Skocz do zawartości

Nierówno Wyciągniety Łancuszek Rozrządu

Cirus
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, konkl napisał:

będę wymieniać łańcuch rozrządu w b6.5, olejak.

Chcę to zrobić przeciągając stary łańcuch połączony z nowym. Czy będą mi potrzebne blokady rozrządu jak rozepnę łańcuch?

A sorry. Najlepiej wywalić wałki bo tam nie mam miejsca. Potem poustawiać na znaki.

Łańcuszek może poczekać, jadę busę oglądać;)

• 1 year later...

Cześć  z odpalając usłyszałem nie zbyt przyjemny dźwięk, plus mam problem z szarpaniem podczas jednostajnej jazdy i zbyt mocno grzejący się wydech i jedną rura kolektora jest ciemniejszą od początku roku mam takie coś,  były czyszone gaźniki ale nic to nie dało. Postanowiłem  zdjąć pokrywę bo i tak czas na regulację zaworów które są w górnym zakresie regulacji ssący i wydechowe i łańcuszek na napinaczu ma jeszcze 7 ząbków ale wydaje mi się że źle leży na zębatkach, czy on kwalifikuje się do wymiany i mógł powodować szarpanie i grzanie się wydechu ?? 

IMG_0989.jpeg

IMG_0988.jpeg

IMG_0983.jpeg

IMG_0995.jpeg

IMG_0125.jpeg

C2C7ED8E-9137-4597-98EE-30DE135FF648.jpeg

Edytowane przez kombajn93

Szarpanie podczas jazdy ze stala predkoscia i przegrzewania sie wydechu moze swiadczyc o pracy silnika na zbyt ubogiej mieszance paliwowo-powietrznej. 

Czy ma na to wplyw stan lancuszka rozrzadu? Trudno powiedziec. Raczej ogolny stan calego rozrzadu i luzy zaworowe. Jesli zawory wydechowe sie nie domykaja i przepuszczaja czesc mieszanki do kolektora podczas sprezania, ma prawo zubazac sie mieszanka - stad szarpanie i przegrzewanie wydechu. 

Na pewno warto wymienic lancuszek, i skontrolowac walki oraz zawory. 
Sam lancuszek nie wyglada dobrze i jego grzechotanie nie wrozy nic dobrego. 

9 minut temu, Christoph napisał:

Szarpanie podczas jazdy ze stala predkoscia i przegrzewania sie wydechu moze swiadczyc o pracy silnika na zbyt ubogiej mieszance paliwowo-powietrznej. 

Czy ma na to wplyw stan lancuszka rozrzadu? Trudno powiedziec. Raczej ogolny stan calego rozrzadu i luzy zaworowe. Jesli zawory wydechowe sie nie domykaja i przepuszczaja czesc mieszanki do kolektora podczas sprezania, ma prawo zubazac sie mieszanka - stad szarpanie i przegrzewanie wydechu. 

Na pewno warto wymienic lancuszek, i skontrolowac walki oraz zawory. 
Sam lancuszek nie wyglada dobrze i jego grzechotanie nie wrozy nic dobrego. 

Ewidentnie ma ubogą mieszankę bo nie bez przyczyny wydech ma takie odbarwienia, kombinowałem rozkrecajac skłąd mieszanki wykrecajac nawet 4 obroty i nie było zmiany.

Luzy zaworowe jak pisałem są w górnej granicy nawet delikatnie ponad, więc może to mieć wpływ, ale wyreguluje je po wymianie łańcuszka bo mimo że ma 7 ząbków nie psuje mi jak siedzi  na zębatkce  i teraz pytanie jaki łańcuszek kupić DID czy innej firmy ,oraz  jak sprawdzić wałki, bo na moje oko wyglądają bardzo dobrze ?

Przez zubozona mieszanke wypalilo mi wydech i katalizator oraz przebarwilo kolektory. Zawory wydechowe mialy bialy, porcelanowy nalot. 

Masz przelotowy wydech? 

6 minut temu, Christoph napisał:

Przez zubozona mieszanke wypalilo mi wydech i katalizator oraz przebarwilo kolektory. Zawory wydechowe mialy bialy, porcelanowy nalot. 

Masz przelotowy wydech? 

Nie wydech jest oryginalny 

To szukalbym po stronie zaworow i ustawienia mieszanki. 

1 godzinę temu, Christoph napisał:

To szukalbym po stronie zaworow i ustawienia mieszanki. 

Czyli zmienić łańcuszek rozrzadu ustawić zawory a póżniej regulacja składu mieszanki ?

To juz jest jakas konkretna strategia. 

Lancuszek rozrzadu, luzy zaworowe, sklad mieszanki. 

13 godzin temu, Christoph napisał:

To juz jest jakas konkretna strategia. 

Lancuszek rozrzadu, luzy zaworowe, sklad mieszanki. 

https://allegro.pl/oferta/lancuszek-rozrzadu-did-suzuki-gsf650-bandit-94-06-12868617081
Czy ten byłby ok, jest szansza żeby rozpoznać czy to podóróbka czy oryginał ?

Generalnie D.I.D robi dobre produkty. Czy to oryginal, czy podrobka, nie rozpoznam. 
Pozostaje zaufanie do sklepu internetowego lub odwiedzenie sklepu motocyklowego: Intercars, czy cos tam w tym stylu. 

https://intercars.pl/produkty/c35ffb-lancuch-rozrzadu-sca0412asv-liczba-ogniw-144-otwarty-plytkowy-pasuje-do-suzuki-600-bandit-600s-bandit-650-bandit-650a-bandit-abs-650s-bandit-650sa-bandit-abs-600f-750-750f-didsca0412asv-144

W dniu 21.08.2024 o 06:38, Christoph napisał:

Generalnie D.I.D robi dobre produkty. Czy to oryginal, czy podrobka, nie rozpoznam. 
Pozostaje zaufanie do sklepu internetowego lub odwiedzenie sklepu motocyklowego: Intercars, czy cos tam w tym stylu. 

https://intercars.pl/produkty/c35ffb-lancuch-rozrzadu-sca0412asv-liczba-ogniw-144-otwarty-plytkowy-pasuje-do-suzuki-600-bandit-600s-bandit-650-bandit-650a-bandit-abs-650s-bandit-650sa-bandit-abs-600f-750-750f-didsca0412asv-144

ok zaryzykuje z allegro maja na miejscu twierdzą że oryginał, wiec zamówie i spróbuje sam wymienić :)

Jestem po tych czynnościach, nowy łańcuch jest na 11 ząbku a stary miał 7 wiec nie jakoś mega dużo, ale teraz silnik pracuje praktyczne bez wibracji nie sądziłem, że bandit może tak ładnie pracować słychać tylko zawory :P Wiec wsiadłem na moto i w trase 120 km z  predkościami około 100-110 wszystko ok szarpanie  było może delikatne,  po puszczeniu gazu na biegu ładnie schodził z obrotów  i ostatnie 20 km już troche zwiekszone tempo 120-140 i zaczął szarpać kolega jadący za mna mówił ze zaczął czuć benzyne i faktycznie z wydechu czuć czystą benzyne, i już po miescie szarpał dosyć mocno, oraz na wolnych obrotach było słychać jakby spalanie stukowe,  podczas wymiany wykręciłem 2 świece żeby było łatwiej kręcić wałem, były z czerwonym nalotem zmierzyłem odkelgłość miedzy elektrodami i były ok  teraz pytanie czy one mogą powodować takie coś czy to raczej coś z gaźnikami ,bo cewki to raczej nie bo w tedy by nie chodził na dwa cylindry, świece zmieniłem na początku sezonu  z NKG na denso  u24etr i teraz zastanawiam sie czy nie kupić ngk znowu i jeśli będzie to samo to będzie to nie szukać znowu przyczyny w  gaźnikach, bo innych pomysłów nie mam. Dorzucam zdjęcie świecy na tym cylindrze gdzie rura była złota 

IMG_1114.jpeg

Edytowane przez kombajn93