Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Evan napisał:

Lagi wypolerowalem na tokarce, poskładane, tyle że wlałem 507ml oleju wg serwisowki i nie zgadzał się poziom - 104mm do lustra oleju. U mnie po wlaniu 507ml oleju wyszło ok 118mm wysokości. Dolałem troszkę oleju żeby było te 104mm i poskładałem. Wszystko poskręcane kluczem dynamometrycznym, jeszcze wymiana płynu hamulcowego i czekać na sezon.. o ile sytuacja z Rosją się nie rozwinie :) i paliwo nie będzie po 15pln :D

Może być za dużo oleju z tego względu że masz inne sprężyny. U mnie w b12 na oryginalnych sprężynach powinien być 99mm poziom ale po zmianie na sprężyny progresywne producent zaleca już poziom 145mm (a sprężyna tylko troszeczkę na dole miała więcej zwojów). Jak zawiecha będzie za bardzo kołkowata to trzeba będzie troszeczkę oliwy odciągnąć - ale to zobaczysz.

po lewo oryginalna sprężyna po prawo progresywna

20200222_125239.jpg

Edytowane przez Asterix
dodanie foto

No ja trochę dolałem żeby poziom się zgadzał.

Jak to jest z tą ilością. Serwisówka mówi 507ml na lagę czyli troszkę ponad litr na dwie. Oczywiście wszystkie oleje w sprzedaży są w butelkach po 1L. Brać dwie? 🙄 Planowałem brać synpowera 10W.

no jak będziesz czyścił i płukał lagi to pasuje  wlać tyle ile być powinno, jak wlejesz mniej to pewnie nic sie nie stanie nie zauważysz pewnie nawet różnicy, ewentualnie  może ktoś w okolicy ma  jakaś  poratować   brakującymi mililitrami :D

Wziąłem dwie butelki. Druga się przyda bo w kolejce są też do zrobienia lagi w WSK a tam jest dużo mniej :D

Ja jak mi braknie to dolewam po równo w każdą lagę czegoś na podobę, jakiś hipol etc ujdzie w małych dawkach. W jawie chyba nawet specjalnie mixa zrobiłem, żeby tak nie nurkowała i o niebo się sztywność poprawiła.

P.S. nie lej rzepakowego tylko bo się będzie pienić 😆

Edit: otwarte butelki oleju do lag na lajcie mogą leżeć i czekać. Słabo za to z hamulcowym bo ciągnie wodę z natury więc trzeba dobrze zabezpieczyć.

Edytowane przez Havana

ale jak hipol wymieszasz  to nie bedzie sie pienic ?

Raczej nie bo chyba ma dodatki antyspieniające, przekładniowy to też olej do "pluskania".

Ja w lagi leje Manola 10w40 4-takt. Gs 500 zrobione ponad 40 kkm, Varadero ponad 20kkm, gixem 5kkm. W każdym z motocykli panewki zdrowe, nie przebarwione, nie pozacierane. Ale olej w zawieszeniu zmieniam średnio co 3 oleje silnikowe  czyli pomiędzy 18-20 kkm. Jeśli uszczelniacze są dobre to zostawiam, szybkie i mocne płukanie środka i podzespołów zawieszenia, nowy olej i w godzinę moto gotowe. Akurat mam teraz do zrobienia w GieeSie i Viadrze.

• 1 month later...

Witam.
Kupiłem osobno do gsf 600s 02r. Uszczelniacze olejowe i pylowe. Do olejowych nic nie mam ale pylowe all bals 57-107 nie są już takie same jak oryginał. Raczej tego nie nie zamontuje bo obawiam się że sprezynki zaraz skoroduja i będzie po uszczelnieniu. Ktoś wie co kupić bo oszukalem się i nie bardzo mogę znaleźć. Wym 41x53.5x8.5 57-107.thumb.jpg.2e687b534f450e1f36178c1d5e304178.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

19 godzin temu, bercik2 napisał:

Witam.
Kupiłem osobno do gsf 600s 02r. Uszczelniacze olejowe i pylowe. Do olejowych nic nie mam ale pylowe all bals 57-107 nie są już takie same jak oryginał. Raczej tego nie nie zamontuje bo obawiam się że sprezynki zaraz skoroduja i będzie po uszczelnieniu. Ktoś wie co kupić bo oszukalem się i nie bardzo mogę znaleźć. Wym 41x53.5x8.5 57-107.thumb.jpg.2e687b534f450e1f36178c1d5e304178.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

ari , ale allballs jako budzet tez ok 

Edytowane przez benywariat

ari , ale allballs jako budrzet tez ok 
Olejowe kupiłem Ari 102. A te allbals 57-107 są innej budowy. Możesz podać nr tych Ari co będą pasować do gsf 600 2002r. ?

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Czy ta tulejka jest montowana w obu lagach czy tylko w jednej? Jest to element amortyzatora z przeniego zawieszenia w 1250. Pytam bo rozbierałem zawieszenia i brakuje w jednej ladze tej tulejki.

51195-31E00-000_B.jpg

Edytowane przez gozdzik77

5 godzin temu, gozdzik77 napisał:

Czy ta tulejka jest montowana w obu lagach czy tylko w jednej? Jest to element amortyzatora z przeniego zawieszenia w 1250. Pytam bo rozbierałem zawieszenia i brakuje w jednej ladze tej tulejki.

51195-31E00-000_B.jpg

a moze zajrzysz do serwisowki ? tam masz wszystko , jest przeciez na forum . Ale tak jest w obu 

benywariat - dzięki za pomoc.

• 2 months later...

Cześć.

Przy serwisie lag okazało się ,że jedna z rur jest mocno porysowana w miejscu roboczym uszczelniacza (ta laga powoli zaczynała się pocić). Poprzedni właściciel nie odkręcił dolnej śruby (obrobiony imbus) i w środku było łajno 🙄.

Ale do rzeczy jedną lagę z reanimowałem ,a w drugiej padło na wymianę rury i tu moje pytanie.

Kupować nowy zamiennik ( mam wątpliwości co do jakości)

Czy szukać używek??

Jeśli zamiennik to jakiej firmy?? Bo ceny wahają się od 350 do 800 zł.

A z ciekawości dzwoniłeś do ASO?

22 minuty temu, Waluś napisał:

A z ciekawości dzwoniłeś do ASO?

Jeszcze nie 🤔

Dzwoniłem do ASO w Łodzi .

Brak towaru oraz symbolu zamiennika. Ostatnia cena widniejąca to 1200 zł za sztukę.

Więc kupuje TLT.

Nie wiem jak z jakością części z Tecrolu, ale jakość usług u nich leży i kwiczy i nikomu ich nie polecę. Beny widział jaką maniane odwalili z moimi lagami w gsxf (stary olej, za mało oleju, wybite panewki uznali za sprawne....)

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Srapatapatalka

• Upvote 1

ja raz od nich kupowałem  i nie było problemu szybko sprawnie i pasowało

Ja kupowałem przez @benywariat lagi do fazera. Wykonanie miodzio. 

zadzwoń do @benywariati podpowie co to za firma.

@Gregu też wymieniałem lagi. On kupowałem chyba s larsson.  Podpytaj gdzie i jakiej firmy, bo to było tej samej firmy co od @benywariat

Lagi spisują się super. 

W dniu 12.07.2022 o 15:11, bald napisał:

tylko nie tecrol , to nie bta firma co kiedys , a juz jak Ryś odszedl to masakra , radzior moze cos powiedziec bo odebraismy lagi w ktorych nawet w jednej nie wymienili oleju ale kase oczywiscie skasowali 

• Upvote 1

10 godzin temu, benywariat napisał:

tylko nie tecrol , to nie bta firma co kiedys , a juz jak Ryś odszedl to masakra , radzior moze cos powiedziec bo odebraismy lagi w ktorych nawet w jednej nie wymienili oleju ale kase oczywiscie skasowali 

Nie Radzior, a ja miałem taki przypadek u tych dziadów :) 

Ryś ma swój serwis https://zawieszenia-motocyklowe-tadeusz-rys.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

W dniu 15.07.2022 o 08:30, Ragor napisał:

Nie Radzior, a ja miałem taki przypadek u tych dziadów :) 

Ryś ma swój serwis https://zawieszenia-motocyklowe-tadeusz-rys.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

ze rys ma swoj serwis to ja wiem , chyba nawet dawalem namiary ale jak moglem Ciebie z Radziorem pomylic to ja nie wiem , pewnie slownik :D