Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

'Ja jak wymieniałem wzmocniony to musiałem obciąć 2 ogniwa, bo był za luźny.

Kupiłem od mojego dostawcy części za śrubki w ramach testów złoty łańcuch czeskiej firmy cz o oznaczeniu SDZZ, najmocniejszy z palety tego producenta. Eksploatował ktoś kiedyś takie cudo? Poprzedni złoty rk z pierwszego montażu wytrzymał 26 000 km i zdechl.

Z łańcuchami tej firmy spotykamy się w silnikach motocyklowych bmw (rozrządy) i samochodowych. W silnikach wytrzymują spore przebiegi, ale ciekaw jestem, jak Czesi poradzą sobie z napędem b12. Znam grupę, która w crossie jeżdzi tylko na łańcuchach tej firmy i twierdzą, że jakościowo są tak samo dobre jak did i rk, ale tańsze, i robione w Czechach. Jeśli ktoś miał, proszę o opinię. :)

• 1 month later...

też mnie interesują opinie  o tym czeskim wyrobie....

• 1 month later...

Kupiłem moto, jednak padło na B6,5. Mam jednak problem z łańcuchem, jest nie równo wyciągnięty. Całego napędu zostało jeszcze ok 60%. Myslałem o wymianie samego łańcucha ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jedynym ratunkiem jest chyba kupno całego napędu. Co myslicie o takim zestwie ?

http://allegro.pl/zestaw-naped-owy-suzuki-gsf-650-bandit-06r-o-ring-i4585762218.html

ZAWSZE wymienia się cały zestaw - łańcuch + zębatki.

Zestaw zębatki ma dobre, ale o tym łańcuchu nie słyszałem... Dasz radę go skrócić?

Skróce sobie sam, kumpel ma zakuwarke to mi porzyczy i go sobie zakuje jak coś. Na tych zębatkach powinien mieć 114 ogniw? Poprawcie mnie jeśli sie myle.

kurcze obawiam się ile ten łańcuch wytrzyma, czytałem że to mniejszych pojemności ok 600ccm jest spoko. Cena jest kusząca.

Dołóż trochę i kup D.I.Da bo kupisz szajs i zaraz znów będziesz wymieniał!

Co powiecie o tym  http://allegro.pl/naped-suzuki-gsf-600-00-04-650-05-06-bandit-ybn-jt-i4529965287.html  albo o tym   http://allegro.pl/suzuki-gsf-650-bandit-05-06-zestaw-naped-owy-rk-jt-i4534558330.html ?

Będe wdzięczny za wszelkie linki z których ofert korzystaliście.

Edytowane przez pawel93

zamieniasz jeden szajs na następny, mam nadzieje ze zdajesz sobie z tego sprawę!

Czyli mam rozumieć że łańcuch RK + JT to też szajs? Mam szukać tylko D.I.D-a?

Ten RK już lepszy bo nie no-name ale to chyba najsłabszy model jest :/

Kupiłem moto, jednak padło na B6,5. Mam jednak problem z łańcuchem, jest nie równo wyciągnięty. Całego napędu zostało jeszcze ok 60%. Myslałem o wymianie samego łańcucha ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jedynym ratunkiem jest chyba kupno całego napędu. Co myslicie o takim zestwie ?

http://allegro.pl/zestaw-naped-owy-suzuki-gsf-650-bandit-06r-o-ring-i4585762218.html

Ja nie polecam . Założyłem coś takiego na wiosnę. O ile na począdku było wmiarę , to

teraz  naciągam go co 500km.Zrobiłem na nim 9000km i wystarczy może jeszcze na 3000km ,gura 4000km.

• Upvote 1

Czy brać zestaw z allegro?

Ładnie podane dane typa, widać się nie chowa. Same pozytywne komentarze. Aukcja dobrze opisana.

Martwi mnie cena.. sam łańcuch w larsson kosztuje niewiele mniej..

http://allegro.pl/show_item.php?item=4535501200

Więc na aukcji niby koła zębate gratis   :zeby:  ale jakoś w promocję nie wierzę:D

Czy te łańcuchy mają na sobie te oznaczenia czy tylko na pudełku? ZVMX etc.

Powinien miec. Normalny 530VX ma na ogniwach wybite oznaczenia

Doszło do tego że kupiłem D.I.D-a ;-)

Mój kumpel który miał mi zakuć jest na wakacjach. Czy ma ktoś z okolić Bedzina, Katowic zakuwarke i pomógł by mi załatwić sprawe ?

post-8562-0-91835700-1411202419_thumb.jpg

• 1 month later...

Czołem :D 

Niedawno wymieniłem łańcuch. Nastukałem około 1000 km, może troszkę mniej ale, że miałem okazję (i klucz dynamometryczny) to sobie podciągnąłem. Sprawdzałem teraz i mam jakieś 2,2 cm luzu szarpiąc góra dół, czyli ok, bo w sewisówce mam mieć między 2-3 cm. 

Teraz pytanie takie jest- czy będąc cięższym pacjentem, jeżdżąc z pasażerem- nie powinienem sobie tego luzu zwiększyć? To może głupie, ale zwyczajnie nie wiem jak to pracuje z zawieszeniem, zazwyczaj nie przykuwam do tego większej wagi, ale te 2 centymetry wydają się jakoś "mało". :D 

Jak będziesz miał pasażera równie ciężkiego :D To warto zwiększyć, tak żeby na załadowanym moto było 2-3cm luzu. Jak lekką pasażerkę to chyba szkoda się bawić ;) (Chyba że długi trip to można zmienić :P )

Edytowane przez DaVVidMB

Przepraszam- na załadowanym 2-3 cm luzu?  Wg serwisówki ma być 20-30 mm NA KOSIE - więc moto w pionie ma z 1 cm? Może mniej, ale nie napina się bardziej jak skaczę po kanapie. Po prostu wydaje się, że to mały luz, może tak ma być, szukam potwierdzenia bo zawsze jakoś tak mi się wydawało, że lepiej za luźno niż za ciasno.

moim zdaniem to trochę poprawianie fabryki. Skoro inzynierowie wyliczyli, ze ma być 2-3cm luzu na stopce bocznej to tego się trzymaj. A jak waga pasażera i kierowcy jest duża to skoryguj to sprężyną tylnego zawiasu :)