Skocz do zawartości

Swego Nie Znacie Cudze Chwalicie

diabelok
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w mijającym roku byłem jeszcze samochodem w bardzo fajnej wiosce obok Kalwarii Zebrzydowskiej, Lanckorona klimat tego miejsca i oraz okolicy wywarł na mnie duże wrażenie i dlatego namawiam do przystanięcia tam na chwile….

oto kilka fotek dla zainteresowanych…

naprawdę polecam!!! :rolleyes:

PS. nocleg Willa Tadeusz (sprawdzone)

http://tadeusz.nocowanie.pl/

post-178-1260006126,3661_thumb.jpg

post-178-1260006144,0234_thumb.jpg

post-178-1260006163,173_thumb.jpg

post-178-1260006342,3986_thumb.png

• 2 weeks later...

No to i ja coś skrobnę! Pochwalę się tym co naprawdę warto zwiedzić i zobaczyć, a co mi się udało w tym roku w weekend majowy.

Pierwszym naszym punktem docelowym był XVIII wieczny zamek w miejscowości Moszna. Zamek ten należy do jednych z najpiękniejszych zamków w Polsce.

Zamek znajduje się dokładnie w połowie drogi z Krapkowic do Prudnika, jego budowę rozpoczęto w XVII wieku, w przeszłości Zamek Moszna należał do rodu Tiele - Wincklerów, dziś znajduje się tam Centrum Terapii Nerwic. Wokół zamku znajduje się piękny park z fontannami oraz rzeźbami, polecam naprawdę warto go zobaczyć. Trochę już w życiu widziałem i mimo to kopara opada do ziemie, na jego widok. Ten obiekt jest po prostu niesamowity. Również wnętrze może zachwycać tak samo jak w pałacu, w miejscowości Pszczyna.

Zamek Moszna

Drugi ciekawy zamek, a w zasadzie jego ruiny znajduje się w miejscowości Kamieniec Ząbkowicki, dawny pałac i siedziba rodu Hohenzollernów. W latach swojej świetności uważany był za perła europejskiego neogotyku. Jest on mimo wszystko pięknym, zbudowanym z niesamowitym rozmachem, romantycznym zamkiem z XIX wieku.

Kamieniec Ząbkowicki

W miejscowości Srebrna Góra gdzie mieliśmy nocleg i bazę wypadową na resztę dni. Polecam do zwiedzenia Fort "Donjon". Jest to największa tego typu budowlą górską w Europie. Powstała w latach 1765 - 1777 z konieczności umocnienia granic nowo zdobytej prowincji przez Króla Prus Fryderyka II Reks. Miała ona za zadanie uszczelnić pas sudecki wraz z wybudowanymi już Twierdzami w Nysie, Kłodzku i Świdnicy. Powstała po 12 latach fortyfikacja położona na grzbiecie góry Warownej składa się z ciągu fortów pomocniczych. Fort ten jest najlepiej zachowany z całego kompleksu fortów w Srebrnej Górze.

Srebrna Góra

Kolejny punkt to: Twierdza Kłodzka.

W obecnym stanie twierdza jest najcenniejszym w Polsce zespołem fortyfikacji XVII - XVIII wiecznych, będących klasycznym i unikatowym wzorem architektury obronnej tego okresu. Stanowi ona bardzo skomplikowany układ militarny, który niezwykle trudno sobie wyobrazić, a cóż dopiero opisać. W skład całego kompleksu wchodzą: Twierdza Główna, fort posiłkowy Owcza Góra, obwarowania miejskie (dziś już tylko fragmentaryczne) i umocnienia polowe - zespół ten zajmuje powierzchnię ok. 30 ha, ma 800 metrów długości w linii północ-południe i 400 metrów w linii wschód - zachód

(tylko Twierdza Główna).

Twierdza Kłodzko

Kolejna atrakcja to malownicze miasto: Kudowa Zdrój, w którym możemy zobaczyć takie rzeczy, jak:

Aqua Park ul. Moniuszki 2 a, tel. 074 8664502 czynne: codziennie w godz. 9.00 – 21.00 Aqua Park

Muzeum Dawnego rzemiosła ul. Zdrojowa 34 bud. 11, tel. 695 557 348, tel. 697 085 940

Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego w Kudowie Zdroju ul. Pstrążna 14, tel./fax: 074 8662 843 Skansen

Szlak Ginących Zawodów ul. Chrobrego 43 a, tel. 074 865 55 12, czynne: codziennie 10.00 – 18.00 Szlak

Muzeum Zabawek ul. Zdrojowa 46 b , tel. 074 866 49 70, 601 773 362 Muzeum Zabawek

Resztę atrakcji w samym mieście można poszukać na oficjalnej stronie internetowej: Kudowa Zdrój

Kaplica Czaszek w Kudowej Czermna, jedna z największych zbiorowych mogił w Europie. Kaplica Czaszek

Stamtąd skierowaliśmy się w stronę Gór Stołowych, by już pieszo zdobyć ich największy szczyt Szczelinie Wielki, który się wznosi 919 m n.p.m.

Nasze natarcie rozpoczęliśmy w miejscowości Karłowa dojście zajmuje ok. 45 min, żółtym szlakiem. W niej również znajduje się nie lada atrakcja - Park Dinozaurów, które są bardzo ładnie odwzorowane. Strona parku to: Park Dinozaurów

Szczeliniec można zwiedzać w okresie od 10 maja do 31 października jest płatne: 4 - 2 zł i trwa ok. półtorej godziny.

Szczeliniec Wielki zdjęcia

Góry Sowie - pohitlerowski kompleks "RISE" (Projekt Olbrzym) w miejscowości Walim. Jest to nie lada gratka dla miłośników militariów, historii II Wojny Światowej jak i również XX wieku.

Góry Sowie

Faworyt mojej majówki - Zamek Książ w miejscowości Wałbrzych. Obiekt ten jest trzecim co do wielkości zamkiem w Polsce, po Malborku i Wawelu. Położony na wysokim skalistym urwisku, z trzech stron otoczony jarem góruje majestatycznie nad całą okolicą i robi oszałamiające wrażenie.

Książ

Kościół Pokoju pw. Trójcy Świętej w Świdnicy, który należy do Parafi Ewangelicko Augsburskiej w Świdnicy. Jego budowę zaczęto w 1656 roku.

W całości zbudowany z materiałów nietrwałych - drewna, słomy, piasku, gliny. Paradoks chciał lub wola Boża (jak kto woli), że przetrwał do dzisiaj. Na prawdę wnętrze robi piorunujące wrażenie.

Na parterze i czterech piętrach empor mogło się zmieścić 7500 osób (w tym 3000 miejsc siedzących)!!!

Świdnica

Samo miasto jest bardzo ładne, przynajmniej część zabytkowa miasta oraz rynku, większość kamienic zabytkowych jest w ładny sposób odrestaurowanych, wszędzie jest czysto i cieszy to oko właśnie.

Po pierwszym oraz tak krótkim kontakcie z tą miejscowością mógłbym tam zamieszkać.

Miasto Świdnica

No to i ja coś skrobnę! Pochwalę się tym co naprawdę warto zwiedzić i zobaczyć, a co mi się udało w tym roku w weekend majowy.

[...]

No Karbiker narobiłeś nam dolnoślązakom trochę siary... Ty z Małopolski opisujesz NASZE :-) zabytki... Panie i Panowie z Wrocka i okolic - chyba czas, żeby zacząć się udzielać w tym wątku... Mamy naprawdę wiele fajnych miejsc.... Kilka juz wymieniłem w wątku "Turystyka - Polskie Góry 2010"

http://polishbanditcrew.pl/index.php?/topic/355-polskie-gory-2010/page__view__findpost__p__6315

Obiecuję, że znajdę chwilkę i napisze o kilku fajnych miejscach na Dolnym Śląsku w tym wątku. O swojej rodzinnej kielecczyźnie też pewnie coś skrobnę - Dąb Bartek, Zamek w Chęcinach, słynny Wąchock, Jaskinia Raj, Oblęgorek, Kadzielnia, Zamek Krzyżtopór, Muzeum Wsi Kieleckiej........

pozdrawiam

jj

PS

Karbiker - "plus" ode mnie za posta.

Edytowane przez cleaner

Po opisie Karbikera mozna ładną wycieczke szczelić - zgodnie z instrukcją  :D za  takie sprawozdanie leci +

Ja też chwale! w nowym sezonie się wydrukuje i wyruszy w wyprawę ! Dobra robota!

Edytowane przez Matis

GUZOW /pow Zyrardowski, woj Mazowieckie/

http://pl.wikipedia.org/wiki/Guz%C3%B3w_(powiat_%C5%BCyrardowski)

dla Warszawy bardzo fajne miejsce na wypad wiosna z kocykiem do parku.

dojazd: w Zyrardowie skrecamy na Sochaczew i po ok 5km po lewej mamy park z palacem /przy okazji polecam Zyrardow/

kilka fotek robionych 29.11.2009

dsc0392v.th.jpg

dsc0403n.th.jpg

dsc0405af.th.jpg

ZUMI-GUZOW

Edytowane przez przemir

No Karbiker narobiłeś nam dolnoślązakom trochę siary... Ty z Małopolski opisujesz NASZE :-) zabytki... Panie i Panowie z Wrocka i okolic - chyba czas, żeby zacząć się udzielać w tym wątku...

Do zamku w Mosznej mam 35km a dopiero w zeszłym roku byłem tam pierwszy raz :) oczywiście na motocyklu

Nie wiem czy ktoś z Was był w Kopicach, gdzie pozostały ruiny naprawdę fajnego pałacu.

Teraz obiekt jest ogrodzony i ochraniany przez pana w budce, ale jak się stanie przed bramą to i tak widać.

Kiedyś można było wejść i pooglądać z bliska, ale raz że trochę tam grozi zawaleniem, to jeszcze małolaty niszczyły to co chwile.

Polecam, jeśli ktoś będzie leciał trasą Opole - Nysa (za Niemodlinem skręcamy na Grodków)

Kopice mapa

zdjęcie1

zdjęcie2

• 2 weeks later...

Nie wiem czy znacie ta pozycje, ale pewien portal motocyklowy informuje:

Moto-Navigator, "Motocyklem po Polsce. Nawigator nie tylko dla motocyklistów", to wydawnictwo powstałe z myślą o polskich motocyklistach, którzy cierpią na niedobór przewodników turystycznych skierowanych tylko do nich. 

Pomysłodawcy i autorzy przewodnika, Marek Rawecki, Jadwiga Rawecka, Małgorzata Rawecka i Jakub Nieroda, postanowili przybliżyć miłośnikom jednośladów Jurę Krakowsko-Częstochowską. Wybór spowodowany jest popularnością tego terenu wśród motocyklistów, którzy obierają sobie jej tereny jako cel krótszych i dłuższych wycieczek. W przewodniku znalazły się nie tylko dobrze znane obiekty takie, jak np. Wawel, ale również słabiej promowane zabytki techniki, kamieniołomy i pustynie, kościoły czy miejsca ukształtowane przez naturę; w sumie to prawie tysiąc pozycji. Przewodnik nie oferuje nam konkretnych tras, gdyż autorzy wzięli pod uwagę fakt, że każdy może sobie ułożyć własną trasę wedle preferencji i chęci, zatem skupili się na prezentacji interesujących punktów, które można indywidualnie złożyć w całość. Dodatkowo w przewodniku znajdziemy ułatwiające orientację koordynaty GPS. 

Turysta podróżujący motocyklem ma zupełnie inne wymagania od tego, który podróżuje samochodem. Ma także zapotrzebowanie na innego rodzaju udogodnienia, jak choćby bezpieczny parking dla motocykla z bagażem.  Moto-Navigator oferuje zatem informacje o bazie gastronomicznej i turystycznej – restauracjach, pubach, hotelach, schroniskach i innych obiektach noclegowych.

"Motocyklem po Polsce. Nawigator nie tylko dla motocyklistów" kosztuje 35 zł, a nabyć można go na stronie internetowej, portalu allegro lub w biurze Związku Gmin Jurajskich, który wsparł wydanie przewodnika.

http://www.moto-navi...rzewodniki.html

Gdyby ktoś się skusił na ten informator - proszę o opinię ceny/jakości/wartości.

Edytowane przez Amenofis3

a widział ktoś rosyjską bazę głowic jądrowych w miasteczku wojskowym ?

a widział ktoś rosyjską bazę głowic jądrowych w miasteczku wojskowym ?

nie..

jakieś szczegóły?

Mówisz o tym MaQ? http://www.miejsca.com/sulecin-baza/

Było o tym kiedyś na TVN Turbo bodajże.

Ja ze swojej strony polecam http://www.zamek-lancut.pl/. Muzeum zamek w Łańcucie, jedna z najlepiej zachowanych i najpiękniejszych rezydencji magnackich w Europie oraz Muzeum gorzelnictwa(niestety wpuszczają tylko grupy 10+ osóB). Gdyby ktoś się zapuścił na Podkarpacie, po drodze w Bieszczady;)

Edytowane przez bugg

• 5 weeks later...

Lubuskie :Międzyrzecz

Zamek

miedz01.jpgmiedz02.jpgmiedz05.jpg

HISTORIA

Zamek w Międzyrzeczu powstał na miejscu starszego, drewniano-ziemnego grodu, położonego w widłach Obry i Paklicy. Prawdopodobnie w XIII wieku na terenie osady wzniesiono murowaną wieżę, a pełna przebudowa w ceglaną warownię nastąpiła w połowie XIV stulecia za panowania Kazimierza Wielkiego i według źródeł inicjatorem przedsięwzięcia był właśnie nasz słynny król.

Muzeum

m_reg_miedzyrzecz_p1.jpg

Bunkry:

2.JPGdo%2520folderu%2520039.jpg4.jpgPICT0019.JPGKarabanow%25202006%2520047.jpgfot.%2520Przemo%2520%25282%2529.JPGCKM%2520MG%252008%2520za%2520p%25B3yt%25B1%2520pancern%25B1.JPG

Dodatkowe info: http://www.bunkry.pl/index.php?lang=pl

Bunkry namiary:

http://maps.google.pl/maps?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&hs=f66&lr=&oq=&um=1&ie=UTF-8&q=MRU+Mi%C4%99dzyrzecz&fb=1&gl=pl&hq=MRU&hnear=Mi%C4%99dzyrzecz&cid=0,0,15473029348162333502&ei=AqB5S6y7JdjcsAbjnfjHCg&sa=X&oi=local_result&ct=image&resnum=1&ved=0CAgQnwIwAA