Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam aktualnie RST Pro Series Adventure 2 (głównie z myślą o dłuższych wypadach... -  ale moge powiedzieć że do śmigania po bułki również się nadaje).

Przetestowałem już tą kurtkę w ciepłe dni i plusem jej są wypinane na piersiach całe panele wentylacyjne oraz wentylowane na całej swojej długości rękawy. Oprócz tego ma również normalną wentylację na ramionach i na plecach.  Posiada również na plecach kieszeń do zamontowania camelbak-a.

Nie miałem możliwości pośmigania w niej w jakieś tam dużej ulewie ale normalny deszcz przyjmuje ze spokojem i nie robi On na niej wielkiego wrażenia. Trzeba chwilę poczekać aby przemokła sama kurtka a pod spodem jest jeszcze membrana (którą jak zrobi się cieplej można wsadzić w kieszeń na plecach)....

Na tą chwilę jestem z niej zadowolony gdyż sprawuje się bardzo fajnie...

Minusem kurtki są:

- rzepy... gdzie po rozpięciu kurtki podczas spacerowania uczepiają się one wszystkiego... Jest to czasami dość denerwujące...

- Jak nie masz czegoś na szyi i na szybko przyczepisz sobie osłonę szyi która jest wbudowana w kurtkę to czasami potrafi rzepem drapać po szyi. Jeżeli sobie tego ponownie nie poprawisz potrafi to być irytujące.

• Upvote 1

@ Lord Nicon, dzięki za taki dokładny opis. Plusika masz za to ode mnie.

Ja ze swojej strony mogę co nieco powiedzieć o Modece Ventura GT, którą użytkuję od końca sezonu poprzedniego i od początku tegoż.

Generalnie zestaw kurtka+spodnie sprawuje się naprawdę zacnie - jeśli chodzi o ochronę to wyposażony jest w protektorzy Sas-Tec bioder, kolan, łokci, barków i pleców (a nie w piankę jak zazwyczaj w tym przedziale cenowym). Spasowanie i szycie wszystkiego wygląda solidnie, choć mam kilka uwag, ale o tym będzie na koniec.

Co do komfortu użytkowania, to ciuchy mają wystarczającą ilość rzepów i ściągaczy aby dopasować całość do sylwetki, masę otworów wentylacyjnych, choć nie tak dużych jak RST Adv 2 o którym było powyżej. Niemniej jednak wentylacja daje radę podczas jazdy, przy 20-25 st. nawet rezygnuję z otwierania wszystkiego na max bo prędkość ok 100 km/h gwarantuje lekki "wypizg". Na chłodniejsze dni jest podpinka a na mokre - membrana. Testowane i przy +3 st. późną jesienią i teraz przy deszczowym powrocie z Jaworzna - ciepło i komfortowo, nic nie cieknie, choć membrana+pogoda typu tropiki (20 st i deszcz) daje uczucie basenu. No ale coś za coś.

Trochę pomarudzę na jakość wykonania - przypadkiem rozwalił się zamek od spinania spodni z kurtką, na szczęście pozostaje drugi, w miejscu fabrycznych szelek, które nadają się wg mnie tylko do wrzucenia do szafy. Końcówka suwaka rozporka też wzięła i się urwała bez wyraźnej przyczyny, gdzieś tam na ramieniu zaczął odklejać się odblask... drobiazgi, ale trochę dziwią.

Ogólnie polecam, bo to kawał wygodnego i uniwersalnego ciucha, szczególnie dla osób z turystycznym zacięciem. W jakimś teście widziałem, że gość wchodził w tym zestawie na Elbrus ^^

• Upvote 1

Czy jeździ ktoś w kurtce firmy Held model Black 8.

http://akcesoriamotocyklowe.pl/kurtki-meskie/2650-kurtka-held-black-8-czarna.html

Zastanawiam się nad zakupem takiej kurtki i chętnie usłyszę opinie od użytkowników.

Jeżdżę już kolejny sezon w komplecie ze spodniami. Krój lekko sportowy. Materiał Tactel jest wygodniejszy od większości ,które miałem okazję przymierzać, naprawdę wygodnie trochę jak w dresie :) . Membrana Humax Z jest wszyta, myślałem ,ze będę żałował ale o dziwo wentylacja naprawdę daje radę tak do 25 C. Obawiam się ,ze na lato i tak trzeba mieć coś zupełnie innego. Bardzo dużo zabezpieczonych przez wodą kieszeni. Z wad to jedynie kołnierz mógł by być wyższy.  

• 4 months later...

Mnie jakoś nie przekonuje, co miało by wpływać na tak wysoką cenę przed przeceną?

Z taniutkich, nowych, marketowych http://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/rowery-i-motocykle/oslony-crossowe/kurtki/kurtka-motocyklowa-641050/  takie coś kiedyś spotkałem,

z jeśli chodzi o producentów motocyklowych to http://4biker.pl/ofert/kurtki/kurtki-tekstylne/

4 bikera mam komplet, jakiś archaiczny model z początków produkcji. Spodni używam gdy jest zimno (na lato się nie nadają), więc są w bdb stanie, kurtka (poza niektórymi zamkami) też daję radę, na zmianę ze skórzaną w niej jeżdżę.

adrenaline spokojnie w tej cenie kupisz a to juz jednak producent motocyklowy a n ie producent kawy ;) bedziesz juz mial z wypinana membrana sam takie dzieciakowi kupilem ostatnio zestaw 800 zl mnie wyszedl

jak chcesz w miarę całosezonowe to tylko 3 warstwowe, wcześniej miałem 2 warstwowe i nadaje się tylko na jesień czy wiosnę, w lecie masakra w 2 warstwowym jak dla mnie :)

jak chcesz w miarę całosezonowe to tylko 3 warstwowe, wcześniej miałem 2 warstwowe i nadaje się tylko na jesień czy wiosnę, w lecie masakra w 2 warstwowym jak dla mnie :)

Ja polecam Helda black 8 + panty do tego.

W lecie jak się wentyle pootwiera + termoaktyw jako tako daje się żyć.

W deszczu nie przemaka.

W zimne dni termoaktyw + podpinka i jest super zero problemów z deszczem i + 5 stopniami.

Oczywiście mówię o lataniu po mieście itd...

Do tego jak się impregnatem przeleci to nawet górna warstwa nie bierze wody.

• 3 months later...

Ma ktoś do czynienia z ciuchami tekstylnymi Dainese? Jak się sprawują w perspektywie paru sezonów? Jakaś alternatywa w tej kasie? (~2600 za komplet). Od razu mówię, że krój ma być sportowy, krótka kurciawka plus spodnie, 3 warstwy, wypinana membrana i ocieplenie ;_). Model, o którym mówię to Hawker D Dry + spodnie stormer d dry.

Mam nietypową budowę, bo 190 cm wzrostu, 80 kilo wagi, długie ręce i nogi, więc od razu uprzedzam że nie wejdę w RST. Modekę miałem 5 lat i chciałbym coś zmienić ;_)

• 3 weeks later...

Jakiś czas temu kupiłem sobie nowe krótkie buty alpiny smx1, z racji tego, że miałem duży problem z włożeniem mojej stopy do wysokich butów i jeszcze większy z jej wyciągnięciem. A poza tym bardzo wygodnie się w nich czuję itp. itd. - nie ważne. I o ile po założeniu jeansów motocyklowych nogawki sobie mogę bez problemu naciągnąć na buty, przy ugiętych kolanach nogawki mi się nie kurczą, bo strecz się fajnie rozciąga i nogawki są na swoim miejscu - nic mi nie podwiewa, o tyle kupiłem wczoraj spodnie tekstylne rebelhorn cubby II (taki sam model jak kurtka), spodnie na długość po założeniu butów ładnie nachodzą na buty, ale w momencie jazdy, mając ugięte kolana spodnie się trochę podwijają do góry i mi wiatr wieje w miejscu gdzie but się kończy i kończą się nogawki (jest to może niewiele, ale czuć to podczas jazdy). Oczywiście, mógłbym sobie założyć jakąś grubszą i wysoką skarpetę, lub kupić wysokie buty, tylko obuwanie tych butów będzie dla mnie mega wyzwaniem, tak więc zapytać chciałem, czy można sobie w jakiś sposób przedłużyć nogawki doczepiając coś do obecnych nogawek, tak żeby elegancko dolegało to do butów? Tak z 20 cm od końca nogawki by musiało zachodzić. Jest coś takiego do nabycia? Coś w rodzaju komina...

Edit: coś w tym stylu, ale nie na kolana, a na koniec nogawki, żeby założyć, a druga strona nałożona na but. http://allegro.pl/nakolanniki-kobi-ocieplacze-na-kolana-komplet-i5539946211.html

Edytowane przez seebst

O, o... Właśnie coś w tym stylu, o coś w tym stylu mi chodziło. Tylko nic nie widzę stricte motocyklowego. I się tak zastanawiam, czy to by zdało egzamin, aby nic mi nie podwiewało, czy jednak zainwestować w wysokie buty turystyczne...

Zainwestuj w buty w końcu to twoje zdrowie , wysokie buty chronią nieporównywalnie lepiej.

Mam takie zdanie jak Beny, pozatym będzie Cię wkurzać dodatkowe ubieranie czegoś co i tak będzie tylko substytutem .

Ma ktoś do czynienia z ciuchami tekstylnymi Dainese? Jak się sprawują w perspektywie paru sezonów? Jakaś alternatywa w tej kasie? (~2600 za komplet). Od razu mówię, że krój ma być sportowy, krótka kurciawka plus spodnie, 3 warstwy, wypinana membrana i ocieplenie ;_). Model, o którym mówię to Hawker D Dry + spodnie stormer d dry.

Mam nietypową budowę, bo 190 cm wzrostu, 80 kilo wagi, długie ręce i nogi, więc od razu uprzedzam że nie wejdę w RST. Modekę miałem 5 lat i chciałbym coś zmienić ;_)

W kasie 2600PLN i sportowy krój rozglądaj się za SPIDI. Ja mam komplet kurtka SPIDI Venture (od 2013 roku) + spodnie SPIDI Thunder (od 2016). Mam podobny problem jak Ty bo 197cm i 85kg i zwłaszcza, ze spodniami był klops, a mając kurtkę SPIDI nie chciałem kupować czegoś innego, a SPIDI wycofało się z przedłużanych nogawek "long". Jakkolwiek model Thunder ma standardowo wydłużone nogawki także były jak znalazł. Co do spodni to mają wypinaną membranę, ochraniacze na kolana/golenei (regulowane), ochraniacze na biodra, zamek do spięcia ich z kurtką i wentylację. W zeszłym roku jeździłem w nich na wiosnę w temp. od ~8 stopni z wpiętą membraną i było ok, w jakiejś długiej trasie przy przelotowych autostradowych przydały by się może jakieś lekkie termogacie ale i bez nich jest ok. Kurtkę mam od 2013 roku i cóż mogę powiedzieć jeden z lepszych zakupów w historii zakupów motocyklowych. Do kompletu dokupiłem dedykowany do kurtki ochraniacz na plecy, a na jesień tego roku ochraniacz na klatkę piersiową. Po 3 latach użytkowania nie widać zużycia, wygodna i komfortowa. Wypinana membrana oraz ocieplenie (ocieplenia jeszcze nigdy nie założyłem). Mój model to jest miejsko-turystyczny czyli z pojemnymi kieszeniami, obfitą wentylacją, lekko przedłużona - ale nie jak typowe turystyki za tyłek. SPIDI korzysta ze swojej membrany H2Out. Jeśli mowa o jazdę w deszczu to jeździłem tylko w lekkim deszczu i wszystko było w porządku. Materiał z którego jest uszyta kurtka/spodnie łatwo  i szybko wysycha. Z ciuchów nie robi się ciężka klucha. W obfitym deszczu będąc w Szwajcari/Francji wolałem założyć kondoma bo jakoś nie bardzo miałem wtedy ochotę testować czy membrana jest na pewno nie przemakalna, a w Polsce wiele ulewy zawsze mnie omijały. Do kompletu mam jeszcze rękawice SPIDI (ale nie pamiętam modelu) lekko ocieplane także z membraną i w chłodne dni spisują się świetnie. Da radę w nich jeździć także w temp ~20-25 ale raczej nie po mieście, ręka się nie poci ale jest po prostu za ciepło.

Co do kasy to 2600PLN powinno starczyć, żeby dobrać jakiś komplet ze SPIDI, mój cennikowo powinien kosztować ~3000PLN ale sumując moje wydatki nie wyniosły jakieś 1600-2000, nie pamiętam już. Jesteś z Warszawy to podjedź sobie do Honda Plaza - mają tam bardzo fajne promocje na ciuchy SPIDI (mają jakieś tam powiązanie z oficjalnym polskim dystrybutorem, stąd te ceny). Ja tam spodnie kupiłem za jakieś 800PLN i to na wiosnę, kiedy to ceny idą w górę a cena rynkowa była ~1300.

W texach Dainese jeździ szwagier Wojta, ale nie wiem czy zagląda on jeszcze na forum.

W kasie 2600PLN i sportowy krój rozglądaj się za SPIDI. Ja mam komplet kurtka SPIDI Venture (od 2013 roku) + spodnie SPIDI Thunder (od 2016). Mam podobny problem jak Ty bo 197cm i 85kg i zwłaszcza, ze spodniami był klops, a mając kurtkę SPIDI nie chciałem kupować czegoś innego, a SPIDI wycofało się z przedłużanych nogawek "long". Jakkolwiek model Thunder ma standardowo wydłużone nogawki także były jak znalazł. Co do spodni to mają wypinaną membranę, ochraniacze na kolana/golenei (regulowane), ochraniacze na biodra, zamek do spięcia ich z kurtką i wentylację. W zeszłym roku jeździłem w nich na wiosnę w temp. od ~8 stopni z wpiętą membraną i było ok, w jakiejś długiej trasie przy przelotowych autostradowych przydały by się może jakieś lekkie termogacie ale i bez nich jest ok. Kurtkę mam od 2013 roku i cóż mogę powiedzieć jeden z lepszych zakupów w historii zakupów motocyklowych. Do kompletu dokupiłem dedykowany do kurtki ochraniacz na plecy, a na jesień tego roku ochraniacz na klatkę piersiową. Po 3 latach użytkowania nie widać zużycia, wygodna i komfortowa. Wypinana membrana oraz ocieplenie (ocieplenia jeszcze nigdy nie założyłem). Mój model to jest miejsko-turystyczny czyli z pojemnymi kieszeniami, obfitą wentylacją, lekko przedłużona - ale nie jak typowe turystyki za tyłek. SPIDI korzysta ze swojej membrany H2Out. Jeśli mowa o jazdę w deszczu to jeździłem tylko w lekkim deszczu i wszystko było w porządku. Materiał z którego jest uszyta kurtka/spodnie łatwo  i szybko wysycha. Z ciuchów nie robi się ciężka klucha. W obfitym deszczu będąc w Szwajcari/Francji wolałem założyć kondoma bo jakoś nie bardzo miałem wtedy ochotę testować czy membrana jest na pewno nie przemakalna, a w Polsce wiele ulewy zawsze mnie omijały. Do kompletu mam jeszcze rękawice SPIDI (ale nie pamiętam modelu) lekko ocieplane także z membraną i w chłodne dni spisują się świetnie. Da radę w nich jeździć także w temp ~20-25 ale raczej nie po mieście, ręka się nie poci ale jest po prostu za ciepło.

Co do kasy to 2600PLN powinno starczyć, żeby dobrać jakiś komplet ze SPIDI, mój cennikowo powinien kosztować ~3000PLN ale sumując moje wydatki nie wyniosły jakieś 1600-2000, nie pamiętam już. Jesteś z Warszawy to podjedź sobie do Honda Plaza - mają tam bardzo fajne promocje na ciuchy SPIDI (mają jakieś tam powiązanie z oficjalnym polskim dystrybutorem, stąd te ceny). Ja tam spodnie kupiłem za jakieś 800PLN i to na wiosnę, kiedy to ceny idą w górę a cena rynkowa była ~1300.

W texach Dainese jeździ szwagier Wojta, ale nie wiem czy zagląda on jeszcze na forum.

Nooo i to jest rzeczowa opinia, tyle że ja już jestem po zakupach ;_).

Garść informacji - dla ludzi naszego pokroju (=wzrost 190-200 + "chudość") praktycznie niemożliwym jest dobrać spodnie. Mierzyłem wszystkie Dainese i Modeki - no way, to za krótkie, to za workowate, to w pasie by się jeszcze jakaś chuda laska razem zmieściła, dramat!

Jest jedna marka, która robi przedłużane spodnie na chudzielców - Rukka - i ze spodniami tej firmy zakończyłem swe poszukiwania. Też nie jest łatwo takie złapać, musiałem jechać specjalnie do Hondy MCS po ostatnią wyprzedażową sztukę. Model Airvision, wykonane z Cordury AFT, czarne, z wypinanym Gore Texem, rozmiar 48 C3 (+7 cm). Minusy? Cena, katalogowo 2300 same spodnie :o. Ja kupiłem za ~1520 i nagiąłem swój budżet, ale czego się nie robi dla wygody.

Pojawił się kolejny problem budżetowy - nie stać mnie na kurtkę Rukki (~ 3000) i mój nowy zestaw będzie wyglądał tak, że do spodni mam dowaloną kurtkę którą chciałem Dainese Hawker D Dry (wersja szara fluo), z tym że aby się spiąć muszę przerobić zamek :D.

Niestety nie ma lekko jak się ma niespecyficzne gabaryty :/. Po raz kolejny polecam MotoStyl na Targowej w stolicy, gdzie zostałem profesjonalnie obsłużony, dostałem do przymierzenia wszystkie możliwe modele i rozmiary dla pewności, a jak się okazało że nie mają takiego modelu Rukki u siebie kolega Krzysiek zadzwonił najpierw do przedstawiciela tej marki z pytaniem, a potem do konkurencyjnego MCSu żeby spytać czy spodnie mają. I nie, nie powiedział że je ściągnie dla mnie (co by się wiązało z podziałem marży i pewnie wzrostem ceny) tylko odesłał i zabookował żeby te czekały na mnie w MCSie. Impossibru, świetna sprawa!

Garść informacji - dla ludzi naszego pokroju (=wzrost 190-200 + "chudość") praktycznie niemożliwym jest dobrać spodnie.

Ja to rozwiązałem w ten sposób, że kupiłem kawałek cordury, zaniosłem do krawcowej, powiedziałem ile ma dołożyć cm do nogawek i nie mam już problemu z przykrótkimi nogawkami.

Ja to rozwiązałem w ten sposób, że kupiłem kawałek cordury, zaniosłem do krawcowej, powiedziałem ile ma dołożyć cm do nogawek i nie mam już problemu z przykrótkimi nogawkami.

I to chyba jedyna rozsądna opcja żeby nie wydać kuuupy kasy! Jakieś zamki, rzepy przerabiałeś czy po prostu "przedłużyłeś"?

Miałem tylko przedłużyć ale krawcowa ogarnęła temat.  Zamek przesunęła w dół, rzep przeszyła na nową końcówkę nogawki i poza ciemniejszą wstawką nowego materiału, nie widać różnicy.

Gratuluję zakupu, aczkolwiek dziwi mnie fakt, że nie mogłeś dobrać spodni z Dainese. Z tego co pamiętam oni mają sporo modeli w wersji "long" którymi się sam interesowałem, zanim SPIDI opracowało swoje Thundery (jesień 2015). W ciuchach Rukki przeglądając ich rzeczy zawsze raziło mnie to, że ich projektanci nie mają chyba ani grama estetyki. W porównaniu z włoskimi liderami branży Alpinestars/Dainese/SPIDI to stylistycznie Rukka jakby utkneła w średniowieczu.

Co do przedłużania we własnym zakresie, wszystko fajnie tylko zrobimy takie wstawki a w przeciągu roku puści szef na tyłku i zapewne gwarancji nikt nie uzna bo spodnie przerabiane. Także słaba opcja jak ktoś płaci za spodnie półtora klocka.

Koledzy zglupialem już , doradzicie mi co najlepiej kupić do 700zl ?

Co do przedłużania we własnym zakresie, wszystko fajnie tylko zrobimy takie wstawki a w przeciągu roku puści szef na tyłku i zapewne gwarancji nikt nie uzna bo spodnie przerabiane. Także słaba opcja jak ktoś płaci za spodnie półtora klocka.

W moim przypadku dołożyłem kilkucentymetrowe wstawki u dołu nogawek. Jak puści szef na tyłku to sądzę, że bez problemu uznają.

Koledzy zglupialem już , doradzicie mi co najlepiej kupić do 700zl ?

Za 700zł interesuje ciebie kurtka i spodnie czy tylko kurtka? nowe czy używane?

Gratuluję zakupu, aczkolwiek dziwi mnie fakt, że nie mogłeś dobrać spodni z Dainese. Z tego co pamiętam oni mają sporo modeli w wersji "long" którymi się sam interesowałem, zanim SPIDI opracowało swoje Thundery (jesień 2015). W ciuchach Rukki przeglądając ich rzeczy zawsze raziło mnie to, że ich projektanci nie mają chyba ani grama estetyki. W porównaniu z włoskimi liderami branży Alpinestars/Dainese/SPIDI to stylistycznie Rukka jakby utkneła w średniowieczu.

Mają ale 48 za małe, a 50 za duże :o. I to w proporcjach dużo za małe i dużo za duże, strasznie wielka różnica. Mierzyłem wszystkie możliwe modele i dupa zbita. Rukka fakt, dupy nie urywają stylistycznie, ale jeśli chodzi o jakość - w życiu nie widziałem lepiej wykonanych spodni. Ja po prostu nie miałem wyjścia, chciałem kupić coś lepszego niż Modeka, więc będę jeździł w takim dziwnym komplecie, mam nadzieję że to jakoś będzie wyglądać :D