Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki,cenna opinia dla mnie :usmiech:

Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Katowic do jednego z ich sklepow firmowych tak że przymiarki na miejscu :usmiech:

Ja poprzedni sezon jeździlem w RST Ventilator IV - jestem z niego mega zadowolony-Polecam na lato jak i na chłodne dni-posiada podpinke i membrane.Zabezpieczeń tez sporo.

• 2 weeks later...

dzięki,cenna opinia dla mnie :usmiech:

Wybieram się w niedalekiej przyszłości do Katowic do jednego z ich sklepow firmowych tak że przymiarki na miejscu :usmiech:

Jeżeli chodzi o 4bikera to posiadam ich kurtke Mesh 2. Kurtka jest ciekawa bo poza standardowymi piankowymi ochraniaczami ma jeszcze wszyte jakieś wstawiki na rękach, plecach i klatce które również służą jako ochraniacze. Kurtka ma podpinke przeciwdeszczową ale jej mocowanie w rekawach na guziki i gumki jest średnim rozwiązaniem, wolałbym żeby to były napy. Podpinka jest dość delikatna choć przed deszczem chroni. W kurtce jeździłem cały sezon z tym że w chłodniejsze dni zakładałem cienką koszulke z długim rękawem i longsleeva. Było nawet nawet ale nie ma się co oszukiwać kurtka jest najlepsza na lato z racji wszystych siatek- przy upałach 30st wieje fajny chłód. Jeżeli chodzi o dopasowanie to miałem mary problem bo o ile w pasie kurtka była dobra to w barkach było ciasno. Wziąłem rozmiar większą a na pasie doszyłem sobie rzepy ściągające i było lux.Wykonanie jest dobre jeśli chodzi o normalne użytkowanie, nic sie nie urywa ani nie strzepi- w porównaniu do Rebelhorn HiFlow którą miałem wcześniej 4biker wypada lepiej. (w rebelhornie podpinka mi się popruła a rzepy puszczały-fakt że rebelhorn na reklamacji oddał pełną kase. Kurtka kosztowała 320zł wiec naprawde niewiele co jest świetnym ubiorem na lato. Zakupiłem jednak kombi skrórza bo jednak przy wyższych prędkościach nie czułem się zbyt pewnie w 4bikerze. OStatecznie jakościowo nie moge nic zarzucić. Miałem nawet przymierzać skóry 4bikera ale taniej kupiłem całe kombi Adrenaline Knight.

• 3 weeks later...

Mam pytanie czy ktoś z was miał do czynienia z kurtką tekstylną Clover GTS  AIRBAG. Mierzyłem dzisiaj w larssonie bardzo fajna kurtka ciekawe rozwiązanie to możliwość dołożenia powietrznego protektora pleców. Dlatego interesuje mnie czy ktoś jeździ w takiej kurtce i mógłby coś powiedzieć na temat jej trwałości i membrany Aquazone Plus. Kurtka jest w larssonie za 1480 ale za 1200 można ją wyrwać.

czy ktos cos poleci na typowo gorace dni? zalezalo by mi raczej na kurtce z materialu typu mesh (nie na zbroi czy samej siatce z ochraniaczami)

moze cos w stylu:

http://www.sklep-motocyklowy.com.pl/kurtka-seca-aero-p-11022.html ?

• 3 weeks later...

Znacie może opinie na temat Seca reactor. Kurtka 3 elementowa z membrana i podpinka. Cena ok 430 zl. Przymierzalem i wydaje mi się przystępna. Co sądzicie' ew. Jaka alternatywę polecacie?

Planuję sobie kupić kurtkę tekstylną z firmy SECA, dokładnie to o taką: http://motomoda24.pl/index.php/odziez-motocyklowa/odziez-tekstylna/kurtki-tekstylne/kurtka-seca-ronin-meska.html Co o niej możecie powiedzieć? Wiem, że nie jest to górna półka tylko jedna z tańszych, dlatego też chcę wiedzieć czy ktoś ma i mi powie jak się to nosi i jeździ, dzięki.

• 6 months later...

Jakieś 2 miesiące użytkuję poniższy zestaw Held'a:

http://www.4ride.pl/kurtka-tekstylna-held-black-8.html

http://www.4ride.pl/spodnie-tekstylne-held-gamble.html

Materiał Tactel , mega wygodny - bardziej jakby jeździło się w dresie niż ciuchach moto. Porównywałem z RST Ventilator IV i Modeka Westport, wybrałem Helda za komfort. Z minusów to membrana Humax nie jest wypinana - mimo to wentylacja spokojnie daje  radę do ok 26-28C, powyżej 30 na postoju w słońcu jest masakra. Kolejny minus to piankowe ochraniacze bioder oraz pleców, wymieniłem na Sas-tec. Jest moim zdaniem trochę drogi ale komfort jest naprawdę wyjątkowy. Zostawiam pod rozwagę jako ciekawa alternatywa. 

• 6 months later...

Ma ktoś kurtkę RST albo ją mierzył? Przymierzam się do niej ale nie wiem czy za te pieniądze nie miałbym coś lepszego.

http://www.ebay.co.uk/itm/RST-Pro-Series-CPX-C-Vented-Motorcycle-Motorbike-Jacket-Black-/181991218992?var=&hash=item2a5f859f30:m:mhm6eskn7mE14NSa-wWNPfQ

proszę o opinie.

W mniejszych pieniądzach masz RST Ventilator IV:

http://www.sportsbikeshop.co.uk/motorcycle_parts/content_prod/190245

RST ma dobre ciuchy, szczególnie te z wyższej półki cenowej.

Różnica między obydwoma kurteczkami jest taka, że:

- Ventilator nie ma tego garba na na plecach

- ventilator ma wstawki siatkowe - fajna sprawa w lecie, bo czuć chłodek jak powypinasz podpinki

- ventilator przed deszczem nie chroni, CPX też się pewnie podda przy większym deszczu - przeciw deszczówka nie zajmuje dużo miejsca.

CPX jest może troszkę bardziej odbajerowana: karbonowe ochraniacze ramion, regulowane wysokość ochraniacza na łokieć.

Dodatkowo: jak wejdziesz sobie na stronę internetową tego sklepu to znajdziesz tam podobną kurtkę CPX tylko bez wentylacji i o 20 funtów tańszą - czyli płacisz 20 za wentylki. Jak masz możliwość to podjedź sobie gdzieś do sklepu i oglądnij obydwie, porównaj i popatrz co tak tak na prawdę ci jest potrzebne. Moim zdaniem obydwie wyglądają dobrze - ventilator ma mniejszy wybór kolorów.

Różnica jest około 40 funtów (jest już ventilator 5 więc czwórka jest dość tania)

edzia:

Ventilator to bardzo dobry model od RST

Ja mam wersję 3 i jeździłem w temperaturach 5+ gdzie w UK wilgotność daje się jeszcze we znaki i ze wszystkimi podpinkami wystarczała mi pod spodem bluza i zwykła koszulka.

Jako, że poszukałem trochę dokładniej to jestem zmuszony uzupełnić trochę i poprawić to co napisałem:

- CPX-C ma te dodatkowe slidery na barkach

- ochraniacz na plecach według specyfikacji jest tej samej klasy

- też ma panele "siatkowe" jak ventilator - myślałem, że tylko jakieś otwierane wloty.

Edytowane przez Owca
  • Upvote 2

Dzięki Owca ;) mam niedaleko do Birmingham to może się przejadę i tam znajdę, porównam i przymierzę ;)

Dzięki Owca ;) mam niedaleko do Birmingham to może się przejadę i tam znajdę, porównam i przymierzę ;)

Przymierz, wysyłkowo to najlepsze ceny chyba masz w Sportsbikeshopie - ja się u nich zaopatrywałem. W razie "w" zwroty przy zakupach powyżej chyba 100 funa masz i tak za free - zawsze możesz jakąś wymiankę zrobić tylko metek od razu nie urywaj :D

Cześć,

Ja mam komplet RST Ventilator IV - przejeździłem w nich poprzedni sezon. Prócz lekkich zmechaceń, komplet (po praniu) wygląda praktycznie jak nowy.

Fajną sprawą jest, że masz komplet twardych ochraniaczy - w tym pleców. Jedynie biodrowe są do dokupienia - jako opcja. 

Duże panele meshowe -super wentylacja. Na upały idealne. Wystarczyć ruszyć i już czujesz jakbyś jechał w podkoszulku i krótkich spodenkach. 

Gdy się wepnie membranę i podpinkę ocieplającą da się jeździć nawet w temp 0 stopni. - praktykowane wyłącznie po mieście

W trasę nie polecam się wypuszczać bez podpinek w temp ok 12 stopni i niższej. Powietrze bardzo wtedy wychładza membranę, co przekłada się też na nasze ciało. Odchorowałem dość mocno taką przejażdżkę. Wyjazd był w dzień i jechało się super, ale wieczorem na powrót temperatura spadła i plułem sobie w brodę, że nie wziąłem podpinek.

Pojechałem w tym kostiumie w zeszłym roku na urlop po Polsce - Warszawa - Gniezno- Szczecin - Międzyzdroje - Trojmiasto - Warszawa. Sprawdził się bardzo dobrze, mimo bardziej miejskiego charakteru. Po spięciu kurtki ze spodniami nie potrzebujemy pasów nerkowych ani innych dodatkowych ubrań. Jednak bielizna termiczna jest absolutnie konieczna. 

Uwaga - nie bierzcie sportowych butów typu SMX-6 - plastikowe ochraniacze będą uszkadzać od środka podpinkę lub membranę - dość wąska nogawka spodni, ale za szeroka, żeby ją wpuścić do butów. To nie jeansy.

Największą wadą tego typu ciuchów jest to, że warstwy często się wpina i wypina.  W dzień upał - wyrzucamy wewnętrzne warstwy. Jazda wieczorem - dla mnie już było za chłodno. Trzeba wpinać membrany albo nas przewieje.

albo - to już najgorsza możliwość - jedziemy sobie w upale (wiadomo wewnętrzne warstwy leżą sobie w kufrze) a tu po kilkudziesięciu kilometrach ekspresówką zaczyna padać. Ba, lać. Przemoczy nas bardzo szybko, no ale cóż. Coś za coś.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. W dodatku kozacko wygląda się w tym komplecie :oczko:

Tyle ode mnie - gdybyś miał pytania pisz. 

post-9250-0-14320500-1458594405_thumb.jpg

Edytowane przez Bart

• 2 weeks later...

Ktoś korzysta z firmy rainers? Mierzyłem dziś spodnie z tej firmy, model - http://akcesoriamotocyklowe.pl/spodnie-meskie/2358-spodnie-rainers-dallas-short-4-w-1-czarne.html ponieważ mało modeli dobrze pasuje na mnie, te leżały dość dobrze ale co do firmy ciężko znaleźć opinie... Ktoś coś słyszał, testował, posiada? Chodzi o wersję spodni z trochę krótszymi nogawkami dla osób trochę niższych :P 

Edytowane przez darekb1

Spodnie Rainersa mam od ponad 5 lat, nie pamiętam modelu (zbliżony pułap cenowy do Twojego linku). Były relatywnie tanie, domyślam się że nadal są. To ich główna zaleta. Poza tym w okresie gwarancyjnym zaczęły się pruć. Nie wróżyło to dobrze, ale jak życie pokazało przy miejskiej glebie (około 40km/h) spełniły swoją rolę. Zostały naprawione tu i ówdzie i służą nadal jako miejskie gacie, które mogę nałożyć np na dżinsy.

Mają ochraniacze raczej z dolnej półki. Traktuję Rainersa raczej jako niskobudżetowego i jako taki uważam że spełnia się całkiem dobrze.

Edytowane przez MisieKrk

Ja też nabyłem teraz RST Ventilator IV i jestem na razie po kilku przejażdżkach - póki co sprawuje się bardzo dobrze. Przychylam się więc do opinii o nim powyżej :)

• 1 month later...

Czy jeździ ktoś w kurtce firmy Held model Black 8.

http://akcesoriamotocyklowe.pl/kurtki-meskie/2650-kurtka-held-black-8-czarna.html

Zastanawiam się nad zakupem takiej kurtki i chętnie usłyszę opinie od użytkowników.

Ja posiadam cały komplet tj kurtka i spodnie od 3 sezonów.

chwalę sobie sprzęt i polecam - ja jestem zadowolony

Ja posiadam cały komplet tj kurtka i spodnie od 3 sezonów.

chwalę sobie sprzęt i polecam - ja jestem zadowolony

Dzięki. Napisz jak się spisuje w upalne dni, jak temp. jest w okolicach 30st. Czy wentylacja jest wtedy wystarczająca?

Na 30 stopni to najlepszy jest browar i jezioro  :zdziwiony:

ale przez to, że ma tam jakieś nici i system UV to mimo iż czarna to się nie nagrzewa tak bardzo.

Jak się leci w trasie prędkościami międzymiastowymi (90-140) wentylacja daje radę. Ale jak się zatrzymasz to trzeba się szybko rozpinać  :zeby:

Ja na 30 stopni to skorupę mam, a w mieszaną pogodę i tak do 25 stopni jeżdżę w kurtce.

W spodniach cały czas jeżdżę - szału nie ma i dupy nie urywa ale coś za coś.

Jedna rzecz ważna

Albo ochrona i dupa spocona albo przewiew i zdrapka

Ja mam rst ventilator IV i wentylacja mega dziala :)

Jedna rzecz ważna

Albo ochrona i dupa spocona albo przewiew i zdrapka

Dobrze napisałeś!  Dzięki za opinię.