw kosztuje około 550-600zł. Dlatego nigdy nie kupię napędu z allegro, DID'a często podrabiają i pozniej po 10 tysiącach masz napęd do wyrzucenia.

A co do supermocności łańcucha, to im gorszy kupisz, tym wcześniej go zmieniasz. Nie bez powodu X-Ringowe łańcuchy z wzmocnioną powłoką robią o co najmniej 25% dłuższe przebiegi niż inne.

Edytowane przez remki

Łańcuch łańcuchem, ale są jeszcze zębatki. Ostatnio, ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, zdiagnozowałem zużycie napędu. Łańcuch to złoty DID, ledwie naciągnięty (ok. 4-5 mm od początku naciągu), zębatki kupione razem z nim w Larssonie, jedyne dostępne JT. I okazało się, że łańcuch wytrzymał znacznie więcej, naciągałem go ze 4-5 razy, a zębatki już się zużyły. Zęby leżą i do wymiany jest oczywiście cały napęd. Dlatego jeżeli następnym razem kupię super-wzmocniony łańcuch, to poszukam też wzmocnionych zębatek. Inaczej to nie ma sensu, przynajmniej w moim B12 (zhamowane 117 Nm i 132 KM)...

Pzdr

Jak w połowie życia łańcucha wymienisz zębatkę zdawczą to cały zestaw pożyje dłużej. Zębatka zdawcza to najtańszy element (koło 35 zł), ale najbardziej się zużywający.

Mój nie ma ABS więc by przypasował, ale jak Magpie dobrze zauważył chodziło mi o model/typ. Tak więc nie bede więcej szukać i wybierać jakiś super hiper mocnych łańcuchów tylko zamówię ten. (jak ktoś w innym temacie stwierdził - bandit mocą dupy nie urywa - bynajmniej ten mały ;P ) Dzięki za pomoc ;)

3a0f56694_bynajmniej_to_nie_przynajmniej_.jpg

Mnie niepokoi cena... Ja mam podobną prosto od dystrybutora, a sklep musi mieć przecież jakąś marżę... W larssonie podobny zestaw kosztuje około 550-600zł. Dlatego nigdy nie kupię napędu z allegro, DID'a często podrabiają i pozniej po 10 tysiącach masz napęd do wyrzucenia.

Akurat Toxic to Wrocławski warsztat, więc sprzedawca jest ok i sprawdzony, kupowałem u nich osobiście łańcuch, sekret ceny jest taki, że nie mają gotowych zestawów czy łańcuchów tylko mają wielkie szpule z których go odcinają, jak chcesz to możesz kupić nawet jedno czy dwa ogniwa. (co kiedyś też robiłem) zatem spokojnie.