Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Vidon ja uzywam od jakis 8 lat :D

Vidon ja uzywam od jakis 8 lat :D

Poprosze o cene wraz z wysylka  1l do 1 gen na pw ;)

ktoś kiedyś pisał o podkładach rowerowych do lag by utwardzić zawieszenie

http://allegro.pl/podkladka-dystansowa-stery-fsa-ahead-1-1-8-10mm-i5613555410.html nada się? i jak z wytrzymałością takiej podkładki? bo za 2zł to tic taców się nie kupi nawet :P

To zadna filozofia zeby tylko rozmiar sie zgadzal

ktoś kiedyś pisał o podkładach rowerowych do lag by utwardzić zawieszenie

http://allegro.pl/podkladka-dystansowa-stery-fsa-ahead-1-1-8-10mm-i5613555410.html nada się? i jak z wytrzymałością takiej podkładki? bo za 2zł to tic taców się nie kupi nawet :P

Ja pisałem.

Mam cały czas takie wsadzone. Ostatnio robiłem przegląd zawieszenia i nic się z nimi nie stało po tych paru latach i 30 tyś km jazdy.

Taka podkładka to nic innego jak regulacja napięcia wstępnego, którą niektóre motocykle mają w lag korkach u góry.

Przy okazji zapytam o olej do zawieszenia, bo do tej pory używałem motula 15W (na 10 za bardzo pływa mi przód) i chciałbym może coś innego wypróbować. W sklepie polecono mi motorexa albo castrola. Ktoś zna temat z praktyki jak te oleje mają się do siebie?

Mam pytanie, otóż zmienilem uszczelniacze, olej, wczesniej oczywiscie dokładnie oczyscilem elementy. Złożyłem, zalałem olejem i pojechalem wyprobowac, jeździ sie dobrze. ale dopiero teraz zobaczyłem oznaczenia na skrzykawce i prawdopodobnie wlałem 531ml oleju do lag. Czy jest potrzeba odlać troche, czy moze tak zostac?
Z góry dziekuje za odpowiedz :)

Niestety, była to moja pierwsza własnoręczna wymiana, więc o sprawdzeniu poziomu zapomnialem(na filmiku instruktażowym nie było)
Czyli pozostaje znow rozebrac, sprawdzic i ewentualnie odlac?
Z tego co sie już zorientowałem, spreżyna i tuleja ma byc wyciąnieta. A lag ma byc "rozciągniety"? czy złożony?

Dobra po pierwsze popraw przywitanie , druga rzecz czy to naprawdę tak trudno ściągnąć serwisowke z działu wiedzy i samemu poszukać? Mnie osobiście byłoby głupio pytać skoro rozwiązanie mogę sam znalesc troche wlasnej inwencji a nie czekać aż wszystko podadzą na tacy.

Przejrzalem serwisówke pobraną ze strony Suzuki, jednak nie mogłem znalesc informacji na ten temat. W takim razie trzeba pobrac z PBC . Dziekuję za odpowiedz i pozdrawiam ;)

Jak będziesz próbował zmierzyć na wciśniętej to trochę sobie wylejesz olej dookoła ;)

Jak będziesz próbował zmierzyć na wciśniętej to trochę sobie wylejesz olej dookoła ;)

co za bzdura,

Oczywiście, że mierzymy na wciśniętej ladze bez bebechów. Ma być chyba 110mm od krawędzi lagi do tafli oleju, ale to już manual powie.

Przepraszam. Moja pamięć mogła mnie zawieść a sugestia byla poparta wlasnym doswiadczeniem.Przepraszam za wprowadzenie w błąd ;)

A ktoś wie ile oleju w przeliczeniu na ml powinno być w ladze gsf 600 2000r? Aby ewentualnie wyciągnąć nadmiar.

Było o tym nie raz nie dwa na forum uzyj szukajki. Ściągnij serwisowka przyda się na pewno większość odpowiedzi jest właśnie w niej https://polishbanditcrew.pl/forum/73-nowości-z-działu-download-pbc/page-2?prune_day=100&sort_by=Z-A&sort_key=last_post&topicfilter=all

• 1 month later...

jakiś czas temu puścił mi uszczelniacz (prawdopodobnie przez rysę na ladze) trochę wyciekło i zawias zrobił się miękki i tu mam pytanie bo potrzebuje odstawić bandita do mechanika (jakieś 15km), co myślicie o tym żebym przejechał ten dystans na kołach? zdaję sobie sprawę, że jest to odrobinę niebezpieczne więc jechałbym na maxa ostrożnie, zastanawiam się tylko czy przez to, że trochę oleju brakuje i jest 'miększejszy' mogę nieświadomie pogorszyć sprawę i coś jeszcze uszkodzić?

Edytowane przez tolek_banan

Nic nie uszkodzisz. Jedź spokojnie, niezbyt szybko, płynnie, taki ecodrajving. Ważne by nie walić po dziurach, tylko delikatnie dojechać i wszystko będzie OK.

W amorze masz sprężyny i olej. Olej opóźnia działanie sprężyn. Jak jest mniej oleju, to amory są bardziej miękkie ale jako tako działają.

Taka jest moja teoria.

a moja teoria jest taka - jak tylko nie będzie kapało na tarcze hamulcowe to będzie OK :)

A ileż Ci tego oleju wykicha? Przecież to się nie leje jak z kranu :P

To, że się lekko poci to jeszcze nic.. gorzej jakby Ci zalewało tarcze, tak jak lelon mówi

A tak to ubytek 5ml z 500, to nie jest tragedia chyba

ok dzięki, trochę już tam wyciekło ale powycierałem i dla pewności odtłuściłem tarczę. Bałem się po prostu, że jak będzie dobijać przy nierównościach to może uszkodzić nowe sprężyny albo coś innego

• 1 month later...

Takie pytanko, mam serwisówkę do GSF650 K5 - K6 i jest w niej napisany limit długości dla sprężyny przedniej lagi - 332mm dla wersji S..

Problem w tym, że dziś zmieniałem olej w lagach i zmierzyłem swoją sprężynę... miara pokazała 390mm  :oczy:

Ktoś wie o co chodzi? Bandzior 650 2006.......

Takie pytanko, mam serwisówkę do GSF650 K5 - K6 i jest w niej napisany limit długości dla sprężyny przedniej lagi - 332mm dla wersji S..

Problem w tym, że dziś zmieniałem olej w lagach i zmierzyłem swoją sprężynę... miara pokazała 390mm  :oczy:

Ktoś wie o co chodzi? Bandzior 650 2006.......

To powiem wam, że lipa, na forum ściśle tematycznym na temat danego modelu motocykla nikt nie zna jednego z podstawowych parametrów... Blado wypadacie na tle innych forów. No nic poszukam pomocy gdzieś indziej. Powodzenia życzę.

To powiem wam, że lipa, na forum ściśle tematycznym na temat danego modelu motocykla nikt nie zna jednego z podstawowych parametrów... Blado wypadacie na tle innych forów. No nic poszukam pomocy gdzieś indziej. Powodzenia życzę.

Blado to wypadło Twoje przywitanie. U nas taka zasada, że dostajesz tyle ile dajesz, a wyznacznikiem jest regulaminowe przywitanie. Popraw się, to pewno znajdzie się odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. Pozdro.

Edytowane przez GreGF

Ja podejrzewam, że wiem co to oznacza, ale tak jak zostało wspomniane - przywitanie u nas wygląda trochę inaczej ;)

Na pocieszenie powiem, że 3/4 użytkowników przez to przechodzi, bo nikomu się nie chciało czytać zasad :)

A na kolejne pytanie "po co te zasady", już śpieszę z odpowiedzią. Otóż właśnie dzięki nim, to forum jeszcze się nie rozpadło, codziennie ktoś tu zagląda i wszyscy żyją długo i szczęśliwie