Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja się dopytam o jedną sprawę która mnie interesuje ;)

Kupiłem ostatnio B600 i poprzedni właściciel powiedział mi ze sprzęgło było wymieniane pod koniec sezonu.

Problem polega na tym, że gdy moto jest zimny to sprzęgło bardzo slizga. Łapie dopiero pod koniec i do tego podczas jazdy, gdy dam więcej jak 5 tys obrotów to czuć poślizg ;) wszystko mija kiedy silnik się rozgrzeje :) to jest normalne?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Dobry początek. Więc możliwe ze czeka mnie wymiana? Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Nie czeka Cię żadna wymiana ;) sprawdź czy nie masz zbytnio linki napiętej na klamce powinieneś mieć trochę luzu (ok 1cm), zanim klamka zacznie ciągną sprzęgło, ja mam podobnie, że na zimnym trochę ślizga ale na zimnym i tak raczej się nie pałuje, więc na Twoim miejscu póki co więcej bym nie gmerał, skoro na ciepłym jest oki ;)  Ale jak Ci to bardzo przeszkadza, to możesz wymieniać, zacznii od oleju, bo też może mieć wpływ na sprzęgło, no i jak to nie pomoże to pewnie tarcze, sprężyny wyjechane.. widziałeś stare sprzęgło jakiś rachunek za nowe?? Według mnie to pewnie ściema, że wymieniał no ale ;)

Edytowane przez jaco

• 5 months later...

Witam posiadam b12 99r i gen i mam pytanko co do sprzęgła .

http://tablica.pl/oferta/suzuki-bandit-1200-sprzeglo-CID5-ID4paGB.html#217ec803cd

element w lewym górnym rogu który służy do docisku na forum  w temacie  o zmianie sprzęgła jest mocowany na 3 sruby, u mnie  ma dwie dziury, zamocowany jest na jedną srube, a druga nie pasuje w dziure, jakaś rzeźba osoby niekompetentej ?

dostane gdzieś taki element czy kupować te sprzegło z linku ?

Edytowane przez Krzysztof
Temat przeniesiony gdyż autor rozpoczął nowy temat, chociaż na forum mamy kilkanaście tematów o problemach ze sprzęgłem. Wystarczy kliknąć w tagi i tematy się wyświetlą, a następnie dopisać zapytanie w którymś z istniejących tematów.

u mnie tez na dwie (fabrycznie) najwidoczniej jedna srubke wymienil

i teraz Pytanie, czy to możliwe ze dlatego slabo dociska bo jedna sruba tylko przykręcona ? skoro tarcze Ok to dlaczego sie slizga ? (poprzedni właściciel je zmieniał i możliwe ze to się zgadza)

co dalej sprawdzać ?

grubosc tarcz mikromierzem lub suwmiarka elektroniczna mierzyles? Ogarnij druga taka srobke i poskladaj wszystko tam jak w instrukcji jest. Cos musi szwankowac.

moze przekładki juz zuzyte, co bylo zmieniane komplet?

Tapatalk

Tego to ci nie powiem, tarcze to widać ze są wporzadku, według danych które znalazłem na forum podkładki również są ok. czy mozliwe jest ze ten docisk za słabo dociska ?

zwykłą suwmiarką mierzyłem, równe 3mm tarcze,  reszty już nie pamietam.

i bym był wdzięczny za podrzucenie  schematu zdjecia, moj mobilny internet będzie pobierał cały dzien serwisówke -,-

Edytowane przez DawcaPZL

Grubość i powierzchnię tarcz, grubość i stan przekładek (czy nie są przebarwione-przegrzane) wysokość sprężyny.

Być może ktoś wcześniej zmienił i nie namoczył tarcz w oleju i przy pierwszej jeździe przypalił powierzchnię a może sprężyna siadła.

Manual w łapki i do roboty.

w b12 nie ma sprężyn, ja pamiętam ze w moim ten kubeczek dociskowy byl na dwie srubki rocznik 02, przykrecilem na jedna i tez sie trochę slizgalo, może musisz resztę skontrolowac, kosz i te inne pierdoly

Tapatalk

Edytowane przez esterboy

a ktoro to ta sprezyna talezowa ta czarna?

Tapatalk

Edytowane przez esterboy

te dwie zlozone razem. One tez musza miec odpowiednia wysokosc.

btw. co do sygnaturki. Jezdzisz honda i palisz e-fajka :D

Edytowane przez nikon

nikon, mogłbyś wstawić schemat sprzęgła ? probowalem pobrac manual ale smigam na aero2 i nie ma mozliwosci pobrania 80mb :/

btw. co do sygnaturki. Jezdzisz honda i palisz e-fajka :D

inhaluje a nie pale

Tapatalk

nr 14 to chyba ten na zegera? , nie wiem jak to się nazywa, na zdjęciu na tablicy masz taką jakby srebrna podkladka z dwiema dziurami

cos takiego

http://www.czescidoskuterow.pl/Zeger_walka_kopniaka_do_skutera_2_suw-2384.html

Tapatalk

Edytowane przez esterboy

19 to jest ten pierscien segera .

http://polishbanditcrew.pl/topic/584-sprzeglo-wymiana-tarcz-sprzeglowych/

patrz tutaj kolego. kurde no cięzka sprawa z tym sprzęgłem jest cos kombinowane, brakuje mi kilku elementów.

stawiam na bank coś ze jest źle poskładane, tylko teraz muse poszukac informacji co to moze być.

Edytowane przez DawcaPZL

moze dla tego się ślizga jak masz niekompletne

Tapatalk

Tak mi się wydaje, po pierwsze docisk był przykręcony tylko na jedną śrubę ( która się prawie nie trzymała )

po drugie brakuje mi jeden podkładki(nr 16 lub 18) i nie wiem co to za element nr 14

Kilka pytan do osób doświadczonych.

1 Co to za element nr 14 ?

2 przy podkładki lekko przegrzane niezdeformowane mozna załozyć ?

3 element 10 i 11 jest zrobiony w sposób " ( " jak ma być to złozone ?obojetnie czy do pokrywy bedzie " (( " czy "  ))  "

4 Tez Macie przykręcany docisk na dwie sruby? na forum znalazłem zdj.  3 srubami