Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy co kto woli :usmiech: po jeździe w deszczu i jedno o drugi będzie się suszyć z tym że skóra dwa razy dłużej

dokładnie :P wczoraj mi dolało, to kurtka i spodnie (texy) po ~16 godzinach były suche i gotowe do jazdy, a rękawice skórzane do tej pory leżą i w dalszym ciągu wilgotne.

Z tych Twoich typów to ta pierwsza, ma wypinaną membrame więc jak będzie ciepło to się nie ugotujesz :zeby:

przymierzalem ta pierwsza kurtke, albo jej wyzszy model bo byla w sklepie drozsza o jakies 3 stowki.. ogolnie wrazenie z przymierzania - spoko, jednak nie wybralem jej ze wzgledu na moze moje zboczenie ale wydawalo mi sie ze jest zbyt 'slaba'

• 2 months later...

Potrzebuje opinii użytkowników kompletu Modeka Laser Pro. Co to warte i w jakich temperaturach się sprawdza ?

LaserPro mam tylko spodnie (kurtka Melvile). Jeszcze nie sprawdzone w boju, dopiero w przyszłym tygodniu dosiądę maszyny. Przymierzałem całą Modeke i te leżały na mnie najlepiej. Na łydkach i udach wywietrzniki,na tyłku skóra i fakt- na przymiarce tyłek siedział pewnie.

Na "ścigaczu" chyba jest test tego kompletu.

a miałeś na sobie te spodnie w temperaturach pow 25 stopni ? Chodzi mi o sprawdzenie czy po wypięciu membrany i podpinki da się w tych spodniach wytrzymać cały dzień np w pracy

hmm, jestem jeszcze na L4 i jutro mogę w nich w domu posiedzieć i Ci napisać. :)

W sklepie siedziałem w nich godzinę bez podpinki i było OK

bo ja np przymierzałem w sklepie spodnie Macna Alpine i po wypięciu wszystkich podpinek było mi bardzo gorąco. Temperatura w sklepie była może ze 23 stopnie. Niestety nigdzie w Warszawie nie można przymierzyć Modeki Laser i nie wiem co to tak naprawdę jest warte. Daj znać jak ta Modeka się sprawuje w cieplejszych warunkach :)

Blinku kuwa.. jak Ty bedziesz wyglądal w texach (z nogawka na butach) na ZZRze? no nie rob se jaj :)

tylko skora albo bojooowy chowane do buta...

jeżdżę w skórze ale jak pizga lub jest makabrycznie gorąco to jeżdżę w teksach. W ciągu roku robię do 15000 km i jeżdżę do pierwszych śniegów więc przy temperaturze +1 nie bardzo da się wytrzymać w skórze. Mam tych ciuchów od cholery i ostatnio wpadłem na pomysł , żeby posprzedawać cześć teksów i zastąpić jej jednym kompletem uniwersalnym, czyli takim , który nadaje się na temperatury w zakresie 0-20 stopni. Wiadomo , że na upały tylko mesh się nadaje.

Ja jeżdzę w całym komplecie Laser Pro i dają radę :) Jeżdziłem w temp. powyżej 30 stopni i dawały radę, mają dużo wywietrzników itd. ale jak stanąłem w korku to troszkę smaliło, ale czego oczekiwać przy tej temperaturze. Ja mam buciki Alpiny smx plus i nogawkę od spodni chowam do środka i jakoś to wygląda;) Jeżdzi się wygodnie, dobrze leży, do tego w modece dostałem jeszcze gratis lepsze ochraniacze Sac Tec i daje radę komplecik ;)

Edytowane przez kaniu

do tej pory najbardziej uniwersalne to chyba spotkałem tylko - RST Ventilator II - w ludzkiej cenie, nie za 8 ooo plnow..

do tej pory najbardziej uniwersalne to chyba spotkałem tylko - RST Ventilator II - w ludzkiej cenie, nie za 8 ooo plnow..

Mam RST Ventilator ale to nie uniwersalne. To jest typowy komplet letni i na temperatury poniżej 10 stopni się nie nadaje

nie wiem czemu tak sądzisz... dla mnie to jedyny zestaw, który zawsze brałem w daleka trase.. i powyzej +30 i ~0 jest mi w nim bardzo dobrze..

z autopsji :) . Mi pizgało w temperaturach około 5 stopni.

Edytowane przez Blink

Mam Ventilatora 1 i jest ok ale jak bym miał mieniać to na Laser Pro

no i przesiedziałem w nich 7 godz. Pokój od południa, w słońcu, nie mam termometra, ale ciepło było.

2 godz. z założoną membraną - było ciepło, ale nie na tyle abym się pocił totalnie, potem - bez już zupełnie ok.

W mojej subiektywnej ocenie da się wytrzymać. Wiadomo to nie to samo co krótkie bawełniane galoty :)

Poza tym, każdy inaczej odczuwa ciepło więc trudno tu stwierdzić na 100%. Ja wytrzymałem ;)

Jedynie co mnie wkurzało to ochraniacze, siedząc na krześle układają się trochę inaczej i w kolana trochę uwierały, no ale to trza samemu obadać.

Edytowane przez belfer

• 2 months later...

Kask już zakupiony, czas pomyśleć o reszcie. Budżetu zostało ok. tysiąc - półtora.

Na początek kurtka. Bardzo mi się podobają czarne skorzane, np. takie modele:

http://sklep.scigacz...cPath=1594_1598

http://sklep.scigacz...cPath=1594_1598

Ale raz, że są drogie, i dobrze by było znaleźć coś tańszego, a dwa, że podobno nie są tak uniwersalne jak tekstylne. Czy waszym zdaniem będę musiał zrezygnować ze skóry?

Na drugi ogień idą rękawice. Rzuciły mi się w oko takie modele:

http://sklep.scigacz...ur-p-30290.html

http://sklep.scigacz...t1-p-30281.html

Dtour wydaje sie zdecydowanie fajniejszy, ale ST1 chyba bedzie bardziej bezpieczny. Myslicie ze to duza roznica?

Moze znacie jakies lepsze modele, w lepszych cenach od tych tutaj? (ceny musialyby byc sporo nizsze bo na tej stronie kupuje o ponad 10% taniej od cen wyjsciowych)

jak chcesz to ja Ci moge fajne ciuchy opchnac

super skore http://allegro.pl/kurtka-skorzana-akito-i2599634723.html?source=oo

i tekstylna kurtke - rozne kolory, modele dostepne http://allegro.pl/akito-desert-kurtki-textylne-motocyklowe-i2607692465.html

a mam tez spodnie i rekawice do kompletu za rozsadne pieniadze a do tego na paliwo do b zostanie. Jak cos dzwon

Kurtka - jeśli będziesz dużo jeździł po mieście to w skórze latem popłyniesz (dosłownie). Tak jak sam napisałeś, tekstylna kurtka jest bardziej uniwersalna, ale zawsze coś za coś (skóra bezpieczniejsza).

Rękawice - ilu użytkowników tyle opinii. Na pewno nie kupuj w ciemno z netu - to co na zdjęciach wygląda fajnie niekoniecznie będzie Ci leżeć. Idź do stacjonarnego sklepu i poprzymierzaj a potem ewentualnie zamów w necie.

Mam całe skórzane kombi z ta kurtką co podlinkował jarokuc i jestem zadowolony. Kupiłem to na motoburdlu w tym sezonie i póki co nic się nie popruło urwało itd. W upały jak się rozbujasz to wodospadu pod pachami nie ma bo masz wstawki z elastycznego przewiewnego materiału. Jeszcze nie udało mi się w tej kurtałce zmarznąć nawet podczas nocnej podróży w którąś z ostatnich zimnych sierpniowych nocy ;)

Rękawice mam od SHIMY, akurat model prospeed (ST1 jakoś ciulowo mi na łapie leżały) i pierwsze co muszę powiedzieć to to że zaczęły się pruć już na kursie na prawko (okolice kciuka). Naprawiono mi je na gwarancji - dosyć solidnie wygląda naprawa - ale o wymiance na nowe nie było mowy :/ Może to akurat mój felerny model no ale rozwaliły się nadzwyczaj szybko. :/ Z racji, że prospeedy są typowo letnie to teraz wieczorami w łapy jest naprawdę zimno. Wydaje mi się że w tych co podlinkowałeś może być cieplej w chłodniejsze dni.

Zaznaczam że są to moje pierwsze ciuchy na motor więc jeśli chodzi o komfort użytkowania (szczególnie kombi) to z braku odniesienia jestem wybitnie nieobiektywny :)

Ja dzisiaj drogą kupna nabyłem w Stuttgarcie w Beste Reste rękawice Vanucci białe za połowę ceny.

Nie wiem czy są dobre, przejechałem w nich 15 km w taxi :)

Wydają si ok

http://www.louis.de/_20e9e491e3dafaca2168b896d057e13101/shop/shop_article_big.php?IMG=201327_340_FR_LI_11&TITLE=201326

Ja posiadam rękawice Shima ST-1. Bardzo polecam, co prawda nie sprawdzałem ich pod kątem bezpieczeństwa i mam nadzieję, że nigdy nie będzie mi dane tego sprawdzać, ale komfort jazdy zarówno w ciepłe dni jak i chłodniejsze noce bardzo na plus.