Skocz do zawartości

[Antyfog] Porównanie Czterech Modeli

Gość Mors Stefan
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Prze ostatnie trzy lata miałem okazję testować cztery rodzaje antyfogów. W moje łapska wpadły Antyfogi Oxforda, Fogcity oraz te dostarczone z kaskami Airoh Force i Airoh SV55V Color.

Na początek cechy wspólne:

- bardzo łatwo się rysują.

- podatne na uszkodzenia mechaniczne.

- bardzo chętnie przylega do nich kurz.

Cechy indywidualne.

Antyfog z Airoh Force (po 2010).

Zalety:

- pasuje idealnie do szybki.

Wady:

- trudno go zamontować.

- bardzo chętnie wypada z szybki.

- często woda dostaję się do antyfoga i utrudnia widoczność.

- pasuje tylko do jednego modelu i typu kasku, nie można go przełożyć do innego.

- szybko paruje.

Antyfog z SV 55 Colour.

Zalety:

- łatwy montażu i demontażu

Wady:

- bardzo często woda dostaję się do antyfoga i utrudnia widoczność

- mocowanie to jedynie kawałeczek klejącego żelu po prawej i lewej stronie

- bardzo szybko paruje

- nie spełnia swojego zadania

Antyfog Oxford.

Zalety:

- duża powierzchnia.

- łatwy montażu i demontażu.

- powłoka żelowa (klej) na całym obwodzie antyfoga. Woda nie dostaje się do środka.

Wady:

- bardzo szybko paruje (przy 10-ciu stopniach już dość mocno).

- nie spełnia w pełni swojego zadania.

Antyfog FogCity.

Zalety:

- łatwy montażu i demontażu.

- jedyny który sprawuje się poprawnie przy -5 stopniach.

- na prawdę działa.

- powłoka żelowa (klej) na całym obwodzie antyfoga. Woda nie dostaje się do środka..

Wady:

- należy ostrożnie go odklejać, ponieważ po paru razach klejący żel może pozostać na szybce.

- przy -10 para na nim zamarza.

Podsumowując,

Antyfogi od Airoha Force i SV 55 spokojnie można wyrzucić do kosza zaraz po wyjęciu z pudełka.

Oxford (dziś zamontowany) zaparował mi gdy szedłem 20 metrów do sklepu. Tragedia. Antyfog z Airoh Force wypadł mi dwa razy w czasie jazdy podczas podnoszenia szybki. W ciągu jednego tygodnia. Antyfog z Airoh od SV 55 non-stop łapał wodę w przestrzeni pomiędzy szybką. Za każdym razem musiałem go odklejać i suszyć, sam nigdy nie wysechł.

Fogcity działa. Po prostu.

Uwagi ogólne:

Nie noście w kasku z antyfogiem rękawiczek, kluczy, czy innych rzeczy. Brudzi się momentalnie a jeszcze szybciej rysuje.

Te ustrojstwa kurza się bardzo szybko i po prostu przestają działać. Raz na jakiś czas trzeba go umyć. Wystarczy zwykła woda i opuszki palców.

• Upvote 3

Recenzja fajna, ale AIROH nie AIROcH :) Popraw proszę, bo razi mocno.

Recenzja fajna, ale AIROH nie AIROcH :) Popraw proszę, bo razi mocno.

Poprawione, dzięki :)

Dołożę krótką recenzję antifogu w Shoei Xr-1100: można i pół godziny stać na skrzyżowaniu przy -20 czekając na zielone i celowo chuchać ile sił w płucach na szybkę a i tak śladu zaparowania nie będzie :)

Właśnie siedzę na allegro i zastanawiam się nad "kup teraz" fog city. Powiedz jeszcze proszę, jaki model fogcity tutaj opisujesz, zwykły w czerwonym opakowaniu (classic) czy może proshield (w białym), różnica w cenie jednak jest, a skoro zwykły tak robi robotę to może sobie odpuszczę proshielda.

Dołożę krótką recenzję antifogu w Shoei Xr-1100: można i pół godziny stać na skrzyżowaniu przy -20 czekając na zielone i celowo chuchać ile sił w płucach na szybkę a i tak śladu zaparowania nie będzie :)

Takie coś by mnie interesowało. Tylko czy jest opcja zakupu bez kasku.

Jako ciekawostkę podam, że af Oxforda zaparował mi pół godziny temu jak na niego chuchałem. Przy +20 w słońcu :)

Właśnie siedzę na allegro i zastanawiam się nad "kup teraz" fog city. Powiedz jeszcze proszę, jaki model fogcity tutaj opisujesz, zwykły w czerwonym opakowaniu (classic) czy może proshield (w białym), różnica w cenie jednak jest, a skoro zwykły tak robi robotę to może sobie odpuszczę proshielda.

Powiem tak, opakowanie było inne niż to: http://allegro.pl/fo...2284050982.html więc chyba zwykły miałem.

[Edit]

O taki dokładnie:

http://www.motoemi.pl/folia-fogcity-classic-antifog-p-3033.html

Teraz sobie przypomniałem, że nie mogłem znaleźć proshield'a w wersji bezbarwnej i kupiłem zwykły.

Edytowane przez Mors Stefan

Takie coś by mnie interesowało. Tylko czy jest opcja zakupu bez kasku.

Kupić się da :D Na ebay są po ok 20 funtów, tylko pytanie czy będzie pasował do inszych kasków ??

Powiem tak, opakowanie było inne niż to: http://allegro.pl/fo...2284050982.html więc chyba zwykły miałem.

[Edit]

O taki dokładnie:

http://www.motoemi.p...fog-p-3033.html

Teraz sobie przypomniałem, że nie mogłem znaleźć proshield'a w wersji bezbarwnej i kupiłem zwykły.

No i super, ten mam w sklepie we wro od ręki. :)

Kupić się da :D Na ebay są po ok 20 funtów, tylko pytanie czy będzie pasował do inszych kasków ??

Z tego co się orientuję, to nie ma filozofii, tylko, że on nie ma kleju, jak fogcity, tylko taką "uszczelkę" i trzyma się na pinach w szybie, więc to od tego raczej zależy, piny z resztą PONOĆ można dorobić, tylko trochę ryzyko. Sam się zastanawiam czy nie dałoby się u mnie pokombinować, wykręcić piny na zrywki i zamiast tego wkręcić w drugą stronę na pinlocka. Ale póki co fogcity.

Chłopaki czy wy piszecie o antifogach czy pinlockach ? :]

Z tego co się orientuję, to nie ma filozofii, tylko, że on nie ma kleju, jak fogcity, tylko taką "uszczelkę" i trzyma się na pinach w szybie, więc to od tego raczej zależy, piny z resztą PONOĆ można dorobić, tylko trochę ryzyko. Sam się zastanawiam czy nie dałoby się u mnie pokombinować, wykręcić piny na zrywki i zamiast tego wkręcić w drugą stronę na pinlocka. Ale póki co fogcity.

Mam w swoim Sharku wkręcone piny, ale na zewnątrz do montowania tzw. tearoff czy jakoś tak, takie folijki na zewnątrz szybki, ciekawe czy jakby dać to jakoś do środka to podszedłby ten antifog z shoei, a jak nie to czy ten fogcity jest uniwersalny i podchodzi do każdej szybki, no i jakie z jego wielkością ?? Czy ogranicza jakoś widoczność lub w niej przeszkadza ??

Mam w swoim Sharku wkręcone piny, ale na zewnątrz do montowania tzw. tearoff czy jakoś tak, takie folijki na zewnątrz szybki, ciekawe czy jakby dać to jakoś do środka to podszedłby ten antifog z shoei, a jak nie to czy ten fogcity jest uniwersalny i podchodzi do każdej szybki, no i jakie z jego wielkością ?? Czy ogranicza jakoś widoczność lub w niej przeszkadza ??

No to do zrywek, czyli to co ja, czyli myślisz o tym samym ;) Ten fogcity jest uniwersalny tylko trzeba go podkleić w odpowiednim miejscu, żeby miejsce z klejem nie wchodziło w pole widzenia zanadto i żeby nie haczył o uszczelki. Chyba, że masz "niestandardową" szybę, jakąś z wycięciami, mega szeroką albo kask z dziobem a'la enduro.

shoei jest wyprofilowany do szyby i zamocowany na pinach - wystarczy że piny będą luźne albo kształtem nie do końca się dopasuje do wizjera i będzie rozszczelnienie - parowanie gwarantowane. Podstawa to SZCZELNOŚĆ. Nie kupowałbym tego do innego rodzaju kasku.

Zawsze myślałem, że antifog to coś w sprayu a pinlock to pinlock ale może stosuje się te nazwy zamiennie...

Edytowane przez Stempel

również polecam fogcity - mam ten tańszy (czerwone opakowanie) i jestem zadowolony, faktem jest, że najniższa temp przy jakiej go używałem to coś ok 2 st, ale nic nie parowało

pomimo, że wiele opinii krąży, iż łatwo się rysuje, to nawet jeśli porobiły się jakieś ryski, to póki co nie zauważam tego podczas jazdy

widoczności nie ogranicza, natomiast szybka paruje w miejscach, których nie przykrył, co w sumie potwierdza jego efektywność

i jeszcze jedno - zrobiłem na nim niespełna 3,5 km

o oxfordzie czytałem niepochlebne opinie, a i tylko te 2 naklejane zauważyłem w ofercie na "alle"

co do różnicy między pinlockiem a antifogiem, to z info które udało mi się uzyskać, to pinlocki właśnie mocowane są na te "kołeczki" do szybki, antifogi albo są w sparyu albo naklejane...

jak szybka jest przystosowania do założenia pinlocka, to można wybierać, jeśli nie, to pozostaje antifog

poniżej testy fogcity i oxforda na motogenie:

http://www.motogen.pl/laboratorium/testy-akcesoriow/antifog-oxford-ultra-clear,art40.html

http://www.motogen.pl/laboratorium/testy-akcesoriow/fogcity-sposob-na-zaparowany-wizjer,art28.html

Chłopaki czy wy piszecie o antifogach czy pinlockach ? :]

Pinlock służy do mocowania antyfoga określonego rodzaju.

Sam antyfog może być w paru postaciach: kawałka plastyku, psikadła w sprayu czy folii.

[Edit]

Oxford to dno. Zaparował mi przy +20 w słońcu. Blowal podał linki do testów, w pełni się z nimi zgadzam.

[Edit2]

Przemyłem Oxford'a czystą wodą.

Pomogło, przy 10-ciu stopniach jak jest sucho nawet działa, ale jak pada to nadal paruje. W taki specyficzny sposób - pary nie widać, ale kształty stają się zamazane.

Dziwne.

Edytowane przez Mors Stefan