Skocz do zawartości

Lagi - Olej - Uszczelniacze - Pytania I Problemy

Gość kornikbp
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Mi się udało to bez zbędnego klucza odkrecic ;p też kij od miotly potrafi zrobić cuda ;p

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Co do tego kija od miotly to bylem nieco zniechecony ale dzieki niemu udalo sie, uszczelniacze wymienione, olej zalany 15w. Dziekuje wszystkim za pomoc i polecam kij od miotly :D

• 5 months later...

Rozebrałem w sobotę przednie zawieszenie. Chciałem tylko wymienić olej i uszczelniacze. Zdemontowałem też tulejki ślizgowe i dokładnie je sobie pooglądałem. Górne wyglądają dobrze ale te dolne trochę gorzej. Nie ma na nich zadrapań ani śladów tarcia ale widać już ubytek tej warstwy teflonowej. Nie na całej powierzchni ale jednak. Mam w związku z tym pytanie, jakie są kryteria zużycia tych tulejek i czy warto je wymieniać? Czy jak teflon zużyje się do końca to ta tulejka będzie rysować goleń? Jakiej firmy warto kupić tulejki?

Piotrek

Chyba jedyne słuszne rozwiązanie to zakup nowego pelnego zestawu naprawczego lag. Nie jest to mocno drogie. Lagi masz już rozebrane.wymień będziesz miał święty spokój

Jak pamiętam to coś koło 100 za wszystko tzn uszcelniacze i panewki w larsonie cena sprzed dwóch lat więc można zrobić i mieć znów spokój na dłuższy czas. Osobiście kupowalem to poprzez sklep motoatv z Zabrza bo aż takich zniżek nie mam. Nawet bez zniżek cena przystępną http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NTE1NjEyOQ==&bid=109964

Edytowane przez benywariat

W larssonie można kupić osobno dolne lub górne tulejki. Cena 54 zł za 2 szt. Nie wiem tylko czy zamiennik nie będzie gorszej jakości niż stary oryginał.
Ale pytałem jeszcze czy zużyta tulejka będzie rysowała goleń?

Edytowane przez PiotrekBe

Panewka zuzywa sie po ok 100 tys, nie powinna rysowac lag na swiezym oleju ale warto je zmienic.

Witam wszystkich w Nowym Roku,

Planuje u siebie tez wymienic te Panewki ale nigdzie nie moge znalezc pasujacego kompletu do mojej maszyny,

Bandit 600n 2003, a81121. Szukam dwa dni i jedyne co znajduje, to do modelu starszego GN77.

Wymienial juz ktos to i wie gdzie dostac taki komplet naprawczy ? Najbardziej zalezy mi na panewkach. Czy ten

zestaw od starszego Bandita podejdzie ?

Kto zalał przedni zawias Motulem 10W?  Jak wrażenia?

Ja zalałem 10W :) wcześniej miałem 15W i osobiście  mi nie odpowiadała praca zawieszenia.

Jedni mówią wlej gęstszy olej utwardzisz zawieszenie, niestety z tym się nie mogę zgodzić,  gęstszy olej nie utwardza zawieszenia  ( może daje wrażenie twardszego) tylko jak dla mnie zamula je.

Przez gęstszy olej zwiększa się tłumienie i moto powinno trochę mniej/wolniej nurkować przodem, ale na  nierównościach może nie nadążać z ich wybieraniem co co sie przełoży na mniejsza  przyczepność

Kto mniej więcej wie jak jest zbudowany zawias to powinien skumać o co biega

Dodatkowo gęstszy olej szybciej się nagrzewa, jak przelot po gładkim asfalcie mu nie zaszkodzi, tak na rumuńskich bezdrożach w wysokim upale duże szanse że olej się przegrzeje i straci swoje właściwości

Dla mnie osobiście na 15w motocykl pewniej się prowadzi i zachowuje w zakrętach, ja zapewne już na 10w nie wrócę w Bandicie, niech najlepiej każdy przekona się osobiście, albo leje to co fabryka zaleca.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Dodatkowo gęstszy olej szybciej się nagrzewa, jak przelot po gładkim asfalcie mu nie zaszkodzi, tak na rumuńskich bezdrożach w wysokim upale duże szanse że olej się przegrzeje i straci swoje właściwości

Ja bym się w życiu nie pisał na jazdę po rumuńskich bezdrożach na Bandicie.

Ja zalałem 10W :) wcześniej miałem 15W i osobiście  mi nie odpowiadała praca zawieszenia.

Jedni mówią wlej gęstszy olej utwardzisz zawieszenie, niestety z tym się nie mogę zgodzić,  gęstszy olej nie utwardza zawieszenia  ( może daje wrażenie twardszego) tylko jak dla mnie zamula je.

Przez gęstszy olej zwiększa się tłumienie i moto powinno trochę mniej/wolniej nurkować przodem, ale na  nierównościach może nie nadążać z ich wybieraniem co co sie przełoży na mniejsza  przyczepność

Kto mniej więcej wie jak jest zbudowany zawias to powinien skumać o co biega

dokładnie popieram twoje zdanie gęstszy olej nie utwardza tylko zamula lagi 

• 1 month later...

Czy ma ktoś dostęp do dobrego źródła? tak ciemno w necie nie chce kupować a potrzebuje

olej do lag - kayaba 01 5W  tym fabrycznie zalane są lagi w Kawie

mogę Ci podesłać numer do gościa, który prowadzi dobry serwis, może będzie w stanie pomóc :)

• 2 weeks later...

Kupiłem oryginalne panewki na lagi przedniego zawiasu w serwisie Suzuki. Nie dość że drogie to niestety ich jakość nie jest już taka jak kiedyś. Pokryte są jakimś innym środkiem a nie teflonem. Na pewno nie jest to teflon bo nawet kolor jest inny i widać jakby były w tej warstwie zatopione małe drobinki mosiądzu. A ta warstwa na powierzchni ślizgowej jest bardzo cieniutka. Widać że wszystkie firmy oszczędzają i nie robią już takiej jakości jak 18-20 lat temu. Te panewki na pewno nie wytrzymają 80 tyś km.  Rzućcie okiem na zdjęcia

W środku nowa panewka oryginał suzuki po  prawej zużyta stara.
ihost_1457275072__20160305_102906aa.jpg

A tak wyglądają już założone. Kojarzy mi się jakby to był zawinięty papier ścierny :usmiech:

ihost_1457275189__20160305_112807aa.jpg

ile$$ takie panewki ??

70zł/szt. + przesyłka 18zł

• 2 weeks later...

Ktoś używa oleju do lag z valvoline ? Widzę że jest w dobrej cenie

• 3 weeks later...

Kupujesz litr a brakujace ml uzypelniasz starym olejem ;)

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka