Skocz do zawartości

Ciuchy - Kurtka I Spodnie Tekstylne - Jakie?

Gość miki605
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli nie masz zamiaru kupować oddzielnej kurtki na lato, to nawet nie patrz na ciuchy bez wypinanej membrany. Miałem kupić ten model, w końcu wybrałem montana pro i jestem zadowolony.

czy mógłby ktoś polecić kurtki w okolicach podanej ceny z jakichś innych firm a sprawdzonych?

A to ja pojątrzę troszkę ;) Mojemu kumplowi po kilku miesiącach używania i to dość ostrożnego rozeszła się na tych popielatych pasach na klatce piersiowej i to nie na szwie a sam materiał. Generalnie i ja i on Modece mówimy kategoryczne NIE. Ale to tylko nasza subiektywna ocena.

I o to wlasnie mialem namysli ..... 

Edytowane przez zuluss

ja mam i jestem zajebiscie zadowolony.. tylko ja sobie dobrze dopasuj.

jedyna wada - nie nadaje sie na upaly - membranka nie jest wypinana.

Mogę sie pod tym podpisać... Jak dla mnie zajebiście wyglądająca kurteczka (nawet brzucha w niej nie widać, że się ma HE HE HE)

Przejeździłęm w niej dwa sezony i nic się nie popruło, wystrzepiło.... Suwaki działają, rzepy tylko troche słabiej niż przy nowej....

Ze spodniami modeki bez problemu można je spiąć. Jednak można tak naprawdę z każdymi - wystarczy wszyć nowy suwak - za 20-50 zł zrobi to każdy krawiec.... Tak specjalnie jest to szyte aby nie trzeba było wiele kombinować....

Przy 30 stopniach faktycznie jest troche ciepło.... Wtedy nie powinno zatrzymywac się na skrzyżowaniach ;)

Kup sobie model Roma Modeki, ma wypinaną membranę i ocieplenie i jest bodajże w identycznej cenie (ja dałem jakieś 640 jak mi zlecieli z ceny). Gdzieś już opisywałem ją, ale pokrótce to ci mogę powiedzieć, że bardzo dobrze się sprawuje zarówno w lecie jak i już w zimniejszych klimatach. Ma dobrą wentylacje (dużo siatki), membrana daje rade w deszczu, a z ociepleniem to i w okolicach 5 stopni będziesz mógł śmigać w podkoszulku jeśliś wytrzymały ;) Jedynym mankamentem jest to, że jest trochę przykrótka i nie chroni najlepiej dolnej partii pleców ale jak zakupisz spodnie do spięcia lub pas nerkowy to problem zniknie.

... Jedynym mankamentem jest to, że jest trochę przykrótka i nie chroni najlepiej dolnej partii pleców ale jak zakupisz spodnie do spięcia lub pas nerkowy to problem zniknie.

Dlatego ja polecam wybrać coś troszeczkę dłuższego. Krótkie kurtki tak jak wspomniał kolega kiepsko chronią dolną partie pleców. A też głupio wygląda jak co chwila coś z pod niej wystaje (koszulka, bluza itp.). Zamiast shield wziąłem dłuższą właśnie i jestem zadowolony. Trzeba przymierzyć i siebie w tym zobaczyć. Z modeki masz kilka modeli z wypinaną membraną.

Krótkie kurtki tak jak wspomniał kolega kiepsko chronią dolną partie pleców. A też głupio wygląda jak co chwila coś z pod niej wystaje (koszulka, bluza itp.).

chyba taka -

4186_FP_JK_802_4186_2_big.jpg

przeciez jak kurtka jest spinana ze spodniami to nic nie podwiewa ani nie lata. nie zauwazylem wiekszej roznicy w ochronie plecow miedzy krotka a dluga kurtka.

Dlatego ja polecam wybrać coś troszeczkę dłuższego. Krótkie kurtki tak jak wspomniał kolega kiepsko chronią dolną partie pleców. A też głupio wygląda jak co chwila coś z pod niej wystaje (koszulka, bluza itp.). Zamiast shield wziąłem dłuższą właśnie i jestem zadowolony. Trzeba przymierzyć i siebie w tym zobaczyć. Z modeki masz kilka modeli z wypinaną membraną.

tez miałem ten dylemat i postawiłem na 3/4 , jestem mega zadowolony a i w upalne dni w niczym ta długość nie przeszkadza.

przeciez jak kurtka jest spinana ze spodniami to nic nie podwiewa ani nie lata. nie zauwazylem wiekszej roznicy w ochronie plecow miedzy krotka a dluga kurtka.

No to powiem Ci szczerze, ja przez 3 sezony nie spiąłem kurtki ze spodniami ani razu. Jakoś sobie nie wyobrażam na dojazdy do pracy spinać. Poza tym nie jest powiedziane, że suwaki muszą do siebie pasować (wiem, wiem, przeszycie 20zł u krawcowej). Zdarza się też jeździć w jeansach. Widziałem kilka osób w krótkich kurtkach i śmiesznie wygląda wystający t-shirt lub bluza (nie mówię, że spod każdej wystaje). A jak na postoju chciałbym zdjąć kurtkę i za każdym razem miałbym odpinać od spodni... trochę to mało komfortowe.

Ja jeżdżę w krótkiej kurtce i zawsze spinam. Jestem na tyle sprawny, żeby bez problemu spiąć/rozpiąć spodnie z kurtką w przeciągu kilku sekund. Natomiast jeżdżąc w jeansach mam pas nerkowy. Prawdę mówiąc zawsze jeżdżę w pasie - nie chcę na starość lać krwią. ;)

Dokładnie, robię tak samo. Jak jeżdżę w komplecie góra-dół to zawsze spinam razem. Rozpięcie/spięcie nie sprawia żadnych problemów, trwa to dosłownie chwile. Dłużej rękawice zakładam ;)

No, a jak jadę pozałatwiać coś do urzędów itp. to nie zakładam dołu skórzanego, tylko jeansy (motocyklowe) i wtedy do zamka w kurtce dopinam pas nerkowy i jazda.

Miałem jeździłem nie polecam... rozeszła się na szwach :( chyba że to wina siłowni :P

Przelatalem w tej kurtałce ten sezon i jestem zadowolony. Smiało moge polecic. powyzej 25 stopni cieplo ale sory w takich temperaturach chcac nie chcac bedzie cieplo jak stoisz na swiatlach :)

Witam. Czy warto kupować coś takiego ?

http://moto.allegro.pl/kurtka-modeka-shield-pro-czarna-r-xl-gratis-raty-i1373718865.html

szukam jakiejś kurtki tekstylnej w granicach koło 700zł, większość asortymentu z modeki mam możliwość sobie przymierzyć. Czy mógłby ktoś kto się zna na temacie wypowiedzieć na temat tej kurtki lub jakiejś podobnej która oscyluje w takim samym przedziale cenowym? Byłbym bardzo wdzięczny :) Aha no i chce kupić taką żeby była możliwość podpięcia do spodni, które kupię potem :D

a ja zapytam o co innego... czemu ten temat jest w dziale NASZE RECENZJE??!! opis tematu brzmi

tutaj wrzucamy nasze recenzje motocykli, sprzetu, akcesoriow i wszystkiego co mielismy okazje testowac.

chyba bardziej pasuje do "Luźne gadki"

sam nie wiedziałem dokładnie gdzie go dać więc dałem tutaj, jak komuś nie pasuje to niech admin przeniesie. dalej nikt nie wypowiedział się na temat konkurencyjnych firm itp. narazie sama modeka :)

Witaj,

Odnośnie kurtek tekstylnych, które są krótkie ale nadają się również do turystyki mogę się z Tobą podzielić moją świeżo zdobytą wiedzą na ten temat, gdyż sam ostro szukam dla siebie nowego kompletu.

Jeżeli chodzi o Modekę i jej produkty to mam wiedzę z pierwszej ręki gdyż kolega z Krakowa handlował tymi ciuchami u siebie w sklepie przez dwa lata. Jego stwierdzenie odnośnie kurtek Modeki do 700 zł było takie: "Wszystkie nadają się do wywalenia oprócz Modeka Roma, Modeka Melville i Melville Pro." Roma ma wypinaną membramę Resissa oraz wypinaną ocieplającą podpinkę. Warstwy kurtki można spinać z pominięciem któreś. Co jest równie ważne z mojego punktu widzenia i innych użytkowników sama kurtka jest podszyta siateczką, a Shield Pro niestety nie. W upał będzie się po prostu kleić do skóry! Co do spinania jej ze spodniami Modeki to pasuje do większości modeli - sprawdziłem mierząc ją z różnymi modelami: Finn, Melville, Quebec Pro, Sporting i Shield. Tutaj masz jej test na portalu Motogen.pl, dostała na 10 możliwych punktów, aż 9,3: Test.

Jeżeli chodzi o mnie to już w tym momencie wiem, że Modeki nie kupię gdyż stanowczo przegrywa jakością wykonania, użytymi materiałami w porównaniu do konkurencji za tą samą cenę lub ciut wyższą.

Wczoraj mierzyłem komplet: http://www.defender.net.pl/product-pol-4438-Kurtka-Buse-B-RACING.html, Spodnie Racing. Jak dla mnie są to rzeczy lepiej uszyte, dopasowane do sylwetki, ładniejsze i co ważne mają lepsze protektory w standardzie, nie tak jak Modeka. Kurtka ma wypinaną podpinkę, też jest podszyta siateczką oraz tam samo jak spodnie posiada na stałe membramę Reissa.

Moim faworytem, który również wczoraj miałem okazję przymierzyć jest komplet marki Held: kurtka Katana i spodnie Sakai. Kurtka ta dla mnie jest jedną z ładniejszych jakie są obecnie na rynku, bardzo dobrze leży na mnie, ma dobrze rozmieszczone i dopasowane protektory, dobry system wentylacji, dobrze zabezpieczenie zamka, odpinaną podpinkę oraz na stałe membramę Reissa. Za to spodnie mają mocne półtwarde protektory na kolanach CE, świetny system wentylacji, dużo kieszeni i odpinane nogawki. Jeżeli w przyszłym tygodniu nie kupię po przymierzeniu kompletu marki Halvarssons to na pewno właśnie będę śmigać w komplecie Helda.

Z Halvarssona również mogę Ci polecić Ciekawy komplet: kurtka Jofama Tour i spodnie STR Lizard. Jeden i druki ciuch występuję w kolorach czarnych i moro w zależności jak kto lubi. Z tym, że kolorystyka moro obecnie jest w wyprzedaży i można wyrwać je za niezłą cenę. Dzięki temu można będzie się cieszyć ciuchami o 2 klasy wyższymi niż Modeka, Buse, Held z ich półki cenowej. Do tych spodni również będę przymierzać kurtkę Halvarssons: Platina kolor czarny. Mój kumpel lata już 4 rok w takim zestawie jak kurtka Platina+ spodnie STR Lizard i powiedział, że nie może złego słowa o nim powiedzieć. Kurtka i spodnie nigdy mu nie przemokły nawet w ulewie. Nic się nie przeciera, nie odstaje. Komfort termalny jest na wysokim poziomie od +5 do +35 stopni celcjusza.

Tutaj masz również ciekawy artykuł, porównanie kompletów kurtka+spodnie różnych producentów do 1500 zł: Pokolenie 1500

Mam nadzieję, że trochę pomogłem? Jak coś to służę dalszą pomocą w miarę możliwości.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Edytowane przez Karbiker
  • Upvote 3

Co jest równie ważne z mojego punktu widzenia i innych użytkowników sama kurtka jest podszyta siateczką, a Shield Pro niestety nie. W upał będzie się po prostu kleić do skóry!

No niestety.... Jak się ją założy na krótki rękaw to potrafi się tak przykleić do rąk, że ciężko zdjąć :-/

Bez termoaktywki z długim rekawem w gorące dni - nie ma szans....

karbiker bardzo dziękuję za Twojego posta. jutro obejrzę wszystko i resztę przeczytam od końca ponieważ dzisiaj już nie da rady (n/c) :lol: pozdrawiam

spodnie str lizard nie mają podpinki, ani protektorów. Chyba że jeździsz w swoich ochraniaczach lub doliczysz koszty zakupu.

spodnie str lizard nie mają podpinki, ani protektorów. Chyba że jeździsz w swoich ochraniaczach lub doliczysz koszty zakupu.

Wiem, że w standardzie nie mają protektorów taka dziwna polityka firmy Halvarssons na Polskę, ale ja mam mieć dorzucone protektory gratis do nich. Jeżeli chodzi o brak podpinki-ocieplenia to w starym komplecie też go nie miałem i było ok. Zawsze mogę jeździć w bieliźnie termo i będzie ok.

Wiem, że w standardzie nie mają protektorów taka dziwna polityka firmy Halvarssons na Polskę, ale ja mam mieć dorzucone protektory gratis do nich. Jeżeli chodzi o brak podpinki-ocieplenia to w starym komplecie też go nie miałem i było ok. Zawsze mogę jeździć w bieliźnie termo i będzie ok.

Wszystko fajnie, ale jako użytkownik tych spodni teraz bym kupił BF/Akito Desert, z podpinką i protektorami. Teraz można wyrwać w fajnej cenie. Ogólnie polecam komplet desert. Jakość na prawdę na wysokim poziomie, a o gustach się nie dyskutuje, podoba się, albo nie :)

edit: dodam jeszcze że str lizard są spodniami do noszenia na zewnątrz buta. Na wewnętrznej stronie nogawki nie są podszyte skórą/zamszem/czymkolwiek i ładnie się przypalają o wydech. Jak ktoś chce mogę wrzucić zdjęcia moich dziur :)

Edytowane przez krakus