Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat odnoście tego jakie wdzianko sobie kupić i mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc :)

Przeszukałem forum, ale niestety nie znalazłem zadowalających informacji w tym temacie.

Konkretnie: Modeka vs. Macna - co lepsze?

Ważne dla mnie jest to, aby kurtka posiadała wypinane ocieplenie i membranę - czyli żeby była odpowiednia zarówno na deszcz jak i słońce, bo niestety póki co funduszy brak na zakup kurtki typowo letniej i na chłodniejsze dni.

Z oferty Macna najbardziej podoba mi się model Oasis lub Meteor, natomiast z Modeki dobre wydają mi się Finn, Montana, Blizzard.

Co o tym myślicie? Wiem, że Modeke ma sporo osób, ale z Macna raczej cicho na forum :(

A może lepsze będą inne modele i firmy?

Wiem, że najlepiej byłoby przejechać się do sklepu i przymierzyć kilka kurtek. Modeka jest w moim mieście, ale problem jest taki, że dealer firmy Macna jest w Warszawie, a niebardzo mi się uśmiecha jechać 350km tylko na przymiarkę.

Do kurtki chcę jeszcze kupić spodnie, ale to już chyba mniejszy problem, bo wybór bardziej ograniczony.

Wszelka pomoc jest mile widziana :)

PS. I jeszcze jedna sprawa: Czy kupować ciuchy teraz czy może zimą są obniżone ceny i można je kupić taniej?

PS. I jeszcze jedna sprawa: Czy kupować ciuchy teraz czy może zimą są obniżone ceny i można je kupić taniej?

Mi się udało ubrać sporo taniej w zimę na styczniowym motobajzlu w Łodzi. Co prawda nie kupowałem Modeki czy Macna tylko Buse, ale wydaje mi się, że i te modele dałbyś radę kupić taniej. Jedyny minus jest taki, że nie mają wszystkich rozmiarów tylko co zostało, ale może się coś zmieniło.

w tej cenie kupisz już BF (Akito) Desert. Zastanów się, kurtka na prawdę super. Odnośnie Macn'y za wiele nie powiem, prawdę mówiąc nie spotkałem się z nikim kto ma coś tej firmy. Modeki mam Montana Pro 3 sezon. Ogólnie jestem zadowolony. Rozpadły się protektory łokci (pękły na pół), pokleiłem taśmą i jeżdżę dalej. Ciepła i wygodna. Jedyny minus, przy otwartych wszystkich wywietrznikach "dusi" w szyję.

Na zimowe promocje prawdę mówiąc za bardzo bym nie liczył...

Edytowane przez krakus

Ja mam Macnę, zaraz coś więcej napiszę.Rezerwuję tylko miejsce.. :D

w tej cenie kupisz już BF (Akito) Desert. Zastanów się, kurtka na prawdę super.

Hmm całkiem fajnie się ta kurtka prezentuje. Nie natknąłem się na nią wcześniej i firmy wogóle nie kojarzę.

Ogólnie to co do producentów odzieży to też fachowcem nie jestem (delikatnie mówiąc) ;)

Więc może ograniczenie się do wyboru między Macna a Modeka nie było dobrym wyborem i lepiej kupić coś innej firmy?

Na zimowe promocje prawdę mówiąc za bardzo bym nie liczył...

Szkoda, bo to zawsze byłaby jakaś opcja żeby trochę oszczędzić ;)

Ja mam Macnę, zaraz coś więcej napiszę.Rezerwuję tylko miejsce.. :D

Mówisz i masz ;)

R

E

Z

E

R

W

A

C

J

A

ZaQaZ czekam na jakieś info na temat firmy Macna :)

Aledrogo.pl

żebyś wiedział co mam, katalogowo w zeszłym roku kurtka występowała z ceną 1980 zł, ja nabyłem ją okazyjnie,bez tej jedynki z przodu co mi bardzo pasowało.

Wyposażenie:

Kieszenie 5 zewnętrznych, zapinanych, 1 wewnętrzna zapinana i 2 niezapinane.

Rozpinane rękawy wzdłużnie z siatką (na ciepłe dni dodatkowy nawiew)

Technologia sandwich, 4 warstwy: podpinka, ocieplacz, membrana, kurtka

kurtka i podpinka są stałe, pozostałe wkłada się pomiędzy według uznania, ma to wady i zalety, jest o tyle fajne, że "łapę" zawsze okala podpinka (siatka itp. materiały) więc wpinając warstwy nie tracisz kieszeni, wadą jest to że dłużej się musisz z tym bawić, bo wyjmujesz podpinkię, wkładasz warstwę i do warstwy na nowo podpinkę, coś jakbyś ubierał 3 koszule, jedna na drugą, a środkowa to np. membrana.

Wart zajrzeć na http://www.macna.dk/ wszystko opisane, pokazane nawes video mają...

Za dzień lub dwa mogę wysmarować reckę z foto. Generalnie polecam, po 5k+ km jedyne uszkodzenia jakie zauważyłem, to pęknięcia odblasków na mankiecie rękawa (a w zasadzie ściągaczu z rzepem).

W zestawie jest kamizelka odblaskowa z możliwością odpięcia, kurtka ma podwójny zamek z napą którą na lato można wypiąć, wtedy pozostaje jeden zamek i około 5 cm siatki po jego bokach w ramach dodatkowej wentylacji.

W razie konkretnych wątpliwości pytaj, bo w sumie nic poza "godna polecenia" mi do głowy nie przychodzi.

Edytowane przez ZaQaZ

Technologia sandwich, 4 warstwy: podpinka, ocieplacz, membrana, kurtka

kurtka i podpinka są stałe, pozostałe wkłada się pomiędzy według uznania, ma to wady i zalety, jest o tyle fajne, że "łapę" zawsze okala podpinka (siatka itp. materiały) więc wpinając warstwy nie tracisz kieszeni, wadą jest to że dłużej się musisz z tym bawić, bo wyjmujesz podpinkię, wkładasz warstwę i do warstwy na nowo podpinkę, coś jakbyś ubierał 3 koszule, jedna na drugą, a środkowa to np. membrana.

ZaQaZ czy wypinanie i wpinanie tych warstw jest bardzo kłopotliwe?

Wiadomo, że przecież codziennie się tego nie robi, na lato wypinasz, a jak robi się zimniej to wpinasz i tyle.

Czy ta kurtka nadaje się jako "całoroczna"? Bo wolę kupić właśnie taką za większą kasę niż dwie osobne kurtki średniej jakości.

Z tego co patrzyłem na stronce to najbardziej pasowałaby mi Oasis, bo jest ona bardzo uniwersalna.

No i fajna sprawa z tą kamizelką odblaskową :)

Owszem nadaje się na całoroczną, podpinkę miałem raz zapiętą... w grudniu.

Co do wypinania i wpinania, gdybyś chciał to na stacji benzynowej zrobić, to uznają cię za idotę, bo trzeba spokojnie kurtkę położyć np na ziemi czy stole, ale jak chcesz to robić 2 razy w roku w domu to no problem. Zajmuje to na pewno więcej czasu niż systemy choćby Modeki, ale i sprawdza się lepiej, jak mówiłem, warstwa ta najbliższa ciału zawsze jest ta sama, dzięki czemu nie tracisz wewnętrznych kieszeni itp.

W kolekcji 2010 nie mam rozeznania. Model Observer (taki posiadam) to rok 2009

Ja latam w modece drugi sezon - posiadam kurtkę + spodnie model XP (skóra). Jechałem specjalnie do Wrocka na Gajowicką z Poznania bo tylko tam chcieli mi sprzedać inny rozmiar kurtki + inne spodnie. W Poznaniu wszędzie KOMPLET TO KOMPLET i nie chcieli rozdzielić ale do rzeczy... Ogólnie jestem zadowolony z modeki. Nie wiem jak w innych modelach ale w moim protektor na plecy to jakaś paranoja :) Wygląda tak jakby tam kawał kartonu zamontowali i do tego ewentualnie można się przyczepić. W podpince jest naprawdę ciepło w chłodniejsze dni. Miałem okazję przymierzyć również komplet modeka roma (teksty) i wyglądał naprawę solidnie. Gdyby nie to, że napaliłem się na skórę to pewnie latałbym właśnie w tym komplecie. Jeśli chodzi o firmę Macna to przyznaję się - pierwszy raz słyszę więc się nie wypowiadam.

Edytowane przez chudy

Widzisz jeszcze jedno mi się przypomniało, protektory z rękawów można wyjąć, ten na grzbiecie jest zintegrowany z zewnętrzną warstwą kurtki. Myślę, że na jutro wrzucę fotki, bo robiłem kiedyś dość solidną dokumentację kurtki.

No to mam teraz zagwozdkę :(

Jedyna opcja żeby przymierzyć ciuchy Macna to wyjazd do Warszawy, a ten szykuje mi się dopiero pod koniec października <_<

Pod względem praktyczności pewnie nie ma większej różnicy między Macna a Modeka, jednak muszę przyznać, że wizualnie bardziej mi się podoba Macna (na podstawie zdjęć w necie, bo na żywo jeszcze nie widziałem ;))

ZaQaZ czekam na zdjęcia :)

Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa z kieszeniami? Sporo ich jest wewnątrz i na zawnątrz kurtki?

Miałem okazję przymierzyć również komplet modeka roma (teksty) i wyglądał naprawę solidnie. Gdyby nie to, że napaliłem się na skórę to pewnie latałbym właśnie w tym komplecie.

Ja też przymierzałem się do skóry, ale po dokładnym zastanowieniu chcę kupić teraz terstyl, bo w moim przypadku napewno będzie to wygodniejsze.

Na torze póki co jeszcze nie śmigam, a na miejskie trasy to skórzany kombi byłby dla mnie trochę kłopotliwy ze względu na konieczność przebierania się w pracy ;)

Ja z Macną nie miałem styczności póki co, ale jeśli chodzi o Modekę, to posiadam od nich kurtkę i spodnie. I mogę tak pokrótce opisać to co mam...

Kurtka to model Roma - ze szczerym sercem mogę polecić, bo ma świetną wentylacje na lato (dużo siatki), a jak wepniesz membranę, to i deszcz ci nie straszny (sprawdzone), ani chłód, bo jeździłem przy różnych niskich temperaturach w koszuli z długim rękawem i było git. A jak robiło się naprawdę zimno, to bluzę zakładałem i było cieplutko, a jest jeszcze dodatkowa podpinka cieplna, z tym, że z deczka przykrótka (ale dokupisz spodnie i nie będzie problemu). Ogólnie, to jest w dziale Luźne Gadki szersza recenzja tej kurtki napisana przez Renowatora.

Spodnie to Quebeci Pro i jak na razie nie mam powodów do narzekań. Przeżyły bez problemu trasę w deszczu zapewniając świetny komfort. Można je spiąć zamkiem z kurtką i wtedy nie masz prześwitu i nie wieje ci po plerach. Tak jak i kurtka, spodnie mają wypinaną membranę oraz dodatkowe ocieplenie oraz dużo wentylacji, którą można zamknąć lub otworzyć w razie potrzeby.

Jedynym minusem kurtki i tych spodni są wg. mnie te membrany. Nie ma problemu jak zaczyna się robić zimno, bo wtedy wpinasz ją na stałe i tyle. Lecz jak jeździsz w lecie, to jak cię złapie deszcz to musisz się zatrzymać i wpiąć je, bo inaczej dość szybko przemokniesz, a to może być czasem męczące... Mimo to, szczerze polecam.

• 2 months later...

Witam! Mam okazję kupić po taniości kurtkę Redlina model Black Titan. Wiem że to kopia jakiejś amerykańskiej firmy i o ile o pierwowzorze jest sporo opinii w necie o tyle o Black Titan nie bardzo. Stąd też moje pytanie czy ktoś ma/miał lub zasłyszał kiedyś jak taka kapota się sprawuje. Z góry dzięki za pomoc.

Ps. Podrzucam foty rzeczonego wdzianka:

post-1368-0-64992300-1293277212_thumb.jpg

post-1368-0-20757700-1293277321_thumb.jpg

Edytowane przez Amefisto

O firmie/materiale/jakości - się nie wypowiem bo nie wiem. Wygląda fajnie a nawet bajerancko ;)

jedno co mi się w niej "nie podoba" to długość - a raczej jej brak...

Spinanie spodni z kurtką (masz tu taka opcję?) jest dość upierdliwe, a mimo łatwości stosowania pasa nerkowego miejsce gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę jest w niskich temperaturach bardzo newralgiczne.

Na pewno warto sprawdzić - w dowolnym modelu - na ile jest możliwe dopasowanie kurtki do ciała/zmiennych ilości warstw na ciele. Tak by ubierać/rozbierać się na cebulę. I żeby kiedy zimno wszystko się mieściło (i zapinało!) a kiedy gorąco - kurtka miała ściągacze i nie łopotała jak żagiel :D

Ja wybrałem ten model rodzimego Retbike i jestem po całym sezonie (jednym, ale od marca do listopada) bardzo zadowolony.

Również ze względu na długość i wspomnianą regulację "rozmiaru"IMG_2975_flightT_zm.jpg?1269518977

• 2 weeks later...

Witam. Czy warto kupować coś takiego ? Kurtka Modeka Shield

http://moto.allegro....1373718865.html

szukam jakiejś kurtki tekstylnej w granicach koło 700zł, większość asortymentu z modeki mam możliwość sobie przymierzyć. Czy mógłby ktoś kto się zna na temacie wypowiedzieć na temat tej kurtki lub jakiejś podobnej która oscyluje w takim samym przedziale cenowym? Byłbym bardzo wdzięczny smile.gif Aha no i chce kupić taką żeby była możliwość podpięcia do spodni, które kupię potem biggrin.gif

Jesteś czasem w Rzeszowie? W WMW na Lwowskiej mają i cena będzie lepsza :) Według mnie warto, mam spodnie Shield i są ok!

ja mam i jestem zajebiscie zadowolony.. tylko ja sobie dobrze dopasuj.

jedyna wada - nie nadaje sie na upaly - membranka nie jest wypinana.

pozdro

Daniel

tak w rzeszowie jestem studiuję tutaj. napewno będzie lepsza? :P ponieważ z tego co widzę to ta kurtka wszędzie kosztuje 690zł. patrzyłem też w sklepie LOCO Motocykle na ul. Paderewskiego 17

Ładnie sie prezenci i niezle odszyta - roznie to o modece mowią ..

A to ja pojątrzę troszkę ;) Mojemu kumplowi po kilku miesiącach używania i to dość ostrożnego rozeszła się na tych popielatych pasach na klatce piersiowej i to nie na szwie a sam materiał. Generalnie i ja i on Modece mówimy kategoryczne NIE. Ale to tylko nasza subiektywna ocena.

Macieksoko mógłbyś napisać coś więcej o spodniach shield, jestem na kupnie. Chyba, ze polecilibyście coś za podobną sumę (550zł)?

Macieksoko mógłbyś napisać coś więcej o spodniach shield, jestem na kupnie. Chyba, ze polecilibyście coś za podobną sumę (550zł)?

Bardzo lubię w nich jeździć, są wygodne i czuje się bezpiecznie. Są dobrze spasowane na moja figurę, tzn dobrze leżą. Te wloty na kolanach dają radę, ale jeźdżę w nich tylko do 25 stopni jak jest cieplej to zakładam Mensh Mistral.

Apropony ceny w WMW - zawsze dostawałem taniej niż na allegro i w katalogu!