Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze czysty olej :) nieczysty zmienia swoj stan skupienia :)

Syf jak cholera z tego oleju. Zawsze tak jest, nawet tylko po dwóch latach. Dlatego rozbiera się całe zawieszenie na części pierwsze i myje się wszystko dokładnie a później składa.  A powąchałeś może jak ten zużyty olej śmierdzi?

Wąchałem. Śmierdzial strasznie. Ale nowy śmierdzial podobnie też...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

U tesciowej to taki wylewalo sie na wegiel i szedl przez komin. Wiem, wiem, ona ale o tym nie wiedziala....   oficjalnie, rozumie sie.  ;)

• 1 month later...

Właśnie się przymierzam do wymiany uszczelniaczy i oleju w lagach w mojej Hondzie i mam oto taką ciekawostkę. Uszczelniacze niby tego samego producenta ( ale mają inny kod ) ale kosztują zupełnie inaczej. 

Komplet uszczelniaczy zawieszenia przód Athena 42x54x11 Honda VFR 800 XAB ABS 2011 RC60 Crossrunner

Pasuje także do GSF 1250 z 2010

Kod prod.                 cena ( 2 szt )

P40FORK455056    30,90
P40FORK455093    79,79
P40FORK455157    45,79

Które kupić ????

Wg katalogu atheny tylko te ostatnie (P40FORK455157) mają wymiary 42x54x11. Pozostałe dwa to 43x54x11.

http://www.athenaparts.com/eng/sections/view/67/fork-oil-seals-kit/page:143

Edytowane przez fido-dido

• 1 month later...

Pany i Panewki, pytanie...

mam 85.000km  

1. rozbieramy

2. myjemy

3. wymiana panewek + uszczelniaczy bla bla ;) ( to już wiem od Cirusa )

4. coś tam jeszcze się robi proforma żeby mieć spokój na 2 lata / 50tysięcy?

nic tam się zupełnie nie działo, wszystko szczelne itd.. więc serwis można powiedziec planowy.

Przy okazji robić łożysko główki ramy jak już rozebrane moto będzie czy olać jak wszystko z nim ok jest?

Edytowane przez pwm

Ale gdy jest z nim wszystko ok, to ja bym nie ruszał. Jeżeli luzów żadnych nie ma, a kręcąc kierownicą w powietrzu nie wyczuwasz żadnych przeskoków, to bym nie tykał

Nie sądzę aby po 85k było bez skazy .

Pwn lagi to komplet uszczelniaczy oleje i przeciwpylkowe panewki myci i olej i to wszystko jezeli lozysko glowki jezdzi od nowosci 85 k to w ciemno zmieniaj bo juz jest trup

14 minut temu, Cirus napisał:

Pwn lagi to komplet uszczelniaczy oleje i przeciwpylkowe panewki myci i olej i to wszystko jezeli lozysko glowki jezdzi od nowosci 85 k to w ciemno zmieniaj bo juz jest trup

Dokładnie tak jak Cirus pisze. Nie zastanawiaj się tylko wymień łożysko główki rami. Po takim przebiegu na 100% jest już zużyte.

W dniu 4.01.2019 o 21:21, Cirus napisał:

Cośtam jeszcze pyknąć z przodu profilaktycznie przy robieniu łożyska i lag?

Tak, żebym do 110.00 dolatał przez rok bez stresu ?

łożysko w kole chyba było wymieniane ;)

Tarcze klocki wiadomo na bieżąco, przewody hamulcowe są ok.

• 2 months later...

Przyłącze się do tematu z lagami.

Na wstępie zaznaczę, że używałam szukajki i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania. Znalezione odpowiedzi kierują do serwisówki do której nie mam dostępu (brak uprawnień).

Ale do rzeczy:

Niedawno pewien serwis wymienił mi goleń w moim Bandziorku. Przy okazji prac poprosiłem o wymianę uszczelniaczy wraz z olejem w obu lagach.Serwis ten rozebrał wszystko, wyczyścił i zalał świeżym olejem. Niestety po wymianie, zawieszenie STRASZNIE dobija. Dobija nawet przy gwałtownym odjęciu gazu na niskim biegu, że o nierównościach na drodze nawet nie wspomnę. Moje podejrzenie padło na zbyt małą ilość oleju w lagach. Panowie wlali do mojego Bandziorka po 500ml w każdą lagę. Moje moto jest z 2003 roku i w necie znajduję różne informacje co do ilości potrzebnego oleju (502 - 521 ml). Chciałbym zweryfikować przyczynę tej niebezpiecznej usterki i proszę mądrzejszych użytkowników o informacje:

- jaka powinna być objętość oleju w każdej z lag

- jaka powinna być głębokość lagi do lustra oleju

- jaka powinna być "fabryczna" długość sprężyny

- jaka powinna być "najkrótsza" długość sprężyny

Zalany olej to Castrol W10

P.S. Jeżeli źle użyłem szukajki to proszę o krótką, wyrozumiałą lekcję ;) 

Nie ilość zalanego oleju , a wysokość lustra oleju jest istotna. Z objawów można wnioskować, że mało oleju. 

W dziale pliki pobierz serwisówkę do swojego modelu. Zrobiłem dostęp dla wszystkich co sie przywitali ;) Tam masz potrzebne parametry. Długość sprężyny i wysokość od lustra oleju.

Do sprawdzenia poziomu oleju w lagach potrzebny jest taki bardzo prosty przyrząd :)

05773a11ab86a6f2572739d7d3fb9646.jpg

• Like 1

2 godziny temu, Tomek napisał:

W dziale pliki pobierz serwisówkę do swojego modelu.

Super. Dziękuję. Już się biorę za lekturę. :) 

No i po robocie. Do obu lag weszło w sumie 0,1L. Dziwne, bo widziałem jak wlewają do każdej lagi butelkę 0,5 L. 

Teraz Bandzior prowadzi się całkiem inaczej.Przy okazji zmierzyłem sprężynę i ma długość 36,5 cm. Nie wiem, czy tak powinno być, ale przy gwałtownym wciśnięciu klamki hamulca (przy niewielkiej prędkości) trochę jeszcze przód dobija. Prawdopodobnie lepiej nie będzie.

Dziękuję za pomoc :) 

42 minuty temu, wrum napisał:

Do obu lag weszło w sumie 0,1L. Dziwne

No bardzo dziwne, tyś chyba starego oleju nie wylał, tylko dolał te 100 ml nowego? 

A może coś Ci się pomyrdało i chodziło o 1 litr? 

Skoro przód dobija, może spróbuj bardziej napiąć sprężyny? 

13 godzin temu, wrum napisał:

No i po robocie. Do obu lag weszło w sumie 0,1L. Dziwne, bo widziałem jak wlewają do każdej lagi butelkę 0,5 L. 

Teraz Bandzior prowadzi się całkiem inaczej.Przy okazji zmierzyłem sprężynę i ma długość 36,5 cm. Nie wiem, czy tak powinno być, ale przy gwałtownym wciśnięciu klamki hamulca (przy niewielkiej prędkości) trochę jeszcze przód dobija. Prawdopodobnie lepiej nie będzie.

Dziękuję za pomoc :) 

Skoro tak lali to pewnie mieli jakis powod, z Siedlec masz rzut beretrm do mnie na serwis, podjedz ktoregos razu to sie zobaczy co jest bo widze ze jakas ostra sieczka jest popelniona

W dniu 11.03.2019 o 08:47, Cirus napisał:

Skoro tak lali to pewnie mieli jakis powod, z Siedlec masz rzut beretrm do mnie na serwis, podjedz ktoregos razu to sie zobaczy co jest bo widze ze jakas ostra sieczka jest popelniona

Jak się zrobi cieplej to skorzystam z zaproszenia. :)

• 1 year later...

Cześć,

mam pytanie odnośnie numeru seryjnego lub jakiegokolwiek numeru określającego „przynależność” lag do konkretnego motocykla. Czy mogę gdzieś taki numer znaleźć na lagach żeby na przykład sprawdzić czy motocykl nie miał ich wymienianych po jakimś dzwonie?

8 godzin temu, Wasyl napisał:

Cześć,

mam pytanie odnośnie numeru seryjnego lub jakiegokolwiek numeru określającego „przynależność” lag do konkretnego motocykla. Czy mogę gdzieś taki numer znaleźć na lagach żeby na przykład sprawdzić czy motocykl nie miał ich wymienianych po jakimś dzwonie?

Nie.

Jak miał wymieniane to się cieszyć. Często tylko prostuja :(

Dzięki sliczne!

• 1 month later...

Panowie tak sobie ostatnio pomyślałem o lagach. Jakich objawów oczekiwać żeby wiedzieć że są do roboty? Teraz będzie 4 sezon jak jeżdżę i póki co ani nic nigdy nie ciekło ani nigdy nie dobiło (a miało okazję bo jestem waga ciężka). Czy lepiej zmienić dla spokoju sumienia z racji czasu. Przebieg jest teoretycznie ok. 20k i mam podejrzenie że lagi mogły być nie ruszane od nowości (2005) bo jak go kupiłem 4 lata temu to stał na oryginalnych 12 letnich oponach fabrycznych (mało co zużytych) 😂

Edytowane przez Krzych

Chociaż olej wymień... :P
Można bez rozbierania, ale zostanie błoto w środku,a przy rozbieraniu trzeba wymienić uszczelnienia. Jeżeli lagi są niepowycierane, proste itd to nie będzie cieknąć (no chyba, że uszczelniacz ma 100 lat...)
Jak kupowałem swój motocykl to miał roczny olej, ja jeździłem kolejny rok, aż w końcu zrobiłem uszczelnienia + olej. Różnica kosmiczna, tłumienie płynniejsze, zaczął lepiej się zachowywać na małych nierównościach, ogólnie polepszyła się praca. Po 4 latach to myślę, że w środku będzie niezła jazda :D

Olej niestety degraduje się stopniowo, więc przyzwyczajasz się do pracy zawieszenia.