Skocz do zawartości

Łańcuch - Zestaw Napędowy - Wymiana - Jaki Zestaw - Problemy I Porady

Gość pepa
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat Toxic to Wrocławski warsztat, więc sprzedawca jest ok i sprawdzony, kupowałem u nich osobiście łańcuch, sekret ceny jest taki, że nie mają gotowych zestawów czy łańcuchów tylko mają wielkie szpule z których go odcinają, jak chcesz to możesz kupić nawet jedno czy dwa ogniwa. (co kiedyś też robiłem) zatem spokojnie.

To ma sens :)

Witam,

Mam pytania odnosnie napędu. Po wymianie nieco chrobocze czy to jest normalne, wymaga dotarcia?

I drugie pytanie czy podkladka na zebatce zdawczej powinna byc zakuta na nakretce (u mnie w orginale nie byla zakuta).

Pozdrawiam

Edytowane przez pikaczu2000

Nie naciągnąłeś przypadkiem za bardzo łańcucha? Przez to może chrobotać.

Jeśli podkładka jest do zaklepywania, to ma być zaklepana.

ja tam jeszcze podrabianych didow nie widzialem to ze na larsonie masz cene 500 czy 600 zl to spoko tylko ja np w hurcie mam znacznie inna cene ;) poza tym toxic to sprawdzony sprzedawca zreszta czy ma ze szpuli czy nie firmy maja rabaty nie kiedy ponad 50 procent ceny detalicznej to ze ktos ma taniej nie oznacza podroby

Witam

Jestem świeżo po wymianie kompletnego napędu w moim motocyklu. Łańcuch DID525VX 112 ogniw i zębatki JT przód 14, tył 44 zęby - wszystko identyczne jak było montowane seryjnie przy GSF400V z 1997 roku. Po montażu kompletnego napędu łańcuch nie pracował tak jak powinien, ale myślałem, że to kwestia dopasowania się wszystkich elementów do siebie. Po przejechaniu ok. 100km problem nie ustał. Mianowicie chodzi o rzężenie, strzelanie łańcucha przy wchodzeniu na przednią zębatkę. Wszystkie elementy są na 100% dobrze poskładane, łańcuch nie jest zbyt mocno naciągnięty, bo dźwięki słychać zarówno przy luzie 5cm jak i 2,5-3cm. Osiowość zębatek ustawiałem na dwa sposoby. Najpierw wykręcając śruby regulacyjne od naciągu łańcucha i wkręcając je o tyle samo obrotów, a później wg skali na wahaczu. Problem jednak nie ustaje. We wtorek byłem w serwisie w celu zakucia łańcucha i serwisant nie ma pojęcia w czym może tkwić przyczyna. Ma kontaktować się ze znajomymi i szukać ewentualnych błędów. Dlatego postanowiłem zwrócić się o pomoc do Was, bo być może ktoś miał już kiedyś taki problem. Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Pozdrawiam i szerokości.

Skoro wszystko jest dobrze złożone to sprawdź czy nie ma luzów na kole, wahaczu lub zębatce przedniej (wałku zdawczym).

Skoro wszystko jest dobrze złożone to sprawdź czy nie ma luzów na kole, wahaczu lub zębatce przedniej (wałku zdawczym).

Na kole zero luzu, wahacz ma wyczuwalny minimalny luz jak i wałek zdawczy, ale wszystko w granicach normy.

miałem ostatnio coś podobnego, okazało się że jedno łożysko w kole od strony tarczy hamulcowej, nadawało się jedynie do wymiany, po wymianie wszystko hula tak jak powinno, więc sprawdź dobrze wszystkie łożyska koła i w zabieraku też.

miałem ostatnio coś podobnego, okazało się że jedno łożysko w kole od strony tarczy hamulcowej, nadawało się jedynie do wymiany, po wymianie wszystko hula tak jak powinno, więc sprawdź dobrze wszystkie łożyska koła i w zabieraku też.

Z łożyskami wszystko jest w porządku, bo podczas wymiany wszystko sprawdziłem i są jak nowe. Łożysko wałka zdawczego bez obciążenia na pierwszym biegu również nie wydawało żadnych niepożądanych dźwięków.

Kiedyś zadawałem może z pozoru idiotyczne pytanie w statusie, którą stroną do siebie powinno się zakładać zębatki. Mam założone logiem JT do siebie tak jak pisali chłopaki na forum oraz tak jak sugerował sprzedawca. Przy demontażu starej zębatki okazało się, że była założona logiem w stronę felgi, Czy to może być powód?

Edytowane przez casper92

zębatki stare i nowe się pokrywają w ilości zębów itd. ? skoro łańcuch nie wpasowuje się w przednia zębatkę to widocznie coś z nią nie halo, w dobrą stronę są założone obydwie zębatki ?

Edytowane przez Vidon

zębatki stare i nowe się pokrywają w ilości zębów itd. ? skoro łańcuch nie wpasowuje się w przednia zębatkę to widocznie coś z nią nie halo, w dobrą stronę są założone obydwie zębatki ?

Przednia zębatka identyczna jak stara, natomiast tylna ma tyle samo zębów, ale inne ich ułożenie. Po przyłożeniu jednej do drugiej zęby się rozmijały, w zagłębieniu na tulejkę jednej zębatki był ząb drugiej.

Ty to kompletem kupiłeś czy osobno łańcuch i zębatki ? Piszesz że elementy się ze sobą nie zgrywają, więc ewidentnie coś nie pasuje do tego zestawu i możliwe że obie zębatki Ci się nie zgrywają, trochę kiepsko.

Ty to kompletem kupiłeś czy osobno łańcuch i zębatki ? Piszesz że elementy się ze sobą nie zgrywają, więc ewidentnie coś nie pasuje do tego zestawu i możliwe że obie zębatki Ci się nie zgrywają, trochę kiepsko.

Komplet, taki zestaw wysłał mi gepcio z forum. Według katalogu JT wszystko się zgadza.

Stara tylna zębatka była założona wyfrezowaniem i logiem w stronę felgi, nową założyłem odwrotnie jak radzono mi na forum i jak sugerował sprzedawca. W poniedziałek po pracy wezmę się za przełożenie zębatki logiem i wyfrezowaniem do felgi co spowoduje przybliżenie się zębów w stronę koła - być może to jest przyczyną, bo już nie wiem w czym może tkwić problem..

Nikt nie miał podobnego problemu?

Edytowane przez casper92

• 2 weeks later...

Wiem, że temat był wałkowany miliony razy i sam przeczytałem wiele na ten temat na tym forum.

Jak na kazdego i na mnie przyszła pora na wymianę napędu, jak się przyjrzałem tylnej zębatce wyglada jak płetwa rekina, poszedłem po całości i kupiłem komplet łańcuch (nie zakuty) DID 530 ZVM-X, zębatka tył JTR829.47 na przód JTF566.15.

I moje pytanie czy jak zdemontuję tylne koło to motocykl ustoi na centralnej stopce? Czy mam go gdzieś podeprzeć, ew dociążyć przód?

Bo nie wiem :)

1. Jeśli temat już był wałkowany na forum - to po co zakładać nowy. Odpowiedzielibyśmy Ci nawet, gdybyś zadał pytanie w statusie.

2. Jeśli już - to należało dopisać zapytanie w którymś z istniejących tematów - dlatego przeniosłem.

3. Motocykl ustoi, ale dobrze jest przypiąć, umocować, usztywnić, zablokować przednie koło, żeby przypadkiem z tej centralki nie zeskoczył. Idealnie jest mieć motocykl na stole i spiąć pasami, żeby nie glebnął.

PS: tagi dobre, usunąłem tylko te, które się powtórzyły po połączeniu tematów.

Dziękuję za odpowiedź. I przepraszam za kłopot, chylę czoła i otwieram piwko za zdrowie moda :)

edit: nie mam stołu dysponuję tylko miejscem parkingowym przed blokiem

Edytowane przez szafran

Będziesz potrzebował krawężnika. Motocykl postawić na centralce i przeciągnąć go tak, aż przednie koło oprze się na krawężniku. Chodzi o to, żeby nie spadł z centralki.

Przed postawieniem motocykla na centralce, zluzuj śruby tylnej ośki, żeby potem nie szarpać się, kiedy już stoi, a potem działaj. Podłóż sobie jakąś dekę, żeby nie pracować na asfalcie i żeby się nikt z Greenpeace'u nie przyczepił, że śmiecisz :D

PS: Na piwko wstąpię, jak z długów wyjdę :P

Generalnie bandzior na centralnej ma tył w górze więc jak jeszcze zdejmiesz tylne koło to tym bardziej odciążysz tył.

A nowy łańcuch po założeniu trzeba smarować? Bo oryginalnie jest cały upaćkany białym smarem.

Po założeniu smarować nie musisz, na oryginalnie nasmarowanym 500-600 km przelatasz...

Odstawiłem motocykl do serwisu i zdiagnozowano prawdopodobnie, czego nikt nie jest do końca pewny uszkodzenie łożyska zębatki zdawczej lub wadliwy napęd. Jestem w kropce co robić.. Wymieniał ktoś to łożysko? Rzędu jakich kosztów mogę się spodziewać?

Nie ma to jak dobry początek sezonu..

Odstawiłem motocykl do serwisu i zdiagnozowano prawdopodobnie, czego nikt nie jest do końca pewny uszkodzenie łożyska zębatki zdawczej lub wadliwy napęd.

Ciekaw jestem co wyjdzie u Ciebie bo ja mam to samo tzn. na wiosnę (sam) wymieniłem napęd (did + zębatki sunstar) i też jest nierówno napięty.

Jak widzę po postach na forum kilka osób już tak miało ale nikt nie pochwalił się co było przyczyną.

U mnie luz na wałku zębatki zdawczej praktycznie nie istnieje i obstawiam przyczynę czegoś w tylnim kole - najchetniej wybrał bym się do jakiegoś kumatego mechanika ale z racji że jestem "świeży" w temacie to nie znam nikogo takiego.

Może polecicie kogoś w mojej okolicy?

Edytowane przez ask

Ciekaw jestem co wyjdzie u Ciebie bo ja mam to samo tzn. na wiosnę (sam) wymieniłem napęd (did + zębatki sunstar) i też jest nierówno napięty.

Jak widzę po postach na forum kilka osób już tak miało ale nikt nie pochwalił się co było przyczyną.

U mnie luz na wałku zębatki zdawczej praktycznie nie istnieje i obstawiam przyczynę czegoś w tylnim kole - najchetniej wybrał bym się do jakiegoś kumatego mechanika ale z racji że jestem "świeży" w temacie to nie znam nikogo takiego.

Może polecicie kogoś w mojej okolicy?

Po pierwsze sprawdź łożysko zbieraka w kole, taka moja mała rada. :)

A no dobrze. żeby nie zakładać nowego tematu, zapytam tutaj. Warto kupić razem z napędem coś takiego jak wytłumiacz czy coś takiego?

Wytapowane.