Skocz do zawartości

Dla Sprzedających Na Otomoto - Uwaga Na Oszustów!

Gość wlodja_san
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów... Każdy z nas prędzej czy później staje przed sytuacją sprzedaży pojazdu (nie koniecznie moto)... Tym razem trafiło na mnie ale jako, że z natury jestem sceptykiem... zacząłem szperać po necie.

Otóż na dzień po umieszczeniu ogłoszenia o sprzedaży mojego Bandziora na otomoto dostaje mail z niemiec, ze stwierdzeniem, że gość normalnie bierze w ciemno... jak tylko stan taki jak na zdjęciach to umawiamy się i bierze... Prosi co by mu dosłać jeszcze troche fotek... No cóż a potem to już czytajcie korespondencje poniżej...

Mail od otomoto :

"

otoMoto.eu powiadomienia@otomoto.pl

15.04 (2 dni temu)

cleardot.gif

cleardot.gif

cleardot.gif

do mnie

cleardot.gif

Hallo Bartek

es ist eine Anfrage zur Anzeige Nr M3135024 (Suzuki GSF / Bandit ) eingegangen.

Link zu dieser Anzeige: http://otomoto.eu/show?id=M3135024

Vorname / Firmenname:

E-Mail-Adresse: wjackson26@yahoo.com

Telefon: nil

ACHTUNG: Diese E-Mail wurde automatisch erstellt - bitte nicht antworten Um auf die Frage zu antworten, senden Sie eine E-Mail an die oben genannte Kontaktadresse oder nehmen Sie telefonisch Kontakt auf.

Inhalt der Nachricht:

------------------------------

--------------------------------------------------

How is your weekend? Interested in your bike for sale do let me have your final price and present condition and more photos.I will await your quick reply soon today.

--------------------------------------------------------------------------------

Herzliche Grüße,"

Na co odpisałem gościowi:

"Hello,

I am very positively suprised to recive a quotation about my bike from abroad :) Of course we could meet in Dabrowa during the weekend. As for photos I could take some after work, so I could send it to You lets say early evening. Do You have any special requests about the pictures? Any special parts to show?

As for condition - like I wrote in the description.

Visual and technical condition gives no reasons to worry, painting is orginal - no scratches damages etc.

At the begining of this season standard service was done. + new battery.

Last season I changed front brake pads, and put new set of tires (Dunlop Roadsmart).

As for the accessories:

- alarm system

- devil custom exhaust (also have original)

- K&N air filter (now I am using standard, but I still have K&N)

- higher touristic windshield (also have orginal)

- set of accessories by HARRIS

As for "Laufleistung" like I wrote app. 19 200 km. I bought bike in 2009 with "Laufleistung" of app. 11 000 km. I would say that "Laufleistung" when I bought the bike is plausable because last season I got rid of nominal tires (michelin maccadam) .

As for the price, in this condition, and knowing that probably You will have to drive for a long way I can propose to You 12 100,00 PLN for my bike. Please just know that I am a private person (not proffessional seller) who offers his own machine which he was taking care about realy good.

Please if possible write to me in english, because I can not speak German...

Best regards

Bartek"

Na co szanowny Pan odpisał:

"Thank you for your response to my mail, i really love the bike and i want to buy it as soon as possible,i am not around that is why i can not come to inspect the bike due to business seminars that i have to attend to for now,presently i am in Guangzhou China so i want this transaction to be done within a timely manner.

I want to know if the item is still in good condition for sale and if it's still available consider it sold to me ok and make sure you removed the advert from internet and consider it sold to me.

My mode of payment is by PayPal Account which will reflect to your account immediately .If you agree with this,kindly get back to me with your details :-

Your Last Price in Euro???

Your Full Name???

Your PayPal Email???

Your Mobile Number???

Your Home Address???

Zip Code ???

Your Country???

And the payment will be sent to you immediately i receive the details from you.I await your response "

Moja odpowiedź:

"Hello,

unfortunetly the only way I would like to finish this transaction is lets say... more traditional... The buyer comes to see the bike live, You can come with Your friendly "moto expert", mechanic etc... I can even go with You to nearest SUZUKI authorized salon (at Your cost). I am sure that none of them would find any disadvantages of the bike... Unfortunetly I even have no PayPal account, and I am not planing to have one for now... As for removing the advert, I can do it after signing a trading contract (according to polish civil code this is the only legal way to sell/buy vechicle). Please just try to understand my situation - I need to sell the bike (if I had no necesserity I would not sell it) and of course if we arranged our meeting and somone would call me in the mean time I would honestly say to him that ok, we can meet but I have got also arranged meeting with somone else. I think that it is also good for You - because You can see what You are buying... As for price, like I told 12'100,00 PLN . Please consider my offer... If You can not agree I will be forced to search for another customer...

Hope to read You soon

Best regards

Bartek"

Powiem Wam, że nie dawało mi to spokoju... zacząłem googlować i oto co znalazłem:

http://www.forumsamo...ane-vt41947.htm

Wszystko stało się jasne... Od początku coś mi się to wszystko zbyt piękne wydawało ale w sumie dobrze, że pociągnąłem temat dalej bynajmniej coś się można było nowego dowiedzieć....

Zatem raz jeszcze proszę Was PILNUJCIE SIĘ!!! A NAJLEPIEJ OLEJCIE TAKIE BADZIEWIE Z GÓRY CIEPŁYM MOCZEM!

Pozdrawiam

Bartek

cleardot.gif

kuuurcze, ostatnio miałem dokładnie takiego samego maila odnośnie mojego samochodu z alledrogo. Ja na szczęście olałem gościa juz po 1 mailu bo nie chciałem kombinować z wysyłaniem grata za miedze. Nie przypuszczałem nawet że takie krętactwa ludzie robią. :zniesmaczony:

Mam nadzieje, że w spadek po umierającym dziadku z Afryki nie uwierzyłeś :lol:

mialem taka sama sytuacje tylko ze na angielskim autotrader znalazlem zajebi.sta oferte kupna auta, bodajze jakies audi, cena rewelacyjna, zdjecia pokazywaly ze auto w super stanie

koles mowi ze wszystko jest wporzadku i ze mozna sie umowic zeby zobaczyc auto ale on pierw musi zobaczyc ze ja mam dana kwote gdyz jest w innym panstwie i jeden koles juz go wydymal wiec nie chce marnoweac pieniedzy na przelot bez sensu

prosil o podanie imienia, nazwiska, emaila, numeru telefonu i wyslaniu mu skana przelewu pieniedzy przez western union (wyslac nawet na siebie, chcial tylko wiedziec czy mam dana sume)

okazalo sie ze robia szmugle gugle i wyciagaja w jakis sposob pieniadze, potem idziesz odebrac swoja kase ktora pojawi sie nastepnego dnia a tam pusto

To nic że było, na takie przypadki warto uczulać. chłujoza szerzy się wszędzie także uważajcie!

Edytowane przez Stempel

ja odpisuję zazwyczaj coś w stylu "you're always welcome with your girlfriend. She would like to eat my tasty cum".

jak to dobrze że nie chcę rozumieć co do mnie mówią w obcym języku :D

a każdy mail w języku inny niż polski traktuje jako spam

Zależy co się sprzedaję, samochody zdarzało mi się sprzedawać do Niemiec, nie tylko zresztą, a nie każdy musi sprechać po polsku.

Ale jak coś jest z dupy to raczej nie trudno się połapać :)

Sprawa wydała mi się nieco dziwna od początku... ale co mi szkodziło odpisać szczególnie, że padło pytanie co robię w weekend - znaczy, że gość chciałby się spotkać??? Dla mnie w zasadzie jest obojętne czy sprzedam motocykl Janowi, Helmutowi czy Siergiejowi... Jak tylko koleś byłby w stanie przyjechać i zapłacić satysfakcjonującą cenę - NO PROBLEM... Na transakcje w EURO też bym się nie obraził. Ogólnie patrząc na ceny na MOBILE.DE , tego rocznika to owszem jest troche maszyn tańszych ale jest sporo i to droższych... Tak czy inaczej jak tylko zaczął pierd... o paypalu i o tych chinach no to nie ma o czym mówić... Intrygowało mnie to na tyle, że sprawdziłem na necie co i jak i na podanym wyżej linku tylko znalazłem 100% potwierdzenie moich podejrzeń... No a tak jak już pisałem na tyle mnie to wkur... , że stworzyłem tenże temat. Jak któryś z kolegów pisał skur..syństwo trzeba tępić.... i temu służyło założenie tegoż tematu - taki cel mi przyświecał.

Ale ile ludzi nabiją w butlę i to poświęcając parę minut przed kompem. Aż tak ciężko jest z wykrywalnością tego typu spraw? Kwoty przecież są znaczne po to nie lizaki za 5zł.

Buaha, no to już przeginka :) koleś chyba sobie z niej jaja robił, rozwaliła mnie książeczka zdrowia dla ptaszka :)

Bezrobotnej zachcialo sie papugi hahaha :boje_sie: i to za taka kase...

Ja mialam podobna sytuacje co autor tematu, tyle ze na allegro. Jak sprzedawalam poprzednie moto odezwal sie jakis typ, po angielsku. Ze jest zainteresowany sprzetem, ze mu sie bardzo podoba i wyglad i cena i zebym mu podala wszelkie namiary na siebie lacznie nr konta. A ze ja taka wylewna nie jestem to mu powiedzialam ze to wszystko dostanie jak sie spotkamy - i to nie u mnie w domu tylko gdzies w publicznym miejscu podczas podpisania umowy. Oczywiscie w przelew bym sie nie bawila- tylko gotowka wchodzila w gre, obojetne czy euro czy zloty, byle kasa :usmiech: Strasznie nalegal bym mu podala adres to on podjedzie... Generalnie byl namolny wiec podalam mu adres...ale sklepu przed ktorym chcialam sie umowic. Nawet sie nie zorientowal. I wciaz nalegal na nr konta. A skoro sie nie zorientowal to tym wiekszych nabralam podejrzen. NA moje pytania odnosnie finalizacji umowy to mialo to wygladac tak - jakis gosc podjezdza z laweta, wystawia mi kwit ze odebral moto a podpisana umowe dostaje poczta bo kupiec jest na urlopie. A ze mu bardzo zalezy na tym konkretnie motocyklu to wysyla znajomego...Kasa miala oczywsicie pojsc przelewem. :zdziwiony: Boszsz ale ludzie lubia kantowac... :zniesmaczony: Teraz zaluje ze nie zglosilam tego na policje bo moze by go jakos dorwali.

Ja trochę żałuje, że nie pociągnąłem tej sprawy dalej, żeby zdobyć nieco więcej dowodów... Ale dobra... Jeśli zaś chodzi o papugę, no to nie urażając nikogo, ale chyba 3 letnie dziecko jest chyba bardziej rozgarnięte od tej kobiety. Trochę nie do ogarnięcia jak można wysyłać kasę, bez sprzeciwu - generalnie nawet nie przemyślając tematu. No ale jak kto lubi. Co do tego typa to niestety nikt mi już na ostatniego maila nie odpisał. Tak na marginesie, to patrząc po naszym dziale "giełda" daje się zauważyć coś jakbyśmy "mieli kryzys kryzys kryzys" ?! :usmiech: Poszukiwane same 600-ki oferowana 1 - słownie jedna 1200-ka... "pojemności sprzedawanych motocykli w dół razem z gospodarką"?! :blink::hahahaha:

Możecie sobie ciągnąć ile chcecie, ale nic od takich ludzi nie wyciągniecie, jak już będziecie mieli prawie cokolwiek pytania zaczną się od początku.

jak już się strasznie nudzicie to możecie pociągnąć po jajach takiego oto oszusta... nawet "komis wirtualny ma" http://mrauto-centrum.otomoto.pl/

wszystko w nim śliczne i tanie jak barszcz tylko brak jakiegokolwiek telefonu :D

Ale cóż tam brak telefonu, wszak adres firmy i internet mamy, przecież nawet StreetView guglowy pokaże nam u kolesia na placu wszystkie te ślicznie i supertanie furaki prawda? No więc spróbujmy http://g.co/maps/qys3r :D

Mój ulubieniec się znowu uaktywnił :) oto co napisał:

jackson williams wjackson26@yahoo.com

19:49 (11 godz. temu)

cleardot.gif

cleardot.gif

cleardot.gif

do mnie

cleardot.gif

Okay i understand your mail,so do let me have your bank account details.I await your fast mail soon.

:hahahaha:

A ja mam pytanie, po co ciągnąć kolejny taki temat, skoro już było to kilka razy omawiane, cytowane itd. ?

Ostatnio też się wkurzałem, że zamiast zlewać to wszystko niektórzy zaczynają się wkręcać, mailować z tymi oszustami i podniecać nie wiadomo czym.

Czy to jest fajne? Śmieszne? Coś wam da? Co chcecie osiągnąć? Zgłaszajcie na policję, albo i nie (bo w sumie nie wiem czy jest co na razie) i tyle.

• Upvote 1

Da to tyle, że może ktoś sobie na to zwróci uwagę i będzie ostrożniejszy. Obowiązku czytania nie ma - nie chcesz nie musisz, po co się wkurzać i irytować.

Bo to kolejna dyskusja dokładnie o tym samym.

Na takiej zasadzie jak mówisz, że ktoś zwróci uwagę i będzie ostrożniejszy, można by było każde ogłoszenie na allegro omawiać, co sprzedający ukrył i gdzie oszukał.

Na takiej zasadzie jak mówisz, że ktoś zwróci uwagę i będzie ostrożniejszy, można by było każde ogłoszenie na allegro omawiać, co sprzedający ukrył i gdzie oszukał.

Nie wiem czy zauważyłeś. ale każde ogłoszenie które wrzuca na forum zainteresowany jest właśnie tak analizowane o ile pozwalają na to możliwości. Jeżeli ktoś oglądał na żywo i jest gniot to też jest to opisywane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.