Skocz do zawartości

Gaźniki - Regulacja Składu Mieszanki - Dawka Paliwa

Gość maro
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

tez to mam bardzo rzadko lub po ostatnim grzebaniu zniknelo :P Wyglada jakby silnik na chwile przestawal pracowac i po krotkiej chwili znow zaczynal. Chyba towarzyszy temu strzal z lancuszka rozrzadu i mozliwe ze to kichniecie. Niskie obroty i zimny silnik temu chyba sprzyjaja. Jak pochodzi dluzej na ssaniu to tego nie ma. Choc po ostatnich regulacjach moze i pyrkac na 900obr/min i nie strzeli. Przy najblizszej okazji sprawdze rozrzad pod tym katem http://www.youtube.com/watch?v=DdbED2_D0bM

też gdzieś czytałem, że ktoś miał podobne objawy i po wymianie łańcuszka rozrządu ustąpiły. Myślisz, że to może być winny nierówno wyciągnięty łańcuszek?? U mnie jak kichało to widać było, że króćce ssące się ruszają. No teraz jest ok, tylko zauważylem, że jak pociągne do końca obrotów na 1 lub 2 a potem zamknę gaz to gdy schodzi z obrotów to strzeli w tłumik. Ogólnie mi się to podoba tylko nie wiem czy jest to naturalne zjawisko

Nie wiem. Przy okazji zaworow mozesz sprawdzic lancuszek na calej dlugosci. Szkoda, ze tylko raz strzela :D

mój jak jest zimny też kicha w gażniki , jak się nagrzeje to problem znika...chyba będe musiał spróbować składem mieszanki się pobawić ( reg. zaworów była ) i sprawdzić synchro...

To jest normalne. Każdy bandyta kicha na zimnym silniku jak się mu da

"Na dzieńdobry" za mało ssania. Jeżeli po 2-3 minutach pracy silnik nie

wali w gardziołka gaźników to jest OK. Nie ma co się niepotrzebnie stresować :)

Edytowane przez Tolinek

potwierdzam to co wyżej strzelanie w gaźnik łaczone z przerywaną praca pieca i "strzelaniem" łańcuszka to wina tylko i wyłacznie zlej mieszanki albo nieszczelnosci  najczęsciej na kapturkach podciśnieniowych.

Edytowane przez Cirus

Potwierdzam przedmówców. U mnie śruby od skladu mieszanki były wykręcone 2 obroty - walił, kichał itp. Wykręciłem na 3 i było miodzio. Po założeniu k&n śruby wykręcone 3,5 obrotu. Jeszcze muszę sprawdzić jak zachowa się po wyjęciu świńskiego ryjka.

Cirus znalazłeś już dojście to tych kapturków?

Witam, mam jeszcze pytanie odnośnie zaworów, ostatnio zauważyłem że bandzior zaczął mi się delikatnie pocić spod czterech śrub pokrywy zaworów.Rozumiem że będę musiał zrobić regulację bo za mojej kadencji nie była jeszcze robiona a mam już to moto dwa sezony,i pewnie uszczelki pod te śruby trzeba jeszcze zmienić bo nigdzie indziej się nie poci więc rozumiem że inne uszczelki są jeszcze git.Ciekawe czy miało na to wpływ że zmieniałem wydech na przelot i nie robiłem nic z gaźnikiem,może zbyt uboga mieszanka dała ,,po zaworach,,.Jak znacie dobrych specy w Warszawie od tych spraw to dajcie znać,bo sam mam lewe ręce do tych spraw ,zaraz bym coś poukręcał,pozdrawiam wszystkich

Potwierdzam przedmówców. U mnie śruby od skladu mieszanki były wykręcone 2 obroty - walił, kichał itp. Wykręciłem na 3 i było miodzio. Po założeniu k&n śruby wykręcone 3,5 obrotu. Jeszcze muszę sprawdzić jak zachowa się po wyjęciu świńskiego ryjka.

Cirus znalazłeś już dojście to tych kapturków?

niet dzisiaj jak bede mial chwile pojeżdze po sklepach hydraulicznych może coś dobiorą.

To jest normalne. Każdy bandyta kicha na zimnym silniku jak się mu da

"Na dzieńdobry" za mało ssania. Jeżeli po 2-3 minutach pracy silnik nie

wali w gardziołka gaźników to jest OK. Nie ma co się niepotrzebnie stresować :)

Tak myslalem, ze to normalne w tych zlomach. Aczkolwiek rozrzad i tak sprawdze. Moj na ssaniu chodzi max 60s i ruszam bez. Na poczatku delikatnie, az sie rozchula :)

Ta gumka będzie za dluga :P Zawadza o szynę włączjącą ssanie.

A nie wygodniej jest zostawić krótkie wężyki zaślepione czymś zamiast tych kapturków?

Edytowane przez Tolinek

wczoraj sprawdziłem -mój ustawiony był  na 2obroty i na zimny kichał w gaziory....ustawiłem na 3 , przeregulowałem niskie obroty i jest super...silnik równiej pracuje na wolnych i nie kicha :D

Edytowane przez MZiobro

Można przecież przyciąć i będzie krótszy :P albo tak jak Tolinek pisze, podłączyć wężyki i zaślepić. Zawsze będzie łatwiej przy synchro.

MZiobro jak masz przelot to możesz odkręcić 3,25 a przy k&n nawet 3,5 nie zaszkodzi ;)

Edytowane przez Lukasz

Można przecież przyciąć i będzie krótszy :P albo tak jak Tolinek pisze, podłączyć wężyki i zaślepić. Zawsze będzie łatwiej przy synchro.

MZiobro jak masz przelot to możesz odkręcić 3,25 a przy k&n nawet 3,5 nie zaszkodzi ;)

ma racje. Jedynie mam przelot i przy 3,25 chodzi najlepiej.

• 2 months later...

Witam. Rozebrałem dzisiaj gaźniki do czyszczenie i zaskoczyło mnie to że mam dwa rodzaje dysz głównych dwie na skrajnych gaźnikach mają rozmiar 98 a dwie środkowe wymiar 100 czym mógł być spowodowany ten mod i czy zostawić tak czy lepiej zmienić na jeden wymiar i na jaki.

Uprzedzę że filtr powietrza będzie zwykły nie K&N i tłumik seryjny nie przelotowy

Oj serwisowa się kłania to nie żaden mod tylko ori ustawienie , podobno jest to spowodowane tym ze wewnętrzne cylindry bardziej się nagrzewają ale jak prawda to nie wiem

• 3 weeks later...

Moze sie komus przyda przy okazji regulacji

i dziekuje koledze nikon za pomoc  :)

• 2 months later...

po 150km od wkrecenia nowych swiec i jezdzie w roznych zakresach predkosci obrotowych wygladaja nastepujaco: 
d91433a11642ba25m.jpg
ujdzie czy za biednie? Dwie sa takie cale kremowe (po prawej), a dwie w male czarne ciapki (po lewej) :P