Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. W lagach sie przez wieki nic nie zmieniało bo nie ulepsza sie doskonałego. Takiego konkretu szukałem. a swoja droga to maly ugniot przewidzieli. Na moje oko 37,4 do 33,7 cm minmalnej.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

• 8 months later...

Hej, koledzy. Zabrałem się za wymianę uszczeniaczy w lagach i podczas składania wszystkiego w całość utknąłem na małej sprężynce, której nie widzę na schemacie serwisówki :

https://partsss.com/es/suzuki/recambios/carretera/bandit-gsf600/2003/55a-front-fork-damper-model-k3k4/pid96512.html -

Dwie rzeczy:

- element nr 10 - plastikowa tulejka - u mnie jej szersza krawędź (oznaczona pomarańczową strzałką na zdj) była skierowana w stronę lagi a nie golenia. Na schemacie szerszą krawędzią jest skierowana w dół  - więc przypuszczam że przy składaniu lepiej trzymać się serwisówki niż tego w jaki sposób to zastałem ?!.

- ta mała sprężynka (czarna strzałka na zdj), ktoś może mi  powiedzieć z której strony tej plastikowej tulei (element nr 10) powinna się znajdować ?

Przy demontażu drugiej lagi starałem się to upilnować, ale też mi uciekła.

Z góry dzięki za pomoc

post-5696-0-28398700-1518808382_thumb.jpg

Tuleja szerszym w dol a sprezynka w srodku tej tulei

Piekne dzieki. Nie wiem co za magik to robil przede mna, ale czlowiek glupieje jak zobaczy cos takiego.

Tuleja szerszym w dol a sprezynka w srodku tej tulei

Okazuje się, że jednak jest coś nie tak. Jeżeli zmontuje wszystko wg. serwisówki, tego co napisałeś , w kolejności jak na zdjęciu, to okazuje się, że po wkręceniu śruby spustowej laga nabija się na tą plastikową tuleję (zielona strzała na zdjęciu) i się klinuje. Klinuje się podczas nabijania panewki tej pod uszczelniaczem i wtedy nie idzie rozciągnąć lagi, żeby po włożeniu sprężyny i wlaniu oleju móc zakręcic korek. Natomiast jeśli zmontuję to w postaci jakiej to zastałem - czyli plastikowa tuleja węższą stroną w dół to wszystko po zmontowaniu i odpowietrzeniu działa idealnie.

Teoretycznie kilka lat tak jeżdziłem nieświadomie i gdyby nie cieknący uszczelniacz pewnie bym tylko olej wymienił i dalej tak śmigał, ale nurtuje mnie co jest nie tak skoro na serwisówce jest inaczej .  Dodam tylko, że  szersza część tej plastikowej tuleji ma idealne miejsce styku za lagą. hmm :/ może jednak w prawidłowy sposób to montuję - np na serwisówce nawet nie ma tej sprężynki, o któą pytałem wcześniej - ma ktoś inny schemat techniczny ?! ja tylko taki znalazłem. 

post-5696-0-12492900-1518879567_thumb.jpg

Ma byc tak jak w serwisowce i koniec, w poniedzialek bede robil jakkes zawieszenie banditowskie to Ci pokaze jak ma byc poskladane.

Ale co ci sie klinuje jak prawidłowo zamontujesz plastikowa koncowke? Jezeli laga pracowala na odwrotnie zamontowanym plastiku na końcówce odbijaka to jak moze sie blokowac kiedy przykrecisz odwrotnie (poprawnie)?

Przykrec tak jak w instrukcji, szarpnij jezeli ci sie schowala, nalej olej i zakreć.

Wiadomo ze lagi dzialaja ciagle pod duzym obciążeniem i dla ciebie moze sie zacinac bo nie dzialasz taką siłą jaka normalnie moto je poddaje

Czy wahacz tylni z bandita 1250 podchodzi bez problemu do 650? A co z felga? Może zostać ta sama?

a to temat o tylnym zawieszeniu ?

• 1 month later...

Wie ktoś skąd zamówić sprężyny progresywne do gsf 650 09r? Bo bardzo mało sklepów je oferuje i jakiej firmy? Te tańsze się różnią czymś od droższych jak np yss a hyperpro?

Nie masz czasem lag i goleni tych samych, które wkładali do k7 i k8? Sprawdź to sobie bo jeśli tak to podeszłyby Ci takie :

https://www.zawieszeniemotocyklowe.pl/hyperpro-sprezyny-progresywne-przod-z-olejem-suzuki-bandit-650s-2007-p-35582.html

ja zamawiałem z tej strony hyperpro do mojego b12, czekałem 2 tyg, kontakt ze sklepem 'taki o' ale najważniejsze że dotarły w terminie.

Nie wiem jaka jest różnica między nimi a yss i choć nie polatałem na nich za dużo bo ok 100km (niedawno założyłem i nie było jeszcze warunków pogodowych/czasu) to różnicy w porównaniu do serii nie dało się nie zauważyć i banan na ryju był. 

wymieniłem też amora z tyłu i ogólnie inne moto

Edytowane przez linczester

Wydaje mi się że ten sam ale nie rozumiem dlaczego niektórzy podają inne lata motocykli, np.  Do k5-k6 później k7-8, k9+ albo inni od k7+, a wymiary wszędzie są te same sprężyn... I się waham :P

Ja na lata produkcji, które podają sprzedawcy nawet nie patrze. Buda z 1250 silnik z 1200. Rocznik mam 2007 w dowodzie (produkcji) ale i tak wszędzie podaje 2006 bo odechciało mi się już tłumaczyć, że to nie wodniak. Nawet na forum podałem 2006 (jakoś tak z przyzwyczajenia).

Jak wymiary Ci się zgadzają (upewnij się) to zamawiaj hyperpro - robią robotę

Napisałem do nich maila i będę działał :) a z ciekawości jakie mają wymiary te sprężyny na długość? 

O to bym musiał pomierzyć ale nie chce mi się znowu rozbierać zawieszenia :) Z tego co kojarzę 5 cm dłuższe od tych z serii ale nie jestem pewien czy w przypadku Twojego zawieszenia będzie tak samo.

Gdyby w sklepie nie wiedzieli, to napisz do źródła (producenta) jaki nr katalogowy przewiduje do Twojego rocznika motocykla, albo poszperaj gdzieś w necie i zamawiaj zgodnie z tym, co Ci odpiszą/co znajdziesz.

A ktoś zna firmę yss bo nic ciekawego na ich temat nie mogę znaleźć?

Hyperpro mają 385mm długości

Edytowane przez Hanni

Hej Pany. Moje lagi wpadają bradzo nisko i jest mały skok podczas jazdy. Zastanawiam się czy coś nie było przerabiane tam. Czy może macie wymiar dla spacerem, spring czyli rurki dystansowej przednich lag? Numer kat 51176-10D40-000. Na dniach będę mierzył sprężyny ale wydaje mi się że te dystanse są krótsze niż na zdjęciach.

Dzięki!

Sadek87, dnia 11 Kwie 2018 - 11:25, napisał:

Hej Pany. Moje lagi ...

Oj, jest pewien problem i zapewne takze inni o tym napisza.

Luknij tutaj prosze

https://polishbanditcrew.pl/forum/9-przywitania/

Tam na kolorowo wszystko napisane.

zapraszamy do przywitalni, tematu nie zamykam bo przydaje się innym ale dopóki się nie przywitasz to nie możesz liczyć na pomoc .

Oki, to przywitany ;) sorka zapomniałem się

Miezylem dystans i ma 183 mm. Sprężyna ma 379mm i wygląda ok. Co o tym sądzicie?

Mam pytanie ile może kosztować wymiana uszczelniaczy w lagach materiał z robocizną . Zauważyłem właśnie że na prawej pojawiła się kropla oleju mam zamiar wykonać serwis na obu .
Z góry dziękuje

mam zamiar wykonać serwis na obu .

Znaczy, brales pod uwage takze wykonanie serwisu tej jednej?

Bynajmniej tym zdaniem to potwierdzasz.