Skocz do zawartości

Układ Paliwowo-Powietrzny Gpz 500 - Jak Podłączyć

Gość vego
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

jako że mechanikiem nie jestem i nie mam też wielkiego doświadczenia liczę na poradę od Was.

W moim GPZ 500 widać ze było sporo mieszane i brakuje w układzie niektórych elementów z manuala mianowicie : Kanistra ( nr 6 na schemacie, separatora nr 15 na schemacie).

Zamieszczam na rysunku orginalnego schematu moje podłączenia ( takie jakie już było po zakupie) :

G6ikS.jpg

jND8J.jpg

rurka zaznaczona na czerwono to przewód paliwowy od kranika baku.

zielony nr 5 to podciśnieniowy z prawego gaźnika podłączony mam również do kranika). Rurka nr 6 to podciśnienie z lewego gaźnika podłączone do ciśnienieniowego przełącznika. Zaznaczona rurka nr 4 leci od gaźników i nie jest podłączona z niczym (rozumiem ze to rurka odporowadzajaca nadmiar paliwa w gaznikach ? ). Rurka od baku zaznaczona na niebiesko również nie jest podłączona do niczego ( przełożona kolo amortyzatora tylnego) zapewne jako odpowietrznik.

W moto nie mam ( nie było) zainstalowanego separatora oraz canistra. Teoretycznie mimo różnicy w manualu układ połączeń wydaje się ok.

Czy podłączenie jakie mam jest prawidłowe ?

Moto zrobiłem w poprzednim sezonie jakieś 500 km. Zauważyłem wtedy ze po odpaleniu często kopcił z prawego wydechu białawoszarym dymem , z lewego nie albo bardzo minimalnie.

Tydzień temu gdy składałem moto pomyliłem wężyk podćiśnieniowy z prawego gaźnika i podłączyłem do układu chłodzenia ( taka sama rurka) - zassało mi płyn chłodniczy do gaźnika i komory.

Wyjąłem swiece, przeczyściłem wydechy , oczyściłem tłok ( nie ma tak juz sladów płynu), spuscilem płyn z gaźnika(był tylko w prawym gaźniku , w lewym tylko paliwo).

Moto pali bez problemu , ale po mniej wiecej 10-20sekundach zaczyna kopcic z prawego wydechu i uchodzi również dymek z wyjścia kolektora prawego w silniku. Dymek barwy jasnej . Im dłużej silnik chodzi tym bardziej go czuć.

Silnik ma temperature taka że można do głowicy przyłożyć spokojnie rękę.

Teraz nie wiem czy już wcześniej z takim kopceniem jeździłem i przyczyny mam szukać gdzie indziej niż w mojej pomyłce podłączenia rurek.

Czy może go delikanie 'przepalić' nie zważając na kopcenie z wydechu ?

Zawory ustawiłem przed felernym podłaczeniem i zassaniem płynu przez gaźnik, aczkolwiek nic nie stuka nie puka - tylko delikatne szumienie pracy zaworów słychać.

sprawdzałem olej i nie widziałem śladów płynu , ale może jednak jakies niewielkie ilości się mieszają ?

wydaje się być ok, odpal i przegoń moto - masz resztkę płynu w kolektorze

wydaje się być ok, odpal i przegoń moto - masz resztkę płynu w kolektorze

również tak myślałem. Zdjąłem układ wydechu i spuściłem z niego płyn - troche tego było. Dziś wymieniłem świece i zaglądnąłem do cylindrów - płynu nie było , tylko troche 'syfu'. Odpaliłem moto 3 razy po jakies 30sek. Za każdym razem po chwili szedł dymek z prawego wydechu i z otworu wydechowego bezpośrednio przy silniku (tam gdzie wychodzi kolektor wydechowy). Najbardziej niepokoił mnie zapach lekkiej spalenizny i dlatego gasiłem silnik po tych 30sek , nie przypominam sobie zeby wczesniej mi cos tak smierdzialo.

Czyli sprobowac odpalić go na dłuzej ? nie przejmując się smrodem ?

Zastanawiam sie jeszcze nad poziomem paliwa w tym prawym gaźniku i czy ewentualne zalanie benzyną może powodować też takie kopcenie ? czy ewidentnie jest to spalanie sie płynu chlodniczego ?

Jak odpalalem zima przy +5st to zastanawialo mnie wlasnie dlaczego kopcił tylko z prawego tłumika... i dalej nie znam odpowiedzi na to

zaczynam brac pod uwage walnieta uszczelke lub glowice... O_O

Edytowane przez vego