Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęgła na razie nie będę rozbierał bo muszę kupić uszczelkę,pręt sprawdzę jutro bo dzisiaj jest po oddaniu krwi i nie czuje sie na siłach żeby sie brać za rozkręcanie nawet dekla :) a co do biegu to jak po raz pierwszy po zamontowaniu dekla na stopce centralnej wrzuciłem 1 to skrzynia zazgrzytała i jak bieg wskoczył to od razu koło zaczęło sie kręcić z dość dużą prędkością pomimo wciśniętego sprzęgła więc podejrzewam że jak będzie stał na kołach i wrzucę bieg to zgaśnie ale nie jestem pewien jutro też to sprawdzę i dam wam znać

nie wiem czy to norma czy u mnie jest inaczej, ale po odpaleniu zimnego pieca po zimowaniu sprzęgło jest sklejone. Odpaliłem dziada na centralce, wcisnąłem sprzęgło, wrzuciłem 1 i koło sobie radośnie się kręciło (ciężko było je zatrzymać nogą). Po rozgrzaniu i przejażdżce było git.

Sprzęgła na razie nie będę rozbierał bo muszę kupić uszczelkę,pręt sprawdzę jutro bo dzisiaj jest po oddaniu krwi i nie czuje sie na siłach żeby sie brać za rozkręcanie nawet dekla :) a co do biegu to jak po raz pierwszy po zamontowaniu dekla na stopce centralnej wrzuciłem 1 to skrzynia zazgrzytała i jak bieg wskoczył to od razu koło zaczęło sie kręcić z dość dużą prędkością pomimo wciśniętego sprzęgła więc podejrzewam że jak będzie stał na kołach i wrzucę bieg to zgaśnie ale nie jestem pewien jutro też to sprawdzę i dam wam znać

Sprawdź bo coś mi się wydaje że wszystko jest w normie , skrzynią zawsze zgrzyta jak wrzucasz jedynkę No chyba że bujniesz się lekko do przodu a i koło zawsze się kręci przy wcisnietym sprzegle jak stoi na stopce

Edytowane przez benywariat

• 2 weeks later...

Nie chciałbym wchodzić w czyjś nie rozwiązany problem, ale mam szybkie pytanko. Regulowałem linkę sprzęgła i  w pokrywce zębatki zdawczej (pod gumową osłonką) pękł mi łeb śruby, tej regulującej położenie pręta wystającego obok zębatki zdawczej. Po rozebraniu pokrywy zauważyłem, że nie ma sprężynki cofającej linkę sprzęgła (taka od wewnętrznej strony pokrywki).

Moje pytanie: O jakich parametrach kupić nową śrubę (gwint, długość)  i ewentualnie sprężynkę, choć wygląda na to, że ona niezbyt potrzebna? Cały komplet tego mechanizmu popychającego sprzęgło to 40 eur, więc wolałbym samą śrubę kupić..

pozdrawiam!

UPDATE: na alpha-sports.com znalazłem jakiś info, że to M6x25  część nr 09134-06010. Czy ktoś to potwierdza?

Edytowane przez jedrulam

na innej stronce też tak podają M6x25 :

1bee5e2c91775168bcb4a387a52fd11c.jpeg

• Upvote 1

Tak powinno być ok jeśli tylko skok gwintu bedzie taki sam :)

Co do mojego problemu to jest już nieaktualny. Z kolegą rozebraliśmy sprzęgło i jak wnioskujemy sprzęgło w ogóle nie było rozbierane od dłuższego czasu i jak zdjąłem dekiel z wysprzęglnikiem musiało coś się poluźnić i przy próbach naprawienia tego przy deklu poprzestawiały się elementy sprzęgła wystarczyło je "poukładać" i wszystko wróciło do normy,sprzęgło działa jak sie należy.Dzięki wszystkim co próbowali pomóc :usmiech:

• 5 months later...

No dobra, sezon się nie skończył a sprzęgło tak :(

Jak moto jest zimne ślizga na wyższych biegach. Jak rozgrzeje się problem znika. Zastanawiałem się czy to nie wysprzęglik, ale jeśli nawet byłby zapowietrzony, to raczej problem byłby zawsze, nie?

Ten płyn w sprzęgle zawsze tak się syfi? W hamulcu jest ok, a w zbiorniczku od sprzęgła syf, jakby 20lat nie wymieniane.

Pytanie: jakie tarcze polecacie? I skąd (Larsson, Ścigacz czy inne)?

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Kam przekładki i springi do wywalenia, płyn od sprzegła syfi sie 3x bardziej niż hamulcowy, jak chcesz częsci to wal na pw,

No dobra, sezon się nie skończył a sprzęgło tak :(

Jak moto jest zimne ślizga na wyższych biegach. Jak rozgrzeje się problem znika. Zastanawiałem się czy to nie wysprzęglik, ale jeśli nawet byłby zapowietrzony, to raczej problem byłby zawsze, nie?

Ten płyn w sprzęgle zawsze tak się syfi? W hamulcu jest ok, a w zbiorniczku od sprzęgła syf, jakby 20lat nie wymieniane.

Pytanie: jakie tarcze polecacie? I skąd (Larsson, Ścigacz czy inne)?

Dzięki z góry za podpowiedzi.

Zapytaj w serwisie Suzuki o zestaw naprawczy. Do większości już maja. Koszt porównywalny z zamiennikami. W komplecie tarcze, przekładki, sprężyny i uszczelka dekla.

• 1 month later...

słuchajcie, gdzie kupić nakrętkę do kosza sprzęgła? tą, którą kontruje się na wałku?

za cholerę nie mogę znaleść

czy zastąpić normalną narzędzową z kontrą?

• 1 year later...

Słuchajcie, zawsze się zastanawiam czy w motocyklu jest normalne lekkie ciągnięcie po wkręceniu na obroty na 1 biegu i wciśniętym sprzęgle ?

Dzisiaj wyczyściłem pokrywę zębatki w tym mechanizm sprzęgła naftą, bo ktoś widocznie tam nie zaglądał od .. ciężko stwierdzić  :zdziwiony:

Do tego wyregulowałem sprzęgło, tak profilaktycznie - wydaje mi się, że poprawnie. 

Miał tak i ma nadal przez to znów zacząłem się trochę główkować. Po rozgrzaniu, w czasie jazdy wszystko jest ok i było, nie ślizga się sprzęgło, biegi dobrze wchodzą.

Nie

Chodzi Ci o śrubę pod gumową zaślepką?

Tak jest, tam ma byc luzu ok 1 cm

Robiłem tak jak trzeba, a mianowicie wkręcić do wyczucia oporu i odkręcić o 1/4 obrotu i skręcić kontre.

Pisałem o klamce nie deklu ale jak bedzie sie sprzeglo powoli konczylo to tez tak bedzie

Nie no, w klamce mam około 2mm luzu. Mi chodzi o regulacje w pokrywie zębatki. Kurde, aż nie chce mi się wierzyć że sprzęgło się kończy. Mam Bandita od początku 2017 roku, przez cały sezon zrobiłem około 4,5 tys kilometrów i on tak ma cały czas, dawniej też tak miał, nic się nie pogarsza, a biegi wchodzą normalnie, podczas przyspieszania nie śliska się.

Przeczytaj co napisalem luz na klamce ma miec 1 cm a Ty piszesz 2 mm. Widzisz roznice?

Tobie chodzi o 1 cm luzu na końcówce klamki, a ja mówię o 1,5-2mm luzu a dokładnie szpary na początku klamki, przy czym na końcówce klamki w tym wypadku jest ok. 1-1,5cm.

Na polaczeniu klamka linka ma byc 1 cm a nie zadnej koncowce