Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak kupisz łańcuch się odezwij.Zakujemy :)

Znaczy sam sobie to zrobisz ja powiem jak :P

a możesz powiedzieć ogólnie jak poprawnie zakuć łańcuch? Ja swój też w końcu muszę wymienić to z chęcią się dowiem jaki masz patent na domowe zakuwanie łańcucha :)

nie wiem jak tam wy, Panowie i Panie koledzy, ale ja kupiłem zakuty przy wymianie, taki założyłem. Zakucie było tak jakby na specjalne życzenie hehe.

Ja zakułem razem z Ojcem 2 młotki i odpowiedni punktak zrobiłem już ok 1000km i nic się złego nie dzieje, kumplowi co jeździ Trampkiem też zakuwaliśmy takim sposobem i zrobił już ok 5000 też wszystko śmiga, nie zapomnij tylko włożyć oringów przed zakuciem i dobrze wszystkiego nasmarować, swoją drogą ten smar który dają do zakówki jest zajebisty łańcuch chodzi na nim jak masełko, wie ktoś może gdzie można taki dostać do normalnego smarowania?

a możesz powiedzieć ogólnie jak poprawnie zakuć łańcuch? Ja swój też w końcu muszę wymienić to z chęcią się dowiem jaki masz patent na domowe zakuwanie łańcucha :)

Używam zakuwarki :)

Ja zakuwałem na 2 młotki, punktak i kulkę z łożyska :)

Polecam zestaw zębatek Sunstar i łańcuch DID VX.

Używam zakuwarki :)

hehe no tak :) tak jest najprościej ale niestety własnej nie posiadam a kupno IMHO mija się z celem. No nic zostaje punktak i młotek :P

Jak kupisz łańcuch się odezwij.Zakujemy :)

Znaczy sam sobie to zrobisz ja powiem jak :P

Dzięki wielkie, w takim razie w poniedziałek zamawiam "burżujskiego" DIDziora... najwyżej sprzedam nerkę. :)

w larssonie masz złotego DIDa 530 VM/112 X-ringowy wzmocniony złoty za 277zł :)

• 4 weeks later...

Dobra, wszystko załatwione. Trochę to trwało bo mi ważne rzeczy do zrobienia stanęły na drodze i nie miałem głowy do napędów ale wreszcie zakup sfinalizowany. Kupiłem łańcuch DID 50VX2 i 2 zębatki sunstar za 466zł już z przesyłką. Zobaczymy jak taki zestaw będzie się sprawować.

Kontynuując temat - muszę wymienić napęd w swoim Bandicie 600s 2002r

Czytając Wasze uwagi, przeglądając internet znalazłem teoretycznie dobrą ofertę - dobra cena i dobra marka:)

No właśnie - czy również praktycznie będzie to dobry wybór?;)

http://zestawnapedowy.pl/zestaw-napedowy-suzuki-gsf600-bandit/4054-suzuki-gsf600-bandit-s-00-04-acuch-did-x-ring-wzmocniony-zbatki-jt-sprockets.html

Dodam, że chciałbym też żeby ktoś przy okazji "spojrzał" na moto profesjonalnym okiem i doradził co oprócz wspomnianego napędu i pewnie koniecznej wymiany oleju, filtra etc. dodatkowo wymaga bezzwłocznego zainteresowania. Więc może polecicie jakieś miejsce w okolicach Warszawy gdzie ktoś mi pomoże a nie oskubie widząc laika ;)

Nie mam rozeznania w temacie więc liczę na Wasze wskazówki i rady :)

lancuchy zakuwam mlotkiem to przeciez nic takiego naprawde. parenascie lancuchow rozrzadu zakulem tak nawet. poradzisz sobie sam z tym zakuwaniem zobaczysz to proste:)

Ja kupiłem zakuty,wykręca się śrubę od wahacza,zdejmuje ślizg i odciąga wahacz do góry.Łańcuch wchodzi bez problemu-10 minut roboty.

To jak Panowie/Panie, podpowiecie?

http://zestawnapedowy.pl/zestaw-napedowy-suzuki-gsf600-bandit/4054-suzuki-gsf600-bandit-s-00-04-acuch-did-x-ring-wzmocniony-zbatki-jt-sprockets.html

Chciałbym już zamówić coby w weekend to zrobić. Potrzebne mi choć jedno słowo aprobaty np. bierz! ;)

Sory za moje naiwniactwo ale nie chce jechać do warsztatu i "zróbcie mi" ja zapłace B) Fakt, że raczkuje tu ale zrobić coś samemu będzie na pewno taniej a i satysfakcji więcej. Najchętniej to wymieniłbym też sam ale nie wspominając o zakuwarce to nawet tu narzędzi nie mam więc sobie odpuszczę chyba.

ja do siebie wrzuciłem ten zestaw. Zaniosłem do zakucia co mnie czteropak kosztowało :rolleyes: też byłem w tym zielony ale jakoś z założeniem sobie poradziłem. Trochę wolnego czasu, browarek i można działać ;)

Powiem Ci tak. Nie warto inwestować w tani-badziewny napęd bo stracisz na tym. Po krótkiej chwili rozciągnie Ci się jak guma od majtek babcinych w najlepszym wypadku, a w najgorszym nie daj Panie urwie Ci się podczas jazdy. Tu znów doskonale sprawdza się powiedzenie, że: "Biednego nie stać na tanie".

Pokombinuj, zaciagnij pasa, odzwiedż rodzinę, poudawaj wnuczka (żart :D) i zainwestuj w DID'a i zębatki JT albo Sunstar. Ja 2 lata temu na wiosnę kupiłem DID'a złotego najmocniejszego i zębatki Sunstara. Byłem też sceptycznie nastawiony ale mechanik powiedział, ze na pewno będę zadowolony. I faktycznie jestem mega zadowolony. Mimo, ze mam B12 to zapomniałem co oznacza naciąganie łańcucha, tak jak to mówił mechanik :) Smaruje łańcuch regularnie, srawdzam regularnie jego naciąg i nie zmienia się. Jeździłem z plecaczkiem, z kuframi i nie ma potrzeby naciągania. Wiec inwestuj w Made in Japan a nie Made in China :)

Hmm... przecież ja jestem wnuczkiem! Zapomniałem już o "tych" metodach zdobywania pieniędzy :D

Czyli te zestawy (mój i to co pokazał antonio) chyba nie są badziewne? Łańcuch did'a i zębatki JT. W takim razie zostanę jutro po pracy i dorobię na złoty ;)

• 2 months later...

Zapytam w tym temacie.

Taki zestaw wystarczy do 1200?

http://allegro.pl/zestaw-napedowy-did-jt-suzuki-gsf-1200-bandit-i1742823710.html

Nie latam na gumie nie pale laczka, czasem zdazy sie dynamiczniej odkrecac. Jest sens dokladac 200 zl do hiper wzmocnionego lancucha? A moze z innej strony pytanie przy takim stylu jazdy na jak dlugo ten zestaw pi razy drzwi wystarczec powinien?

Zapytam w tym temacie.

Taki zestaw wystarczy do 1200?

http://allegro.pl/zestaw-napedowy-did-jt-suzuki-gsf-1200-bandit-i1742823710.html

Nie latam na gumie nie pale laczka, czasem zdazy sie dynamiczniej odkrecac. Jest sens dokladac 200 zl do hiper wzmocnionego lancucha? A moze z innej strony pytanie przy takim stylu jazdy na jak dlugo ten zestaw pi razy drzwi wystarczec powinien?

Miałem taki sam dylemat. Jak mnie poinformowano w dwóch sklepach, DID nie produkuje już pośrednich VM. Teraz są jedynie VX i ZVMX (ale różnica w cenie duuuuża). Gość w sklepie powiedział, że wzmocnili tego VX, żeby zastąpić pośredni, ale do B12 może być za mało wytrzymały (szybciej się wyciągnie). Kupiłem ten mocniejszy.

Edytowane przez mkoch

Przecież nikt Ci nie odpowie po jakim przebiegu. Może być 5 , może być 15kkm. Moment b12 swoje robi, nawet jak nie latasz na gumie

• 2 weeks later...

Witam chciałbym odświeżyć temat

Zamierzam wymienić napęd bo już czas i właśnie przeglądam tematy z tym związane i takie pytanie do baldhead-a i kefirka jak tam te napędy które kupiliście są godne polecenia.

Nie mam jeszcze sklepu upatrzonego ale ostro się rozglądam gdzie najtaniej, może coś polecicie jakiś sklep ?

I takie pytanie jeszcze czy kupować zestaw czy raczej łańcuch osobno i zębatki osobno ?

Rozglądam się za zębatkami sunstar-a lub JT

Edytowane przez skins81

Chriss do 600 ZVM-X? to przesada. Ta opcja VM (choć teraz z tego co wiem to DiD pozmieniał oznaczenia i jakoś inaczej to sie nazywa) u mnie spisuje się fajnie. Od założenia czyli maj tego roku nakręcone ma ~6500-7000km i nie był ani raz naciągany. Teraz możliwe jest kapkę za luźny ale to muszę się przyjrzeć lepiej. Wersja złota tylko dla lansu :D ale wygląda fajnie :D a i nie trzeba mieć olejarki żeby to "złoto" było widoczne. Wystarczy się pobawić od czasu do czasu pedzlem i hipolem nasmarować, co uskuteczniam i zero białych smarków na łańcuchu, no chyba że w trasie ale to wtedy szmatka i też daje radę :).

Co do tego czy zestaw, czy osobno, w zależności co się bardziej opłaca, no chyba że robi sie jakieś kombinacje i zamiast popularnych JT czy Sunstarów chce się mieć jakieś super "egzotyki" typu AFAMy, Supersproxy etc.