Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Swoją drogą zamiast specjalistycznego, dorobionego klucza do przytrzymywania czegoś tam wewnątrz lagi, wystarczy sprężynę włożyć i tulejkę i lekko docisnąć ;)

Albo jak już ktoś pisał, odkręcić to jeszcze na motocyklu z bebechami w środku.

Jarek.

Klucz przydaje się tylko w pierwszej generacji, w 2 generacji nie ma nakrętki na końcu "tłoczyska" (czy jak to się tam nazywa) - najlepiej odkręcić z bebechami, a przy skręcaniu wystarczy dociśnąć kijem od szczotki :)

Cześć ponownie.

Jednak nie koniec problemu.

Po przykręceniu lagi na dole nadal jest zablokowana w pozycji - ściśnięta.

Teraz pytanie czy element z obrazka:

poszarpana_lagaaa.jpg

pierwszy z lewej, jakby tłoczek z ogranicznikiem, powinien się ruszać?

U mnie on tylko się kręci, natomiast nie mogę go wysunąć z lagi.

Jeszcze tutaj go widać:

imag0062zk.th.jpg

Ten element najbardziej w środku, z jakiegoś tworzywa.

Jeśli powinien się wysuwać z lagi to chyba w tym problem.

A jeśli nie to nie wiem jak to zawieszenie działa w takim razie :)

Jeśli ma się ruszać to co się tam stało ze się już nie rusza? jak to uruchomić?

Jarek

Pewnie złamię zasadę pisania pod swoim postem, ale naprawdę nikt nic?

Jarek

Zrób zdjęcie wszystkich elementów po demontażu przedniego zawieszenia i wybebeszeniu goleni.

OK, już się udało. Po małej konsultacji z mechanikiem i doczytaniu po raz kolejny wątku o wymianie oleju i zakleszczaniu się lag. Ten plastikowy element ma być poza lagą. WD40 i trochę ruszania góra dół na niedokręconej do końca śrubie spustowej i puścił.

Jarek

• 2 weeks later...

Czesc wszystkim

mam maly problem bo ostatnio mialem maly wypadek bandziorkiem i teraz nadszedl czas by go zrobic. Caly przod mam do wymiany no i kupilem lagi nowe w sensie same rury i teraz pytanie o uszczelniacze w nie ktorych aukcjach sa sprzedawane 2 pary do czego one sluza ? A nie ktore pojedynczo np te http://allegro.pl/uszczelniacze-ariete-suzuki-gsf-600-bandit-95-99-i3343160046.html a tutaj 2 pary http://allegro.pl/uszczelniacze-zawieszenia-suzuki-bandit-gsf-600-i3320421614.html Ktore z nich mam kupic jesli kupuje nowe lagi bo na tamte uszczelniacze nie ma co liczyc w sensie te co wychodza z goleni :)

Czołem. Jedna para to uszczelniacz właściwy,Które nie są widoczne po złożeniu całej lagi a druga para to kaptury przeciwpyłowe(widoczne po zamontowaniu).Od Ciebie zależy, czy potrzebujesz tych drugich ;)

pozdrowienia

Cześć ponownie.

Teraz pytanie czy element z obrazka:

poszarpana_lagaaa.jpg

pierwszy z lewej, jakby tłoczek z ogranicznikiem,

Jeszcze tutaj go widać:

imag0062zk.th.jpg

Ten element w środku, czy ktos posiada cos takiego

a moze wiecie czy lagi z pierwszej serj chodzi o bebechy a dokladnie o te plastiki czy beda pasowac do dziory z 2005r 650cmm

Edytowane przez jerzu

• 4 weeks later...

Cześć,

z dwa miesiące temu wymieniałem uszczelniacze w przednim zawieszeniu. Wszystko fajnie śmigało, do czasu gdy wczoraj zauważyłem, że prawa laga znów się poci. Podejrzewam, że może być to efekt zaliczenia dziury tego dnia, bo olej widać niemal do samego końca lagi, a innych akrobacji które mogłyby tak amortyzatory testować nie miałem ostatnio. No ale mimo wszystko są to tylko przypuszczenia.

Pytanie czy da się jakoś zweryfikować czy problem leży może po prostu w zabrudzonych uszczelniaczach, czy też może sama laga jest w jakiś sposób rąbnięta. Ogólnie chodzi mi o to, że nie chciałbym wymieniać uszczelniaczy i za miesiąc się znów obudzić z tym samym problemem.

• 3 weeks later...

Witam,

chciałem dzisiaj się zabrać za rozbiórkę zawieszenie z przodu tak aby ocenić zużycie sprężyn lecz tak samo szybko jak zacząłem tak zakończyłem. Problem powstał przy odkręcaniu korków, kręcą się w koło. Do odkręcania jednego użyłem kombinerek i oto co okazało się moim oczom. Spotkał się ktoś z czymś takim, jak to teraz ugryźć??

20130809_193647.jpg20130809_193748.jpg

20130809_193730.jpg20130809_193741.jpg

• 2 months later...

Panowie.

Po szlifie w końcu zabrałem się za mocowanie z motocyklem. 

Zrzuciłem owiewki pogmerałem i postanowiłem kawałeczek się potoczyć żeby zobaczyć co i jak, diagnozą było przyblokowany jeden zacisk i  kierownica krzywa względem koła, znaczy że mam ją lekko skręconą przy jeździe prosto. 

No to myślę wywlekę lagi i zobaczę czy proste bo na oko to se można. No i tu jest problem, za knedla nie chcą skubane rurzyska wyleźć z mocowań, wszystko łącznie z korkami wykręciłem a one siedzą i ani myślą wyjść, mam rozumieć że krzywe i zblokowane w półkach?

Jak je tera wyjąć i czy jest możliwe że rama też dostała po dupie? Bo nie chce kupić lag i założyć na krzywe moto.

Na aukcjach widzę też same rury do lag. Jak to się ma? Dolna część zawiasu raczej się nie wygina bo to twardy materiał, pouczcie mnie szamani wiedzy technicznej. 

Edytowane przez Chlebek

• 2 months later...

pytanko na szybko :)  bo nie przekopie się przez cały temat ( w ogóle może warto było by zrobić coś w stylu faq ? )   ile oleju na lage wlać do 650  2005rok  ?    lać bede 15W

pytanko na szybko :)  bo nie przekopie się przez cały temat ( w ogóle może warto było by zrobić coś w stylu faq ? )   ile oleju na lage wlać do 650  2005rok  ?    lać bede 15W

15W nie za twardo bedziesz mieć

Szukam i nic nie moge znaleźć na temat grubosci podkładek pod korki lag ( te od regulacji napięcia wstępnego sprężyn ) Kiedyś wytoczyłem takie o grubosci 20 mm ale były za grube ( korek nie chciał złapać )  10mm z kolei wydaje mi się za mało , aby miało to  jakies znaczenie w praktyce.

Jak ktos to przerabiał ?

Edytowane przez Widmo80

I jaka grubość  się sprawdziła najlepiej ?

Pewnie zależy od zmęczenia sprężyn - nic to trzeba bedzie experymentowac .

Ja mam 15 mm podłożone. Dla mnie było ok. Kupiłem 2x10mm i 2x5mm. Dostałem je w rowerowym, pytasz o podkładkę pod mostek a-head 1.1/8 cala ;)

ja mam 5 mm i jest ok

ale chyba wszyscy dają podkładki żeby "utwardzić" zawieszenie a tym reguluje się SAG

Edytowane przez szoter

widmo spokojnie 20mm wejdzie tylko może być potrzebna pomoc drugiej osoby, chodź mnie samemu sie udało, ale później wróciłem spowrotem do 10 mm

• Upvote 1

Najlepiej korki od GSF650 (olejaka) wsadzić z regulacją napięcia wstępnego. Koszt trochę większy (koło 100 PLN), ale nie trzeba kombinować z ilością podkładek.

Mogą być też korki z starego GSXRa 1100, 750 lub GSXFa 750 :usmiech:  Też mają regulację i pasują do B6 :oki:

A takie korki, bez jakiś większych problemów pasują ? Plug&Play ?

Tak - średnica lag jest taka sama i gwint też taki sam :zeby:  Plug&Ride!