Skocz do zawartości

Gmole - Ochrona Silnika - Jakie Gmole?

Gość Snejk
 Share

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...

Chce zakupić gmole do mojego bandziora i szukam czegoś interesującego. Spotkałem się z opiniami że musza być trzy punktowe, taki i takie, a nie takie i nie takie... Chętnie wysłucham waszych propozycji a na pewno pozostanie to przydatny temat dla innych.

Pozdrawiam

Maciej Stański

Witaj.

Temat już nie raz wałkowany. Proponuje wyszukac i poczytac.

motostel.pl lub opcja ,,szukaj" na forum bo ten temat, podobnie jak ,,jakie buty za 500zł i jaki kask polecacie" to najbardziej popularne wątki :)

• 3 months later...

Siema,

jak w temacie; nie wiem które lepsze ponieważ:

1. Zarówno pierwsze jak i drugie mają pozytywną opinię forumowiczów

1a. Pierwszy egzemplarz niedawno był zamawiany - tutaj uzyskałem pochlebną opinię m.in. MetalBeast

1.b Drugi egzemplarz jak wygrzebałem w PBC był kiedyś zamawiany grupowo - więc sądzę, że też solidnie się ludzie nad tym zastanowili

2. Obie mają podobną cenę (bo 25zł różnicy to nie wiele w tym wypadku)

2a. Cena nr 1 - 301 - 307 zł (w zależności od przesyłki)

2b. Cena nr 2 - 325 zł z przesyłką

Ale!

- różnią się nieco konstrukcją

- co prawda nie mam podanych wymiarów, ale te 2 wyglądają grubiej

Nr 1

post-4450-0-44288400-1340463131_thumb.jpg

post-4450-0-34874900-1340463145_thumb.jpg

post-4450-0-28829600-1340463148_thumb.jpg

Nr 2

post-4450-0-63327100-1340463215_thumb.jpg

post-4450-0-55849500-1340463230_thumb.jpg

post-4450-0-07382700-1340463238_thumb.jpg

post-4450-0-95273800-1340463258_thumb.jpg

Które radzicie?

Jeśli ktoś ma jakieś "solidne" argumenty przemawiające za konkretną parą - będą mile widziane

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Krzysztof

pierwsze są do olejaka a drugie do wodniaka, Ty masz olejaka nie wiem czy nr2 podejdą do Twojego moto, nr 2 niby 3 punktowe ale sposób montażu nie przemawia do mnie, nr 1 też 3 punktowe ale inaczej rozwiązane mocowanie według mnie lepiej sie sprawdzi.

pierwsze są do olejaka a drugie do wodniaka, Ty masz olejaka nie wiem czy nr2 podejdą do Twojego moto, nr 2 niby 3 punktowe ale sposób montażu nie przemawia do mnie, nr 1 też 3 punktowe ale inaczej rozwiązane mocowanie według mnie lepiej sie sprawdzi.

mam olejaka;

tak mi odpisał sprzedawca w zapytaniu o SUZUKI GSF 650 Bandit '05- gmole

"Brak na stanie,najwcześniej mogę wykonać na początek lipca.Na zdjęciu Bandit 1250,z tego co wiem to pierwsze modele 650 mają identyczne mocowanie gmoli,jeśli chodzi o stelaż to jeden i drugi motocykl to samo." - wiec nie wiem ;P

też mi się widzi bardziej sensowne mocowanie w tych nr 1 - ale wole popytać

Edytowane przez Matt

czy podejdą czy nie to nie wiem :) trzeba by poszukac jakiegoś info, albo ktoś może sie jeszcze wypowie i rozwieje wątpliwości.

Matt ja mam gmole nr 1 baaaardzo podobne (firma Givi). Moge ci coś pomierzyć jak chcesz :)

Z tego co mi wiadomo, to gmole z wodniaka nie podejdą do olejaka.

Zgadzam się z baldem, że pierwsze wyglądają porządniej.

Pierwsza opcja moim zdaniem jest najlepsza. Najwięcej mogą ochronic w razie czego.

Ja mam te drugie, jestem z nich zadowolony bo po szlifie na lewą stronę ochroniły silnik i dekle bez najmniejszego problemu. Co prawda po szlifie przy prędkości 60km/h rurka trochę się starła o asfalt ale lakier wszystko schował i dalej mi służą.

Edytowane przez KURT

Ja mam te pierwsze i w niczym mi nie przeszkadzają. Ostatnio jak moje moto postanowiło się położyć i odpocząć to mi się tylko farba lekko starła. Co prawda była to zwykła parkingówa ale gmole nawet nie drgnęły.

ja mam nr 1 i musiałem je przerobić bo przy złożeniu obcieralem gmolami o asfalt. ale jak ktoś jeździ bardziej turystycznie w 100% polecam

Dziś zamówiłem nr 1 - powinny być jutro/poniedziałek (w zależności od poczty) - założę to wrzucę fotkę jak wygląda i opiszę czy były jakieś problemy w zakładaniu.

pozdro

mam nr 1, z tego co wiem, mechanior nie miał problemów przy montażu

tak wyglądają na moim

http://i45.photobuck...cie0116_2-1.jpg

http://i45.photobuck...djcie0114_2.jpg

http://i45.photobuck...djcie0115_2.jpg

no to git, mam nadzieje ze w moim też bezproblemowo bedzie ;)

btw. Zarąbiście podoba mi się takie malowanie jak w Twoim B6,5 ;D

Ja mam takie jak na nr 2 ogólnie bardzo stabilna konstrukcja ale jeśli zechcesz złożyć się tak by zamknąć gumę, to podeprzesz się na gmolu :) dziś miałem taką sytuację i nie było miło.

Co do tych 1-ych pewnie też tak będzie jak z moimi, ale wyglądają na bardziej stabilną konstrukcję w porównaniu z 2 . Jak przemawia za tobą zamykanie gumy to weź crashpady bo z gmolami ni hoho... :)

również założyłem te pierwsze (HEED), sprzedawca napisał nw swojej aukcji, że w razie uszkodzenia powypadkowego możliwość dokupienia jednej ze stron gmoli za połowę ceny (oby nie było takiej potrzeby).

montaż bezproblemowy, tylko przy lewym uważaj aby przypadkiem nie zewrzeć przewodu alternatora z masą bo wywali główny bezpiecznik.

A więc gmole założone. Wyglądają tak:

81914548.th.jpg

63500502.th.jpg

Jedyny problem jaki pojawił się przy montażu to 2 za długie śruby, które trzeba było skrócić (ok 1,5cm), bo dotykały obudowy silnika.