Skocz do zawartości

[Poradnik] Czyszczenie Wysprzeglika, Suzuki Bandit 1200

nikon
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W związku z tym ze chłopaki na forum są bardzo pomocni, a nie znalazłem poradnika do tej czynności postanowiłem go krotko opisać z kilkoma fotkami. Nie ukrywam iż miałem trochę cyka brać się za czyszczenie wysprzeglika :)

1. Odkręcamy śruby z dekla zębatki zdawczej, żeby ściągnąć ten dynks od biegów trzeba wykręcić śrubę i podważyć w tej szparze płaskim śrubokrętem

ihost_1355681195__66048308.jpg

ihost_1355681217__63592938.jpg

2. Odkręcamy blaszkę która osłania tłoczek UWAGA NA ŚRUBKI, łatwo można zerwać krzyżak w śrubce. Ja swoje wymieniłem na imbusowe z nierdzewni.

ihost_1355681266__22062012575.jpg

ihost_1355681284__69836810.jpg

3. Naciskamy klamkę tyle razy aż wypchnie tłoczek, po wygnieceniu tłoczka rozszczelniamy układ, odkręcamy pokrywę zbiorniczka kolo klamki i odkręcamy wąż przy wysprzegliku

4. Ja osobiście zlałem cały stary płyn, wyczyściłem tłoczek, cylinder (cylinder jest umocowany 2 śrubami do pokrywy), pokrywę

5. Tłoczek czyścimy i składamy na mokro, czyszcząc go płynem hamulcowym bez wycierania

6. Składamy wszystko do kupy

7. Zakładamy wężyk 6mm na dysze do odpowietrzania i wstrzykujemy strzykawka płyn od dołu (strzykawka 100ml w każdej aptece) Wężyk idealnie nachodzi na strzykawkę. Musimy uważać żeby nam się płyn w zbiorniczku wyrównawczym nie przelał.

8. Teraz czeka nas jakże przyjemne odpowietrzanie :) Kilka razy naciskamy energicznie klamkę, trzymamy ja w pozycji naciśniętej, odkrecamy odpowietrznik zakręcamy i puszczamy klamkę. Czynność powtarzamy aż nie będzie powietrza w wypływającym płynie.

Uwagi:

- płyn hamulcowy nieźle radzi sobie z lakierem radze go ścierać, zwłaszcza przy zbiorniczku na klamce

- po polaniu dłoni płynem czułem jakby płonęły, dobrze przygotować sobie jakieś wilgotne ściereczki do wytarcia dłoni
Edytowane przez nikon
  • Upvote 3

Share

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz regulamin oraz politykę prywatności.Regulamin Polityka prywatnościUmieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.