Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś wie, jaka będzie pogoda w tym tygodniu, bo mnie w kościach łamie. Czuję przeciąg, więc zamykam.

• 2 months later...

NIe chcę zakładać nowego tematu, ma jedno pytanie, chcę wymienić uszczelniacze, mam moto z 2004 roku, ale istnieje mozliwość, że lagi są ze starszego rocznika. Czy bez względu na to, uszczelniacze będą pasować? No i jaką fimę polecacie?

jak golenie się będą zgadzać to podejdą. Firmę - napewno nie Atheny, najlepiej Tourmaxy

• 4 weeks later...

Witam. Potrzebuje pomocy w takim temacie:

Czy laga do gsf650 z 2007 jest taka sama jak do mojego bo muszę prawą dokupic. Znalazłem taką na Allegro z 2007r i sie zastanawiam czy będzie taka sama. Moja z 2005r składa się z takich oto części:

http://www.fotosik.p...cdf6dca0ab.html

plus oczywiście sprężyny do tego.

Cześć,

Nie kupuj pojedynczej lagi. Kup komplet - czyli dwie.

Nawet jeśli kupisz taką samą długość i taką samą średnicę jak masz teraz, to nigdy nie masz pewności, że osadzenie sprężyny w ladze będzie na tej samej wysokości co u Ciebie.

Obrazując: spotkałem się z takim przypadkiem, że lagi były z zewnątrz identyczne, ale jak włożyło się do nich identyczne sprężyny to jedna wchodziła o 10mm głębiej niż druga.

Można było to oczywiście zmontować, ale wtedy jedna sprężyna była bardziej ściskana niż druga. Objawiało się to tym, że jak została wyciągnięta ośka (z wielkim oporem) to jedna jeden amortyzator wydłużył się właśnie o te 10mm. Ze względu na to "wewnętrzne przekoszenie" był opór w wyciąganiu ośki. Drugi możliwy sposób montażu, to zamocowanie lagi w półkach z 10mm przesunięciem, ale wtedy to kiepsko wygląda.

Parzyste i symetryczne części kupuje/wymienia się zawsze jednocześnie.

Kolega KG B12 ma całkowitą rację.

Ja od siebie jeszcze dodam, że lagi od różnych roczników 650 na pewno nie są identyczne. Późniejsze roczniki mają chociażby mniejszy gwint wewnętrzny korka.

Edytowane przez zoozka

Chyba tak też zrobię. Więc jest też komplet na allegro

http://allegro.pl/show_item.php?item=2975964967&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62

I tu druga prośba, czy mieszka ktoś w okolicy tej firmy żeby mi obkukał te lagi, bo nie chciałbym kupić jakiś krzywych. A nie ukrywam ze są dość drogie jak dla mnie.

Iwona Gołębiowska

GG&Company Iwona Gołębiowska

Matejki 1/29A

66-200 Świebodzin

REGON: 080015841

NIP: 927-151-77-60

• 2 months later...

Cześć. Planuje zakup uszczelniaczy lecz nie wiem jakie wybrać ale z tego co przeczytałem to chyba Tourmaxy wybiorę. Nie wiem jak z przeciwpyłowymi, wolałbym też wymienić, znalazłem na allegro uszczelniacze w granicach 30-60 zł a z przeciwpyłowymi 120 zł, czy te przeciwpyłowe kosztują drugie tyle co uszczelniacze lagów?

Cześć. Planuje zakup uszczelniaczy lecz nie wiem jakie wybrać ale z tego co przeczytałem to chyba Tourmaxy wybiorę. Nie wiem jak z przeciwpyłowymi, wolałbym też wymienić, znalazłem na allegro uszczelniacze w granicach 30-60 zł a z przeciwpyłowymi 120 zł, czy te przeciwpyłowe kosztują drugie tyle co uszczelniacze lagów?

Cena jak najbardziej normalna, za zestaw olejowe+przeciwpyłowe musisz tyle zapłacić. Polecam Tourmax-y.

Aha ok to zakupię Tourmaxy, znalazłem coś takiego na allegro http://allegro.pl/ir-uszczelniacze-zawieszenia-gsf-600-s-bandit-96-i3083327796.html szukałem po rozmiarach takich jak na powyższych zdjęciach. Co myślicie o takich? Cena dosyć niska, prawda? I jeszcze jedno pytanie, olej jaki wybrać? Chodzi mi czy każdy Olej do amortyzatorów będzie dobry np typu Castrol czy Elf? Myślę nad wyborem 10 w lub 15 w

Aha ok to zakupię Tourmaxy, znalazłem coś takiego na allegro http://allegro.pl/ir...3083327796.html szukałem po rozmiarach takich jak na powyższych zdjęciach. Co myślicie o takich? Cena dosyć niska, prawda? I jeszcze jedno pytanie, olej jaki wybrać? Chodzi mi czy każdy Olej do amortyzatorów będzie dobry np typu Castrol czy Elf? Myślę nad wyborem 10 w lub 15 w

Każdy olej będzie dobry, jeśli będzie przeznaczony do amortyzatorów. Ja zalałem Motul Fork Oil 15W. Na temat gęstosci czytałem wiele i większość osób, również tu na forum poleca 15W.

• 2 weeks later...

Witam panowie,

już od zakupu mojego bandita, w zeszłym roku, borykam się ze stukami dobiegającymi z przedniego zawieszenia.

Spodziewałem się, że jest to spowodowane niskim stanem oleju, lecz nawet po jego wymianie i uzupełnieniu stuki nie ustały :(

Jestem pewien, że stuki dochodzą właśnie z lag, bo nawet jak są wymontowane, oprę o podłogę, ucisnę to podczas puszczania słychać puknięcie. To tak jakby olej wracający "gdzieś tam" zahaczał o "coś metalowego" i pociągał to za sobą powodując uderzenie o inną metalową część.

Dziś rozebrałem zawieszenie, bo myślałem, że ktoś kiedyś źle coś poskładał, ale posługując się schematem doszedłem do wniosku, że brakuje tylko podkładki rozdzielającej sprężynę główną od tego dystansu (rury znajdującej się nad sprężyną na foto nr 18) i poza tym chyba jest ok. Brak podkładki jest chyba mało znaczący, bo sprężyna jest na tyle długa, że trzeba mocno ucisnąć śrubę nr 20 by wkręcić ją w goleń czyli siedzi na ciasno.

http://screenshooter...3233652/axkeddd

Czy ktoś może mi opisać jak wygląda goleń od środka w dolnej jej części? u mnie jest tam taki pierścień, który rusza się w górę i w dół 1 cm i wydaje mi się, że to może powodować ten dźwięk.

Nadmienię, że użyłem szukajki, ale tematy były poruszane już dawno. Liczę na to, że ktoś odkrył co jest powodem opisanego problemu i podpowie gdzie szukać rozwiązania.

Pozdrawiam

Edytowane przez Krzysztof
Poprawienie tagów.

Może ktoś nie założył na lagę dolnej tulei prowadzącej (nr.10) tylko wrzucił ją do środka lagi? Powinna być ona założona na lagę w takie zagłębienie widoczne na schemacie. Z moich domyśleń wychodzi, że to właśnie ją widzisz w środku lagi, gdyż jest zakleszczona nagromadzonym syfem. Złap goleń i poruszaj góra-dół w celu wyswobodzenia i wyciągnięcia zakleszczonego pierścienia i złóż tak jak napisałem.

Edytowane przez Krzysztof
Usunięcie cytatu. Po co cytować post, pod którym się bezpośrednio pisze odpowiedź?

Tak, przejrzałem tematy, które podałeś ale niestety nie uzyskałem wyczerpujących informacji :(

Może ktoś nie założył na lagę dolnej tulei prowadzącej (nr.10) tylko wrzucił ją do środka lagi?

Chciałbym żeby ten pierścień nie był założony, ale siedzi tak jak powinien na swoim miejscu :(

Przepraszam panowie, w pierwszym poście pomyliłem pojęcie goleni i lagi opisując miejsce w którym jest ten ruchomy pierścień. Jest on oczywiście w ladze.

Myślę, że tutaj znalazłem odpowiedź na mój problem. Cytat zaczerpnięty ze strony: http://forum.gs500.p...?p=88689&lofi=1

"Przyczyna tego pukania jest praca zaworka który ma postać aluminiowego pierścienia umieszczonego w aluminiowej tulei na końcu lagi. Stuk powstaje wtedy gdy olej gwałtownie naciska na ten pierścień unoszac go do góry. W ruchu powrotnym znów mamy stuk gdy pierścień uderza w dolna krawędź tulei przymykając przepływ oleju.

W oryginalnych lagach montowanych przez Suzuki pierścień nie uderza bezpośrednio w tuleję tylko po przez sprężynę falistą w kształcie pierścienia niwelując stukanie.

Wynika z tego , ze stukające lagi to zamienniki oryginałów wymieniane przez poprzednich właścicieli. Poza tym stukaniem wszystko działa jak trzeba i nie trzeba się tym martwić jeśli zawias niema żadnych luzów."

Opisywane stukanie jest identyczne jak i mnie:(

Dziękuję za zainteresowanie

Edytowane przez igor0111

Właśnie ja mam ten sam problem !

Jakieś dwa lata temu na sam koniec sezonu poszły uszczelniacze w lagach wiec oddałem moto do bardziej doświadczonego kolegi na wymianę uszczelniaczy i oleju przy okazji i wtedy pojawił się stuk przy jeździe po nierównościach / wjechaniu w dziurę! na początku myślałem ze coś nie dokręcone - dokręciłem. wymieniłem łożyska w kole i główce - i tez nic.

Myślałem ze możne za gesty olej bo wlany był 15 W ale po nabyciu doswiadczenia z kolesiem wymieniliśmy olej na 10W ale problem pozostał.

i to właśnie jest takie głuche uderzenie jakby ktoś stukał młotkiem w górna półkę :/

I mam prośbę możecie mi łopatologicznie wytłumaczyć o co chodzi,która to ta część stuka i co zrobić żeby nie stukało. bo generalnie to nie przeszkadza w jeździe ale w***iwa ucho i jest czasami jak brzęczący komar !

Pozdro Bogo

mam to samo, jak ktoś ma odpowiedź to będę wdzięczny :)

U mnie to raczej nie jest jak brzęczący komar - pojawia się stuk tylko przy nierównościach - "ala" dobicie (ale dobicia nie ma).

Lagi pod koniec zeszłego roku przeszły całkowite czyszczenie, wymiane oleum itd - stuk przy nierównościach pozostał (dobre okreslenie jakby ktoś lekko młotkiem w półke puknął)

Przyzwyczaiłem się, ale niesmak pozostaje ;)

Pozdro, Siudmy

Witam,w ostatnią niedzielę jak wracałem z Łodzi zauważyłem ze przedni widelec dostaje drgań powyżej 150km/h a dokładnie dolna jego część,na początku myślałem ze to wina nawierzchni,ale to nie to.Drgania nie są przenoszone na kierownicę nie czuć ich,ale widać ze wahacz lekko drga.

Hamulce mam w porządku,luzów żadnych nie ma,czym to może być spowodowane?ciśnienie w ogumieniu też prawidłowe,jedynie przychodzi mi na myśl wyważenie przedniego koła,może ktoś z was się spotkał też z takim problemem ;)

Pozdrawiam.

Po pierwsze to z przodu to nie jest wahacz :P

Drga tzn, że się trzęsie, lata góra dół czy na boki ?

Tam nie ma za bardzo co drgać, jeśli się nie boisz to rozbierz przednie zawieszenie i zbadaj panewki na teleskopach i wymień płyn oraz uszczelniacze w lagach.

Skoro nie przenoszą się drgania na kierownice to raczej łożyska przedniego koła można wyeliminować.