Skocz do zawartości

Podniesienie / Obniżanie Tylnego Zawieszenia

Gość Gacoo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, sorry że pisze właśnie tutaj ale w dziale zawieszenie nie mogłem dodać tematu.

Moje pytanie brzmi: Jak podnieść zawieszenie w Suzuki Bandit 600s 2002r. najtańszym sposobem? Potrzebuje unieść go 5cm więcej raczej nie bo wpłynie to na warunki jezdne ale zauważyłem, że jest niższy niż inne bandziory. Myślałem o tzw. dog bones czyli "psie kosci" http://www.ebay.co.u...andit+dog+bones

czy to dobry sposób? Czy wymiana jest dość łatwa?

Pozdrawiam

Opis co i jak w tymi zabawkami był na starym forum.

Średnio skracając dog bones o 1 cm moto idzie 3cm w górę i na odwrót.

Czy warto kupować to już zależy od ciebie .Jak chcesz w poniedziałek będę miał info od znajomego

czy ma na stanie grubą kwasówke i czy mi to wypali jak coś koszta na pewno mniejsze jak ściąganie z Anglii.

Co do wymiany to sadzę że bez zdolności manualnych w 30 min bez problemu to zrobisz.

• Upvote 1

ja zrobiłem cos takiego, poniewaz bandzior w serii siedzi jak jawa 350,albo cezeta
http://polishbanditc...wyzszenie-tylu/

Opis co i jak w tymi zabawkami był na starym forum.
Średnio skracając dog bones o 1 cm moto idzie 3cm w górę i na odwrót.
Czy warto kupować to już zależy od ciebie .Jak chcesz w poniedziałek będę miał info od znajomego
czy ma na stanie grubą kwasówke i czy mi to wypali jak coś koszta na pewno mniejsze jak ściąganie z Anglii.
Co do wymiany to sadzę że bez zdolności manualnych w 30 min bez problemu to zrobisz.

8mm daje ponad 3 cm...

Ogólnie chodzi mi o to gdyż: zamontowałem sobie chowaną tablice rejestracyjną i gdy stoi swoją luźno to tablica sie chowa i otwiera ale gdy juz ja usiąde to tablica zachacza o opone i nie chce sie schowac takż chce podnieść, pytałem mechanika powiedzial że adaptery jakies do zawieszenia moze zamówić za 455zł bez robocizny (no troche drogo) podniósłby sie wtedy o 5cm tyle powinno mi wystarczyc, ale chce cos tańszego.

Powiedzcie mi jak po kolei zamontować te dog bones gdybym sie na nie zdecydował oczywicie gdy by mi kolega wypalił:)

aha no i czy bandzior seryjnie teraz ma jakąś regulacje wysokosci? mechanik powiedział mi przez telefon ze nie ma czegos takiego.

Edytowane przez Gacoo

Ogólnie chodzi mi o to gdyż: zamontowałem sobie chowaną tablice rejestracyjną i gdy stoi swoją luźno to tablica sie chowa i otwiera ale gdy juz ja usiąde to tablica zachacza o opone i nie chce sie schowac takż chce podnieść, pytałem mechanika powiedzial że adaptery jakies do zawieszenia moze zamówić za 455zł bez robocizny (no troche drogo) podniósłby sie wtedy o 5cm tyle powinno mi wystarczyc, ale chce cos tańszego.

Powiedzcie mi jak po kolei zamontować te dog bones gdybym sie na nie zdecydował oczywicie gdy by mi kolega wypalił:)

A może warto utwardzić amorek?

Z tego co wiem stosunek skoku jest 1:3

montaż jest bajecznie prosty odkręcasz stare mocujesz nowe i po temacie.

Czy seryjnie ma raczej wątpię jest to już modyfikacja podciągana pod Tuning.

Edytowane przez Dante

Ale chodzi mi o to co po kolei czy demontujemy nóżke hamulca, czy sciągamy łańcuch zębatke i wogole.

Czy seryjnie ma raczej wątpię jest to już modyfikacja podciągana pod Tuning.

wkazdym motocyklu stosunek bedzie inny,rózne długosci wahacza, kosci,kołyska itd....

chodzi o to ze nie wiem gdzie to sprawdzic na jak mam ustawione bo w tym temacie jestem łysy dlatego pytam... waże 80 kg moto kupiłem od goscia który miał moze 170cm wzrostu (no dość niski) moze obniżył sobie go w jakiś sposób by ułatwić sobie wsiadanie? Gdy przejeżdżam przez policjanty łącznikiem kolektorów chaczę o nie.

wkazdym motocyklu stosunek bedzie inny,rózne długosci wahacza, kosci,kołyska itd....

Nie wziąłem pod uwage że to inny rocznik sorki.

Ale zasada jest taka krótsza kość moto w górę(jego tył)

Ale jeżeli utwardzić amorek i usiąść moto słabiej idzie w dół.

Inaczej ---- kości = wysokość tylnego zawieszenia ; amorek = twardość.

Edytowane przez Dante

chodzi o to ze nie wiem gdzie to sprawdzic na jak mam ustawione bo w tym temacie jestem łysy dlatego pytam... waże 80 kg moto kupiłem od goscia który miał moze 170cm wzrostu (no dość niski) moze obniżył sobie go w jakiś sposób by ułatwić sobie wsiadanie? Gdy przejeżdżam przez policjanty łącznikiem kolektorów chaczę o nie.

kolego przeczytaj temat ze zrozumieniem, tam sa wymiary oryginalnych kosci i wszystko podane jak na tacy, rozbierzesz swoje, sprawdzisz i bedziesz wszystko wiedział.

macie link do tamtego tematu?

Gacoo! Ty nie czytasz wątku z odpowiednią uwagą. Kolega Calanthe podał Ci temat jak na talerzu.

Z resztą, jest w tym temacie obeznany, bo tutorial jest jego autorstwa. Więc słuchaj się go ;)

A tutorial przeczytałem nawet ja, bo jest ciekawy, choć nie jeżdżę "Dziorkiem" :D

Edytowane przez toooomelo

rozumiem, a powiedzcie mi jak zmienić napięcie sprężyny?

obracajac tym :

79047400.th.gif

obracajac tym

To tak samo jak w Virago! :)

No i jak podnoszenie zawieszenia????

\

wymontowałem dognones, odległość od otworu do otworu wynosi 17,5 cm zawieszenie chce podnieśc o 5cm ile mam je skrócić?

Z tego co pamiętam to oryginał ma 16,5cm ale ręki nie dam se uciąć.