Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

A skreciles sprzeglo i zabezpieczyles srube? Bo to wyglada jakby w tym byl problem. SPrezyny wypuklym na zewnatrz o tak |)

zabiłem tą śrubę rozmiaru 30, sprężyny też sa dobrze wsadzone

Edytowane przez esterboy

sprzegloy.jpg

Numer 7 to tarcza z wiekszym otworem Ona musi isc pierwsza. Miedzy nia a koszem wchodza dwa pierscienie z tego co pamietam i Dwie przekladki 8A powinny byc rozne. ALe juz nie pamietam czy grubsze czy ciensze.

Edytowane przez logicsys
  • Upvote 1

Kurde dalej to samo

ja mam wysprzeglik na stale jakos do tloczka

Edytowane przez esterboy

update mojego problema :D naszykowalem garaz, nawiozlem sprzetu. Zasiadam lapek z poradnikiem i muza zalaczony odkrecam dekiel, patrze... Aha zapomnialem kombinerek do segera :D No nic wrocilem do domu, jutro tez jest dzien. Za to nagralem ruch bebechow przy wysprzeglaniu (nie zwracajcie uwagi na dzwiek zarzynanego prosiaka, to tylko moja klamka, psiknac tam silikonowym? :P) To jest ruch okolo 3mm, wystarczajaco duzo?:

http://www.youtube.com/watch?v=GHza9GG_Cz0&feature=youtu.be

Edytowane przez nikon

Nie wiem pogubiłem się w temacie ale napiszę tak w moim GSXR też są sprężyny tależowe. Sprzęgło mi też ciągło więc postanowiłem wymienić wszystko dałem do mechanika i okazało się że tarcze były całkiem dobre tylko któryś z poprzednich właścicieli źle założył sprężyny, założył je jedna na drugą ale z wygięciem w tą samą stronę i przy puszczaniu sprzęgła nie miało sprzęgło wystarczającego odbicia by rozłączyć i tak jak na samym początku jedynka ciągła ,dwujka ciężko chodziła a na pozostałych biegach ok a w rzeczywistości mają iść przecistawnie do siebie wygięciem żeby mogły prawidłowo odbijać i rozłączać sprzęgło może to jest problem waszych Banditów pozdr :)

Dodam, że po poprawnym założeniu przez mechanika tych sprężyn sprzęgło teraz chodzi leciutko przedtem trzeba było się z nim konkretnie nasiłować no i biegi chodzą jak w zegarku żadnego ślizgania

hmm z tego opisu zgadzaloby sie, jedynka dwojka ciezko a reszta juz git wchodzi :P Jutro rozloze i zobacze :)

Ja tez mam ruch okolo 3mm, włożyłem te dociski tak jak napisał kolega od gsr i koło się kręci na biegu ale można ręką zatrzymać, moto jeździ poprawnie choć troszkę się chyba sprzęgło ślizga być może dla tego że to wszystko nowe jest, nie wiem czy to dzięki dociskom wsadzonym jak w gsr czy tym dwom pierwszym podkładkom bo one też mają być odpowiednio włożone

Edytowane przez esterboy

No wiec tak rozlozylem sprzeglo lacznie z koszem. Wszystko pokazane na zdjeciach. Pierwsze co mnie zdziwilo to fakt ze zamiast 3 wkretow mam 2 i 2 otwory. Fakt numer dwa sprezyna wlozona w sprezyne tak ze stykaja sie cala powierzchnia, czy to powod niewysprzeglania?. Fakt numer 3: kilka przekladek jest odbarwionych (chyba 3szt) reszta jest ok, pozatym z jednej strony sa zeszlifowane prostoliniowo, z drugiej nietkniete.. Co radzicie? Zdjecia:

06072012600.th.jpg06072012599.th.jpg06072012598.th.jpg06072012596.th.jpgPodkladki na dnie kosza, 2sztuki06072012594.th.jpg06072012592.th.jpgmocowanie na 2 wkrety ;o06072012591.th.jpg06072012589.th.jpg06072012588.th.jpg

Tarcze: wydaje mi sie ze proste, bo z lekko pooliwionej szyby nie moglem isc oderwac,

Sprezyny: 3,35 i 3,3mm wiec jeszcze daja rade

Tarcze: w granicach 3mm, niestety suwmiarke mam do 0,1

Sprezyny byly ulozone tak samo jak na obrazku z MANUALA: sprezyny.th.jpg

Edytowane przez nikon

JA mam 3 srobki w swoim. Sprezyny jak w manualu mialem wsadzone jedna na druga wypuklym na zewnatrz, zreszta inaczej to ona swojej roli nie bedzie spelniac.

Ester moze to te pierscienie miales zle ustawione i dlatego byla lipa. A Ty odwrociles sprezyny i teraz CI za slabo dociska i sie slizga. Co nie zmienia faktu ze nowe sprzeglo musi sie dopasowac i chyba ze 100km nie powinno sie palowac bo sie zeszklic tarcze moga.

No bo mialem pierscienie zle wsadzone, docisk pewnie tez by sie przydalo wymienic :-) ja tez mam 2 srubki

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez esterboy

Ja powiem tak. Wczoraj stoczyłem nareszcie udaną walkę z moim ślizgającym się sprzęgłem. Po kolei: Nowe tarcze Vesrah 300zł, nowe sprężyny z aso Suzuki 60zł. Rozebrałem wszystko w drobny mak. Tarcze miały grubość poniżej normy, już nie pamiętam ale chyba 2,8mm? Co daje na 10 tarczach 2mm a to sporo. Nowe tarcze maja 3mm. Przekładki miałem proste, lecz większość była zeszklona. Postanowiłem ich użyć, tylko pozamieniałem strony i kolejność. Oczywiście moczyłem nowe tarcze w oleju przez noc. A teraz tuning :) Wywaliłem jeden z magicznych pierścieni, ten wypukły, drugi płaski zostawiłem. Złożyłem wszystko, nie zapominając o kolejności ustawienia 2 przekładek co są grubsze (5 i 6 z kolei). Przykładając nową sprężynę do starej nie zauważyłem różnicy, żeby stara była mniej wypukła czy coś.. Postanowiłem dmuchać na zimne i wsadziłem 3 sprężyny, 2 nowe z aso i jedną ze starych. No to czas na testy. Klamka zrobiła się twardsza, ale bez problemu mogę ją obsłużyć dwoma palcami, jak wcześniej. Na centralnej po wbiciu jedynki, trzymając sprzęgło koło ani drgnie. Wcześniej lekko się kręciło. No to czas na jazdę. Nawet przy największym pałowaniu na każdym biegu, sprzęgło trzyma jak przyspawane, zero poślizgu czy "zamyślenia się" po zmianie biegu. Jedyny "minus" jest taki, że na nowo muszę się uczyć ruszać z miejsca :) Powiedzmy, że przy normalnym układzie dwóch sprężyn, droga jaką pokonuje klamka od początku wysprzęglania do sklejenia tarcz, wynosi strzelam 4 cm. W tym zakresie występuje wysprzęglanie. Teraz ta droga wynosi połowę. Jak ruszam i powoli odpuszczam klamkę to od razu sprzęgło łapie i motocykl szybciej startuje. Czyli na pierwszych 5 skrzyżowaniach moto gaśnie pode mną jak na kursie na prawo jazdy :) Teraz już lepiej to wyczuwam, a mam pewność że sprzęgło długo pociągnie. Trochę się rozpisałem, ale myślę, że Wam się przyda moje doświadczenie. Pozdrawiam

ja narazie sprezyny zostawilem jak w gsr, juz mi sie nie chce, kupie docisk w aso to tez dam trzy :)

logic jakies pomysly co do mojego sprzegla, dlaczego nie wysprzegla do konca?

Nikon ja bym poprostu je najpierw rozebral i sprawdzil jak wyglada, bo poki co pomyslow brak. Cos nie dziala jak trzeba. Tylko powiedz czy odkad go kupiles sie tak dzieje czy jak bo nie widze czy pisales o tym. To tak wyglada albo na zle zlozone sprzeglo, albo sklejone tarcze, rozbierzesz zrob zdjecia jak co wyglada i bedziemy dalej myslec :)

ps ja po matki boskiej biore sie za swoje mam nadzieje ze pojdzie bez problemow :)

logic bo Cie klakne :D peace! Na poprzedniej stronce umiescilem fotki rozlozonego sprzegla. Uklad hydrauliczny sprawdzony odpowietrzony, mozliwe ze przewod szwankuje. Im cieplejszy silnik tym gorzej wysprzegla. Od poczatku tak mam. Po wymianie oleju poprawilo sie na 40km i znow przestalo nalezycie wysprzeglac. Zamowilem stalowy oplot, najwyzej bedzie tylko ladniej wygladac...

Edytowane przez nikon

Zaloz dobrze te dwie pierwsze podkladki, i zaloz sprezyny talezowe jak w gsr i zobacz, ja trzy dni ze swoim walczylem :-)

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2

logic jakies pomysly co do mojego sprzegla, dlaczego nie wysprzegla do konca?

A no fuktycznie cos tam wkleiles, coz za niedopaCZenie :P

Sprawdz jeszcze czy przeklaki nie sa krzywe tylko w szczelinomierz 0.1 mm sie musisz wyposazyc i na szybie sprawdzac, w serwisowce masz to opisane. Chociaz jesli jest coraz gorzej wraz ze wzrostem temperatury to nadal bym szukal przyczyny w wysprzegliku. Mozesz na probe ten jeden pierwscien wyrzucic o ktorym pisal Dominvs i wtedy zobaczyc efekty.

Oplot na pewno nie zaszkodzi, chociaz ja mam ori przewod nadal i dziala jak nalezy ty masz 9 lat mlodsze moto i tymbardziej powienien dzialac, chyba ze jakas wada fabryczna czy knedel wie. Plyn rozumiem masz swiezy zalany w ukladzie?

Ja bym jeszcze sprobowal, jak wyzej nic by nie pomoglo, zlozyc sprzeglo do kupy i zrobic test jak na tym filmiku. Zmierzyc na ile sie wysuwa sprzeglo zapisac na kartce. Zalozyc dekiel wlac olej, pojezdzic zeby sie rozgrzal (do momentu az poczujesz ze coraz bardziej ciagnie) i znowu zdjac dekiel* nadusic sprzeglo i zmierzyc- powinno byc to samo jak bedzie mniej to znaczy ze pompa i caly uklad cos niedomaga, jak to samo no to kosz sprzeglowy rozbierac i przejrzec raz jeszcze.

Nie znam sie na tyle zeby stwierdzic jendoznacznie co moze byc, ale nie lubie placic mechanikom jak cos moge zrobic samemu wiec tak bym kombinowal :)

* drugi raz jak bedziesz zdejmowal dekiel postaw moto na bocznej kosie i podluz cos pod przednie kolo (np felge od samochodu) nie bedziesz musial spuszczac oleju

tarce maja 3,02, 3x2,96, 3x2,97, 3x2,965 - przy ostatniej sa te dwie podkladki. Dzis przyjdzie przewod i mysle zeby tarcze lekko sciernym poleciec i poskladac do kupy.

Edytowane przez nikon

ja dziś laczka spaliłem :)

poskładałem według serwisówki wszystko i działa, docisk włożyłem tak |))

Ester to wkoncu co bylo zle? Do mnie juz paczka przyszla jeszcze tylko sprezyny z aso odebrac i wymianka, mam nadzieje ze wkoncu bandzior zacznie przyspieszac a nie robic łyyyyn :P