Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby się skleiły tarcze to byś nie mógł wbić biegu

Jaki olej zalałeś ?

tarcze sie moczy w oleju przed zapakowaniem

Brzmi jakby gdzieś się coś zapiekło...

Rozebrać, włożyć części do oleju na noc, złożyć, zalać olej i heja! :rock:

QQ a po co na noc? Myślisz, że olej wsiąknie w metalowe części?

• Downvote 2

Sprawdz śrubę regulacyjna od sprzegla pod tym czarnym kapslem.Spróbuj ja wykręcić z 2 obroty i zobacz wtedy czy sprzęgło lapie.Tylko najpierw odkrec kontre .Kiedys mialem tak samo a nic nie dotykalem po zimie moto stalo na biegu.

Edytowane przez Calanthe

QQ a po co na noc? Myślisz, że olej wsiąknie w metalowe części?

Dokładnie tak!

Metal ma budowę jak gąbka i nasiąka! :p:

Dokładnie tak!Metal ma budowę jak gąbka i nasiąka! :p:

Potwierdzam

surface_micro.jpg

Ej ale teraz pytam sie na serio. Bo w innym wątku też było poruszanie namaczania metalowych części i niby bez sensu :)

oj nie wymyślaj Samos, sam widzisz że metal jest jak gąbka,

dodatkowo olej ma właściwości myjące, tak że moczyć na noc trzeba  :)

Edytowane przez Frank

Jaki olej zalałeś ?

Motul 5100 10w40

Sprawdz śrubę regulacyjna od sprzegla pod tym czarnym kapslem.Spróbuj ja wkręcić z 2 obroty i zobacz wtedy czy sprzęgło lapie.Tylko najpierw odkrec kontre .Kiedys mialem tak samo a nic nie dotykalem po zimie moto stalo na biegu.

Czy chodzi o regulację linki? mógł byś rozwinąć temat?

Jak przyjdzie mi uszczelka to rozbiorę to sprzęgło chyba, że regulacja wystarczy... :)

Dokladnie regulacja przy deklu nie przy klamce

Oj widze że się posypały minusy. Wsumie słusznie jeżeli gadam głupoty:) Jednak ja powtórzyłem tylko to co było pisane na forum, min tutaj:

http://polishbanditcrew.pl/topic/24131-dziwna-praca-po-wymianie-podk%C5%82adek-sprz%C4%99g%C5%82a/?hl=moczenie&do=findComment&comment=360315

• Upvote 1

Oj widze że się posypały minusy. Wsumie słusznie jeżeli gadam głupoty:) Jednak ja powtórzyłem tylko to co było pisane na forum, min tutaj:

http://polishbanditcrew.pl/topic/24131-dziwna-praca-po-wymianie-podk%C5%82adek-sprz%C4%99g%C5%82a/?hl=moczenie&do=findComment&comment=360315

" Dzień dobry, tu serwis suzuki. Pańskie tarcze już się namoczyły więc może pan do nas dzisiaj dojechać " :takaemotka:;) ;)

A ja mam pytanie takowe - wymieniałem tarcze oraz sprężyny jakoś w grudniu, nowych tarcz nie moczyłem przed założeniem i od tego czasu moto stoi zalane świeżutkim olejem czekając na nowy sezon. Czy powinienem znowu wszystko rozłożyć, zamoczyć w oleju i raz jeszcze złożyć czy mogę sobie odpuścić :P ?

Mój problem został rozwiązany. Okazało się, że przy mocowaniu nowej dzwigni sprzęgła w tamtym sezonie zbyt mocno naciąnąłem linkę sprzęgła i ciagle był wysprzęglony. Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

A ja mam pytanie takowe - wymieniałem tarcze oraz sprężyny jakoś w grudniu, nowych tarcz nie moczyłem przed założeniem i od tego czasu moto stoi zalane świeżutkim olejem czekając na nowy sezon. Czy powinienem znowu wszystko rozłożyć, zamoczyć w oleju i raz jeszcze złożyć czy mogę sobie odpuścić :P ?

Wydaje mi się, że rozebranie i namoczenie okładzin jest nieuniknione :(

Metal ma budowę jak gąbka i nasiąka! :p:

:o

co?

Ja w B6 kiedys wymienialem tarcze i nie wiedzialem,ze trzeba namoczyć.Założyłem na sucho i nie bylo żadnych negatywnych objawów na szczęście.

Mój problem został rozwiązany. Okazało się, że przy mocowaniu nowej dzwigni sprzęgła w tamtym sezonie zbyt mocno naciąnąłem linkę sprzęgła i ciagle był wysprzęglony. Dzięki wszystkim za podpowiedzi :)

Wydaje mi się, że rozebranie i namoczenie okładzin jest nieuniknione :(

przecież moczysz je od grudnia ... ale jak chcesz sie bawic to rozkładaj , tylko nie wiem po co .

tomay teoretycznie tak, ale z tego co mi się wydaje, to mimo tego, że moto jest zalane swieżym olejem to jego poziom nie jest chyba powyżej górnej krawędzi tarczy sprzęgła

tomay teoretycznie tak, ale z tego co mi się wydaje, to mimo tego, że moto jest zalane swieżym olejem to jego poziom nie jest chyba powyżej górnej krawędzi tarczy sprzęgła

Chyba ze wlałeś oleju pod korek :D

Edytowane przez zoozka

no dobra , oleju pod korek wlewać nie trzeba :)  .

jak zmieniałem sprzęgło w zeszłym roku to najpierw zlałem olej potem zmieniłem co trzeba w wlałem nowy , postał ze 2 miesiące , zakręciłem kołem na zapietym biegu , ruszyłem klamka i działało jak trzeba .

przecież jak wlewasz olej to lejesz po tarczach , spójrz przez wlew co widzisz ? Tarcze z przekładkami , jak lejesz to po nich wiec już dostają oleju , a jak trochę postoją to tylko im na dobre wyjdzie bo ładnie nasiąkną w tym czasie .

amen

no dobra , oleju pod korek wlewać nie trzeba :)  .

jak zmieniałem sprzęgło w zeszłym roku to najpierw zlałem olej potem zmieniłem co trzeba w wlałem nowy , postał ze 2 miesiące , zakręciłem kołem na zapietym biegu , ruszyłem klamka i działało jak trzeba .

przecież jak wlewasz olej to lejesz po tarczach , spójrz przez wlew co widzisz ? Tarcze z przekładkami , jak lejesz to po nich wiec już dostają oleju , a jak trochę postoją to tylko im na dobre wyjdzie bo ładnie nasiąkną w tym czasie .

amen

Lejesz olej tak naprawdę po kilku pierwszych tarczach / przekładkach i to raczej niedokładnie, dlatego  w trakcie wlewania (podobno) powinno się wciskać klamkę żeby olej lepiej się rozszedł.

Generalnie to w serwisówce nie widziałem nic o moczeniu, jest tylko informacja żeby tarcze przesmarować.

Wg mnie to nic się nie stanie, w końcu to Bandit :)

Edytowane przez zoozka

Namoczenie tarcz daje jako taki spokoj ducha ze wszystko bedzie ok ,ale jak sie nie namoczy i zalozy,potem wleje olej, troche popracuje klamka i spokojnie zacznie jezdzic przez pp paru minutach- nic sie nie stanie. Robilem tak jak wymienialem tarcze jakies 3-4 lata temu i jak do tej pory drugi raz nie musialem tego robic. Takze spokojnie, jak ktos nie ma czasu na namaczenie - dac sobie spokoj, Zalozyc - zalac i jechac.