Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz do użytkownika Lenar może jeszcze jakieś ma :)

ale w tym przypadku tańszym rozwiązaniem od wymiany całych lag będzie zakup progresywnych sprężyn, a stare jeśli mają długość powyżej minimum to możesz sprzedać i będziesz miał na olej do lag, który Ci się przyda przy wymianie sprężyn :)

Ok dzieki, z tego co sie orientuje to ani podkładki ani olej nie zmieniają charakterystyki spręzyny, a tylko napięcie wstępne czy coś tam... :) Więc mimo wszystko nie jest to to samo co przy sprzęzynie progresywnej lub twardszej z innego motóra:) "pływa '' w sensie ze przy prędkościach rzędu 90-100 w zakręcie mam za miękki przód. Znajomy mechanik jeździł i mowił ze te bandity tak mają, ale nie orientował się od czego można by wsadzić osprzęt. Łozyska w gole i głowce zmienione PS. ma ktoś proste lagi do b6 97 w przystępnej cenie?

Gęstszy olej  - zwiększa tłumienie odbicia / dobicia - przód będzie wolniej nurkował ale będzie też wolniej wracał do pozycji wyjściowej. Podkładki zwiększają napięcie wstępnę sprężyny, przód będzie twardszy, ale może być bardziej "nerwowy".

Powinieneś rozebrać lagi i sprawdzić czy sprężyny nie są do wyrzucenia, nie bez znaczenia jest też pewnie fakt że masz  krzywe lagi?

Edytowane przez zoozka

Gęstszy olej  - zwiększa tłumienie odbicia / dobicia - przód będzie wolniej nurkował ale będzie też wolniej wracał do pozycji wyjściowej. Podkładki zwiększają napięcie wstępnę sprężyny, przód będzie twardszy, ale może być bardziej "nerwowy".

Powinieneś rozebrać lagi i sprawdzić czy sprężyny nie są do wyrzucenia, nie bez znaczenia jest też pewnie fakt że masz je krzywe ?

ściągnąłem jakąś serwisówkę, ale nie ma w niej nic o tolerancjii długości spręzyny, a to chyba po tym ocenia się czy jest jeszcze sprawna tak (pomijając ewentualne pęknięcia itp)? Zna ktoś może wymiary nie zuzytej spręzyny?

ściągnąłem jakąś serwisówkę, ale nie ma w niej nic o tolerancjii długości spręzyny, a to chyba po tym ocenia się czy jest jeszcze sprawna tak (pomijając ewentualne pęknięcia itp)? Zna ktoś może wymiary nie zuzytej spręzyny?

Heynesa sobie ściągnij - jest w dziale download. Jest tam podana minimalna długośc sprężyny.

• 2 weeks later...

A ja mam takie pytanie czy sprężyny przedniego zawieszenia z B6.5 pasuja do B6 II gen ? Korki chyba tak, czyli średnica taka sama :P

A ja mam takie pytanie czy sprężyny przedniego zawieszenia z B6.5 pasuja do B6 II gen ? Korki chyba tak, czyli średnica taka sama :P

Jeśli od olejaka to jest szansa że podejdą. Wodniaki mają mniejszą średnicę wewnętrzną lagi.

• 1 month later...

witam ... to i ja dołożę do pieca ale nieco z innej strony, bo odnośnie amortyzatora centralnego.

wcześniej śmigałem gsf 600 olejak, teraz jest 650 wodniak.

porównując komfort jazdy i zachowanie się podczas jazdy obu maszyn, to olejak dużo lepiej się prowadził i był bardziej komfortowy.

Mówiąc komfortowy mam na myśli że jechało nim się dużo płynniej i stabilniej a kiedy na jezdni było krótkie wzniesienie czy też depresja to olejak fajnie się unosił i opadał (wiecie o czym mówię). Olejak pozwalał się również bardzo precyzyjnie i płynnie wprowadzić w zakręt i ja go czułem, że robi to co mu każę. Olejak ustawiony miał tył na stopień twardości 4 z  możliwych 7-miu.

Niestety nie mogę tego samego powiedzieć o wodniaku. Mam silne wrażenie, że moto wchodzi w jakieś dziwne drgania w sensie góra dół (i mówię tu już o prędkościach rzędu 40km/h), jakby droga po której jadę była falą o niewielkiej amplitudzie - takie jakby delikatne podskakiwania a o komforcie i fajnym unoszeniu się czy opadaniu motocykla to w ogóle nie ma mowy.

Po tych wszystkich obserwacjach ustawiłem centralnego na 2 ( a był wcześniej na 3 i podejrzewam, że sprzedający nie powiedział mi jednak wszystkiego przy sprzedaży) .

Po tym przestawieniu na postoju moto może jest trochę miększe ale tylko jak na nim siadam, bo podczas jazdy nie wiele się zmieniło.

Generalnie doszedłem do wniosku, że amor centralny nie trzyma i pracuje tylko na samej sprężynie, stąd te drgania i amor nie wybiera nierówności tylko na nich podskakuje.

Czy miał ktoś z Was podobne problemy ?

Idę dobrym tropem?

P.S. wstępnie myślałem, że to niemożliwe, ponieważ moto ma niespełna 29tys km (to niby nie wiele) ale wczoraj wyczytałem że amor centralny to słaby punkt 600 i 650 :(

• 2 weeks later...

Niestety zabrałem się sam za wymianę oleju i uszczelniaczy zawieszenia przedniego w moim Gsf 650 2005r.
Rozebrałem wszystko pamiętałem co i jak składac jednak po złożeniu wszystkich elementów rura od lagi nie wchodzi do goleni.
Jak na moje oko to albo źle wkładam tłumik, albo tłumik nie chce wejsc do rury amortyzatora.
podsyłam parę zdjęc w jakiej kolejności to składam.
1674ede5c45bda00gen.jpg
e3815a60070928c3gen.jpg
82dd5ed145892d74gen.jpg
e5dd6ad6ed911291gen.jpg
68c3eaab78f81dc8gen.jpg

Już zrobione, wszystko było ok tylko trzeba było tą białą tulejkę wyjąc (ja myślałem że ona tam na stałe jest) i przesadzic przez tłumik :)

ale ta tulejka biała to część elementów tłumienia. Włożyłeś ją spowrotem?

Poza tym trzeba było dolną część górą wrzucić i tyle. Pewnie tak też wyjmowałeś przecież? Wszystko górą idzie jak obrócisz lagę do góry nogami :)

http://www.ronayers.com/FRONT-FORK-DAMPER-MODEL-Y-K1-K2-C141557.aspx

Edytowane przez MetalBeast

Wymieniłem niedawno olej w lagach na nowy ciut twardszy 15w bandit 1200 ii gen. Lagi wyjęte, olej zlany ruszając golenia wszystko ładnie zlecialo.

Teraz nowego oleju powinno wejść 507 ml na lage czyli 107mm od krawędzi na scisnietej bez sprężyny. Tymczasem weszło może z 450ml i już mam stan 107mm od krawędzi.

Coś nie tak robię ? Dodam że dalej jest tak miękkie zawieszenie że przy mocniejszym hamowaniu prawie dobija.

Musiałem wymienić uszczelniacze lag na początku sezonu. Jak to możliwe, że nowe gumy ( te co są na wierzchu) już zaczynają pękać powoli ?  Nie wiem, czy mechanik zamienniki włożył, ale oryginały po 6 latach były chyba w lepszym stanie :D zdarzyło się komuś ?

to co masz na wierzchu to kapturki przeciwpyłowe.Pod nimi sa uszczelniacze . Pytanie dał nowe czy wymienił tylko uszczelniacze a same kapturki  odświeżył plakiem?  .

Sorry - mój błąd. Chodzi oczywiście o te przeciwpyłowe kapturki. Wymienił na nowe. Jeden ze starych był fizycznie uszkodzony i ciężko byłoby to plakiem naprawić : )

I jak koledzy nikt nie wymienIał oleju w latach w b12? Jak to just z ta pojemnością

• 4 weeks later...

i jak poradziłeś sobie z problemem?

może coś źle złożyłeś ?

czy nakrętkę górną na ladze zakręciłeś w chwili maksymalnego wysunięcia lagi do góry ? wówczas w ladze będzie dużo powietrza a to też na pewno ma znaczenie.

U mnie jako ciekawostka powiem, ze poziom starego oleju był dużo niższy - brakowało ponad 3cm.

Lagi były bardzo miękkie. Po wymianie uszczelniaczy i oleju, jest dużo twardziej co mam nadzieje przełoży się na tłumienie i będzie ok :)

• 1 month later...

Rozbierałem dzisiaj motóra, i akurat musiałem wyciągnąć lagi bo chcę wymienić uszczelniacze i olej, jednak mam najpierw dwa pytania:

1. czy u Was lagi też tak ciężko wychodziły z półek ? Na początku w ogóle nie chciały się ruszyć i musiałem je od góry młotkiem popchnąć żeby wylazły.. Z dolnej półki już lepiej wychodziły jednak też z oporem .. Wszystko jest dobrze? 

2. I druga sprawa.. co zrobić z tą rdzą na półkach ? Troszkę mnie to irytuje .. 

8bf44a13b68d2.jpg

pozdr

Rozbierałem dzisiaj motóra, i akurat musiałem wyciągnąć lagi bo chcę wymienić uszczelniacze i olej, jednak mam najpierw dwa pytania:

1. czy u Was lagi też tak ciężko wychodziły z półek ? Na początku w ogóle nie chciały się ruszyć i musiałem je od góry młotkiem popchnąć żeby wylazły.. Z dolnej półki już lepiej wychodziły jednak też z oporem .. Wszystko jest dobrze? 

2. I druga sprawa.. co zrobić z tą rdzą na półkach ? Troszkę mnie to irytuje .. 

8bf44a13b68d2.jpg

pozdr

Mogą wychodzić ciężko, jak moto jeździ prosto i przy wkładaniu lag z powrotem nie ma problemu z dopasowaniem ich ( nie są przestawione tak, że żeby je włożyć w górną półkę to trzeba by użyć siły żeby je rozciągnąć) to jest dobrze;)

A co do tej rdzy to wstawiony obrazek nie śmiga....

A co możesz zrobić. Zdjąć półki i wypiaskować ;) 

Mogą wychodzić ciężko, jak moto jeździ prosto i przy wkładaniu lag z powrotem nie ma problemu z dopasowaniem ich ( nie są przestawione tak, że żeby je włożyć w górną półkę to trzeba by użyć siły żeby je rozciągnąć) to jest dobrze;)

A co do tej rdzy to wstawiony obrazek nie śmiga....

Oki, zobaczymy jak to będzie jak będę składał .. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze :P

http://zapodaj.net/8bf44a13b68d2.jpg.html a to działa? :D

A co możesz zrobić. Zdjąć półki i wypiaskować ;)

A jakiś łatwiejszy sposób? Bez rozbierania i piaskowania? :P

(...) 

A jakiś łatwiejszy sposób? Bez rozbierania i piaskowania? :P

Odrdzewiaczem potraktować, odtłuścić i ogniska rdzy pędzelkiem zamalować. Działa doraźnie. Lepiej rozebrać,piaskować i pomalować.