Skocz do zawartości

Rumunia Się Kroi

Gość tristo
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatni weekend czerwca brykamy do Rumunii na tydzień. Ekipa miała być większa, ale ostatnio pech jakiś nad ludźmi zawisł, paru kumpli się wysypało, części coś wypadło itd., itp. Ostatecznie lecimy w trójkę (plus jeden koleżka odwiezie nas do Tokaju albo do Egeru na Węgrzech i będzie wracał w niedzielę). Jeśli ktoś ma ochotę na Transfogarską, Transalpinę i inne Drakule - zapraszam.

Przy okazji wrzucam filmiki sprzed dwóch lat z tamtych stron, kiedy przekonałem się, że mój mały bandzior to sprzęt enduro.

pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=vHyq_tLn44o&feature=plcp

http://www.youtube.com/watch?v=DisGSkGneAc&feature=endscreen&NR=1

Edytowane przez tristo

widzę, że to "modny" kierunek ja tez smigam ze szwagrami ale dopiero 15 lipca- jak tam jest z kasą euro czy raczej dolary? wszelkie inne porady wskazane :D udanego wyjazdu!

Edytowane przez Banan

tam to leje (RON). ale jeśli pytasz o to, którą twardą walutę zabrać, to lepiej EUR, choć i z USD nie będzie problemu, jak będziesz chciał upłynnić. Zwykle biorę tylko trochę waluty, na niespodziewane wydatki. Resztę potrzebną ze ściany wyciągam - bez stresu, że mnie ktoś oskubie.

nie wiem, o jakie porady Ci chodzi. Zadaj konkretne pytanko, to chętnie, w miarę możliwości, odpowiem.

dzięki

A jakby was dopadla bariera jezykowa w moldawii czy rumunii to moge zostawic do siebie namiary. Moja luba plynnie mowi po rumunsku

dzięki. języka ciała jest prawie uniwersalny :-) ale jakby lipa była, np. z urzędasami/policją - będę pamiętał. dzięki.

i co, nie ma chętnych?

Dajesz sygnał tydzień przed wyjazdem którego sam planowałeś pewnie pół roku i myślisz, że ktoś się zabierze? :D

no co ty, tygodniowy wypad za miedzę planować pół roku? sam jeszcze niczego nie załatwiałem, ale co tam załatwiać? EKUZ wezmę, trochę zupek w proszku kupię, dogadamy się, kto i jakie bierze namioty, kto butelkę gazową, kto zabezpieczy medykamenta, ubezpieczenie się ewentualnie kupi i hej. nawet się tym jeszcze nie zająłem. Pozdro

Rumunia to bardzo przyjazny kraj i w brew pozorom całkiem cywilizowany. Spędziłem tam ze 2tyg w tamtym sezonie i było super. Spanie na dziko w namiocie bez żadnych złych przygód. Czasem drogi bardzo słabe dziury po kolana, ale wystarczy dobrze popatrzec na mapę i będziesz wiedział jak je ominąc. Ceny podobne jak w Polsce. Trzeba uważac na bezpańskie psy bo czasem jest ich bardzo dużo przy drogach. Waluta to leje ale warto miec przy sobie euro. I tankujcie na dobrych stacjach benzynowych bo ja miałem przygodę po tankowaniu na jakiś "dzikich" stacjach, mianowicie wysiadła mi pompka paliwa a potem ze znalezieniem takiej jest trudno :)

Co ja bym dał za taką wyprawę :)

P.s.

2:30 gleba jakby ktoś szukał ( 1 firm :) )

Edytowane przez Pain

• 1 year later...

Gratuluje udanej wyprawy!

Świetne foty! (W podobnym tempie sam przeglądam zdjęcia na kompie :D)

Edytowane przez gregfister

Zajefajne. Podoba mi się ten slideshow na szybkości, bo tak powoli to nigdy się wszystkich czyichś fot nie ogarnie z wyjazdu :zeby: Te górski drogi git :zeby:

A powiedz mi czy fajne rumuńskie czarnulki tam widziałeś jakieś :usmiech:  ??