Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem może te dwie pierwsze podkładki, były źle wsadzone, trudno mi powiedziec co

Tak jakby kogos to interesowalo. Koszty wymiany sprzegla:

Tarcze sprzegla EBC Heavy Duty 277 pln (w ASO ok 750 pln)

Przekladki TRW/ Lucas 189 pln (w ASO juz nie pytalem)

Sprezyny Ori ASO Suzuki 75 pln (cena jak za EBC a te podobno o kant dupy rozbic)

Uszczelka pokrywy 30 pln

Do tego (wedle tego co kto leje):

Olej Motul 5100 10w40 147 pln

filtr oleju Hiflow 20 pln

Czyli calosc prawie 760 pln. Jak komus sie zaczyna slizgac to warto wczesniej pomyslec nad wymiana. Mi od momentu slizgania na 5 biegu przy wyprzedzaniu do slizgania na 1 biegu przy odwijaniu zeszlo ok 8 kkm.

Jak juz wymienie sztruclowi calosc to napisze czy dziala :D

Ps kupowalem wszystko w sklepie moto-opony z Wrocka na allegro user "kaprii", wszystko mieli, wyslali w jednej paczce.

Sprawdzilem przekladki na szkle, proste jak z bata strzelil. Dzis poskladalem sprzeglo, w****alem te druga wygieta podkadke bo niezle wytarla przekladke. Dokrecilem mocno kosz, moze za mocno bo teraz sprzegla ciagnie jak p*****ne... Po wrzuceniu jedynki i puszczaniu sprzegla az moto gasnie ;/ Co jest grane? Jest tam jakies lozysko? Jutro jeszcze zaloze przewod w oplocie bezposrednio tak dla pewnosci.

Edytowane przez nikon

nie,skad jedna wezme? Przekladki tez mierzylem i skladalem z manualem, tarcze to samo, sprezyny 3,35 i 3,4 mm. Tarcze mierzylem mikromierzem 3,02 2,96 i 2,97 juz nie wiem. Moze to jednak uklad jebniety? :/

Edytowane przez nikon

oj chlopaki widac ze sie jeszcze nie znacie tak dobrze ;) peace! powodem niewysprzeglania byl kosz sprzeglowy, mial nieznaczne rowki. Na oko kolo 0,5mm. Po zeszlifowaniu do gladkiego wszystko hula ladnie. Orientuje sie ktos ile to wytrzyma? Czy to mozliwe ze po 50k km kosz sprzeglowy moze byc zjechany?

Czy to normalne że w B6 przy przebiegu 42tyś. sprzęgło może być zużyte? Nie wiem ile powinno wytrzymać, czy to norma czy za wcześnie?

Czy to normalne że w B6 przy przebiegu 42tyś. sprzęgło może być zużyte? Nie wiem ile powinno wytrzymać, czy to norma czy za wcześnie?

Jeździłeś nim od nowości?:P Pewnie nie także nie można oceniać czy tyle może wytrzymać czy nie ;), bo jak się to mówi jak się dba tak się ma:D Ale przebieg mam podobny i też już czuje, że ślizga się na zimnym, ale za to na ciepłym jest w porządku ;)

nie jężdżę nim od nowości, zastanawiam się czy licznik mógł być cofnięty. moje nawet na ciepłym ślizgają, reakcja po odkręceniu gazu jest mocno spowolniona, regulacja już się skończyła więc pewnie trzeba bedzie wymienić. Co sądzicie o tym zestawie: http://allegro.pl/tarcze-sprzeglo-sprezyny-uszczelka-gsf-600-95-04-i2460592444.html

Też podłaczę się do tematu, czy ta firma "EBC" konkretnie tarcze, są warte aby kupić i zamonotować w Bandziorze?? czy lepiej odżałować i założyc Lukasa ???? Może któryś z kolegów zakładał te tarcze EBC i może cos o nich powiedzieć jak to się sprawuje.

moje nawet na ciepłym ślizgają, reakcja po odkręceniu gazu jest mocno spowolniona, regulacja już się skończyła więc

Nie wiem albo źle piszesz albo źle coś "regulujesz", na ślizgające sprzęgło nie ma regulacji, mogłeś je wykonczyć właśnie taką regulacja, klamkę miałeś luźno chociaż ??:P Mówię z własnego doświadczenia, bo też co luzowała się klamka to ją podciągałem, a to niestety nie mz i tutaj wszystko pracuje w porządnej temperaturze ;). Także ustawić luz tak z one cm na klamce i może się trochę unormuje :).

Sprzęgło to ostatnio nośny temat w tym dziale. Zamiast pisac następny temat trzeba było na początku trochę poczytac i sam byś sobie odpowiedział na to pytanie.

Możliwe że niema takiego przebiegu a i jak ktoś katował moto to i wcześniej może się skończyc.

W moim B6 padło sprzęgło przy 48tys. km i z sądzę, że to był realny przebieg. Tarcze to element eksploatacyjny więc nie ma co się dziwić: pracuje - pada.

Wymieniłem same tarcze na EBC i wszystko wróciło do normy.

Ładuj te i będzie po kłopocie.

u mnie spzegło padło troche po 50kkm tak więc podobnie

Nikon a ta podkladke zamontowales czy zlozyles bez niej? Co do zajechania kosza sprzeglowego- walenie na gume z klamy wychodzi :D

podkladke zamontowalem. Kosz zajechal w takim razie NIEMIEC od ktorego moto bylo kupione. Zero luzow na glowce, takze nie wiem czy tak jezdzil na jedyn kole. Moze polaczki pokrecili czy liczniku... Przejechalem z 500km i jest idealnie, mmm oby tak zostalo jak najdluzej :D

Edytowane przez nikon

Witam,

Mam szybkie pytanko, ostatnio przy większych obrotach miałem wrażenie, że ślizga mi się sprzęgło, po zapoznaniu się z tematami na forum postanowiłem sprawdzić wg jednej rady z posta i mam pytanie/a

Pierwszy "uślizg" sprzęgła który mnie zaniepokoił miał miejsce przy zmianie biegu jak odkręcałem, czyli 9 tysięcy i zmiana biegu do góry, lekkie przymknięcie manetki i potem palnik po puszczeniu sprzęgła.

Wg instrukcji w jednym z tematów postanowiłem to dzisiaj sprawdzić, czyli 2 i 3 bieg, 6 tyś i maneta do samego końca, zrobiłem kilka prób, przy jednej wskazówka doszła do 9.5 tyś obrotów nagle skoczyły do około 11, potem spróbowałem jeszcze kilka razy- nie udało się wywołać tego ponownie.

Informacje które mogą się przydać: zimnym sprzętem zazwyczaj nie przekraczam 5 tyś obrotów, sytuacje wystąpiły po pokonaniu minimum 6-7 km na spokojnie, więc silnik chyba powinien być rozgrzany. Olej zmieniałem 200 km temu. (motul 7100, wcześniej 300v factory line) Przebiegu nie poruszam bo wiadomo jak to z tym bywa. Linka ma 1 cm luzu, regulacji przy klamce jeszcze bardzo sporo.

Pytanie brzmi: jeśli kończy się sprzęgło to uślizg będzie zawsze? Jeśli nie to czy chodzi o niedogrzane moto, świeży olej?

Jeśli zacznie się kończyc na pewno to odczujesz. Jeśli zdarzyło się to raz i nadal działa normalnie to możliwe że w grę wchodzi to o czym pisałeś.

podjedź to obadam :), a dużo zależy od obciążenia.

P.S. A nie mówiłem....

podjedź to obadam

Jakbym był we wrocku to pewnie bym u Ciebie dzisiaj był z kiełbą :D A tak to się produkuje na forum :P

a dużo zależy od obciążenia.

że niby za gruby jestem?!

P.S. A nie mówiłem....

Mówiłeś tylko o 5100, no ale mówiłeś :bag:

Ja jeździłem na 5100 i żadnych takich akcji nie miałem więc nie wydaje mi się że to jedynie wina oleju.

Wydumałem, ze po prostu, czasami, zmieniałem biegi jak ci*a.

Wysyłane z mojego ST18i za pomocą Tapatalk 2

Pewnie dodawałeś gazu i po chwili zaczełeś puszczac sprzęgło ( brak koordynacji ruchowej :) ). W takiej sytuacji silnik zachowuje się jak by sprzęgło się kończyło.

• 2 weeks later...

Czołem. I mnie dopadł problem ślizgającego sprzęgła. Co dziwne stało się to zaraz po wymianie oleju na nowy(tej samej firmy). Wcześniej ślizgania nie zaobserwowałem. Mam pytanie: Czy przepracowany dot w pompie ma wpływ na poprawne wysprzęglanie? I czy rodzaj oleju faktycznie nie ma nic do powiedzenia? W kazdym razie zmieniam dota i zabiorę się za wyczyszczenie wysprzęglika...