Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

reissa to dobre na deszcz ale nie na pogodne dni kiedy w słońcu jest +25 to zaczynasz się pocić i kleić, przy większym upale membrana nie daje rady odparować wilgoci i masz efekt sauny, będzie tak w przypadku większości membran które mają taką samą zasadę działania.

Ok piekne dzieki. Moze ktos ma Reisse i sie wypowie . W sumie u mnie w T5 to cerata mam podszyte warstwy meidzy materialami, wiec to rozwiazanie powinno byc lepsze. Ciekawe wlasnie jak to sprawdza sie chroniac od zimna? W lecie bedziemy wypinac, i wozic ze soba. Ok dzieki za odpowiedz

LwG

Ciekawe wlasnie jak to sprawdza sie chroniac od zimna?

nie chroni od zimna... ja jeżdżę rano do pracy i chłodno jest...

Edytowane przez piotrekg

nie znam się na nazwach, ale jezdziłem w różnych ciuchach. W mojej ocenie te wszystkie śliskie przypominające ortalion słabo nadają się na nasze warunki. Klei się to do skóry, zapocić się idzie już przy niewiekiej temperaturze (ok 15c.) Wrażenie jest takie jak by miało się ceratę na sobie i nie jest to wina słabej firmy, bo miałem 2 pary portków i jedną kurtkę taką.

Lepiej w naszych warunkach spisują się takie jakby siatkowe membrany. Nie wiem co to jest, ale ma taką strukturę siatki plecionej w różne wzorki :) Sprawdza się i przy 5c i przy 30c bo nawet jak się skóra spoci, to jakoś materiał to odciągnie i nie ma się wrażenia kiszenia we własnym sosie ;]

Nie wypowiem się jak w deszczu, bo staram się go unikać jak mogę.

akurat jest wypinana wiec spoko, mozna wozic ze soba w plecaku. Dzieki za odpowiedz :)

Ja mam ciuchy Buse w wypinaną membraną Reissa, i za tą cene to nie moge narzekac.

Dobrze chroni zarówno od deszczu jak i wiatru :vroom:

Siemka.

Musze kupić spodnie na moto. Czy ktos z was miał któryś z poniższych modeli i może się o nich wypowiedzieć? Wg. mnie te są ok, ale nie mam pojecia, czy dobrze myśle :)

spodnie 1

spodnie 2

spodnie 3

spodnie 4

spodnie 5

spodnie 6

Jak tekstylia to tylko z wypinaną membraną, podszewka ocieplająca jak dla mnie jest niepotrzebna.

Polecam BUSE Open Road - mam takie i jestem bardzo zadowolony.

Jak tekstylia to tylko z wypinaną membraną, podszewka ocieplająca jak dla mnie jest niepotrzebna.

Polecam BUSE Open Road - mam takie i jestem bardzo zadowolony.

Na codzień na pewno nie jest potrzebna i do ok.10-12 st. dadzą radę.

Zadaj sobie pytanie czy przez przypadek nie wybierasz się w Alpy, lub nie masz zamiaru jedździć późną jesienią, np. w grudniu.

Acha, i nie pytaj które najlepsze (to wszystko jeden pies), tylko przymierz wszystkie - spodnie kupuje się "z motocyklem" aby przysiąść i ocenić czy dobrze dopasują się do sylwetki no i do tyłka oczywiście. No i jak by były spodenki z lepszymi protektorami (np. Sas-Tec) to bierz te po spełnieniu poprzednich warunków. Ostatnia to kwestia lansu - czy na plus czy na minus.

Ja mam akurat spodnie Modeki - Melville (już 3ci sezon).

Przy zakupie popełniłem jeden błąd - nie przymierzyłem do Moto i później musiałem wymieniać na dłuższe. Nie wiem jak u innych producentów ale Modeka ma 2 częściową numerację (Wielkość i Długość) co ułatwia dopasowanie.

Jeśli masz zamiar jeździć cały sezon (marzec - listopad) i mają to być uniwersalne spodnie to polecam, tak jak i poprzednicy, wypinaną membranę i ocieplenie. Inaczej, latem ugotujesz sobie jajka :) Zwróć też uwagę na możliwość wentylacji.

Co do ocieplenia, to szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy ostatni raz miałem je wpięte. Termo kalesonki + membrana zwykle daje radę nawet w chłodne (2-5 st) poranki.

No i oczywiście jak będziesz przymierzał, to testuj wszystkie możliwe zestawy (z membraną, bez, z ociepleniem) żeby się nie okazało że bez niczego leżą świetnie a po wpięciu membrany i ocieplenia nie wchodzą na tyłek :)

Dla mnie, przy wyborze, ważna była również możliwość spięcia z kurtką.

Krzyś D.

Büse to znana marka i dobra jakość. Spodnie są solidnie wykonane. Z innych marek polecam rozejrzeć się w ofercie Helda - ma bardzo dobrej jakości ciuchy tekstylne.

Jeżeli chodzi o Modekę, to mam mieszane uczucia. Od czterech sezonów mam Modeka Melville - wydawało mi się, że to spodnie z wyższej półki. Niestety jestem rozczarowany Modeką z powodu kiepskiej jakości materiałów, prujących się szwów i podpinek. Spodnie mają wentylację (zamki), ale działa to kiepsko. Spodnie kleją się do tyłka i w cieplejsze dni po prostu porażka. Odstające zamki na udach podrapały mi bak w Bandziorze. Uważam, że przepłaciłem - dałem 719PLN i nie jestem z tych spodni zadowolony.

Mam Alpinestars - najprostszy model road-coś-tam (450 PLN) - zero bajerów, podpinek, zamków itp, ale komfort i wykonanie takie, że Modeka może się schować.

Teraz jeżdżę w RST Ventilator II - najlepsze spodnie, jakie do tej pory miałem: trzy warstwy, wstawki z siatki na goleniach i udach, wypinana membrana, podpinka ocieplająca. Cena atrakcyjna: ok. 600 PLN. Do tych spodni warto dokupić ochraniacze CE na biodra (kieszenie są - za protektory w Lousie zapłaciłem 10E). Bardzo wygodnie mi się w tych spodniach jeździ, nie prażą się w nich jaja, nie uciskają pod kolanami i nie kleją się do tyłka. Wstawki z siatki zapewniają świetną wentylację. Membranę wypinam dopiero gdy temperatura powietrza przekracza 18-20 stopni. Przez siateczki wieje i to sporo, kapitalne spodnie na chorwackie upały.

341-512-thickbox.jpg.

Teraz jeżdżę w RST Ventilator II - najlepsze spodnie, jakie do tej pory miałem [ciach]

Hmm... Jako, że są to jedyne spodnie z membraną jakie posiadałem, to ciężko mi porównać z innymi, ale zawsze miałem wątpliwości czy są takie super. A dlaczego? Z membraną czuje się jak w worku foliowym i jak mam w nich chwile pochodzić/postać to po ich zdjęciu ja i spodnie są całe mokre. W czasie jazdy są super, więc jeśli szukasz spodni tylko do jazdy to polecam. Z membraną mokro, a bez? Wiejeeee;) Jako, że zbliżają się ciepłe dni, to pewnie dopiero wykorzystam w pełni ich właściwości i będę nimi zachwycony, ale na razie (spodnie kupiłem w październiku) bez membrany nie dało się jeździć.

Krzysiek, napisałeś, że wypinasz membranę przy ok. 20 stopniach... Nie jest Ci zimno bez membrany przy takiej temperaturze? I czy chodzisz czasami w tych spodniach?

Open-Road mają właśnie ocgraniacze na kolanach Sas-Tec - bardzo miękkie i nie męczą kolan.

W kwestii podpinki ocieplającej będę nadal obstawał przy swoim, że nie warto.

W zupełności do 5 stopni wystarczy sama membrana a w razie czego o stokroć lepsze są jakieś kalesonki z technicznej tkaniny. Podpinka zazwyczaj jest gruba i krępuje ruchy a w 90% to i tak będziesz jeździł bez niej więc takie spodnie będą luźne. Lepiej kupić dopasowane z samą membraną a w razie potrzeby każde kalesonki pod nie wciśniesz, które to i tak dużo lepiej grzeją i są bardziej komfortowe niż przeważnie śliska podpinka.

Ja popełniłem ten błąd kupując kurtkę trzywarstwową. Mierzyłem aby była wygodna z podpinką tylko, że użyłem ją w takiej konfiguracji może ze trzy razy. Głównie jeżdżę z samą membraną lub bez niej (kurtka Modeka Roma) i niestety jest wtedy dosyć luźna i telepie się na wietrze.

Co do jakości to potwierdzam, że Buse jest lepiej wykonane od Modeki, w której pruje się podszewka.

Open-y mają wewnętrzną część kolan wykończoną nubukiem, więc nic nie rysuje baku, mają też wentylację i bez podpinki można wytrzymać w upały.

Krzysiek, napisałeś, że wypinasz membranę przy ok. 20 stopniach... Nie jest Ci zimno bez membrany przy takiej temperaturze? I czy chodzisz czasami w tych spodniach?

Przy dwudziestu stopniach jak najbardziej wystarczą spodnie bez membrany. Są wykonane z cordury więc nie są jakoś super przewiewne (chyba, że mają duże siatkowe wstawki). Na długie trasy preferuję jednak jazdę z membraną.

• 5 months later...

Witam!

Korzystając z jesiennych przecen wypatrywałem kurteczki na przyszły sezon (w sumie to miałem już dawno upatrzoną ale czekałem na lepszą cenę;p)

Wybór padł na tekstyla. Jeździłem w skórze pożyczonej ale w upały parzy no i wagowo cięższa.

Tak więc Alpinestars Trc: http://sklep.intermo...r-czerwony.html

Wydaje mi się że cena nie jest zła ale mam kilka pytań do tych którzy używają takiej kurtki dłuższy czas.

Mianowicie:

-Jak biały kolor znosi zabrudzenia?? Głównie chodzi mi o muchy-samobójcy...

-Jak się pierze?

-Można pojeździć w chłodniejsze dni?

-No i jak znosi deszcz? Bo z tego co wyczytałem nie posiada membrany... Niby chwalą ten poliester D600 z ktorego jest wykonana ale mój kask też niby nie miał cieknąć....

Z góry dzięki za opinie! wink.gif

Dobra kurtałka, ja osobiście polecam, miałem wcześniej zanim nie zmieniłem na skórę alpinestars. Nigdy w niej nie zmarzłem, czasem trzeba było po prostu zamiast koszulki założyć jakiś longsleeve pod spód, odnośnie nieprzemakalności powiem tak - jadąc w ulewie nie czułem, że moknę, jednak np paczka fajek w kieszeni była do wyrzucenia, wiadomo, że tekstyl nie wytrzyma tyle co skóra. Jak się pierze, nie wiem sam, oddawałem ją do pralni, bo w cieplejsze dni można się w niej spocić, wiadomo, jak to w stroju motocyklowym. Co tam jeszcze... muchy schodzą normalnie. Warta swojej ceny, ale cena nie jest też za wysoka - wiesz o czym mówię.

Akurat tak się składa że co weekend jestem we Wro więc chyba w sobote podskocze do Długołęki żeby dobrać rozmiar. Bo jeździłem dotychczas w XL Richa i wisiała na mnie troche;/ A poza tym była typowo turystyczną kurtką a mi bardziej jakoś "sportowe" podchodzą ze względów estetycznych;p

Oglądne jeszcze w czarnym kolorze ten model bo w razie zmiany moto prędzej czerń będzie pasowała...

Ale ta czerwona robi niezłe wrażenie a że Bandzior czerwony więc wszystko by się zgrało :D

Dzięki remki za wypowiedź;)

• 4 weeks later...

witam ,

pisze do was z zapytaniem , przymierzam sie do kupna spodni na moto

i tak chodząc po allegro natknąłem sie na spodnie z firmy halvarssons ,

ma może ktoś te spodnie może?? prosił bym o opinie czy warto je kupić

http://moto.allegro.pl/spodnie-halvarssons-gibli-m-gratisy-i1914781894.html

witam ,

pisze do was z zapytaniem , przymierzam sie do kupna spodni na moto

i tak chodząc po allegro natknąłem sie na spodnie z firmy halvarssons ,

ma może ktoś te spodnie może?? prosił bym o opinie czy warto je kupić

http://moto.allegro.pl/spodnie-halvarssons-gibli-m-gratisy-i1914781894.html

Spodni nie znam.

Ale jeśli chodzi o ciuchy tekstylne to Halvarssons jest firmą z najwyższej półki. Podobno porównywalną co do jakości z Rukki (co do cen też :) ).

Nie wiem jak z ich ciuchami skórzanymi.

tekstylne ciuchy mają znakomite to wiem , ale własnie pytanie jak ze skórą??

i ogólnie czy cena jak za te spodnie nie jest za wysoka czy niska??

wcześniej miałem spodnie jeansowe z protektorami a teraz szukam czegos mocniejszego

do podrózowania jak i do zabawy .

tekstylne ciuchy mają znakomite to wiem , ale własnie pytanie jak ze skórą??

i ogólnie czy cena jak za te spodnie nie jest za wysoka czy niska??

wcześniej miałem spodnie jeansowe z protektorami a teraz szukam czegos mocniejszego

do podrózowania jak i do zabawy .

Cena jak za tą markę i model wydaje mi się ok. Niestety nie wiem jak ich ciuchy skórzane się zachowują, gdyż sam mam komplet tekstylny. Lecz wydaje mi, że firma która jest znana z dobrych materiałów, jakości, itd. na pewno ciuchy skórzane też robi na wysokim poziomie jak teksty.

Lecz wydaje mi, że firma która jest znana z dobrych materiałów, jakości, itd. na pewno ciuchy skórzane też robi na wysokim poziomie jak teksty.

No właśnie. Nie pozwoliliby sobie na odwalenie jakieś popeliny.

Ja się zastanawiam na kupnem butów tej samej firmy, tyle że marki Lindstrands, o nazwie Max Tour. Podobno niezłe.

cd03f0e1f1ae62cd75569a88ebf9ff5d.jpg

EDIT: Zresztą jak powiększyłem zdjęcie tych spodni to widzę, że nawet marka ta sama - też Lindstrands.

Edytowane przez Pigweed