Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz zdjeta miske to bierz magnes na elstycznym wezu i badaj kazda dziure. U mnie poszly 3. tylko jak uslyszelismy trzask przy skrecaniu to rozebralismy znowu, bez odpalania. Ta mala byla peknieta, pewnie jakbym odpalil to by tez wyplula zeby.

Pamiętam, że jak robiliśmy to wbijaliśmy też 5 bieg i ręcznie kręciliśy tylnim kołem zeby zakręcić trybikami w skrzyni żeby zobaczyć czy nic nie klinuje i żeby w razie w owy ząb wypadł :)

Dzięki Kornelio ! O takie sugestie mi chodziło, jutro sprawdzę czy podziała to o czym piszesz. No właśnie wszystko mam zdjęte - miska, dekiel, jak i cała reszta leży już pomyta i posprawdzana. Musiał się gdzieś przykleić ten jeden ząb. Nie chcę jeździć z nim w silniku bo może do nieszczęścia dojść - jeszcze mi skrzynię zblokuję i się nie potrzebnie rozwalę i po co ... Ktoś jeszcze ma jakieś sugestie jak sposobem wyczaić ten jeden ząb ?

Magnes na elastycznym ramieniu i grzebiesz az znajdziesz. Latarkę mocną weź i swieć w silnik gdzie się da bo może gdzieś leżeć na wierzchu :)

Jak zlewałeś olej to może ten jeden ząb zleciał wraz z olejem? sprawdzałeś?

No właśnie też miałem taką nadzieję ale później cały ten olej przecedziłem przez sitko takie do farb i nie było tego zęba, wstanę to będę walczył. Dzięki chłopaki!

A może te zęby podejdą od bandita 600 bo mogę tanio kupić ??

Jest sukces!

Ostatni ząb był zbunkrowany w skrzyni biegów.

Mam wszystko poskręcane, muszę tylko dorwać te zębatki i wracam do jazdy :-)

Dzięki za wszystkie wpisy !

A niech moja idiotyczna pewność siebie będzie przestrogą dla innych bo tylko można nerwy nie potrzebnie stracić !!

Edytowane przez Bandit 1200

Małą zębatke powinieneś trafić ale o dużej zapomnij - obdzwoniłem kilkudziesięciu handlarzy w całej Polsce - nie ma. W ASO za niecałe 600PLN masz za dwa dni :)

Mam możliwość kupienia obydwu zębatek - mała i sprzęgłowa za 250 zł z wysyłką lub cały silnik z rozrusznikiem, gaźnikami - kompletny, zalany olejem, wyjęty rok temu z ramy - był jak najbardziej sprawny za 1200zł, co byście wybrali tak logicznie myśląc - jak kupię ten silnik zwróci mi się sprzedać go na części??

Tym tokiem myślenia za 5-6 tys kupisz całego Bandita, którego po wyjęciu zębatek możesz pogonić na części.

Jeżeli nie masz nic innego do wymiany poza zębatkami to raczej nie brałbym całego silnika.

Jak piec jest sprawny to bierz go !!! jak jest z deklami to wogóle rewelacja :) ale nawet jak bez to na części sprzedaż go za około 1500zł bez problemu , tylko będzie to wymagało czasu :)

Jest kompletny z całym osprzętem (dekle,rozrusznik, cewki, gaźniki).

Zastanawiam się nad zakupem tego silnika bo patrząc na allegro to ceny za silnik dużego bandyty zaczynają się od 2100zł w górę bez osprzętu - golas ...

A np. gaźniki wczoraj patrzyłem to 350zł na alledrogo.

Orientuje się ktoś ile taki silnik może ważyć bo chcę podzwonić po kurierach - tylko oni tam chcą konkrety - waga i wymiary, bez tego nic się nie dowiem.

Chyba że ktoś ma doświadczenie w zakupie silników i wie czym i za ile to najlepiej wysłać bo ja nie.

I na koniec takie pytanie - czy jeżeli on przez rok stał nie tykany owinięty streczem na palecie pod wiatą czy mógł w środku zardzewieć - tłoki, pierścienie, wał - no nie wiem dlatego się pytam.

Podobno do ostatniej chwili chodził.

Macie jakieś pomysły jak zdiagnozować silnik na odległość - jakie pytania zadać, o co zapytać jak podejść sprzedawce by go na czymś złapać - bo wiadomo że jak ktoś chce coś bardzo sprzedać to czasem wszystko powie i wszystkiemu przytaknie byle opchnąć ... ?

CO do wysylania to najlepiej na europalecie. ja za komplet alufelg z oponami 16" jakos 50zl zaplacilem, mysle ze waga podobna, a gabaryty silnika na pewno mniejsze.

Jak juz kupisz to zamawiam lewy dekiel jak jest caly za ta pomoc w promocyjnej cenie :lol:

edit proponuje napisac temat w offtopie, chyba ze po wszystkim ktos tu zrobi pozadek.

Edytowane przez logicsys

Jeśli sprzedawca mówi że do ostatniej chwili był na chodzi i daje gwarancję rozruchową to bierz bo się opłaca a u siebie sprawdzisz czy chodzi, jak ten silnik nie leżał na zewnątrz i miał wkręcone świece to nic mu nie jest .

Dziś zrobiłem przeszczep zębatek z kupionego silnika do mojego starego i wszystko gra, dzięki za pomoc i w razie gdyby ktoś chciał coś ze spraw silnikowych to można śmiało pisać :-)

• 1 month later...

Podepnę sie pod temat:

Sprzęgło łapie mi dopiero pod sam koniec, parę razy zauważyłem poślizg przy dodawaniu ostrzej gazu. Przebieg z tego co pamiętam kolo 44 tyś.

To, że się skończyło to niemal pewne, pytanie brzmi następująco: czy wystarczy wymienić na taki zestaw np. ? - http://allegro.pl/tarcze-sprzeglo-sprezyny-uszczelka-gsf-600-95-04-i2736942179.html, czy powinno się dać też nowe blachy?

Da się to zrobić bez spuszczania oleju, bo mój ma zrobione niecały tysiąc km dopiero i szkoda mi go wylewać. Jakby położyć go całkiem na bok idzie to zrobić bez zlewania oleju?

Na temat sprzegla jest kilka tematow, poszukaj, poczytaj. Ale w skrocie.

1. Rozbierz sprzeglo sprawdz elementy, pomierz. Wtedy bedziesz wiedzial co wymienic

2. Jak chcesz po taniosci Uszczelke i tarcze. Pisz do usera qnerk. Cos tam oferowal w innym temacie w dobrych cenach.

3. Da sie to zrobic bez spuszczania oleju. Pod przednie kolo podkladasz cos (np kolo od samochodu) i na bocznej kosie mozesz smialo stawiac.

Na temat sprzegla jest kilka tematow, poszukaj, poczytaj. Ale w skrocie.

1. Rozbierz sprzeglo sprawdz elementy, pomierz. Wtedy bedziesz wiedzial co wymienic

2. Jak chcesz po taniosci Uszczelke i tarcze. Pisz do usera qnerk. Cos tam oferowal w innym temacie w dobrych cenach.

3. Da sie to zrobic bez spuszczania oleju. Pod przednie kolo podkladasz cos (np kolo od samochodu) i na bocznej kosie mozesz smialo stawiac.

Dzięki bardzo za szybkie info. Pozdro

Domyn0 jak już będziesz wymieniał tarcze to nie zapomnij ich wymoczyć w oliwie dzień wcześniej

Domyn0 jak już będziesz wymieniał tarcze to nie zapomnij ich wymoczyć w oliwie dzień wcześniej

Jak przeczyta instrukcje dolaczona do nowych tarcz (ale jest facetem to i moze nie przeczyta ;P) to powinno byc napisane o tym. Przynajmniej jak kupowalem EBC to bylo :)

O tym, że posmarować je trzeba olejem to wiedziałem, ale że moczyć :P Jak tak będzie w instrukcji napisane, tak też uczynię :)

Nie no instrukcję zawsze staram się czytać jak mam z czymś nowym do czynienia :P