Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jade sobie dziś spokojnie prze miasto 100-110 i nagle na drodze pojawia mi sie dziura niestety nie ominąłem jej. Mocne udezenie i jade powoli dalej , czuje lekkie bicie. Zjeżdżam na pobocze chce zobaczyć czy czasem felga sie nie wygięła..patrze a Tu LAGI zablokowane, amortyzator dobił się do końca i tak został. Oczywiście sie wystraszyłem ze kolejne wydatki na spręzyny które pękły lub coś takiego.

Dojechałem do grazu powoli i odkręcam przednią ośke no i amortyzator odskoczył nagle. Cały uradowany patrze czy wszystko si.

Piszę ponieważ komuś się moze kiedyś podobnie przydazyć i juz będzie wiedział jak to rozwiązać.

miał ktoś kiedyś z was taki przypadek?

Wydaje mi się że za mało oleju w lagach i dlatego tak ci się stało

Witam.

Jade sobie dziś spokojnie prze miasto 100-110 i nagle na drodze pojawia mi sie dziura niestety nie ominąłem jej. Mocne udezenie i jade powoli dalej , czuje lekkie bicie. Zjeżdżam na pobocze chce zobaczyć czy czasem felga sie nie wygięła..patrze a Tu LAGI zablokowane, amortyzator dobił się do końca i tak został. Oczywiście sie wystraszyłem ze kolejne wydatki na spręzyny które pękły lub coś takiego.

Dojechałem do grazu powoli i odkręcam przednią ośke no i amortyzator odskoczył nagle. Cały uradowany patrze czy wszystko si.

Piszę ponieważ komuś się moze kiedyś podobnie przydazyć i juz będzie wiedział jak to rozwiązać.

miał ktoś kiedyś z was taki przypadek?

a mi sie wydaje ze dales dupy nie dzwoniac na police! dostalbys odszkodowanie:)

bardzo mozliwe ze dałem dupy, bywa stres robi swoje. Tak czy inaczej mówicie dolać oleju do lag? prosił bym o napisanie jaki to ma byc specyfik i jak go dolać. Nigdy sie jeszcze przy przodzie nie bawiłem.

ad1. jeśli lagi są nadal zablokowane, to wcale nie dałeś dupy- podjedź tam i zgłoś- to chyba stało się przed chwilą, nieprawdaż ? Nawet chyba, któryś z kolegów widział zdarzenie...

ad.2 jeśli masz kasę, nie chcesz niepokoić i narażać na koszty urzędu miasta- spróbuj odciągnąć lagi w dół (jest tam taka tuleja, która przy dobiciu, może się zablokować- mi się tak zdarzyło jak składałem swoje)- jeśli to nie pomoże- rozkręcaj to w piździet i składaj od nowa.

Ja osobiście wybrałbym bramkę nr 1... B)

jest ok.

oby bylo:) ja tez jestem za opcja mercyego z nr 1

olej stary i nie ma swoich własności - nawet na największym kraterze nie powinien pozwolić na ściśnięcie lagi tak szybko żeby się zblokowała.

Wymień czym prędzej. Bardziej bałbym się o oponę i felgę

bardzo mozliwe jesr jeszcze to ze jakimś cudem przy zakładaniu kół skręciłem nie po kolei śruby albo poprostu skręciłem gdy motocykl stał na centralce i gdy go połozyłem na glebe nie były lagi tak samo ustawione. Mogły sie minimalnie odchylić na boki/do srodka a tego nie widać , mocne udezenie i się zakleszczył. Dziś jeszcze raz załoze koło i zrobie to gdy motocykl będzie stał na glebie. Troszke poruszam przodem zanim skręce śruby.

Ponawiam pytanie jak wymienić olej i jaki ma tam byc.

Wyjmij lagi.Odkręć korki i zlej zawartość.Fabryka zalewa olej 10 ja polecam 15 niektórzy leją 20 ale to już przesada.

Jak raz się lagi zablokowały to proponuje je rozkręcić i posprawdzać czy tłoczyska w środku nie są wyrobione.

dzięki za porady w takim wypadku zakupile olej 15. Tylko jeszcze pytanie ile tam tego wlać? czy są jakieś wskaźniki albo miarki (coś jak okienko kontrolne w silniku)? czy poprostu wlać daną ilość oleju? jak tak to ile.

521ml na lage - po rozebraniu przepłucz benzyną ekstrakcyjną

Po rozebraniu zawieszenia, proponuję wymienić uszczelniacze. Koszt nie wielki, a wykluczysz możliwość wycieku :)

Pytanie tylko czy"

1.Wymienia olej -wtedy odkręca się korki zlewa przepłukuje zalewa.

2.Rozbierze i obejrzy co się tam dzieje-Wtedy też nowe uszczelniacze.

i nie wykluczone że jeszcze ślizgacze (nawiasem mówiąc suzuki zaleca ich wymianę co wymianę uszczelniaczy

jeśli dobrze myśle o jakie uszczelki wam chodzi( te od góry ) to mam je dobre, bo nie ma la lagach oleju ani wokoło. moze oleju nie ma wcale %)...zart. Wymienie tylko olej jakoś na dniach.

Dzieki panowie.

• 9 months later...

no mam krzywą lagę i myslałem o nowej ale ostatnio wyczaiłem reklame firmy zajmujacej sie prostowaniem i nie wiem na co sie zdecydować?

Zdania są pewnie podzielone w tym temacie. W serwisie w Bielsku gadałem z gościem, który zajmuje się prostowaniem. Nie wszystko da się wyprostować, ale powiedział mi , że bardziej jest wytrzymała prostowana oryginalna laga, niż zamiennik. Ile w tym prawdy nie wiem, możliwe że tak jest. Wierzę , że się zna jak już trochę sprzętów wyklepał ; ). Oddałem więc zakupione wcześniej zamienniki do producenta. Prostować się jednak bałem . Chyba dla własnej zdrowej psychiki zakupiłem 3 razy droższe oryginały .

Czy chodzi ci o TECROL? bo o niej duzo dobrej opinii czytałem

Zamienniki z Tecrolu miałem. Myślę , że ile serwisantów / sprzedawców tyle opinii. Też czytałem, że ludzie nie narzekają na te zamienniki. Ja zdecydowałem się na oryginały głównie dlatego , że kasa mi spłynęła z AC.

Co do serwisu , który zajmuje się prostowaniem lag półek i ram - mają też maszynę do pomiaru ramy. Zakład , podobnie jak tecrol , znajduje się także w Bielsku i zwie się Motosfera.

Edytowane przez artur

ja miałem, montowałem i nigdy nie narzekałem.

Z prostowaniem jest lipa. Każde naruszenie struktury materiału obniża jego trwałość. Zgiętej lagi nie należy prostować tylko wymienić. Kwestia ogranicza się do tego na ile kto ceni swoje życie.

Jeśli nie było by mnie stać na oryginały, to zamiast prostować zdecydowałbym się kupić używane lagi (pod warunkiem, że są te też nie były prostowane :D ). Kupno zamienników nie jest złym rozwiązaniem, o ile jakość zamienników jest porównywalna z oryginałem. Tyle, że jak to poznać?

Też nigdy nie masz pewności, że używka nie była prostowana : ) Jak byłem u gościa w serwisie to pokazywał mi, że nowe zamienniki już mają lekką krzywiznę : ) Ciężko rozpoznać .