Skocz do zawartości

Benzyna W Oleju. Silnik Dymi Na Niebiesko.

jab2
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

Posypał mi się silnik i nie bardzo wiem co teraz z nim zrobić....

Dobra do od początku. Do oleju dostawała się benzyna w dużych ilościach ale tylko podczas jazdy. Bandit palił jakieś 20l/100km. Usterkę znalazłem. Odkręciła się jakimś cudem główna dysza paliwowa na jednym z gaźników i pływała w komorze pływakowej (pewnie błąd w zimowym serwisie... ).

Na takiej mieszance oleju i benzyny zrobiłem jakieś 50km. Wcześniej się nie zorientowałem, że coś jest nie tak. Olej i filtr oleju wymieniłem na nowy.

I teraz pytanie do speców:

co stało się z silnikiem, że dymi na niebiesko (czasem na siwo, nie ma żadnej reguły)?

Dodatkowo nie jest to dymienie zużytego silnika, bo nie dymi od razu po odpaleniu, tylko jak złapie trochę temp. Jakieś 3-5min musi popracować. Jak zaczyna dymić to śmierdzi paloną gumą a później olejem.

Mój typ to sprzęgło się uszkodziło w benzynie. W ostateczności może jakiś uszczelniacz?

Szukać nowego pieca? :(

Silnik popracuje,olej się rozgrzeje,przez co rzadszy się robi i wali prawdopodobnie pierścieniami.Sprawdź kompresję i będziesz wiedział wszystko.

Jak by nie patrzeć olejek idzie Ci do komory spalania. Jak na moje oko to pierścienie mógł szlak trafić. Powiedz jeszcze ile było tej benzyny w oleju i czy oprócz dymienia są jeszcze jakieś objawy? Spadek mocy?

No właśnie spadku mocy nie ma żadnego.

Benzyny było sporo. Ciężko to ocenić ale z 1-1.5l na pewno.

A skąd smrodek gumy?

Ciśnienie pewnie jutro sprawdzę, bo muszę manometr zorganizować.

Edit: zapomniałem dodać, że kolor świec to kawa z mlekiem. Taki jak powinien być. Przy spalaniu oleju byłaby zasyfiona.

Edytowane przez jab2

Olej out, zalej świerzym 20 w 50 ,kran na on! , i zapppp... ten silnik nie tak łatwo zepsuć :)

Zalał nowym olejem i założył nowy filtr. Hmm... a po wymianie oleju i filtru jeździłeś trochę czy tylko odpalałeś?

Już nie jeździłem, bo nie miałem siły i chęci patrzeć na ten złom....

Odpaliłem i pracował jakieś 15-20min. Bawiłem się trochę gazem i przy dodaniu gazu zadymi a potem na wolnych przestaje.

Olej w kolektorach powinien raczej się wypalić przez te 20 min.

Może teraz dopala ci się ten syf w kominie i kolektorach. Nie koniecznie przez 20min.

Jak mówisz, że świece mają dobry kolor i nie są zawalone czarnym oleistym czymś, to będzie dobrze. Głowa do góry. Jezdzij i obserwuj, skoro mówisz, że nawet mocy nie stracił...

No skoro mówicie, że olej może jeszcze gdzieś se tam siedzieć to jutro walnę jakąś trasę ze 100km i zobaczymy.

Na początek proponuje jakieś 15km niedaleko od domu. I zobaczyć co się dzieje.

Na początek proponuje jakieś 15km niedaleko od domu. I zobaczyć co się dzieje.

No właśnie też bym od razu na 100km się nie rwał, ale tak w okół komina, żeby się porządnie rozgrzał to jak najbardziej. Może wkład wydechu też cały ponasiąkał tą mieszaniną i teraz się wypala dając różne kolory (siwy). Ni ma rady, trzeba sprawdzić, bo w sumie co zostało? Trzymamy kciuki, że będzie dobrze.

Dwusuwy jeżdżą na takiej mieszance i nic im nie jest :P

Wezmę młotek i nawet do Chorwacji skoczę, żeby sprawdzić czy mu przejdzie. A jak mu nie przejdzie to będę się martwił. Na razie z każdym browarem jest mi lżej na sercu :)

Nic mu nie będzie, normalnie go przeciągnij, aż wszystko przepali i jeździj dalej.

Kilkaset kilometrów z benzyną w oleju jeszcze chyba żadnego olejaka nie zabiło.

Problem rozwiązany.

Wypalenie oleju podczas jazdy nic nie dawało. Po blisko 60km zapierdalania nie przestał dymić...

Pomogło zdjęcie wydechu i brutalne potraktowanie kolektorów palnikiem (tak od dupy strony przy zdjętym baku) a potem lekkim wypaleniu wydechu. Faktycznie nawet mi nie udało się popsuć nieśmiertelnego olejaka :D

Dzięki za rady i słowa otuchy ;)