Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

moze byc i nieszczelnosc. A powiedz jeszcze jak odpowietrzasz? Z otwartym zbiorniczkiem, cz z przykrywka? Ja probowalem z Otwartym to nie bardzo to szlo i strasznie chlapalo plynem. Nalalem plynu i zatkalem zbiornik (bez skrecania) i szlo calkiem inaczej. Zreszta jak masz kogos w poblizu z B12 to porownaj jak klamki chodza. Ja u siebie wyczuwam moment kiedy tloczek napiera na sprzeglo, robi sie zdecydowniae twardziej

Chlapie bo robisz za szybko.

Sam sobie odpowiedziałeś Nikon, masz zapowietrzone sprzęgło.

Może uszczelka tłoczka nie trzyma, musiałbyś zajrzeć.

czyscilem niedawno tloczek, jak sprawdzic czy nie trzyma? Banalna czynnosc a wysiadam :D

Jest mokry albo coś wskazuje na to że jednak puszcza.

Może podkładek brakuję albo słabo gdzieś przykrecone.

jakich podkladek, co przykrecone? Nic nie wiem :/

Edytowane przez nikon

Po wymianie oleju z motula 5100 na repsol sintetico, stan sprzęgła jeszcze bardziej się pogorszył. Czyszczenie wysprzęglika, czy wymiana płynu w układzie nic nie pomogła. Czas na wymianę tarcz + sprężyn. No i tu pytanie.. Tarcze kupię TRW Lucas, myślę, że to najlepszy wybór. Co do sprężyn, jak to wszyscy piszą EBC to szajs, więc jakie inne można dostać na naszym rynku? Chyba, że zrobić patent na 3 sprężyny. Dwie co mam plus jedna EBC, do tego pozbyć się tajemniczych podkładek pod ostatnią tarczą. Co o tym myślicie?

Przymierzam sie wlasnie do takiego pomyslu o jakim piszesz, tylko sobie dotocze pierscien do tej ostatniej tarczy (zeby w osi sprzegla pracowala), taki ze 2,5 mm grubosci. A o sprezyny mozna w ASO zapytac ile sobie wolaja, chociaz sprawdzajac swoje to wysokosci mialy moze z 0.15mm mniejsze od nominalu (moto ok 135 tys przebiegu).

Zanim zamowisz tarcze sprawdz sobie jeszcze jak przekladki wygladaja, bo moga tez juz byc zajechane, a bez sensu placic podwojnie za przesylke, albo skladac na starych. Jak beda obarwione albo krzywe (na szybie najlepiej sprawdzic) to sie do wymiany nadaja

dzieki pomocy Woytas'a wykluczylismy nieszczelnosc ukladu, bo klamka jest wystarczajaco twarda. Takze zostaje kiepski przewod lub rozkladanie sprzegla. Jakiej firmy przewod polecacie? Bylem w larssonie i wolaja 170zl na HEL.

Tylko nie rozumiem czemu po konkretnym rozgrzaniu ciagnie mocniej :/

Normalnie, podobnie jak z oponą. Rogrzejesz = większa przyczepność, nie ślizga się

no to zaro sie okaze ze tloczek ma za maly skok? Przewod puchnie? :D Z Twojego tluamczenia tylko to wnioskuje.

A o sprezyny mozna w ASO zapytac ile sobie wolaja, chociaz sprawdzajac swoje to wysokosci mialy moze z 0.15mm mniejsze od nominalu (moto ok 135 tys przebiegu)

Jakies 40zł za sztukę :)

dokladnie 2 sztunie. to jak wolaja w ASO 4 dychy to lepiej wziac ori jak to EBC. A przewod jak wezmiesz w oplocie to nie ma roznicy jakiej firmy bedzie :)

kurde nie wiem czy wykladac tyle kasy na przewod czy najpierw rozlozyc sprzeglo, co radzicie? Przewody sa bardzo ladne :D Jakis zloty lub czerwony dobrze by sie zgral z czernia hahaha :trzepie:

edit:

rozkladam dzis sprzeglo, na co zwrocic szczegolna uwage w moim przypadku?

Edytowane przez nikon

jak będziesz miał zdjętą pokrywe to wciśnij sprzęgło i zobacz na ile się rozchyla, po naciśnięciu wszystkie tarcze i przekładki powinny być luźne z każdej strony, zobacz też o jaką odległość wysprzęglik się cofie jak całkiem puścisz klamkę i czy za każdym razem o tyle samo, powinien się cofać bardzo niewiele tylko tyle żeby był minimalny luz, i zobacz jak naciskasz czy ruch klamki jest odzwierciedlony na wysprzęgliku czy nie sprężynuje, ja bym jeszcze sprawdził czy przekładki nie są pogięte, najlepiej położyć na szkle albo czymś co na pewno jest płaskie i obadać czy leży całym obwodem, bo jak są krzywe to sprężynują i sprzęgło ciągnie

oo super, troche nie wyobrazam sobie sprawdzic tego jak sie rozchyla :D Nie bede sie spieszyl z poskladaniem wiec bede wszystko na bierzaco konsultowac tutaj ;)

Czy w bandicie między wysprzęglikiem, a 'pręcikiem' powinna być metalowa kulka czy nie? Wymieniam linkę i nie wiem czy gdzieś mi przypadkiem nie wypadła

mysle ze nie. Manual to wie najlepiej :)

tez ostatnio zauważyłem, ze czasami ciągnie na wciśniętym zaczyna jechać, nigdy tego nie miałem....trzeba sie chyba wziać za regulacje ale ok 2000k wstecz robiłem a objaw nie pokojacy

help !!!

wymieniłem tarcze i przekładki i co się zj... wciskam sprzęgło wrzucam jedynkę i moto chce od razu jechać, układ odpowietrzony

docisk sprzęgła wypukłym ma być do wewnątrz czy na zewnątrz ?

prze otwór wlewu oleju widać jak się tarcze przesuwają około pół centymetra w prawo

tarcze i przekładki mi się rozsypały :P ale wszystkie takie same były

według haynesa wychodzi na to ze tarcze są różnej średnicy a przekładki różnej grubości

Edytowane przez esterboy