Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

cos ze sprzeglem nie halo a nie chce wydawac kilku stowek na marne. Na poczatku lekko ciagnelo, po 300km nie moglem zbic z 3 na 1 przy 10km/h. Jakby przestalo wysprzeglac. Byl niski stan plynu. Dzis wymienilem plyn i odpowietrzylem. Pompuje klamka i na nacisnietej odkrecam zawor i zakrecam. Jest poprawaja, biegi wchodza nawet ok. Niestety czuje ze nadal ciagnie:

- jak odpalam na jedynce ciagnie go do przodu

- po zatrzymaniu sie na jedynce i lekkim odepchnieciu moto jedzie do przodu leciutko aczkolwiek jedzie. Nie ruszy z postoju ale jak mu pomoge to bedzie kontunowac

- na centralce na jedynce i ze sprzeglem kolo sie kreci, po zahamowaniu tylnym obrotu minimalnie zafaluja po odpuszczeniu hamulca znow kreci kolem

- po dodaniu gazu na luzie do 11tys, gdy siedze na motocyklu czuje ze az mu dupa siada

Co jest grane? Mozliwe ze od starego oleju w silniku tak sie dzieje? Olej do wymiany ale nie chce wydawac 2x na olej jesli sprzeglo do robienia.

Olej nie powinien mieć wpływu na pracę sprzęgła. Kończące się sprzęgło objawia się ślizganiem a nie ciągnięciem.

Masz B12 i nie wiem jak tam się reguluje sprzęgło ale dla mnie to jest źle ustawione.

sprzeglo hydrauliczne bez mozliwosci regulacji. Jak sprzwdzic czy slizga? Odwinac na 1 czy 5 i patrzec czy obroty nie skacza?

Jak się ślizga to obroty rosną a prędkość nie.

Może masz wysprzęglnik zawalony syfem i nie pracuje jak powinien?

Nie zauwazylem aby plyn byl breja, jak to bylo w poprzednim moto. Wygladal na wzglednie swiezy. Dobra to biore sie za wysprzeglik, bede informowal na biezaco. Dzieki :)

UP

no wiec tak, wszystko wywalilem, wycziscilem benzynka. Poskladalem, zalalem strzykawka od "dolu" + odpowietrzylem. Kilka nacisniec klamka + odkrecenia zaworka z nacisnieta, zakrecenie zaeorka puszczenie klamki itd. Na koncu nie lecialy bombelki. Niestety sprzeglo znowu ciagnie... Na zimnym ciagnie mniej niz na cieplym. Jak odpalam moto na jedynce ze sprzeglem, moto rusza do przodu. Nie mam juz pomyslow. Moze ktos przedemna zle zlozyc sprzeglo?

Clutch drags:

1. Leakage of clutch fluid.

2. Worn or damaged clutch cylinder/release cylinder.

3. Some clutch springs are weak, while others are not.

4. Worn or distorted clutch pressure plate.

5. Distorted clutch plate.

Edytowane przez nikon

jest 2;26 i chyba wiem co jest sp*******ne :D

gdfgdy.jpg

na czerwono zaznaczylem brakujace elementy, ta tuleka ktora wchodzi w srube powoduje ze tloczek mocniej wychodzi i wysprzegla do konca. Powiedzcie ze mam racje i to jest brakujacy element ukladanki :) Dzis dokrecajac te blaszke zauwazylem ze ona az sie nienaturlnie wygina i cos mnie pokusilo przestudiowac elementy. Natomiast nie wiem po ki h** znajduje sie tam ta gruba podkladka, na waleczku.

Jesli mam racje, bylby ktos tak mily i sprawdzil jakie te tulejki sa wysokie i czy one spelniaja te role o ktorej napisalem wyzej?

gdfgd.jpg

Edytowane przez nikon

Czyli nie masz racji, masz 1200 czy już 1250?

Pamiętam jak w 1250 zastanawiałem się czemu się sprzęgło ślizga... okazało się, że przełączniki zachodzą pod klamkę i nie pozwalają jej odbić do końca, brakowało kilka mm, nie było tego widać, a rozkmina chwilę trwała.

Pitt ale jemu ciagnie a nie sie slizga sie. Poszukaj moze kulki stalowej podbnej srednicy i wsadz miedzy wysprzeglik a ten pret i zobacz czy jest lepiej. Moze gdzies lewe powietrze w uklad lapie, albo masz pompe sprzegla zwalona i nie daje rady zrobic odpowiedniego cisnienia.

prawdopodobnie cos z pompka przy klamce nie tak, pewnie sie dotlenia icon_smile.gif Niedlugo przejrze dokladnie i mam nadzieje zakoncze te batalia ze sprzeglem.

Panowie rzygam juz tym sprzeglem!! Dzis grzebalem w pompie na klamce, wymienilem bebechy z innej i to samo. Wiec klamka odpada, nawet odpowietrzalem juz klamke i wysprzeglik. Po kilkukrotnym szybkim nacisnieciu klamki wysprzegli troche lepiej. Dzis podloze jakas kulke 3-4mm pod waleczek i pojezdze troche. Jesli sie znow sp*****li to nieszczelnosc, zapewne na wysprzegliku. W ogole mam przeczucie jakby ta kulka musiala tam byc :P

1. Jak wloze 3-4mm kulke nie uszkodze czegos, jak pchnie za daleko? - Dupa nic nie dalo

2. Moglby ktos zmierzyc dlugosc tego waleczka przy wysprzegliku? - moja ma 8cm

@UP

Wlozylem kulka nadal ciagnie, wiec ja w****alem... Znajomy zasugerowal ze to sprezyna i przez slaby docisk nie idzie wysprzeglic. Moze tez od starego zuzytego oleju w silniku albo od niskiego poziomu oleju takie cos moze byc? Nie mam juz innych pomyslow, koszt zestaw naprawdzego do tloczka 70zl, isc w to?

Edytowane przez nikon

Mialem cos podobnego, u mnie sprzeglo po nagrzaniu ciagnelo. Szukalem wszedzie, wysprzeglik, odpowietrzenie, plyn, przewod hydrauliczny.

W koncu okazalo sie, ze caly walek ma luz poosiowy z powodu uszkodzonego zabezpieczenia.

Mam nadzieje, ze Ty tego nie masz u siebie.

Pozdrawiam,

Karol

jutro mam nadzieje iz zmienie olej. Najpierw musze srube bez lba usunac przy kolektorach. Wiec zrzucic chlodnice i pogrzebac... Kurde teraz robie sobie jak glupi nadzieje z olejem :P

jutro mam nadzieje iz zmienie olej. Najpierw musze srube bez lba usunac przy kolektorach. Wiec zrzucic chlodnice i pogrzebac... Kurde teraz robie sobie jak glupi nadzieje z olejem :P

Zacznij szukać prawdziwej przyczyny albo oddaj to do mechanika. Olej jaki by nie był nie spowoduje aż tak skarajnych objawów. Podobnie jak bajki o puchnących przewodach. Jak by przewody miały 100 lat to może. Sprzęgło to nie hamulec tam nie działają jakieś niewyobrażalne siły.

łatwo powiedzec szukaj prawdziwej przyczyny... Mam wszystko w drobny mak rozp*****lic? Robie wszystko pokolei.

poleccie jakiś komplet tarcz i przekładek może ebc sbk ?

DUPA JASIU MARYNARZ!

Zmienilem olej, wykrecilem ukrecona srube od kolektora, sprzeglo na nowym oleju nie ciagnie (delikatnie przy rozruchu pociagnie, jak juz odpali stoi jak wmurowany. CHyba dobrze nie?). Jest zbyt pieknie, przewiduje ze na dniach cos innego sie sp*****li. Pozdrawiam! :) LWG

Edytowane przez nikon

Skoro cały czas ciągnie, to prostym sposobem byłoby spróbować zmienić na 1mm dłuższy wysprzęglik

Obik to podkladal kulki w wysprzegliku i nie pomoglo. Tak to jest ze czasem najprostsza rzecz robi spory problem, a o sklejaniu tarcz juz kilka razy tu bylo.

PS a nie mowilem ?? :P

Edytowane przez logicsys

Heheh, na ostanią chwilę doczytałem ostatni post że już jest ok. :beer:

A kulek żadanych nie podkładałem :}

Podlozylem 4mm kulke i wyciagnalem bo to samo. Az mi chyba klamka wyskoczyla albo ma tak byc (nie odkrecilem zbiorniczka <facepalm>). Nie zwrocilem uwagi, ale troche gumka wystaje. Juz sie boje dotykac, bo dziala hahahaha ]:->

Edytowane przez nikon