Skocz do zawartości

Sprzęgło - Problemy Ze Sprzęgłem

Gość kaczanus89
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Wysprzęglik jest na allegro do kupienia... tylko ze mój mechanior powiedział, ze trzeba dekielek i wysprzęglik, zastanawiam się czy obowiązowo jedno i drugie... czy nie wystarczy sam wysprzęglik.

Chodzi o tą aukcję http://allegro.pl/wysprzeglik-suzuki-bandit-600-96-i4356522963.html ? Powiedział Ci mechanik co dokładnie jest nie tak? Opisz dokładnie, bo tak to ciężko pomóc... To tak jakby ktoś powiedział że coś w silniku... Wymieniałbyś cały silnik ?

No powiedział, ze w wysprzęgliku te "łapki" trzymające linkę są uszkodzone, a konkretnie jedna z nich. Ciężko mi to wyjaśnić bo tego nie widziałem, sam mi tłumaczył to słownie, więc przekazuję. Sam wysprzęglik da się ruszać palcem tą śrubą pod czarnym dekielkiem. http://allegro.pl/pewny-wysprzeglik-sprezyna-suzuki-gsf-600-bandit-i4424408760.html

Edytowane przez KamilOli

Odkręć dekiel, popatrz na wysprzęglik i oceń czy da się naprawić "łapkę" ewentualnie. Jakieś fotki wrzuć to popatrzymy. Chyba że wierzysz mechanikowi to kup wysprzęglik i wymień ;)

• 3 weeks later...

Mój problem polega na tym, że nie mogę wrzucić luzu z jedynki albo dwójki przy włączonym silniku. Natomiast kiedy silnik jest wyłączony luz wchodzi gładko. Dodam, że pod koniec jazdy dość mocno luzuje mi się linka sprzęgła. Czy wystarczy wyregulować linkę? Ma ktoś może jakąś serwisówkę? Bo regulacja przy klamce nie wystarcza (to moj drugi sezon i nie robiłem tego w inny sposó B).
Pozdrawiam

Edytowane przez kubazzz

Mój problem polega na tym, że nie mogę wrzucić luzu z jedynki albo dwójki przy włączonym silniku. Natomiast kiedy silnik jest wyłączony luz wchodzi gładko. Dodam, że pod koniec jazdy dość mocno luzuje mi się linka sprzęgła. Czy wystarczy wyregulować linkę? Ma ktoś może jakąś serwisówkę? Bo regulacja przy klamce nie wystarcza (to moj drugi sezon i nie robiłem tego w inny sposó B).

Pozdrawiam

Musisz wyregulować. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie zdejmowało się tą gumkę z lewej strony, luzowało kontrę, wkrecało lekko do oporu i wracało 1/4 obrotu. Ktoś to chyba w tym temacie opisywał. Ostrzegam, że się mogę mylić; )

Pozdrawiam

Do przywitalni wypad...  http://polishbanditcrew.pl/topic/6899-zanim-sie-przywitasz-i-rozpoczniesz-pisanie-nowego-tematu-na-forum/

Edytowane przez damiannos

• 5 weeks later...

Hej ;) Mam prośbę o uspokojenie albo wskazówkę co może się dziać.

Mój sprzęt to B12S, olejak z 2006, kupiony w polskim salonie i serwisowany w ASO. Na początku sierpnia zrobiłem pełen serwis i objechałem Bałtyk dookoła. Nawinałem 6 tys kilometrów, bezawaryjnie. Na liczniku 26tyś. Zauważyłem teraz jedną rzecz i nie wiem co o tym mysleć.... Mianowicie,  na odpalonym silniku wszystko działa normalnie, biegi wchodzą ok, sprzęgło nie ciągnie itd. Jeśli jednak zgaszę silnik, to przy wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle prawie niemożliwe jest przepchnięcie motocykla. Na luzie jest normalnie. Zauważyłem jeszcze że na odpalonym silniku delikatnie słychać kosz sprzęgłowy. Objawy rychłej awarii czy normalna sprawa ?  Z góry dzięki za pomoc ;)

Edytowane przez Krzysztof
Przeniesienie tematu. Po co zakładać kolejny o sprzegle?

obstawiałbym że nie wysprzęgla Ci do końca. Sprawdź i przeczyść wysprzęglik, to tak na początek. Mogły też się już zęby porobić na koszu sprzęgłowym http://img41.imageshack.us/img41/4553/85h7.jpg (zdjęcie przykładowe :)) ale jeśli przebieg jest prawdziwy to byłoby to trochę dziwne.
 A na odpalonym silniku, wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle jest także problem z przepchnięciem?

Jak odpalę silnik, to z wrzuconym biegiem i wciśniętym sprzęgłem pcha się bez przeszkód.

Może to i jest głupie pytanie, ale po co przepychać motocykl na biegu, skoro ma zgaszony silnik? Akumulator masz słaby i musisz pchać, czy jak?

Bandzior to ciężka bestia i popychadłem być nie chce. Przy zapalonym silniku silnik zawsze lekko pociąga koło do przodu i jest łatwiej, stąd to złudzenie. Postaw motocykl na centralce, odpal silnik i wrzuć pierwszy bieg. Mimo wciśniętego sprzęgła Bandzior zakręci kołem, czyli troszkę jednak podciąga na sprzęgle. Według mnie to jest normalny objaw.

Jeśli podczas jazdy wszystko gra i biegi wchodzą bez problemu, zarówno w górę, jak i w dół, to otworzyłbym sobie piwko i obejrzał sobie jakiś fajny film, zamiast się stresować.

PS: Hydraulika odpowietrzona i masz nowy płyn? Bo i na jakimkolwiek jeździsz, bo to też wpływa na pracę sprzęgła.

_____

Gesendet vom iPhone mit Tapatalk

Hehe, spoko, nie stresuje się ;) Po prostu przed wyprawą tak nie było i zastanawiałem się czy to coś niepokojącego. Płyn niezmieniany od dawna, może przyszedł czas ;)

• 2 months later...

Podepnę się do tematu a mianowicie, kupiłem bandziora i po 2 tygodniach jeżdżenia  pozwoliłem sobie trochę zaszaleć i na pierwszym i 2 biegu prawie do odcięcia i tu pojawił się problem ponieważ na 2 biegu sprzęgło ślizga się miedzy 7-8 tyś dokładnie wchodzi na 7 tyś przeskakuje na 8 i dalej ciągnie, dlaczego tak się dzieje, a jest to za każdym razem gdy mocno odkręcam na 2 od niższych obrotów, dodam że biegi wchodzą ze strasznym zgrzytem jak  jadę dynamicznie, czasami uda się zmiana biegu np na 2 w miarę płynnie ale to gdy powoli jadę, może być jeszcze technika jest to mój pierwszy motocykl wiec w nowym sezonie będę musiał się jeszcze pouczyć zmiany biegów. Mam prośbę gdzie mogę znaleźć pomoc w rozebraniu pompy hamulcowej ponieważ prawa tarcza zdziera sie bardziej niz lewa oraz klamka chodzi skokowo? 

Z góry dziękuje za pomoc.

obstawiałbym że nie wysprzęgla Ci do końca. Sprawdź i przeczyść wysprzęglik, to tak na początek. Mogły też się już zęby porobić na koszu sprzęgłowym http://img41.imageshack.us/img41/4553/85h7.jpg (zdjęcie przykładowe :)) ale jeśli przebieg jest prawdziwy to byłoby to trochę dziwne.

A na odpalonym silniku, wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle jest także problem z przepchnięciem?

Po pierwsze jak mój bandzior miał coś koło 60 tyś to rowków na sprzęgle nie było. (teraz ma chyba 75tyś)

Po drugie sprzęgło siedzi tam od nowości i jeszcze nie widać, żeby prosiło się o wymianę.

Po trzecie objaw w/g mnie normalny. Jak jest zimny olej to też na biegu ze sprzęgłem nie przepchnę. Ale właśnie - po co to robić?

no i przy okazji zapytam wszystkich, którzy mają 20 letnie motocykle z przebiegami 30 tyś, czemu narzekają, że muszą "już" wymieniać sprzęgła, łańcuszki rozrządu itd ? :D

Edytowane przez MetalBeast

Podepnę się do tematu a mianowicie, kupiłem bandziora i po 2 tygodniach jeżdżenia  pozwoliłem sobie trochę zaszaleć i na pierwszym i 2 biegu prawie do odcięcia i tu pojawił się problem ponieważ na 2 biegu sprzęgło ślizga się miedzy 7-8 tyś dokładnie wchodzi na 7 tyś przeskakuje na 8 i dalej ciągnie, dlaczego tak się dzieje, a jest to za każdym razem gdy mocno odkręcam na 2 od niższych obrotów, dodam że biegi wchodzą ze strasznym zgrzytem jak  jadę dynamicznie, czasami uda się zmiana biegu np na 2 w miarę płynnie ale to gdy powoli jadę, może być jeszcze technika jest to mój pierwszy motocykl wiec w nowym sezonie będę musiał się jeszcze pouczyć zmiany biegów. Mam prośbę gdzie mogę znaleźć pomoc w rozebraniu pompy hamulcowej ponieważ prawa tarcza zdziera sie bardziej niz lewa oraz klamka chodzi skokowo? 

Z góry dziękuje za pomoc.

Za dużo na raz ;)

Problem ze ślizgającym się sprzęgłem może byc niestety spowodowany zużyciem się tarcz sprzęgłowych lub żle wyregulowanego luzu na wysprzęgliku

Grzebałeś w w regulacji wysprzęglika ?

Na kapie zębatki zdawczej masz gumową zaślepkę (Jeżeli tam grzebałeś to dalsza część posta bardzo tobie pomoże )

tam masz śrubkę i śrubokręt na kontre

Odkręcasz kontrę i wkręcasz śrubokrętem śrubkę aż poczujesz opór ( czyli do momentu az wyczujesz że zaczynasz wciskać sprzęgło, czasami nie dalej ) potem cofasz tą śrubkę o 1/4 obrotu i zakładasz kontrę.

Następnie ustawiasz luz na lince sprzęgła jakieś 5 milimetra aby był luz

Co do biegów :) jeżeli jest to twoja pierwsza maszyna to technika i czas wyeliminuje ten problem tu masz pomocnego linka

http://polishbanditcrew.pl/topic/14757-biegi-vs-sprz%C4%99g%C5%82o-zmiana-bieg%C3%B3w-bez-sprz%C4%99g%C5%82a/page-3

Edytowane przez JastrzÄ…bTS

Za dużo na raz ;)

Problem ze ślizgającym się sprzęgłem może byc niestety spowodowany zużyciem się tarcz sprzęgłowych lub żle wyregulowanego luzu na wysprzęgliku

Grzebałeś w w regulacji wysprzęglika ?

Na kapie zębatki zdawczej masz gumową zaślepkę (Jeżeli tam grzebałeś to dalsza część posta bardzo tobie pomoże )

tam masz śrubkę i śrubokręt na kontre

Odkręcasz kontrę i wkręcasz śrubokrętem śrubkę aż poczujesz opór ( czyli do momentu az wyczujesz że zaczynasz wciskać sprzęgło, czasami nie dalej ) potem cofasz tą śrubkę o 1/4 obrotu i zakładasz kontrę.

Następnie ustawiasz luz na lince sprzęgła jakieś 5 milimetra aby był luz

Co do biegów :) jeżeli jest to twoja pierwsza maszyna to technika i czas wyeliminuje ten problem tu masz pomocnego linka

http://polishbanditcrew.pl/topic/14757-biegi-vs-sprz%C4%99g%C5%82o-zmiana-bieg%C3%B3w-bez-sprz%C4%99g%C5%82a/page-3

Nie grzebałem bo zauważyłem to dopiero 2 dni przed zimowaniem motocykla ale czy sprzęgło może sie ślizgać tylko w jednym zakresie obrotów i jednym biegu ? No i na razie nie mam dostepu do motocykla tylko do hamulców które zdemontowałem i czy znajde jakieś instrukcje jak pompę rozebrać ?

Edytowane przez kombajn93

ale czy sprzęgło może sie ślizgać tylko w jednym zakresie obrotów i jednym biegu ?

I pewnie jest to tylko na 2 biegu ;) ?w zakresie obrotów powyżej 7tys ?  machnij 3 bieg  zejdz do 4 tys obrotów i odkręć do końca manetą  sprawa się wyjaśni ;)  

i czy znajde jakieś instrukcje jak pompę rozebrać ?

Szukajcie a znajdziecie...był gdzieś opis regeneracji pompy z fotkami....

P.S. Próbowałem znaleźć na szybko ten temat ale bez sukcesu....

Edytowane przez zoozka

I pewnie jest to tylko na 2 biegu ;) ?w zakresie obrotów powyżej 7tys ?  machnij 3 bieg  zejdz do 4 tys obrotów i odkręć do końca manetą  sprawa się wyjaśni ;)  ter

Właśnie o to chodzi że tylko w tedy wrzucałem wyższy bieg i pełen gaz i mulił ale szedł.

Szukajcie a znajdziecie...był gdzieś opis regeneracji pompy z fotkami....

P.S. Próbowałem znaleźć na szybko ten temat ale bez sukcesu....

No właśnie mi te szukanie też coś nie wychodzi.

To i niestety problem sprzęgła mnie też dotyczy. Na początku zauważyłem że jak mam wrzucony bieg, wciscnięte sprzęgło na maxa i daje gazu do odcinki to czuje że bandit delikatnie zaczyna ruszać. Linka podciagnięta, sprzęgło łapie przy końcu  klamki, luzu trochę zostawiłem aby na pewno łapało... A drugi problem to taki że na zimnym silniku ślizga się dziad :/ Mam nalatane prawie 70tyś więc licze się z tym że sprzęgło już pewno do wymiany ale może jeszcze polata? Co o tym sądzicie?

Na początku zauważyłem że jak mam wrzucony bieg, wciscnięte sprzęgło na maxa i daje gazu do odcinki to czuje że bandit delikatnie zaczyna ruszać.

Nie jest to najszczęśliwszy sposób na sprawdzanie sprzęgła. Już widzę oczyma wyobraźni jak ci linka w tym momencie pęka :runaway:  .

A na poważnie to, że się tak zachowuje jest raczej normalne. Wyobraź sobie co się dzieję, gdy tarcze wirują z prędkością kilu tysięcy obr/min, a przekładki stoją w miejscu. Całość jest obficie zlewana olejem, który przesącza się między nimi. Jako, że olej ma swoją lepkość powoduje przeniesienie części momentu z tarczek na przekładki, pomimo tego, że te nie mają z sobą fizycznego kontaktu. Ten efekt będzie tym silniejszy im zimniejszy i gęstszy będzie olej...

A drugi problem to taki że na zimnym silniku ślizga się dziad :/

Tutaj, jeżeli jesteś pewien, że z linką i wysprzęglikiem wszystko jest ok, to czeka cię zimowy przegląd sprzęgła. Pierwsze do weryfikacji sprężyny. Jeżeli są już stare i wypracowane to tarcze nie są dociskane z odpowiednią siłą, a co za tym idzie sprzęgło nie jest zdolne do przenoszenia dużych sił. Jak już będziesz miał rozebrane sprzęgło sprawdź stan tarcz i przekładek. W serwisówce jest opisane jak to zrobić. Zwróć uwagę na to, czy same tarcze nie są przypalone. Na koniec kosz sprzęgłowy. Krawędzie, które współpracują z tarczami powinny być równe. Jeżeli mają duże wgłębienia to sprzęgło nie będzie pracować poprawnie...

Edytowane przez Dudzior

• 2 months later...

Witam, motocykl kupiłem niedawno i ma niecałe 29kkm, wymieniłem olej, filtr i zestaw napędowy RK, niepokoi mnie dziwny dźwęk przy ruszaniu z miejsca, jakby chrobotanie/grzechotanie, która zaraz po dodaniu gazu ustaje. Próbowałem ruszać z dwójki i to samo, na biegu jałowym tego nie słychać jedynie pod obciążeniem, przy ruszaniu.

Edytowane przez Marian-Awaryjny
popraw przywitanie

• 1 month later...

Witam. Tematów o sprzęgle na tym forum multum ale nie znalazłem konkretnie tego samego problemu.

A więc: w poprzednim sezonie sprzęgło w ogóle nie ślizgało, nie miałem powodów do niepokoju. Na nowy sezon chciałem przygotować trochę moto wizualnie więc oddałem do przemalowania dekiel od impulsatora, a że nie miałem innego to moto stało tydzień bez oleju. W tym czasie przypadkowo robiąc coś przy moto kilka razy nacisnąłem sprzęgło (odruchowo przy przepychaniu bandita). Po tygodniu założyłem dekiel, zalałem olejem, odpalam moto, wrzucam 1 bieg, puszczam sprzęgło a tu moto stoi w miejscu :( 

I tutaj pytanie co mogło się stać? Gdzieś przewinęło mi się o uszy, że komuś skleiły sie tarcze (?), czy to moze być to? Nie znam się super na takich sprawach :D ale szkoda mi oddawać moto do mechanika który weźmie kupę kasy za coś co może być błachostką.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Krzysztof
Co nie oznacza, że za każdym razem należy zakładać nowy temat.

Ja bym rozebrał i poskładał spowrotem. Gdzies tu była instrukcja którą po kolejii śrubke odrkęcac. Sam jakos w grudniu z tego korzystałem, bardzo prosta i przyjemna robota.

Edytowane przez Masanie

rozebrać sprzęgło i tak musisz, ale mój silnik zeszłą zimę stał całą bez oleju i nic mu się nie stało...