Skocz do zawartości

Power Commander Warto Czy Nie Warto?

Gość madmax285
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanko do wszystkich ,którzy mieli stycznośc z power commanderem PC III.Mam do kupienia w dobrej kasie commandera i chciałbym sie dowiedziec czy po założeniu tego ustrojstwa do dziorka odczuje jakąs róznice po wgraniu nowych map.Dla przypomnienia chce to założyc do bandita k9 650, założony jest przelot devila, a w półce na garażu leży sportowy filtr k&n, który chciałbym założyc do całego zestawu.Z góry dzięki za odpowiedzi

jest sens jak to mówią " grzebania w g.." ? :)

Edytowane przez Cirus
  • Upvote 1

zrobilem w XX przelot +K&N + PC III i roznica jest bardzo duza, ale nigdy bym tego nie zrobil w 600ccm :) za ile masz tego dowodce mocy? uzywka? ja kupilem nowego za 900 wiec zastanow sie jeszcze raz czy to rzeczywiscie okazja, zeby nie bylo pozniej przerostu formy nad trescia :D i dolicz jeszcze do tego koszt hamowania/strojenia

450zł za używke.Jakbym miał 1200 to bym się w ogóle nie zastanawiał a,ze to 650 to mam dylemat:P

A to jezdziłes na strojenie czy wrzuciłes gotowe mapy z neta?

Edytowane przez madmax285

450zł za używke.Jakbym miał 1200 to bym się w ogóle nie zastanawiał a,ze to 650 to mam dylemat:P

lepiej dołóż troche groszaalbo i nie i przejdz w wieksza pojemnosc:)

Jeszcze ze dwa-trzy sezony sie tym przeturlam 650 a pózniej kupie coś mocniejszego:D A teraz zastanawiam sie czy nie wzmocnic obecnej zabawki;)

Jak masz kasę i chęci to czemu by się nie pobawić :)

Zrób testy i wklej dla potomnych - zawsze ktoś się znajdzie z podobnym pomysłem

znam takich, co uważają, że potrafią lepiej zestroić moto na kompie niż PC. I mają na to dowody z hamowni. Także moim zdaniem, lepiej wydać 300 na napisanie nowych map z wykresami...

wg strony producenta PC http://www.powercomm...y%29&pc-ver=411 PCIII jest tylko do K7 i K8 Ty masz K9 wiec dupa.

Nawet jesli by zawsze wg.strony producenta do 1250 jest inny model PC

A pozatym jeszcze 2 rzeczy:

1. dłubać małego dziorka raczej nie warto bo przyrosty performance nie będą nawet w połowie takie jak przy dużym B

2. jak mówi Mecheł - przy cenach usług w PL bardziej się opłaca wystroić go na kompie z hamownią niż kupić PC

w polsce nikt nie zrobi pełnego tuna bezposrednio na ecu w bandziorach.. potrafią wgrac gotowe - napisane przez kogos - mapy i tylko tyle, reszta tunerow potrzebuje tzw. piggybacka i to najlepiej z autotunem.

nikomu nie chce się ruszać bandziorów, bo nawet jak uda sie wyskrobac troche Nm/KM to po co?? ani moto na tor sie nie nadaje, ani turystyka tego nie wymaga. inna sprawa gixxy, haye, bikingi - tam jest szau macicy i takiego tuna może zrobić sobie każda średnio zdolna małpa...

jest jednak wazniejsza kwestia - to nie PC "daje mocy", on tylko przywraca stosunek AFR po tym jak go spitolimy dolotem i wylotem. ma on sens wtedy jesli mocno zmienimy stockowa konfiguracje motocykla.. KN i przelot w obecności lambdy to pikuś i ecu da rade, bedzie ubogo i strzały w kominie, ale mozna tak latać.

kwestia lepszości PC czy ecu.. PC - da sie z autotunowac, przelaczac w locie, umie nawet z lambda pracowac, i w kwestii AFR jest dokładnie tym samym co mapa bezposrednio w ECU. natomiast, fakt że komuś wyszło wiecej KM po tunie ecu to wynik np. podniesienie revlimitera, mapy zapłonów, dopasowania mapy baterflajów czy exupa (czasami lepiej jest przymknac niz otworzyc na maxa).. po prostu - wiecej możliwości jak się je umie wykorzystać.

zdecyduj sie na całkowite wywalenie pokrywy airboxa, kata, motylków, może kolektory 4-2-1 i wtedy jest sens zakładania PC - ja bym założył - bo odczujesz improvement.

pozdro

Daniel

Edytowane przez Daniel
  • Upvote 1

wg strony producenta PC http://www.powercomm...y%29&pc-ver=411 PCIII jest tylko do K7 i K8 Ty masz K9 wiec dupa.

Nawet jesli by zawsze wg.strony producenta do 1250 jest inny model PC

A pozatym jeszcze 2 rzeczy:

1. dłubać małego dziorka raczej nie warto bo przyrosty performance nie będą nawet w połowie takie jak przy dużym B

2. jak mówi Mecheł - przy cenach usług w PL bardziej się opłaca wystroić go na kompie z hamownią niż kupić PC

K9 czy k8 mają ten sam silnik czyli wodniaka na wtrysku 85km także będzie pasował bo k9 miało tylko lift lampy i zegarów no i silnik jest pomalowany na czarno.

A faktycznie do 1250 jest inny PC

podkrecanie mocy w wodniaku i to jeszcze malym?

powodzenia zycze :glaszcze:

• Upvote 1

A to,że wodniak to w czym to przeszkadza? Nie tyle chyba podkręcenie mocy co dostrojenie dziora do k&n'a i przelotu devila

nie no, nie bede sie z Toba spieral. Twoj motocykl i Twoje pieniadze.

jak skonczysz, napisz nam ile Cie to kosztowalo $ i ile % uzyskales w stosunku do serii.

:bunny:

Z doświadczenia wiem że największy przypływ mocy jest na wycięciu katalizatora koszt pomiędzy 200 a 300 podobno kat zabiera 10% mocy silnika ... i jestem gotów w to uwierzyć jedyny minus to strzelanie przy hamowaniu silnikiem, ale na to jest tez rada czyli wywaleniu PAIR'a koszt około 50$. Mam PCV z auto tunem różnica jest lecz nie aż tak wielka jak myślałem.