Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

witam powolutku nadchodzi ten dzien ze trzeba wymienic naped w moto zastanawialem sie nad lancuchem firmy SRF czy ktos moze przetestowal juz taki lancuch? czy oplaca sie to kupic czy lepiej did? z gory dzieki za pomoc

pozdro

cena fajna.Tylko czy te chińskie nie rozciągnie się jak guma od majtek juz po 1000-2000 km a wtedy podwójny wydatek

• 4 weeks later...

Wiem, że temat gdzieś się przewijał, ale ...

Co sądzicie o takim zestawie do bandita 600? Myślę kupić w Larssonie, chyba, że gdzieś mają taniej (byle nie nadziać się na podróbkę..)?

komplet

http://www.larsson.p...wych&bid=109971

sam łańcuch

http://www.larsson.p...OQ==&bid=109971

Zastanawiam się czy "wyczynowy - wzmocniony" to tylko chwyt marketingowy?

Kumpel mechanik mówi, że łańcuchy RK są też dobrym wyborem. Czy jednak DID?

edit... w sumie to poczytałem trochę i już co nie co wiem .. ale może jeszcze ktoś, coś ciekawego powie, np. gdzie taniej?

Edytowane przez Jocker

cześć, miałem ten sam problem jak niedawno wymieniałem napęd, ale jednak wziąłem ten lepszy, bo uznałem że chyba warto dać 70 zł więcej i mieć coś lepszego, tym bardziej że sie na tym jeździ. Ja kupiłem taki zestaw Zębatki JT 15/47 + RK 530 XSOZ1 za 475 zł ,mogę dać namiary w celu sprawdzenia dostępności.

Przydałby się ten namiar - bo cena przystępna. Na tył chce dać zębatkę o 1 ząbek mniejszą - 46.

Kacper Moto to są jego aukcje ale tym sie nie sugeruj, zadzwoń do niego i się zapytaj o to co potrzebujesz. Powiedz że chcesz kupić u niego bo kolega z konstancina polecił Ci ten namiar bo kupił napęd za tyle i tyle.

Podłącze się pod temat :)

Otóż czeka mnie na dniach wymian łańcucha.

Latam bandziorem 1200s 01r. turystycznie raczej-co polecacie?

Myślałem nad DID 530 VM z zebatkami JT czy to dobry wybór?

Jak macie jakieś sklepy gdzie można dość tanio dobry napęd to piszcie :)

Ja latam na takim komplecie i jest dobrze. Raz naciagany po zalozeniu w zeszlym sezonie i caly czas trzyma. Nie pamietam tylko ile dałem...

A cały zestaw załatwiał mi znajomy mechanik

Podłącze się pod temat :)

Otóż czeka mnie na dniach wymian łańcucha.

Latam bandziorem 1200s 01r. turystycznie raczej-co polecacie?

Myślałem nad DID 530 VM z zebatkami JT czy to dobry wybór?

Jak macie jakieś sklepy gdzie można dość tanio dobry napęd to piszcie :)

Taki zestawik też chce kupić, albo w larssonie albo w intermotors. Najlepiej się pytać o zniżki w intermotors zaproponowali mi 5 % na całości (jeszcze klocki i filtr) z tym, że cena za łańcuch w dół do 400 PLN. Myślę, że rozsądna cena i zamówię ....

• 6 months later...

Jak najlepszy :) Bo jak wiadomo, B12 lubi swoim momentem zjadać zestawy napędowe.

Czyli DID super wzmocniony X-ringowy co najmniej + zębatki Sunstar najlepiej. Np. coś takiego http://www.motopasja.eu/sklep/index.php?products=product&prod_id=1519

Skontaktuj się z koleżkami z motopasji - maja dobre ceny i doradzą, ja kupowałem już u nich 2 zestawy (do bandita i enduro) i jestem zadowolony.

Ja mam hiperwzmocniony jeszcze po poprzednim właścicielu. Sam zrobiłem na tym łańcuchu już ok 6500km i tylko raz symbolicznie usunąłem luz, tak więc opłaca się i da się na nim przejeździć spokojnie 2 sezony

Ja na początku sezonu kupiłem 530 VM (piszą o nim super wzmocniony) i oprócz pierwszego naciągania zaraz po założeniu nie musiałem nic robić :) Wiadomo że nie katuje ale i tak jestem mile zaskoczony

Edytowane przez Manitou

• 2 months later...

Z racji tej iż dziś odkryłem że łańcuch mam nierównomiernie wyciągnięty :( trzeba bedzie zmienić. zapewne będzie to DID z serii VM (czyli super wzmocniony). Łańcuch ten występuje w wersji "złotej" pytanie czy warto do tej złotej wersji dopłacać? Czy jest to nic innego jak jakiś tam chwyt marketingowy i lans?

Zębatki będą pewnie JT Sprocket bo widzę że za Sunstary czy AFAMy trzeba sporo dopłacać a na to niestety już pozwolić sobie nie mogę. Obstawiam ze łańcuch VM przeżyje te zębatki ale gdzieś wyczytałem że jeśli odpowiednio wcześnie zauważymy że nasze zębatki się kończą (zwłaszcza ta mała) to można wymienić same zębatki a łańcuch (o i ile nic złego z nim się nie dzieje) może zostać. Prawda to?

teraz mam zestaw od AFAMa i o ile zębatki są w rewelacyjnym stanie to łańcuch szlag trafil :/

p.s.

jeśli ktoś z forumowiczów ma swój jakiś sklep i jest w stanie zaproponować cenę lepszą aniżeli ze strony zestawynapedowe.pl to pisać śmiało :P

Ad1-To tylko wygląd (Ja miałem w tej samej cenie do wyboru)

Ad-Tak można same zębatki zwłaszcza przód

Ad3 Nie mam żadnego kontaktu do sklepu zawsze negocjuje indywidualnie

Ja zmieniałem pod koniec sezonu napęd na did vm x-ring własnie, tyle że nie złoty a normalny stalowy kolor i za łańcuch + zębatki JT zapłaciłem niecałe 500 zł( chyba 470 z tego co pamiętam), a czy warto złoty?? Nie wiem, różnica pewnie żadna poza tym że kolorek inny i parę pkt do lansu i wyglądu :D ale i parę złociszy więcej.

a ktoś o łańcuchach Dyna Chains słyszał? komplet do B6 z tego co widzę w krakowie mialbym od ręki za ~480 wraz z zębatkami AFAM. Google wyrzuciło mi cały temat o tym na forum motocyklistów, tyle ze serwer im chyba leży więc nie poczytam. Ktoś coś o tych łańcuchach słyszał?

a ktoś o łańcuchach Dyna Chains słyszał? komplet do B6 z tego co widzę w krakowie mialbym od ręki za ~480 wraz z zębatkami AFAM. Google wyrzuciło mi cały temat o tym na forum motocyklistów, tyle ze serwer im chyba leży więc nie poczytam. Ktoś coś o tych łańcuchach słyszał?

Od jutra FM bedzie dostepne....poczytasz.

Osobiscie polecam DID.

Ja kupiłem tego DID-a VM srebrnego z kompletem zębatek Sunstara i 2 zapasowymi ogniwami zakuwanymi za 480zł ale to przez kumpla po znajomości od gościa z tej strony http://www.motołańcuchy.pl/

W moim bandycie mam złoty RK x-ringowy jakiś i zębatki JT. Nie ile ma najeżdżone bo tak kupiłem, ale wszystko wyglada na nowe, za to naciąg pokazuje, że jest jakieś 2 kreski przed tą większą.

Wiecie, jak jest skala ,,,,|,,,,,,, to wychodzi trochę przed tą większą. Jak montowałem nowy łańcuch w GS kumpla to wyszło też trochę przed.

Kefirek - jak masz 112 ogniw i ci wychodzi pod koniec skali to wywal 2 ogniwa i zostaw 110 tak jak jest w manualu podane.

Kefirek - jak masz 112 ogniw i ci wychodzi pod koniec skali to wywal 2 ogniwa i zostaw 110 tak jak jest w manualu podane.

ogniw co prawda nie liczyłem, ale wg instrukcji do wersji K4 ma być ogniw 112. A wg tego niby wskaźnika zużycia to mam dostępne jeszcze 3/4 regulacji tyle że jest nierówno wyciągnięty (raz dosyć mocno napięty raz luźny) czemu jak i dlaczego pojecia nie mam. Idę zaraz do garażu i wyreguluję go w najbardziej napiętym miejscu i zobaczymy ile będzie luzu w miejscu najbardziej luźnym.

Jak ktoś nie ma oliwiarki to i lansu nie będzie ze złota ;) Jak się białym sprayem posmaruje to wygląda równie brzydko chyba każdy :}